camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2015 Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z różnych jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało.Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem - z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto350 g mąki pszennej180 g zimnego masła90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru4 żółtka16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciastaWszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę.Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki. Nadzienie z jabłek2 - 2,5 kg jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek)80 - 100 gramów brązowego cukru2 płaskie łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejopcjonalnie 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowejPrzygotowanie jabłekJabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować. Beza4 białka200 g cukru pudru1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanejPrzygotowanie bezyBiałka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Przygotowanie szarlotkiNa podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka. Poniżej nasza dzisiejsza szarlotka http://1.bp.blogspot.com/-zo9tiLiBncU/VQ8N0HbtsrI/AAAAAAAAFo8/K0Yp_K7oz_U/s1600/DSC_0167szarlotka-Resizer-1100Q100.jpg Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2015 Ach te kiepskie zdjęcia.......wiem nudny się robię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Marca 2015 Ach te kiepskie zdjęcia.......wiem nudny się robię. Na rancie talerzyka jest odblask światła - to duża wada tej fotki, Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Marca 2015 Weź się sam zrantuj ! Wada ? A szarlotki jak ni ma tak ni ma ?I to jest wada ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Marca 2015 Weź się sam zrantuj ! Wada ? A szarlotki jak ni ma tak ni ma ?I to jest wada ! No przecież masz szarlotkę....... to jest to coś bez rantu, a przed jabłkami Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Marca 2015 no proszę! trzy dni mnie nie było na forum, a camleki zdążył ogarnąć fotografię kulinarną ... jakbyś pokazał to zdjęcie w pręgierzu, to można by zamienić parę słów na temat oświetlenia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Marca 2015 Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Wygląda prze-pię-nie ! Ola gratuluję wypieku Poniżej nasza dzisiejsza szarlotka Zdjęcie zachęca do ''pożarcia'' sporego kawałka no proszę! trzy dni mnie nie było na forum, a camleki zdążył ogarnąć fotografię kulinarną No nareszcie jakaś pochwałą z ust Twoich Marku Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Marca 2015 Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą.Wygląda prze-pię-nie ! Ola gratuluję wypieku Anuś - to jest moje dzieło :P Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Anuś - to jest moje dzieło :PMoje jem siem zdaje znaczy się kobietom, że my chopy nic nie damy zrobić a TU proszę taki wzmagający ślinienie majstersztyk kulinarny, Anuś więcej wiary a naszego kolegę no proszę! trzy dni mnie nie było na forum, a camleki zdążył ogarnąć fotografię kulinarną One w ogóle całe znaczy siem te camelki to takie z cicha pęk som Edytowane 23 Marca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Marca 2015 Moje jem siem zdaje znaczy się kobietom, że my chopy nic nie damy zrobić a TU proszę taki wzmagający ślinienie majstersztyk kulinarny, Anuś więcej wiary a naszego kolegę Wyjątki się zdarzają ... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Wicie, rozumicie Baco - wielbłądy to som bardzo zmyślne zwierzeta, potrafiom tydzień pić i nie pracować, ale jak cosik robiom to musi być majstersztyk Anuś - no i wreszcie mnie doceniłaś Edytowane 23 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Camelki , najbardziej mi się podoba to ,że osiagnęliście stan : tydzień pić i nie pracować ,ostatni raz taki stan rzeczy osiagnąłem na studiach ( wraz paroma kolegami ), czyli tydzień zajęcia wiełbłąda-picie ,a jedyna praca to noszenie piwa z baru w szklanej kuli ( kloszu z lampy) na korytarzu , az do rozbicia ostatniej na piętrze , wtedy koniec imprezy nie było w czym nosić , zostały jedynie nosidełka -zyłkowe siatki .Dobrze ze czas ten trwał b.krótko i nie przeszedł w nałóg.Pozdrawiam Edytowane 23 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej132 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Marca 2015 To noszenie piwa to pewnie z "Alibaby"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Marca 2015 Andrzeju nie wiem w którym roku Ty nosiłes piwo ,ale w czasie kiedy ja sie tam kręciłem to jeszcze na ZWM -ie budowali domy , a do ALIBABY chodziło się przez pola , lub Oleska , gdzie jeszcze niewiele było domów , a uczelnia konczyła się na budynku głownym .ALIBABA była wtedy jedynym barem w pobliżu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Marca 2015 Camelki , najbardziej mi się podoba to ,że osiagnęliście stan : tydzień pić i nie pracować ,ostatni raz taki stan rzeczy osiagnąłem na studiach ( wraz paroma kolegami ), czyli tydzień zajęcia wiełbłąda-picie ,a jedyna praca to noszenie piwa z baru w szklanej kuli ( kloszu z lampy) na korytarzu , az do rozbicia ostatniej na piętrze , wtedy koniec imprezy nie było w czym nosić , zostały jedynie nosidełka -zyłkowe siatki .Dobrze ze czas ten trwał b.krótko i nie przeszedł w nałóg.Pozdrawiam Wiesz Wojtek - u mnie było podobnie, ale..... miło powspominać studenckie czasy To noszenie piwa to pewnie z "Alibaby"? tak a propos Ali Baby - to w pobliżu Al-Hasa jest właśnie jego grota Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej132 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2015 Dlatego wiedziałem w jakim temacie zabrać głos.A pisownia "Alibaby" to taka swojsko-opolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Marca 2015 Andrzeju , napisałem jak zapamietałem nazwę tego lokalu ,wydaje mi sie ze taki był szyld w latach siedemdziesiatych , dziś juz tego nie sprawdzę , a za bład przepraszam . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej132 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Marca 2015 Nie ma co przepraszać bo ja to też tak zapamiętałem. Ale Camelki jako fachowcy piszą poprawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Marca 2015 Dzis podjechałem pod budynek , restauracja jest zamknięta ale napis jest przytwierdzony na szyldzie z poprawną pisownia .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2015 Bardzo puszysty sernik z labnehu z rodzynkami Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że można by poeksperymentować. Jako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z rodzynkami, ale zamiast twarogu użyłem 6 dniowego labnehu. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi sernik na kruchym spodzie)350 g mąki pszennej180 g zimnego masła lub margaryny90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru2 jajka16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciastaWszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę serową. Masa serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu)150 ml śmietany do ciast i deserów60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej)6 jajek - oddzielnie białka i żółtka1 czubata szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16g)szczypta soli (do ubijania białek)opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynekPrzygotowanieTwaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną. Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło i jeszcze chwilę miksować. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięciaPrzestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce - ja nie miałem cierpliwości i zjadłem jeszcze ciepły Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2015 CAmelki , a ja mam pytanie dlaczego musi byc 1 kg 5-6 dniowego labnehu Ja jestem w stanie serek taki zrobic w ciagu doby. Czy ten czas oczekiwania wplywa na dojrzewanie sera? Czy po porstu wy macie sposob aby on ociekl dobrze? Jesli ser w ciagu dnia ocieknie, to nocne przycisniecie go spowoduje ,ze bedzie bardziej suchy i gotowy do jedzenia juz na drugi dzien. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2015 CAmelki , a ja mam pytanie dlaczego musi byc 1 kg 5-6 dniowego labnehuJa jestem w stanie serek taki zrobic w ciagu doby. Czy ten czas oczekiwania wplywa na dojrzewanie sera? Czy po porstu wy macie sposob aby on ociekl dobrze? Jesli ser w ciagu dnia ocieknie, to nocne przycisniecie go spowoduje ,ze bedzie bardziej suchy i gotowy do jedzenia juz na drugi dzien. Ja osobiście wolę jak obcieka sam. NAjwiększy problem jest z tym, żeby....... Ola go nie zjadła, zanim obcieknie dokładnie Ona nigdy nie lubiła serów - dopiero w Saudi nauczyła się jeśc labneh, potrafi zjeśc nawet 2 kilogramy w tygodniu Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.