Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Noże i sitka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 15 lis 2007 - 19:54

Jeśli chodzi o punkt 4: - nieobracanie...
Zaczynam przy bardzo lekko dokręconym sitku i jak pojawi się mięso - dokręcam. Chyba o to chodzi.
W przeciwnym wypadku szybko na sitku pojawiają się ślady zatarcia.

#22 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 16 lis 2007 - 08:09

Troszkę się tych siatek i noży w życiu naostrzyłem i powiem tak:
-ostrza tnące powinny być płaskie, a "magnesówka" to jest szlifierka do płaszczyzn;
-

Nigdy jeszcze nie ostrzyłem i nie widzę na razie takiej potrzeby

naostrz jeden komplet a zobaczysz różnicę;
-

Jeżeli chcesz ostrzyć sam to proponuję nową ściernicę i jechanie

Płaszczyzny powinny być równoległe a tak jak proponujesz tego nie uzyskasz;
-

Po ostrzeniu magnesówką też należy dokonczyć ostrzenie ręcznie

na szlifierce np stołowej zmniejszyć powierzchnię przyłożenia;
-

Radzę poszukać dobrego ślusarza narzędziowego i poznać jego zdanie o magnesówce.

jakość powierzchni po "magnesówce" zależy m.in. od jej stanu technicznego;

Najpierw nożyk pobieli z tej strony co nie tnie a później odwraca i ostrzy.

bardzo, bardzo dobrze!;
-

O jakiej gradacji ściernicę proponujecie?

zdecydowanie proponuję "magnesówkę";
-

Nowe noże czesto mają zupełnie zły "kąt natarcia"

kąt ten poprawiamy jeżeli jest ujemny;

#23 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2101 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 16 lis 2007 - 08:54

Andy, popieram to co piszesz o ostrzeniu. Ja ostrzyłem sitka i noże tylko na magnesówce. Miałem możliwość ostrzenia na magnesówce z kamieniem poziomym i pionowym. Ostrzyłem również i tarczą diamentową, nawęglałem i sitka i noże, by końcowym efektem było jak najlepsze mielenie mięsa. W warunkach domowych jak używa się jednego kompletu to można ostrzyć tylko nożyk i to kąt natarcia. Nożyki są dość tanie to te cztery krawędzie wystarczy podostrzyć i też będzie dobrze. Ale to tylko ostateczność.
W warunkach domowych mając tylko młotek i drobne narzędzia jest bardzo trudno podać jakiś skuteczny sposób na ostrzenie noży nie tylko do maszynek do mięsa.

#24 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 16 lis 2007 - 09:21

Witam
Jak chodziłem do szkoły to miałem na tzw."warsztatach" przedwojennego fachmana za instruktora. On sitka i noże ostrzył na szlifierce, a później docierał na płycie dociernej i proszkach ściernych na wilgotno. Zajęcie było pracochłonne leczpo skończeniu jak przyłożyło się nóż do sitka powierzchnie były tak gładkie, żeby je oddzielić trzeba było po prostu zsunąć nóż z sitka. Oderwać ciągnąc prostopadle nie dało rady.
Pozdrawiam

#25 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 16 lis 2007 - 09:24

można ostrzyć tylko nożyk i to kąt natarcia

ale tylko dopóty, dopóki jest jeszcze oryginalna płaszczyzna przylegająca do sitka

#26 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2101 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 16 lis 2007 - 09:52

Dla mnie to oczywiste, że tylko do momentu jak jest co ostrzyć. Smorodina, ja też na zajęciach docierałem nożyk i sitko ręcznie aż się "skleiły" Tylko to ciężka praca. Zresztą maszynki są za mało dokładne by się bawić w takie ostrzenie. Może profesjonalne są precyzyjniejsze niż te popularne, to tak. Ostrzenie to temat rzeka, prawidłowo naostrzyć jakieś narzędzie z odpowiednimi katami natarcia i przyłożenia to nie takie proste, a i tak większość ostrzy się na oko. Mój wyuczony zawód to obróbka skrawaniem - wiertła, noże tokarskie, frezy. A przez ostatnie lata byłem elektrykiem :)

#27 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 lis 2007 - 09:57

Cytat:
O jakiej gradacji ściernicę proponujecie?
zdecydowanie proponuję "magnesówkę";

Pytanie było o numer ziarna ściernicy. Na wrzeciono szlifierki do płaszczyzn z uchwytem magnetycznym na stole, można założyć różne ściernice. Jaka ma być?

#28 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 16 lis 2007 - 12:08

Gradacji już nie pomnę (daaawno to było). Obrabialiśmy stal NC i do ostrzenia nie zmienialiśmy tarczy.

#29 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 16 lis 2007 - 20:30

O jakiej gradacji ściernicę proponujecie?

to pytanie zadałem mając na myśli gradację ściernicy do ostrzenia ręcznego :blush:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#30 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 16 lis 2007 - 20:52

abratek, wiem, mało możliwe!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych