Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

a'la manufaktura - wyroby z mleka i inne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 a'la

a'la

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 23 mar 2015 - 08:04

Postanowiłem również pochwalić się naszymi wyrobami mlecznymi wzorem innych użytkowników forum.
 
Mamy już za sobą trzy korycińskie oraz Labneh wg. przepisu użytkowników camelki.
 
Zdjęcia poniżej. Wiem, że pierwsze nie jest zbyt udane, jednak innego już nie jestem w stanie zrobić. Powinno myślę ono pomóc, przynajmniej początkującym serowarom zobaczyć że proces produkcji Labneh idzie w dobrą stronę. 
 
Wymieszaliśmy mniej więcej 1,6L jogurtu naturalnego Tola z Biedrinki + ok 300g śmietany 18% do zup i zostawiłem w lodówce na 4 dni.
 
Ser po ok. 2 dniach.
 
Załączony plik  post-69345-0-35891600-1426715222.jpg   79,46 KB   13 Ilość pobrań
 
Po pełnych 4 dniach 'na gazie' został wymieszany z przyprawami i uformowane zostały kulki. 
 
Po tym jak go wycisnęliśmy przez tę gazę - zrobił całkowicie jednolity. 
 
Podzieliliśmy na 3 porcje - chilli+papryka słodka, czarnuszka i zioła prowansalskie. 
 
Załączony plik  DSCN1409.JPG   48,55 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN1410.JPG   59,88 KB   11 Ilość pobrań
 
Podczas pierwszego przekładania/wymiany ręczniczków (w sumie już po godzinie) można było ponownie skorygować kształt, delikatnie tocząc na ręku serek - po tym jak ręczniczki odebrały kolejną część serwatki, ser był suchy i formował się zdecydowanie łatwiej. 
 
Teraz trafił do lodówki w takiej formie i zastanawiamy się ile wytrzyma i do czego go zużyjemy.
 
Załączony plik  DSCN1411.JPG   72,08 KB   12 Ilość pobrań
 
Uwagi:
 
Myślę że spokojnie mógł leżeć w lodówce 5/6 dni bo musieliśmy kolejne dwa dni go na ręcznikach suszyć.
 
Dość cenna uwaga moim zdaniem jeśli ktoś robi to pierwszy raz: po wymieszaniu sera z ziołami, gdy chcemy ukręcić kulki - bierzemy 'odrobinę' palcami i na drugiej ręce zaczynamy toczyć kulkę. Na początku mieliśmy problem z ukształtowaniem odpowiednim i wyglądało to na dość szarpany ser, jednak z tą metodą już wszystko ładnie poszło. 
 
Nie trzeba się przejmować jeśli od samego początku nie wychodzą takie kulki jak na zdjęciach autorów - będzie jeszcze czas je ukulać. 
 
Myślę, że ciekawą formą jest raczej - serek naturalny w środku i na zewnątrz obtoczony przyprawami, a nie na zewnątrz i w środku ta sama przyprawa - fajna kontra powinna wyjść - wg. tej filozofii będziemy raczej robić kolejną partię.
 
Jak w innym wątku wspomniała użytkowniczka Ulalka - powinien idealnie się nadawać do nadziewania papryczek.

Użytkownik a'la edytował ten post 23 mar 2015 - 08:06


#2 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 23 mar 2015 - 10:19

Super Ci to wyszło.

W lodówce wytrzymuje od 5 do 8 miesięcy



#3 grzybiarzbobromir

grzybiarzbobromir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćslupsk

Napisano 23 mar 2015 - 12:41

bajera, 2 pytania mam :

 

1) gaza- czy taka pielucha tetrowa będzie ok, czy raczej coś gęściej uplecionego, np poszewki na poduszki z poliestru ?

2) Jakieś startery w celu rozpoczęcia ścinania się sera, czy po prostu pod wpływem przebywa w lodówce samo się ścina ?



#4 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 23 mar 2015 - 12:56

bajera, 2 pytania mam :

 

1) gaza- czy taka pielucha tetrowa będzie ok, czy raczej coś gęściej uplecionego, np poszewki na poduszki z poliestru ?

2) Jakieś startery w celu rozpoczęcia ścinania się sera, czy po prostu pod wpływem przebywa w lodówce samo się ścina ?

 

- żadnych starterów nie używam - tylko jogurt (w Polsce)

- ja suszę na bardzo gęstym sitku nylonowym, można na gazie (takiej zwykłej z apteki)



#5 franta

franta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 23 mar 2015 - 13:08

Zalane w słoika olejem czy oliwą?

#6 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 mar 2015 - 16:22

Nie ma żadnej różnicy, oprócz trochę innego posmaku. A olej tańszy. :)



#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 mar 2015 - 16:31

Różnica smakowa jest całkiem spora. Oliwa z oliwek ma swój specyficzny, charakterystyczny posmak, i przynajmniej mnie, zdecydowanie lepiej smakuje z naszym zwykłym olejem rzepakowym.



#8 a'la

a'la

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 23 mar 2015 - 17:44

Super Ci to wyszło.

W lodówce wytrzymuje od 5 do 8 miesięcy

Dzięki! No właśnie obawiamy się, że my tyle czasu nie damy rady wytrzymać.

 

 

bajera, 2 pytania mam :

 

1) gaza- czy taka pielucha tetrowa będzie ok, czy raczej coś gęściej uplecionego, np poszewki na poduszki z poliestru ?

2) Jakieś startery w celu rozpoczęcia ścinania się sera, czy po prostu pod wpływem przebywa w lodówce samo się ścina ?

 

- żadnych starterów nie używam - tylko jogurt (w Polsce)

- ja suszę na bardzo gęstym sitku nylonowym, można na gazie (takiej zwykłej z apteki)

 

 

- użyliśmy zwykłej gazy dwu/trzykrotnie złożonej na sitku - nic więcej, co do pieluchy - nie mam z nią żadnych doświadczeń, więc niestety nie mogę się wypowiedzieć

- robiliśmy tak jak piszą camelki - bez żadnych starterów, tylko jogurt

 

Zalane w słoika olejem czy oliwą?

 

Różnica smakowa jest całkiem spora. Oliwa z oliwek ma swój specyficzny, charakterystyczny posmak, i przynajmniej mnie, zdecydowanie lepiej smakuje z naszym zwykłym olejem rzepakowym.

 

Zalane Oliwą z oliwek za ok 12pln/0,75l.

 

Zastanawiałem się właśnie czym to zalać. Będę musiał spróbować z olejem rzepakowym, jednak posmak będzie inny - nie pozostaje nic innego tylko sprawdzić.


Użytkownik a'la edytował ten post 23 mar 2015 - 17:44


#9 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 mar 2015 - 20:07

Polecam do tego olej slonecznikowy 



#10 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 mar 2015 - 21:30

Próbowałem sezamowy i też jest bardzo dobry. :)



#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 23 mar 2015 - 21:35

Hmmm olej sezamowy ma tak intensywny smak , że według mnie nie nadaje sie do takich celów .Używany jest zwykle jako dodatek.



#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 mar 2015 - 21:38

Olej sezamowy jest bardzo smakowy. Ja biore pod uwage temperature tezenia oleju, Slonecznikowy moze spokojnie stac w lodowce, a oliwa z oliwek stwardnieje ( zrobi sie gesta i oblepi serki)



#13 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 mar 2015 - 22:06

No właśnie chodzi mi o ten intensywny smak. Sery potem go wchłoną i będą miały ciekawy posmak.



#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 mar 2015 - 22:21

Sery potem go wchłoną i będą miały ciekawy posmak.
 

 Probowales czy masz zamiar tak zrobic? Cos mi sie wydaje ze nie. wez sobie kawalke sera i polej tym olejem, zobacz w ten sposob i dopiero mow. Sezamowy olej jest bardzointensywmy w smaku. Tp nie to samo co samo ziarno



#15 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 mar 2015 - 22:37

Wiem o czym mówię. :) Mam ten olej w domu i testowałem na serach. Nie każdemu pewnie smakuje, ale mi akurat tak.



#16 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 23 mar 2015 - 22:44

To wrzuć zdjęcie  bo ten co ja mam nie nadaje się by  go w taki sposób użyć - też wiem o czym mówię :D  Jako dodatek np do rzepakowego  to i owszem.



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2015 - 09:15

Mozna wlozyc i do ropy , kto komu zabroni :D ,tylko czy ma smakowac olejem czy serem ? :)


Użytkownik electra edytował ten post 24 mar 2015 - 09:16


#18 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 24 mar 2015 - 09:31

Wtrącę swoje trzy grosze odnośnie oleju sezamowego - są dostępne zarówno w wersji bardzo aromatycznej, jak i takie w których zapach jest ledwo wyczuwalny - wszystko zależy od procesu rafinacji - podobnie jak w przypadku oleju kokosowego.



#19 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 24 mar 2015 - 09:36

dzisiaj będę kulała swoje serki . camelki czym Wy zalewacie ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 mar 2015 - 09:43

Ok, Camelki, ale bierzemy pod uwage to, ze serki i olej bedzie zjadany na surowo, wiec dobrze brac oleje wyciskane na zimno. I wracajac do smaku  oleju sezamowego, bedzie bardzo intensywny w smaku.

 Dlatego nasza propozycja byla na zimno wyciskany olej rzepakowy  lub slonecznikowy. Lagodne oba w smaku ,  maja bardzo niska temperature krzepniecia ( czym wygrywaja z oliwa, ktora w lodowce stwardnieje) , zawieraja duze ilosci witamin i spokojnie mozna je utrzymac 4 do 6 miesiecy .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych