Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słodkości do kawy,herbaty,kakao,mleka

ciasto drożdże jajka kruszonka cukier jabłka twaróg mleko mąka pieczenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 mar 2015 - 10:16

Drożdżówka mieszana drzewianną łychą  :D

 

 

SKŁADNIKI

1,5 szkl.cukru
1,5 szkl.mąki
1,5 szkl.mleka
6 całych jaj ( najlepiej L )
2 cukry wanilinowe
1 kostka margaryny ( roztopić i przestudzić )
1 kostka drożdży (10dag)
4 łyżki oliwy
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić od 4 do 10 godzin pod przykryciem . Po tym czasie wsypać do masy 1 kg mąki tortowej , wymieszać i przełożyć do blach ( duża+keksówka) . Posypać kruszonką . Piec w piekarniku na 180stopniach około 1 godziny ( do zrumienienia wierzchu) .

PROPOZYCJE WSADU

- twaróg biały z cukrem + jabłka
- jabłka + rodzynki
- dżem + twaróg z cukrem
- owoce suszone
- powidła śliwkowe
- co się komu zamarzy ;-)

SMACZNEGO

Załączone pliki



#2 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 mar 2015 - 10:25

6 całych jaj ( najlepiej L )

 

L to lewe :D



#3 pioro

pioro

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 09 mar 2015 - 23:04

L to Love



#4 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1804 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 09 mar 2015 - 23:13

L- to taki akuratny rozmiar jaja...



#5 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 10 mar 2015 - 06:45

L to lepsze  ;)



#6 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 10 mar 2015 - 08:14

 

6 całych jaj ( najlepiej L )

 

L to lewe :D

 

 

L to Love

 

L- to taki akuratny rozmiar jaja...

Hmmmm .... jedna literka a tyle skojarzeń ;)

Ulalka .. napisz ''jaj kurzych''i nie będzie sprawy :laugh:

Jeśli mogę coś wtrącić ... zamień margarynę na masło .. ciasto jest wtedy jeszcze smaczniejsze. :) czekam na dalsze przepisy. :)

Pozdrawiam

A.



#7 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 10 mar 2015 - 08:16

dzięki Anuś , wypróbuję z masłem  :thumbsup:



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5593 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 mar 2015 - 09:18

L a ja myslalam ze to ma bym L-jak legalne :) , a jak odroznic takie L jak ma sie od wlasnych kur? :D



#9 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 10 mar 2015 - 09:53

 L to większe od mniejszych  :tongue: moi znajomi kupują jajka w marketach i najczęściej z promocji , takie jajka w rozmiarze "m" są jak dla mnie miniaturowe i nijak nie da się zrobić ciasta z tymi maluchami 


Użytkownik Ulalka edytował ten post 10 mar 2015 - 09:55


#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 10 mar 2015 - 09:56

takie jajka w rozmiarze "m" są jak dla mnie miniaturowe i nijak nie da się zrobić ciasta z tymi maluchami 

No i na dodatek od nieszczęśliwych kur.  :D



#11 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 10 mar 2015 - 11:01

L a ja myslalam ze to ma bym L-jak legalne :) , a jak odroznic takie L jak ma sie od wlasnych kur? :D

  • XL – bardzo duże: 73 g i więcej
  • L – duże: od 63 g do 73 g
  • M – średnie: od 53 g do 63 g
  • S – małe: poniżej 53 g


#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5593 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 mar 2015 - 11:07

czyli jajko o wadze 63g to jakie :tongue:  :question:



#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 10 mar 2015 - 11:09

czyli jajko o wadze 63g to jakie :tongue:  :question:

to L.  :)



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5593 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 mar 2015 - 11:14

a czemu nie M? tez sie zalicza wagowo :tongue:  :D



#15 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 13 maj 2015 - 12:17

A ja ostatnio robiłem bułeczki drożdżowe z nadzieniem truskawkowym  Ani jednego jajka. Bardzo mięciutkie wyszły , na drugi dzień w dalszym ciągu miękkie ale już nieco gliniaste (takie jak lubię). Zdziwiłem się bo taki był skład na ciasto :

- 250 ml mleka,

- 25 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 70 g cukru

- 500 g mąki pszennej

Pierwszy raz robiłem bez jajek i mega mocne zaskoczenie jakością finalną.



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5593 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2015 - 13:03

ze nie maja jajek to mnie nie dziwi ale ze nie maja zadnego tluszczu to mnie dziwi  :tongue:



#17 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 13 maj 2015 - 13:04

Jest jest. Coś mi się źle skopiowało. Już podaje ile :  75 g masła



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5593 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2015 - 13:05

AAAA no to co innego :D



#19 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 13 maj 2015 - 13:16

Bez masła nie ma drożdżówki. Ja nie stosuje ani oliwy ani oleju ani margaryny. Zawsze masło.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5593 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2015 - 13:39

Ja tez tylko maslo ,no chyba ze jakis wyrob wymaga oliwy czy oleju, margaryny wogole nie uzywam.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ciasto, drożdże, jajka, kruszonka, cukier, jabłka, twaróg, mleko, mąka, pieczenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych