Skocz do zawartości

Camelkowe wyroby szynkowarowe i wędliniarskie


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuję - coś takiego zawsze się do czegoś wykorzysta - jak nie do ciasta, to do nalewki :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ehhhh Aniu ale zazdroszcze Ci tych cytrusikow w pozytywnym znaczeniu :)  a szczegolnie tej limonki,ja ma wbrod jagod , mirabelkowych drzew to u nas na kazdym podworku jakies porzeczki sa jako zywoploty,nawet mam dostep do wisni bo tez rosna na podworku kolo bloku u znajomych ,i nikt tego nie zrywa ( nie wiedza co dobre) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra, u nas ostatniozaczeli oliwkowymi drzewami wysadzac pobocza drog. Smiesznie,bo kiedy juz owoce sa i ptaki wszystkiego nie zjadly, ludzie autami staja i obrywaja je.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u nas nie ma praktycznie wogole agrestu nie ma  ale porzeczki czarne i czerwone to praktycznie sa na kazdym podworku jako takie przegrodki zywoplotowe ,ale to jest dosc stare budownictwo ,bloki z lat ,60 bo teraz to juz tak nie sadza.Wycieli na naszej gorce ok 10 drzew bo juz blok przerosly a ze na skale to jak by powalilo na blok to nie byloby ciekawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nasza pierwsza palcówka

 

Składniki -  proporcje na 1 kg mięsa
  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku
  • peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa
  • pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa
  • ziele angielskie - 0,25 grama na kilogram mięsa
  • czosnek - 1-2 gramy na kilogram mięsa
  • gałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram mięsa
  • cukier - 1 gram na kilogram mięsa 
  • zimna woda - około 50 ml
  • *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach
  • jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około 2x3 cm, natomiast  tłuszcz w podłużne paski  - 0,5x1,5 cm. Do mięsa dodać sól peklową, cukier, przyprawy i wodę. Wyrabiać starannie do czasu aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk, po czym odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Po tym czasie ponownie dokładnie wyrobić mięso i przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie napełnić jelita, uformować kiełbaski i zawiązać końce.

 

Suszenie

Przygotowane kiełbasy powiesić w przewiewnym miejscu na 3 do 7 dni w temperaturze około 18-20  stopni, a następnie na około 2 tygodnie przenieść do chłodniejszego dobrze wentylowanego pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 6 -10 stopni lub powiesić w lodówce (optymalnie rozwiązaniem jest lodówka z systemem "No frost")

 

116k-Resizer-1100Q100.jpg

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no fajnie fajnie, a po co te pomidory zasłaniają widok :D ? Przyszliśmy tu mięso oglądać :cool:

 

Bo zdjęcie miało być "artystyczne" :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie brakuje przekroju :rolleyes: no i kiełbasa powinna dominowac a jakoś sie "gubi" :blush:  Ale nie wiem czy mam zdjęcie czy kiełbasę oceniać :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale nie wiem czy mam zdjęcie czy kiełbasę oceniać :hmm:

 

Kiełbasę przede wszystkim :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czemu uciales odbicie kielbasce? 

a kielbasa calkiem calkiem i napewno smaczna :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no właśnie ...  jak to było? albo tnij zdecydowanie albo nie obcinaj :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no właśnie ...  jak to było? albo tnij zdecydowanie albo nie obcinaj :tongue:;):D

 

a widzisz tu gdzieś obciętą główną bohaterkę :D:tongue::D ?

 

czemu uciales odbicie kielbasce? 

a kielbasa calkiem calkiem i napewno smaczna :thumbsup:

 

Bo odbicie nie jest tematem przewodnim zdjęcia :tongue:

 

PS.

Odnieście się też prosze do przepisu, bo strasznie mi zależy, żeby nie popełniać błędów w procesie produkcji

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oj tam oj tam, wstaw lepiej makro przekroju :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oj tam oj tam, wstaw lepiej makro przekroju :tongue:

 

ale ja jej jeszcze nie jadłem :(

 

Drugie zdjęcie naszej palcówki

 

8685g-Resizer-1100Q100.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa

 

Straszny rozrzut.

 

 

 

Drugie zdjęcie naszej palcówki

 

No tego czosnku praktycznie nie widac.

 

 

Sąsiad - bo testuję, która wersja mi najbardziej odpowiada jeśli chodzi o słoność

Odnośnie zdjęcia, przy kolejnych wyrobach będę poprawiał technikę :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Nam smakowała, śladu już po niej nie ma, a przy obecnych temperaturach nie mam jak zrobić kolejnej

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.