Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

"Räksallad" czyli sałatka z krewetek po szwedzku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5001 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 mar 2015 - 06:24

Jeżeli zabieramy się za przygotowanie sałatki z krewetek, to najpyszniejsza jest ona z własnoręcznie wykonanym domowym majonezem, i najlepiej wykonać ją samemu od podstaw. Sałatka ta bardzo dobrze smakuje np. z niewielkim dodatkiem sosu chili, choć nie jest on konieczny. Można też komponować inne dodatki wg. smaku i uznania.

 

hemmagjord_r%C3%A4ksallad_lchf_kr%C3%A4m

 

 Na 4 porcje potrzebujemy.

 

150 gram dużych, obranych krewetek.

1,5 dcl. majonezu.

0,5 dcl. creme fraiche, lub gęstej śmietany.

1 dcl. sztywno ubitej bitej śmietanki.

1 dcl. dobrze posiekanej cebulki szalotki.

5 ml. koncentratu pomidorowego

2-3 ml. ostrego sosu chili

Sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie domowego majonezu, z dodatkiem sztywnej, bitej śmietanki.

Bitej gotowej śmietanki powinno być ok. 1 dcl. na co potrzeba ok. 0,5 dcl. śmietanki słodkiej.

 

2 żóltka

1 łyżeczka ostrej musztardy francuskiej "Dijon".

10 ml. octu winnego

sól, pieprz do smaku.

4 dcl. oleju rzepakowego.

 

r%C3%A4ksallad_recept_kr%C3%A4mig_lchf.j

 

wszystko razem umieszczamy w naczyniu, produkty powinny posiadać temperaturę pokojową. Uruchamiamy mikser i miksujemy wszystko, wlewając jednocześnie cienką strużką olej rzepakowy, aż wszystko zacznie gęstnieć. Jeżeli majonez by się nam nie udał,to bierzemy jeszcze jedno żółtko umieszczając go w nowej czystej miseczce, i miksujemy, powoli dolewając nieudany majonez. Najczęściej zabieg taki pomaga i majonez gęstnieje.

 

Teraz połowę obranych krewetek siekamy na dosyć grube cząstki, resztę pozostawiamy w całości. Cebulkę szalotkę siekamy na drobno i mieszamy z krewetkami, dodajemy majonez i bitą śmietankę, a na końcu resztę pozostałych dodatków. Wszystko doprawiamy sosem chili, solą i pieprzem, według własnego smaku.

 

Przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do lodówki celem schłodzenia.

 

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 



#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 mar 2015 - 10:27

Jesli moge dorzucic cos od siebie to polecam drobno pokrojona rzodkiew japonska doskonale sie komponuje i odswierza cala salatke  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych