Owidius Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Proces wędzenia wydłuży Ci się o czas osuszania (większe kawałki to dłużej). A poza tym jak większość na forum nie na czas, a na kolor, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Kolor na wędlinie uzyskasz w tym samym czasie, ale wewnątrz im większy przekrój tym wolniej wzrasta temperatura, dlatego warto wędzić z termometrem wbitym w mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 dlatego warto wędzić z termometrem wbitym w mięso. Mirek nie pomyliłeś procesów przypadkiem.? A jaka ma być ta temperatura wewnątrz w czasie wędzenia , żeby było prawidłowo uwędzone jeśli wolno spytać.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nie pisze nic o parzeniu, więc zakładam że tyko wędzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nie pisze nic o parzeniu, więc zakładam że tyko wędzi. No załóżmy, że tylko wędzi.To do jakiej temp. w środku ma wędzić jeśli temperatura wędzenia to 45-55º C? Pokaż mi kogoś na tym forum kto wędzi podkreślam wędzi nie piecze z wbitym termometrem w wędzonkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Może u niego jakimś cudem dochodzi do 68 C?....żart.Zaskoczyłeś mnie. Pomyślałem wędzi a potem podpieka....a tu pewnie dojdzie jeszcze parzenie? Też przy wędzeniu nie mierzę temperatury, bo to bez sensu i faktycznie dopiero pod koniec przy podpiekaniu.Się trzeba pilnować każdego szczegółu .... musisz być taki spostrzegawczy? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Się trzeba pilnować każdego szczegółu .... musisz być taki spostrzegawczy? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav66 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Koledzy, po wędzeniu jak najbardziej wędliny będą parzone, podpiekać nie zamierzałem. @Owidius, podejrzewam, że z kolor wędlin mniejszych i większych będzie zbliżony, jak nie taki sam, tak jak zauważył @miro. Właśnie chodzi o to co w środku. Wiem, że nie ma złotego środka i nikt z zegarmistrzowską precyzja nie odpowie ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg. To moje wędzenia początki, więc koledzy proszę o wybaczenie pytań laika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Właśnie chodzi o to co w środku Odczep się od tego środka .To nie ma znaczenia przy samym wędzeniu.Parzenie , albo pieczenie załatwi środek.Wędź do odpowiedniego koloru a będzie dobrze.Jak nie wiesz jaki mają mieć kolor to sobie pooglądaj.Jak tak uwędzisz będzie dobrze i każdy Cię pochwali. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-wędzonki/?p=547003 Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav66 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Właśnie chodzi o to co w środku Odczep się od tego środka .To nie ma znaczenia przy samym wędzeniu.Parzenie , albo pieczenie załatwi środek.Wędź do odpowiedniego koloru a będzie dobrze.Jak nie wiesz jaki mają mieć kolor to sobie pooglądaj.Jak tak uwędzisz będzie dobrze i każdy Cię pochwali. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-wędzonki/?p=547003 Dobra, zdaję się na Twoją radę, w piątek się okaże PS. Arek, Twoje wędzonki wyglądają zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg. Jakieś 3 godziny 16 minut i 10 sekund dłużej .... A taka na poważnie to nikt Ci tego nie powie, bo teoretycznie czas wędzenia powinien być taki sam jak przy 1 kg.Jednak jest tyle zmiennych czynników jak temperatura na zewnątrz, wilgotność, wiatr, że nie ma reguły.Dlatego patrzymy na kolor. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Arek, Twoje wędzonki wyglądają zawodowo Staram się. Pamiętaj o dobrym osuszeniu nim puścisz dymek i używaj suchego drewna.Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy lekki dymek żeby dobrze uwędzić.Powodzenia i pochwal się. P.SWpadłbym i pomógł , ale za daleko. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav66 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg. Jakieś 3 godziny 16 minut i 10 sekund dłużej .... A taka na poważnie to nikt Ci tego nie powie, bo teoretycznie czas wędzenia powinien być taki sam jak przy 1 kg.Jednak jest tyle zmiennych czynników jak temperatura na zewnątrz, wilgotność, wiatr, że nie ma reguły.Dlatego patrzymy na kolor. Miro, dzięki, właśnie już wiem, że kolor jest w jakiejś mierze wyrocznią . Zdaję się na Was koledzy, jak rodzina wygoni mnie na Święta do szopy, to mam nadzieję, że po plasterku swoich wyrobów przyniesiecie [Dodano: 12 kwi 2017 - 18:54] Staram się. Pamiętaj o dobrym osuszeniu nim puścisz dymek i używaj suchego drewna.Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy lekki dymek żeby dobrze uwędzić.Powodzenia i pochwal się. P.S Wpadłbym i pomógł , ale za daleko. Tak, pamiętam o osuszeniu, te większe wędzonki wrzucę wcześniej. Dziękuję bardzo, oczywiście wrzucę fotki pod ocenę.Arek, właśnie szkoda że daleko, chętnie bym podpatrzył rękę mistrza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) te większe wędzonki wrzucę wcześniejCo ty chcesz kombinować? Wkładasz wszystkie , obcieknięte wędzonki do wygrzanej wędzarni i zapodajesz temperaturę ok.50°C najlepiej bez dymu, lub z jego minimalną ilością jaką uda Ci się wytworzyć i czekasz aż będą suche i ciepłe w dotyku . Nie wkładasz wędzonek do suszenia w/g wagi. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Trzeba dodać, że jeśli wrzuci duże kawałki z małymi, to prawidłowość osuszenia sprawdza na tych dużych. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Trzeba dodać, że jeśli wrzuci duże kawałki z małymi, to prawidłowość osuszenia sprawdza na tych dużych. Witam, Mirku oświeć mnie proszę to co z tymi małymi nie będą za suche według mojej wiedzy tak, analogicznie grube mięsko wcześniej a kiełbaskę później czyż nie?? no chyba, że coś w tej materii się zmieniło więc jak to jest?. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ja ostatnio rozwiązałem ten problem inaczej. Duże włożyłem wcześniej jak już troszkę obeschły to dołożyłem mniejsze i wędzenie rozpocząłem w idealnym momencie. Nic nie wyschło, kolor ładny nawet bardzo, a różnice w gramaturze były duże, bo ponad 2 kg (szyneczka do koszyczka, a baleronik jednak ma inną wielkość). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 kolor jest w jakiejś mierze wyrocznią Na kolor ma również wpływ rodzaj drewna do wędzenia - o czym chyba nikt nie wspomniał Ostatnio wędziłem olchą prawie dwa dni i kolor drugiego dnia niewiele różnił się od wędzenia z pierwszego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam, Mirku oświeć mnie proszę to co z tymi małymi nie będą za suche według mojej wiedzy tak, analogicznie grube mięsko wcześniej a kiełbaskę później czyż nie?? no chyba, że coś w tej materii się zmieniło więc jak to jest?. Masz rację jeśli wędzimy razem mięso i kiełbasę.Wtedy mięso wkładamy wcześniej, osuszamy, potem kiełbasę i wędzimy.Mięsa jako tako nie da się przesuszyć, ale kiełbasę już tak, bo jelito zrobi się jak papirus i kiełbasa nie będzie łapała dymu. Sam bym najpierw włożył większe kawałki, wstępnie osuszył a potem włożył mniejsze, ale czytam: Nie wkładasz wędzonek do suszenia w/g wagi. to chociaż doradzę, żeby pilnować tych większych.Czy mam znowu być przyczyną wojenki na forum? Już i tak mam dość sprzeczek o peklowanie, to po co mi więcej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Sam bym najpierw włożył większe kawałki, wstępnie osuszył a potem włożył mniejszeDzięki widzę, ze mamy takie samo zdanie więc tematu nie ma sensu drążyć. Co do wojenek to ja jestem ten na końcu do ich wszczynania, jednakże czasami mnie bierze jak czytam autorytatywne opinie co poniektórych "miszczów' którzy to po popełnieniu kilku wędzeń już stają się autorytetami a przynajmniej za takowych się uważają, zdało by się troszkę pokory. Sorki za wtręd pozdrawiam wszystkich no i przy okazji niejako wszystkiego Naj.. [Dodano: 13 kwi 2017 - 10:59] Na kolor ma również wpływ rodzaj drewna do wędzenia - o czym chyba nikt nie wspomniał zapewne dlatego, iż to jest tak oczywiste jak to, że dzisiaj czwartek a na dodatek wspominano o tym wielokrotnie w różnych wątkach. Olcha ślicznie i mocno barwi więc nie zawsze jest sens dymienie powtarzac Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 jednakże czasami mnie bierze jak czytam autorytatywne opinie co poniektórych "miszczów' którzy to po popełnieniu kilku wędzeń już stają się autorytetami a przynajmniej za takowych się uważają, zdało by się troszkę pokory. Stało się to przykro pisać ...plagą, która niszczy wszystko to co czego sami się nauczyliśmy i co chciało by się przekazać innym.Dziś największym autorytetem jest .....Ja tak robię, jem i żyje...!!!Pytanie jak długo ów autorytet będzie żył? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) W poniedziałek schab 1,4kg dopiekanie w temperaturze 90 stopni czas ponad 1,40 godziny do temperatury 59 w środku. Oczywiście osuszanie i wędzenie właściwe,przed tym. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez sajmon0609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav66 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ten dzień już jutro Zaraz wyjmuję mięso z solanki, wiążę, pakuję w siatki i niech przez noc sobie ocieka. Zrobię tak jak niektórzy koledzy radzili, do osuszania wpierw włożę większe kawałki, później mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 do osuszania wpierw włożę większe kawałki, później mniejsze. A jaka jest różnica wagowa w tych kawałkach . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Niby prosta sprawa, osuszanie. Podstawa gwarancji dobrze uwędzonych wędlin. Porady i pomysły doskonałe. Jednak należy pamiętać o jednym, że wędzarnia, wędzarni nie jest równa. Jedne wybaczają błędy, a drugie nie. Wędliny osuszone, ale lekko chłodne pokryją się natychmiast rosą. Do niektórych wędzarni można włożyć mokre ociekające wyroby i nie będą kwaśne i czarne. Duża część szczególnie starszych konstrukcji wędzarni, zimnych i z kanałami bezpośrednio w ziemi będą powodować utrudnienia, ale nie zawsze, ponieważ największą wadą jest zawsze błąd użytkownika. Należy zacząć od wypunktowania wszystkich błędów. Sztuką wędzenia jest sztuka opalania, a jakość opalania i sposób zależy od konstrukcji wędzarni i jej parametrów. Na początku należy określić w czym wędzimy, w jaki sposób opalamy i jaki został zastosowany proces wędzenia. Na tej podstawie łatwo określimy błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.