michal11 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam serdecznie jak w temacie chciał bym się dowiedzieć jak można ręcznie w domu oczyścić jelita wieprzowe ponieważ mogę ich dostać dużo i za darmo z uboju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2015 W linkach, które podałem Koledze Slodziaksos znajdziesz także wszystko o przygotowaniu jelit wieprzowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2015 Jest nawet taki temat : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal11 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2015 Dzięki za podanie tematu , ale patrząc na zamieszczone tam fotografie to jest bardzo dużo błędów i nie da się ich odtworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2015 Przecież podałem Ci temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10080-tradycja-iii-obróbka-jelit-1952-r/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2015 Kolego,za małolata wiele godzin spędziłem kręcąc korbą gniatarki-później fachmany szlamulcami drewnianymi doczyszczali te jelita.Patrząc z perspektywy czasu to robota psu na budę.Odpuść sobie bo się zajedziesz,nie warto jeśli nie masz sprzętu tzn, co najmniej gniatarki.Lepiej kupić gotowe chińczyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2015 Kolego,za małolata wiele godzin spędziłem kręcąc korbą gniatarki-później fachmany szlamulcami drewnianymi doczyszczali te jelita.Patrząc z perspektywy czasu to robota psu na budę.Odpuść sobie bo się zajedziesz,nie warto jeśli nie masz sprzętu tzn, co najmniej gniatarki. Lepiej kupić gotowe chińczyki Ale satysfakcja ,ze sie zrobilo, swojeskie i ze nic sie nie zmarnowalo. Czasem robienie wlasnych wedlin tez sie nie oplaca, taniej i szybciej bez uginania pojechac do sklepu i kupic ( u nas i chinskie mieso ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2015 Annam masz rację, jeśli chodzi o satysfakcję to ok;ale według mnie to w przypadku kiełbaśnic wieprzowych skórka nie warta wyprawki.Co innego grube wieprzowe,ale to i tak by musiał zaraz po pruciu,praktycznie jeszcze na uboju te komplety rozebrać,bo jak wystygną to już masakra się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2021 kaliber 28-30 wymoczone, wypłukane i przewinięte na prawą stronę, żeby nie straszyły wystającymi kosmkami. Jelita powinny być już prawidłowo przewinięte przez producenta. Te frędzelki to jest strona otrzewnowa, czyli sterylna, powinna być w środku.W czasie szlamowania jelit ściąga się z nich błonę surowiczą, czyli tą, która stykała się z treścią pokarmową zwierzęcia.W gotowym wyrobie ta strona jelita jest na zewnątrz i nie styka się z naszym mięskiem.OBRÓBKA_JELIT_SZCZEGÓŁOWA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2021 W czasie szlamowania jelit usuwa się część śluzową ,która miała kontakt z treścią pokarmową a następnie odwraca się jelito tak,aby część surowicza była w środku..[Dodano: 04 mar 2021 - 19:03]Przepraszam,pomyliłem się.Najpierw się odwraca jelito tak aby częśc surowicza była w środku a potem usuwa się część śluzową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) Obecnie nikt nie odwraca jelit cienkich wieprzowych.Po odcięciu od błony otrzewnej następuje opróżnianie z treści pokarmowej później następuje szlamowanie. Edytowane 4 Marca 2021 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2021 Obecnie nikt nie odwraca jelit cienkich wieprzowych. Po odcięciu od błony otrzewnej następuje opróżnianie z treści pokarmowej później następuje szlamowanie. Szlamowanie dotyczy wewnętrznej anatomicznie strony jelit. Jak zatem jest to robione bez odwracania?Poza wszystkim, zdarzało mi się odwrócić fragment "współczesnego" jelita i wtedy uwidoczniły się na zewnątrz te frędzle. Czyli jelito było odwracane w toku produkcji.Nie wiem, jak mam rozumieć Twój wpis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2021 Dyskusja czysto akademicka W młodości parę kilometrów jelit wyszlamowałem, nie było wtedy importu z Chin jak obecnie. Na dużych targowiskach czasem można było kupić gotowe, ale zasadniczo jak się biło świnie, to się jelita czyściło. W paczce którą użyłem były jelita zarówno prawidłowo jak i nieprawidłowo przewrócone. Wypłukałem, przewróciłem te, które było trzeba i nabiłem. Istotne jest, że nie można wierzyć, iż małe żółte rączki zawsze zrobią prawidłowo. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2021 Dyskusja czysto akademicka Raczej praktyczna.Wprawdzie poza tematem ( w wolnej chwili ja przeniosę w odpowiednie miejsce) ale zaadresowana jest do osób, dla których temat jelit jest Tabula Rasa i np. nie potrafią rozpoznać prawidłowo odwróconych jelit.@MlKl,jesteśmy forum tematycznym i nie udostępniamy przestrzeni internetowej w celach towarzyskich a raczej edukacyjnych. Zatem "akademickie" wtrącenia nie były przeznaczone imiennie dla Ciebie a raczej dla Wszystkich Niezorientowanych Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Marca 2021 nie potrafią rozpoznać prawidłowo odwróconych jelit. Dlatego o tym wspomniałem Pozdrawiam. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) Wczoraj nie wkleiły się linki.Opróżnianie https:https://youtu.be/m2boWvvAXIMSzlamowanie I https://youtu.be/c8TAg4vzfX8 Szlamowanie II https://youtu.be/1IHNYxuLqO8 Edytowane 5 Marca 2021 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Marca 2021 Opróżnianie ... Szlamowanie ... Szlamowanie II Od dawna zastanawiałam się, jak to jest robione A to załatwiają walce i woda Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Marca 2021 Jako ciekawostkę podam, że w dawnych latach, gdy trudno było zdobyć odpowiedniego kalibru jelita wieprzowe, "bawiłem" się (przerabiając dziczyznę)) w szlamowanie jelit z dzików. Na początku byłem szczerze zaskoczony, bo po wykonaniu kiełbasy osłonka zawsze z niej lekko schodziła. Jednak po kilku razach stwierdziłem, że dzik dzikowi nierówny, bo jedne osłonki były wytrzymałe, jak wieprzowe, innym razem były nie wiedzieć czemu b. słabe. W rezultacie dałem sobie spokój i odtąd używam tylko wieprzowych. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Marca 2021 Gdy byłem jeszcze zasrancem ,a było to dawno temu sam czyściłem jelita po świniobiciu. Tata dorabiał coś na kształt nożyka tyle że z drewna i na taborecie "garbowało" się jelita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Marca 2021 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Marca 2021 20210306_185504.jpgO to to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Marca 2021 O to to to Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.