franta Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2015 WitajciePrzeglądając forum nie znalazłem nigdzie tematu poświęconego ślimakom - zdaję sobie sprawę że to forum dotyczy domowego wyrobu wędlin ale może ktoś skorzysta właśnie z takiej alternatywy Temat ma dotyczyć ślimaków a konkretniej winniczków. W naszym kraju z tego co się orientuję można je zbierać tylko w maju.Aby gra by była warta przysłowiowej świeczki potrzebujemy około 80-100szt. 1. Zbieramy ślimaki (oczywiście odpowiedniej wielkości)2. Na 2-3 dni trzeba je zamknąć w jakimś większym pojemniku - ja mam 150 litrowe nie używane akwarium- w celu wyszlamowania przyszłego przysmaku3. Do gotującej się wody wrzucamy ślimaki które pod wpływem temperatury zmniejszają swoją objętość co ułatwi nam ich wyciągnięcie z muszli.4. Teraz największa zabawa czyli czyszczenie. Odcinamy jadalny element czyli stopkę następnie czyścimy je z śluzu - polecam do tego mały nożyk oraz dużo dużo soli która pozwala na usunięcie śluzu.5. Pozostawiamy i dokładnie myjemy około 1/5 muszli6. Umyte "stopki" ślimaków gotujemy w winie czerwonym 1:1 z wodą oraz jarzynami - marchew, pietruszka seler - czas około 2,5-3 godzin7. Umyte muszelki napełniamy stopkami - około 5 sztuk na jedną muszelkę następnie zaklejamy wylot muszli masłem czosnkowym z natką pietruszki 8. całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni - 25-30 minut. 9. Serwujemy z białym pieczywem. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2015 9. Serwujemy z białym pieczywem.A gdzie wino? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Marca 2015 właśnie je piję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Marca 2015 franta , ale to jeszcze nie maj , a ślimaki zjedzone , zapijasz winem Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Marca 2015 Ślimaczki i fotka z zeszłego roku a winko sumie też z zeszłorocznych zbiorów tylko że czerwone a nie białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Marca 2015 Kol. franta zapomniał dodać,że po ugotowaniu należy po stronie brzusznej naciąc ślimaka ,aby usunąć jelito.Potem mieliłem je na małym sitku,dodawałem przyprawy(nie pamiętam jakie,bo było to parę lat temu) Był problem z napełnieniem farszu,który umieściłem w skorupkach po jajku,aby nie obrzydząc domownikom widokiem muszli ślimaków.Wszystkim b. smakowało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Marca 2015 Kol. franta zapomniał dodać,że po ugotowaniu należy po stronie brzusznej naciąc ślimaka ,aby usunąć jelito.Nigdy tego nie robiłem - jak pisałem powyżej ślimaki zostawiam na kilka dni alby się wyszlamowały. Ale jak ktoś chce się bawić to można robić jak napisał nestor nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Maja 2015 Ja pierniczę ale debeściarski przepis. Zawijam do obserwowanych Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.