Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#61 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:44

ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg.

 

 Jakieś 3 godziny 16 minut i 10 sekund dłużej .... :D

A taka na poważnie to nikt Ci tego nie powie, bo teoretycznie czas wędzenia powinien być taki sam jak przy 1 kg.

Jednak jest tyle zmiennych czynników jak temperatura na zewnątrz, wilgotność, wiatr, że nie ma reguły.

Dlatego patrzymy na kolor.



#62 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:46

Arek, Twoje wędzonki wyglądają zawodowo

 

Staram się. :D

Pamiętaj o dobrym osuszeniu nim puścisz dymek i używaj suchego drewna.Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy lekki dymek żeby dobrze uwędzić.Powodzenia i pochwal się. :)

 

P.S

Wpadłbym i pomógł , ale za daleko. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 kwi 2017 - 17:48


#63 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 17:54

 

ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg.

 

 Jakieś 3 godziny 16 minut i 10 sekund dłużej .... :D

A taka na poważnie to nikt Ci tego nie powie, bo teoretycznie czas wędzenia powinien być taki sam jak przy 1 kg.

Jednak jest tyle zmiennych czynników jak temperatura na zewnątrz, wilgotność, wiatr, że nie ma reguły.

Dlatego patrzymy na kolor.

 

Miro, dzięki, właśnie już wiem, że kolor jest w jakiejś mierze wyrocznią :D . Zdaję się na Was koledzy, jak rodzina wygoni mnie na Święta do szopy, to mam nadzieję, że po plasterku swoich wyrobów przyniesiecie :D


[Dodano: 12 kwi 2017 - 18:54]

Staram się. :D Pamiętaj o dobrym osuszeniu nim puścisz dymek i używaj suchego drewna.Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy lekki dymek żeby dobrze uwędzić.Powodzenia i pochwal się. :) P.S Wpadłbym i pomógł , ale za daleko. :D

Tak, pamiętam o osuszeniu, te większe wędzonki wrzucę wcześniej. Dziękuję bardzo, oczywiście wrzucę fotki pod ocenę.

Arek, właśnie szkoda że daleko, chętnie bym podpatrzył rękę mistrza!



#64 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 kwi 2017 - 20:22

 

te większe wędzonki wrzucę wcześniej

Co ty chcesz kombinować? Wkładasz wszystkie , obcieknięte wędzonki do wygrzanej wędzarni i zapodajesz temperaturę ok.50°C najlepiej bez dymu,  lub z jego minimalną ilością jaką uda Ci się wytworzyć i czekasz aż będą suche i ciepłe w dotyku . Nie wkładasz  wędzonek do suszenia w/g wagi.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 12 kwi 2017 - 20:23


#65 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 20:27

Trzeba dodać, że jeśli wrzuci duże kawałki z małymi, to prawidłowość osuszenia sprawdza na tych dużych.



#66 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 13 kwi 2017 - 02:47

Trzeba dodać, że jeśli wrzuci duże kawałki z małymi, to prawidłowość osuszenia sprawdza na tych dużych.
Witam, Mirku oświeć mnie proszę to co z tymi małymi nie będą za suche według mojej wiedzy tak, analogicznie grube mięsko wcześniej a kiełbaskę później czyż nie?? no chyba, że coś w tej materii się zmieniło więc jak to jest?.  

#67 Owidius

Owidius

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 13 kwi 2017 - 07:44

Ja ostatnio rozwiązałem ten problem inaczej. Duże włożyłem wcześniej jak już troszkę obeschły to dołożyłem mniejsze i wędzenie rozpocząłem w idealnym momencie. Nic nie wyschło, kolor ładny nawet bardzo, a różnice w gramaturze były duże, bo ponad 2 kg (szyneczka do koszyczka, a baleronik jednak ma inną wielkość). Powodzenia.



#68 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 13 kwi 2017 - 07:51

kolor jest w jakiejś mierze wyrocznią

 

Na kolor ma również wpływ rodzaj drewna do wędzenia - o czym chyba nikt nie wspomniał :)

Ostatnio wędziłem olchą prawie dwa dni i kolor drugiego dnia niewiele różnił się od wędzenia z pierwszego dnia. 



#69 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 09:36

Witam, Mirku oświeć mnie proszę to co z tymi małymi nie będą za suche według mojej wiedzy tak, analogicznie grube mięsko wcześniej a kiełbaskę później czyż nie?? no chyba, że coś w tej materii się zmieniło więc jak to jest?.  

 

 

Masz rację jeśli wędzimy razem mięso i kiełbasę.

Wtedy mięso wkładamy wcześniej, osuszamy, potem kiełbasę i wędzimy.

Mięsa jako tako nie da się przesuszyć, ale kiełbasę już tak, bo jelito zrobi się jak papirus i kiełbasa nie będzie łapała dymu.

 

Sam bym najpierw włożył większe kawałki, wstępnie osuszył a potem włożył mniejsze, ale czytam:

 

Nie wkładasz  wędzonek do suszenia w/g wagi.

 

 

to chociaż doradzę, żeby pilnować tych większych.

Czy mam znowu być przyczyną wojenki na forum? 

Już i tak mam dość sprzeczek o peklowanie, to po co mi więcej.  :cool:



#70 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 13 kwi 2017 - 09:59

Sam bym najpierw włożył większe kawałki, wstępnie osuszył a potem włożył mniejsze

Dzięki widzę, ze mamy takie samo zdanie więc tematu nie ma sensu drążyć. Co do wojenek to ja jestem ten na końcu do ich wszczynania, jednakże czasami mnie bierze jak czytam autorytatywne opinie co poniektórych "miszczów' którzy to po popełnieniu kilku wędzeń już stają się autorytetami a przynajmniej za takowych się uważają, zdało by się troszkę pokory. Sorki za wtręd pozdrawiam wszystkich no i przy okazji niejako wszystkiego Naj.. :)


[Dodano: 13 kwi 2017 - 10:59]

Na kolor ma również wpływ rodzaj drewna do wędzenia - o czym chyba nikt nie wspomniał
zapewne dlatego, iż to jest tak oczywiste jak to, że dzisiaj czwartek a na dodatek wspominano o tym wielokrotnie w różnych wątkach. Olcha ślicznie i mocno barwi więc nie zawsze jest sens dymienie powtarzac

Użytkownik Baca edytował ten post 13 kwi 2017 - 09:56


#71 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 10:04

jednakże czasami mnie bierze jak czytam autorytatywne opinie co poniektórych "miszczów' którzy to po popełnieniu kilku wędzeń już stają się autorytetami a przynajmniej za takowych się uważają, zdało by się troszkę pokory.

 

Stało się to przykro pisać ...plagą, która niszczy wszystko to co czego sami się nauczyliśmy i co chciało by się przekazać innym.

Dziś największym autorytetem jest .....Ja tak robię, jem i żyje...!!!

Pytanie jak długo ów autorytet będzie żył?



#72 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 13 kwi 2017 - 11:07

W poniedziałek schab 1,4kg dopiekanie w temperaturze 90 stopni czas ponad 1,40 godziny do temperatury 59 w środku. Oczywiście osuszanie i wędzenie właściwe,przed tym. 


Użytkownik sajmon0609 edytował ten post 13 kwi 2017 - 11:09


#73 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2017 - 16:41

Ten dzień już jutro :D Zaraz wyjmuję mięso z solanki, wiążę, pakuję w siatki i niech przez noc sobie ocieka. Zrobię tak jak niektórzy koledzy radzili, do osuszania wpierw włożę większe kawałki, później mniejsze.



#74 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 16:43

do osuszania wpierw włożę większe kawałki, później mniejsze.

 

A jaka jest różnica wagowa w tych kawałkach .



#75 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 13 kwi 2017 - 18:16

Niby prosta sprawa, osuszanie. Podstawa gwarancji dobrze uwędzonych wędlin. Porady i pomysły doskonałe. Jednak należy pamiętać o jednym, że wędzarnia, wędzarni nie jest równa. Jedne wybaczają błędy, a drugie nie. Wędliny osuszone, ale lekko chłodne pokryją się natychmiast rosą. Do niektórych wędzarni można włożyć mokre ociekające wyroby i nie będą kwaśne i czarne. Duża część szczególnie starszych konstrukcji wędzarni, zimnych i z kanałami bezpośrednio w ziemi będą powodować utrudnienia, ale nie zawsze,  ponieważ największą wadą jest zawsze błąd użytkownika. Należy zacząć od wypunktowania wszystkich błędów. Sztuką wędzenia jest sztuka opalania, a jakość opalania i sposób zależy od konstrukcji wędzarni i jej parametrów. Na początku należy określić w czym wędzimy, w jaki sposób opalamy i jaki został zastosowany proces wędzenia. Na tej podstawie łatwo określimy błędy.



#76 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 18:28

Tak jest Panie psorze. :D



#77 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2017 - 19:23

A jaka jest różnica wagowa w tych kawałkach .
Różnica dwukrotna. Mniejsze kawałki w okolicy 1kg.

 

Niby prosta sprawa, osuszanie. Podstawa gwarancji dobrze uwędzonych wędlin. Porady i pomysły doskonałe. Jednak należy pamiętać o jednym, że wędzarnia, wędzarni nie jest równa. Jedne wybaczają błędy, a drugie nie. Wędliny osuszone, ale lekko chłodne pokryją się natychmiast rosą. Do niektórych wędzarni można włożyć mokre ociekające wyroby i nie będą kwaśne i czarne. Duża część szczególnie starszych konstrukcji wędzarni, zimnych i z kanałami bezpośrednio w ziemi będą powodować utrudnienia, ale nie zawsze, ponieważ największą wadą jest zawsze błąd użytkownika. Należy zacząć od wypunktowania wszystkich błędów. Sztuką wędzenia jest sztuka opalania, a jakość opalania i sposób zależy od konstrukcji wędzarni i jej parametrów. Na początku należy określić w czym wędzimy, w jaki sposób opalamy i jaki został zastosowany proces wędzenia. Na tej podstawie łatwo określimy błędy.
Widzę, że nauki droga długa przede mną. Dziękuję za cenne wskazówki.

#78 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 13 kwi 2017 - 19:28

@Andyandy, W Twojej wypowiedzi aczkolwiek krótkiej jest zawarta cala prawda o sztuce wędzenie, i dlatego nasze wypowiedzi i rady muszą być wyważone bo nie ma takich samych wędzarni, warunków panujących jak i też takich samych kawałków mięs. Dlatego wędzenie nazwałbym sztuką improwizacji dostosowania się do określonej sytuacji co prawda według określonych norm ale jednak improwizacji czyli samo życie, droga wędzarniczego żywota. Ot i to by było na tyle ;)



#79 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 13 kwi 2017 - 20:40

Dlatego wędzenie nazwałbym sztuką improwizacji dostosowania się do określonej sytuacji co prawda według określonych norm ale jednak improwizacji

Doskonale rozumiem, tylko jest jeden problem. Prawa fizyki mają nas i nasze wypowiedzi tam gdzie słonce nie dochodzi. To My musimy się nagiąć do procesów zachodzących w wędzeniu i musimy zrobić wszystko, żeby wybrać najlepsze rozwiązanie. Rozwiązaniem jest wykorzystanie w najprostszy sposób tego co przyroda i fizyka stworzyła. Każda komplikacja i wymyślne urządzenie ( szybry, kanały, kominy, radiatory i inne patenty symulujące ) wydłużające drogę do sukcesu powoduje dodatkowe utrudnienia w postaci zmian chemicznych i fizycznych w procesach.         


Użytkownik Andyandy edytował ten post 13 kwi 2017 - 20:41


#80 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 14 kwi 2017 - 04:51

To ładuj wszystko od razu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych