Jump to content

Perszingowe wyroby z mleka


Perszing37

Recommended Posts

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

W szczepionkach maziowych występują zarówno bakterie, jak i drożdże.

Rozwiń to zdanie proszę o wskazówki praktyczne dla nieobznajomionych serowarów.

 

 

Ależ oczywiście. :)

Już śpieszę z wyjaśnieniami.

 

W szczepionce czerwonej mazi nie występuje tylko jeden gatunek bakterii.

Najczęściej jest ich kilka do kilkuset, a przetrwać mogą te, którym stworzymy odpowiednie warunki do rozwoju.

Samych szczepionek czerwonej mazi może być kilka. Każda firma może uznać za lepsze inne szczepy, z tego właśnie powodu w jednych występują drożdże, w innych nie.

Ogólnie rzecz ujmując, bakterie czerwonej mazi działają na białkach. Powodują ich hydrolizę i powstają aminokwasy. Aminokwasy te mogą mieć różne smaki.

Aminokwasy mogą być oczywiście dalej rozkładane do amin, amoniaku, kwasów organicznych itd., które to wpływają pozytywnie na smak sera i jegoż aromat.

Jeżeli jednak rozkład będzie zbyt daleko posuniętym, może nastąpić proces gnicia, który wpływa bardzo niekorzystnie na gotowy produkt.

Jeśli ser po rozkrojeniu jest gorzkim, to warto go zostawić jeszcze na 2-3 tygodnie do dojrzewania. Dotyczy to wszystkich bakterii i pleśni, które posiadają zdolność do hydrolizy białek.

Link to comment
Share on other sites

Pleśniowe najbardziej tuczą...

Co do tej informacji, to nie do końca mogę się zgodzić.

Z jakiegoż to powodu miałyby najbardziej tuczyć?

Przecież zawierają one duże ilości tłuszczu, od którego nie tyjemy.

 

A co z rozkładem kwasów tłuszczowych i cukrów? Z pierwszego mamy całą rodzinę kwasu masłowego..

Poproszono mnie, bym odniósł się do procesów zachodzących z udziałem białek.

O lipidach i węglowodanach mogę napisać, skoro tylko wrócę do domu.

Link to comment
Share on other sites

Tluszcz zwierzęcy tuczy!! Wiem zaraz napiszesz kol. o diecie CKD... Ale mi chodzi o zwykle żarcie. Tesciu mój przestał jeść sery i mniej miesa tlustego i z 220 cholesterolu ma teraz 180. Ale to rozmowa nie w temacie. Tak czy tak wolę kozi a plesniaki unikam z daleka.
Dobre, bo Polskie.
Link to comment
Share on other sites

 

 

uciekać od jego najlepszego wykonania .....czyli śmierdziuchów.....
Wybacz - ale można - ja osobiście uciekam ;)  :D  :D  :D  ,chociaż próbowałem :blush: i wiem że są świetne - natomiast córka uwielbia ........... Co persona to smaczek :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Za to moja żona kocha. Może ze szkodliwoscią plesniowych trochę przesadzilem. Tuczy nas cukier głównie, nikt kawałka nabiału nie zabrania zjeść co jakis czas. Tluszcz też jest potrzebny. Co do zapachowych to muszę też z powodów zdrowotnych unikać, by się nie zarazić pleśnią i mówię tu poważnie, niska odporność niestety.
Dobre, bo Polskie.
Link to comment
Share on other sites

1. Aksamitny 2kg z nowej formy Kadova - idealnie gładka skórka

 

2. Ala Korycin 4 kg - czyli mamy rekord :)

 

3. Gorgonzola się dopiero formuje - zdjęć brak

 

4. Ukraiński na zakwasie. Skórka ciemna bo przed pieczeniem smarowany olejem sezamowym. Testowałem nowe mąki po 1,3 zł/kg - prosto z młyna. Zajebczaste.

 

post-67697-0-89344100-1485125505_thumb.jpgpost-67697-0-20089100-1485125508_thumb.jpgpost-67697-0-11646000-1485125511_thumb.jpgpost-67697-0-66289700-1485125514_thumb.jpgpost-67697-0-60752300-1485125519_thumb.jpgpost-67697-0-84315700-1485125559_thumb.jpgpost-67697-0-75272900-1485125560_thumb.jpgpost-67697-0-66710100-1485125561_thumb.jpgpost-67697-0-63910600-1485125562_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Piękne wyroby, gratulacje  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Świeża mąka to podstawa, ja mam niedaleko młyn i naprawdę warto taką stosować. Zakwas domowy plus taka mąka i powstaje wspaniały chlebek. Musii ten Twój mega smakować. Mi się marzy taki młynek w domu: http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-internetowy/mlynki-do-zboza/mlynki-dwufunkcyjne/duett-100.html
Dobre, bo Polskie.
Link to comment
Share on other sites

Świeża mąka to podstawa, ja mam niedaleko młyn i naprawdę warto taką stosować. Zakwas domowy plus taka mąka i powstaje wspaniały chlebek. Musii ten Twój mega smakować. Mi się marzy taki młynek w domu: http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-internetowy/mlynki-do-zboza/mlynki-dwufunkcyjne/duett-100.html

Ja mam fajną przystawkę do robota KENWOODA

http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/chef-and-major-attachments/mlynek-do-ziaren-at-941

Idzie jak burza. Ostatnio sobie nawet na nim mieliłem słody , które po warzeniu piwa mi zostały - jako dodatki do chlebów.

Mąkę ryżową też można szybko zrobić etc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.