Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Obróbka cieplna peklowanego miesa.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 harnas9900

harnas9900

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLeicester

Napisano 11 mar 2015 - 14:59

Czesc 

 

Pekluje miesko pierwszy raz ale nie mam mozliwosci wedzenia. Bede chcial je ugotowac (boczek) a drugie upiec (schab) waga to 1kg miesa dla boczku i schabu. I moje pytanie, ile czasu gotowac i ile czasu piec i jakie temperaturki, prosze o jakies wskazowki.

 

Dzieki



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 11 mar 2015 - 15:21

Najlepiej do temp. 68-72 st. C wewnątrz mięsa. Lepiej parzyć niż gotować.  http://wedlinydomowe...posoby-parzenia



#3 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 11 mar 2015 - 17:18

Ja proponuje jedno i drugie zapiec w rękawie temp. 180 C w piekarniku ok 1 h włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C i po 20 min zmniejszyć temp. na 160 C. Ale to też zależy od piekarnika.



#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 mar 2015 - 20:14

Leśniaczku jak peklowane to pieczemy dużo dłużej w niższej temperaturze ; ( maks 130 st.
Sugeruję 110 w rękawie ok 2-2, 5h ;) jak nie ma termometru.
Polędwicę wyjąłbym po 2 godzinach boczek po 3-3, 5h jesli ma być miękki ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Użytkownik roger edytował ten post 11 mar 2015 - 20:16


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 harnas9900

harnas9900

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLeicester

Napisano 19 mar 2015 - 12:14

Witam 

 

Ponownie ja, mam takie jeszcze pytanie na przyszlosc. Pieklem miesko w rekawie wyszlo wszystko ok ale strasznie duzo wody sie zebralo wewnatrz rekawa, i tak na dobra sprawe to mysle ze te miesko to sie ugotowalo a nie upieklo.

I takie moje pytanie moze takie mieso peklowane zostawic na dzien zeby obcieklo z tej wody zanim zaczne je obrabiac termicznie ??






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych