Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#221 PT123

PT123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćSiepraw

Napisano 18 gru 2018 - 09:57

U mnie przy wędzarni na 4.5 cegły to parę patyków było mało trzeba cały czas palić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

OK, ale czy mam unikać płomieni?

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

#222 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 gru 2018 - 10:37

Ja mam tradycyjny pełnowymiarowy kibelek :D

Przy rozgrzewaniu i osuszaniu "produkuję" żar który podtrzymuję przez wędzenie i kiedy nadchodzi pora podpiekania zaczynam zabawę ze szczapkami. Staram się trzymać temp. między 90'-100' (jeszcze nie potrafię "trzymać" sztywno jedną temp.) ale nie panikuję jeśli chwilowo robią się odchyły. ;)


[Dodano: 18 gru 2018 - 10:28]

OK, ale czy mam unikać płomieni?

Przy wędzeniu tak, natomiast przy podpiekaniu zawsze jest jakiś ogień ( ogień podnosi też temp.)


[Dodano: 18 gru 2018 - 10:37]

Aha, gdybyś miał problemy z podpiekaniem, to zawsze możesz do tego celu użyć piekarnika jak by coś ;)



#223 PT123

PT123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćSiepraw

Napisano 18 gru 2018 - 10:50

Ja mam tradycyjny pełnowymiarowy kibelek :D

Przy rozgrzewaniu i osuszaniu "produkuję" żar który podtrzymuję przez wędzenie i kiedy nadchodzi pora podpiekania zaczynam zabawę ze szczapkami. Staram się trzymać temp. między 90'-100' (jeszcze nie potrafię "trzymać" sztywno jedną temp.) ale nie panikuję jeśli chwilowo robią się odchyły. ;)


[Dodano: 18 gru 2018 - 10:28]

 

 

OK, ale czy mam unikać płomieni?

Przy wędzeniu tak, natomiast przy podpiekaniu zawsze jest jakiś ogień ( ogień podnosi też temp.)


[Dodano: 18 gru 2018 - 10:37]

Aha, gdybyś miał problemy z podpiekaniem, to zawsze możesz do tego celu użyć piekarnika jak by coś ;)

Niby tak, ale na horyzoncie majaczą podwyżki prądu. Wolałbym wiedzieć jak bezpiecznie podpiekać w wędzarni. W końcu wiele osób tak robi. 



#224 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 gru 2018 - 11:03

No to ja już pomogłem ile mogłem :)

Na pewno (w moim przypadku) sprawdziło się pilnowanie wędzenia. Często przy wędzeniu robiłem inne rzeczy koło domu i temp. mi skakała jak oszalała. A to za bardzo się rozpaliło a to zaczęło wygasać. Ale jak uwaga była skupiona tylko na wędzeniu to zaczęła się bajka. No i na pewno każdy musi wyczuć swoją wędzarnię.

A ten piekarnik przypomniał mi się jak raz ok. 0:00 - 1:00 w nocy kończyłem wędzenie i za cholerkę nie mogłem podbić temp. (za zimno chyba było). Ale niektórzy koledzy tak robią też "standardowo" więc to nie zbrodnia ;) :D


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 18 gru 2018 - 11:05


#225 mackol2

mackol2

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćbrzesko

Napisano 19 gru 2018 - 13:54

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum. Chcialem zapytac o powod pekania kielbasy wiejskiej podczas wedzenia ? Moze zaczne od poczatku. Receptura od starego masaza.
8kg szynki
2kg pieczeni wolowej
3kg tlustej II wieprzowej.
Pieprz sól cukier.
Teraz wedzenie.
Czyli tak jak wszedzie pisze osuszanie. Wedzenie w dymie goracym okolo 50 stopni 2h i pieczenie w okolo 80 stopni przez 40 min.
Większośc kielbas popekala. Pytanie dlaczego ? Zla receptura? Kiepske flaki ? Za mocno nabita ?Termometr mam na drzwiczkach od wedzarni. Raczej napewno temperatura z tylu wędzarni jest wieksza niz przy drzwiach zwlaszcza jak sie wedzi w zimie. Moze to kest powodem ? Ze termometr oszukuje :) pomimo ze popekala byla bardzo smaczna. stalo sie to rok temu . Nie chce jutro powtórzyć sytuacji ;)

#226 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6621 postów

Napisano 19 gru 2018 - 14:15

2kg pieczeni wolowej
opisz to co to jest ? upieczona wołowina ?

#227 mackol2

mackol2

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćbrzesko

Napisano 19 gru 2018 - 14:25

Nie nie. Jest to surowy prawodoppdpbnie udziec.
[Dodano: 19 gru 2018 - 13:25]
Albo rozbratel

#228 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 20 gru 2018 - 19:37

Witam.
6 dni temu zapeklowałem sporo szynki większych rozmiarów. Z braku czasu tylko raz ponakłuwałem i nie przekładałem jej. Jutro wędzenie i się zastanawiam czy wszystko będzie ok.

#229 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6621 postów

Napisano 20 gru 2018 - 19:39

Z braku czasu tylko raz ponakłuwałem
zrób to jeszcze dzisiaj ;) 

#230 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2018 - 19:46

Z braku czasu tylko raz ponakłuwałem

Jeżeli nie nastrzykiwałeś a szynki są "większych rozmiarów" to po zaledwie tygodniu będą niedopeklowane w środku  :facepalm:

Co to za metoda, to "nakłuwanie"?

Sprężyste mięśnie prawie natychmiast się zamkną.



#231 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 20 gru 2018 - 20:27

Źle napisałem chodziło mi o nastrzykiwanie zrobiłem to tylko raz.
[Dodano: 20 gru 2018 - 20:03]
Kurcze na wszystko brak czasu i dałem się namówić na wędzenie. W zeszły piątek zapeklowałem a w sobotę ponastrzykiwałem i tak zostawiłem do dzisiaj jak mi się przypomniało.
[Dodano: 20 gru 2018 - 20:27]
To jak raz wykonałem nastrzykiwanie to powinno być ok?

Użytkownik Tomek101082 edytował ten post 20 gru 2018 - 19:52


#232 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2018 - 20:40


To jak raz wykonałem nastrzykiwanie to powinno być ok?

 

Nastrzykiwanie powinno być wykonane na początku peklowania, tylko raz.

Natomiast ilość wstrzyknięć i solanki do tego celu zużytej zależy od czasu peklowania

W tabeli DZIADKA podana jest ta ilość wstrzyknięć

TABELA



#233 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 20 gru 2018 - 20:59

Czyli powinno być dobrze. Z braku czasu nastrzykiwałem raz dnia następnego po zalaniu szynek zalewą. Jak robiłem wcześniej to dwa razy i też było ok. Wyjdą pyszne jak zawsze. Gdzieś chyba wyczytałem że dwa razy się nastrzykuje, może dla tego zawsze jak robię szynkę to dwa razy nastrzykuje.

#234 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 20 gru 2018 - 21:46

Nastrzykujesz raz, na początku przed włożeniem do naczynia.  Nastrzykujesz ilością z tabeli na /kg  solanką przygotowaną(wyliczoną) do peklowania całości. Ciekaw jestem czym nastrzykiwałeś na drugi dzień ? Dorobiłeś trochę świeżej solanki , czy nabierałeś z pojemnika z mięsem?



#235 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 21 gru 2018 - 17:30

Znasz odpowiedź. Ale przekroiłem największy kawałek i wyglądał ok. równy kolor.

#236 Seed

Seed

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćDobieszowice/Śląsk

Napisano 28 gru 2018 - 17:08

I po pierwszym wędzeniu. Wszystko wyszło idealnie a przynajmniej tak wygląda i smakuje, nie ma kwasu, spalenia czy innych niepokojących oznak. Peklowanie bez przeszkód w 4*C, 7 dni, ociekanie 15h, wędzenie ok. 6h, i końcówka czyli przypiekanie ok.2,5-3h.Świadomie bez parzenie więc słoność była przewidziana już na etapie peklowania wg rad forumowiczów. Więc stół świąteczny był obstawiony :) Nie wiem jak wychodzi parzenie ale zakładałem podpiekanie i aromat i smak zrekompensował czekanie, drugi raz również w ten sposób pójdę a suchość o której mowa nie istnieje !!:)


[Dodano: 28 gru 2018 - 17:08]

A to zdjęcia po

Załączone pliki



#237 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 gru 2018 - 18:22

Używanie folii aluminiowej do parzenia i pieczenia jest szkodliwe.



#238 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1148 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 gru 2018 - 18:28

....a do grillowanie nie ??

Jak tak jest, to napisz prosze wiecej na ten temat szkodliwosci.

 

….albo nie pisz nic...



#239 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 gru 2018 - 18:34

Używanie folii aluminiowej do parzenia i pieczenia jest szkodliwe.

 

 

Jak i do przechowywania mięsa wędzonego również . Powód:wchodzenie mięsa solonego  w reakcję z aluminium .

 

 

Oczywiście grillowane też .


Użytkownik andrzej k edytował ten post 28 gru 2018 - 18:35


#240 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1148 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 gru 2018 - 18:55

Zastanawia mnie tylko jedno,skoro jest to tak szkodliwe to dlaczego nie jest zakazane ? ; wrecz przeciwnie ,jet wszedzie ??

 

Ciekawi mnie tez,co jest produktem ubocznym tej reakcji ? jak sie nazywa i w jaki sposob jest szkodliwy ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych