a'la Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Postanowiłem również pochwalić się naszymi wyrobami mlecznymi wzorem innych użytkowników forum. Mamy już za sobą trzy korycińskie oraz Labneh wg. przepisu użytkowników camelki. Zdjęcia poniżej. Wiem, że pierwsze nie jest zbyt udane, jednak innego już nie jestem w stanie zrobić. Powinno myślę ono pomóc, przynajmniej początkującym serowarom zobaczyć że proces produkcji Labneh idzie w dobrą stronę. Wymieszaliśmy mniej więcej 1,6L jogurtu naturalnego Tola z Biedrinki + ok 300g śmietany 18% do zup i zostawiłem w lodówce na 4 dni. Ser po ok. 2 dniach. Po pełnych 4 dniach 'na gazie' został wymieszany z przyprawami i uformowane zostały kulki. Po tym jak go wycisnęliśmy przez tę gazę - zrobił całkowicie jednolity. Podzieliliśmy na 3 porcje - chilli+papryka słodka, czarnuszka i zioła prowansalskie. Podczas pierwszego przekładania/wymiany ręczniczków (w sumie już po godzinie) można było ponownie skorygować kształt, delikatnie tocząc na ręku serek - po tym jak ręczniczki odebrały kolejną część serwatki, ser był suchy i formował się zdecydowanie łatwiej. Teraz trafił do lodówki w takiej formie i zastanawiamy się ile wytrzyma i do czego go zużyjemy. Uwagi: Myślę że spokojnie mógł leżeć w lodówce 5/6 dni bo musieliśmy kolejne dwa dni go na ręcznikach suszyć. Dość cenna uwaga moim zdaniem jeśli ktoś robi to pierwszy raz: po wymieszaniu sera z ziołami, gdy chcemy ukręcić kulki - bierzemy 'odrobinę' palcami i na drugiej ręce zaczynamy toczyć kulkę. Na początku mieliśmy problem z ukształtowaniem odpowiednim i wyglądało to na dość szarpany ser, jednak z tą metodą już wszystko ładnie poszło. Nie trzeba się przejmować jeśli od samego początku nie wychodzą takie kulki jak na zdjęciach autorów - będzie jeszcze czas je ukulać. Myślę, że ciekawą formą jest raczej - serek naturalny w środku i na zewnątrz obtoczony przyprawami, a nie na zewnątrz i w środku ta sama przyprawa - fajna kontra powinna wyjść - wg. tej filozofii będziemy raczej robić kolejną partię. Jak w innym wątku wspomniała użytkowniczka Ulalka - powinien idealnie się nadawać do nadziewania papryczek. Edytowane 23 Marca 2015 przez a'la Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2015 Super Ci to wyszło.W lodówce wytrzymuje od 5 do 8 miesięcy Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2015 bajera, 2 pytania mam : 1) gaza- czy taka pielucha tetrowa będzie ok, czy raczej coś gęściej uplecionego, np poszewki na poduszki z poliestru ?2) Jakieś startery w celu rozpoczęcia ścinania się sera, czy po prostu pod wpływem przebywa w lodówce samo się ścina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Marca 2015 bajera, 2 pytania mam : 1) gaza- czy taka pielucha tetrowa będzie ok, czy raczej coś gęściej uplecionego, np poszewki na poduszki z poliestru ?2) Jakieś startery w celu rozpoczęcia ścinania się sera, czy po prostu pod wpływem przebywa w lodówce samo się ścina ? - żadnych starterów nie używam - tylko jogurt (w Polsce)- ja suszę na bardzo gęstym sitku nylonowym, można na gazie (takiej zwykłej z apteki) Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Marca 2015 Zalane w słoika olejem czy oliwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Marca 2015 Nie ma żadnej różnicy, oprócz trochę innego posmaku. A olej tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Marca 2015 Różnica smakowa jest całkiem spora. Oliwa z oliwek ma swój specyficzny, charakterystyczny posmak, i przynajmniej mnie, zdecydowanie lepiej smakuje z naszym zwykłym olejem rzepakowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Super Ci to wyszło.W lodówce wytrzymuje od 5 do 8 miesięcyDzięki! No właśnie obawiamy się, że my tyle czasu nie damy rady wytrzymać. bajera, 2 pytania mam : 1) gaza- czy taka pielucha tetrowa będzie ok, czy raczej coś gęściej uplecionego, np poszewki na poduszki z poliestru ?2) Jakieś startery w celu rozpoczęcia ścinania się sera, czy po prostu pod wpływem przebywa w lodówce samo się ścina ? - żadnych starterów nie używam - tylko jogurt (w Polsce)- ja suszę na bardzo gęstym sitku nylonowym, można na gazie (takiej zwykłej z apteki) - użyliśmy zwykłej gazy dwu/trzykrotnie złożonej na sitku - nic więcej, co do pieluchy - nie mam z nią żadnych doświadczeń, więc niestety nie mogę się wypowiedzieć- robiliśmy tak jak piszą camelki - bez żadnych starterów, tylko jogurt Zalane w słoika olejem czy oliwą? Różnica smakowa jest całkiem spora. Oliwa z oliwek ma swój specyficzny, charakterystyczny posmak, i przynajmniej mnie, zdecydowanie lepiej smakuje z naszym zwykłym olejem rzepakowym. Zalane Oliwą z oliwek za ok 12pln/0,75l. Zastanawiałem się właśnie czym to zalać. Będę musiał spróbować z olejem rzepakowym, jednak posmak będzie inny - nie pozostaje nic innego tylko sprawdzić. Edytowane 23 Marca 2015 przez a'la Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Marca 2015 Polecam do tego olej slonecznikowy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Marca 2015 Próbowałem sezamowy i też jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Marca 2015 Hmmm olej sezamowy ma tak intensywny smak , że według mnie nie nadaje sie do takich celów .Używany jest zwykle jako dodatek. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Marca 2015 Olej sezamowy jest bardzo smakowy. Ja biore pod uwage temperature tezenia oleju, Slonecznikowy moze spokojnie stac w lodowce, a oliwa z oliwek stwardnieje ( zrobi sie gesta i oblepi serki) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Marca 2015 No właśnie chodzi mi o ten intensywny smak. Sery potem go wchłoną i będą miały ciekawy posmak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Marca 2015 Sery potem go wchłoną i będą miały ciekawy posmak. Probowales czy masz zamiar tak zrobic? Cos mi sie wydaje ze nie. wez sobie kawalke sera i polej tym olejem, zobacz w ten sposob i dopiero mow. Sezamowy olej jest bardzointensywmy w smaku. Tp nie to samo co samo ziarno Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Marca 2015 Wiem o czym mówię. Mam ten olej w domu i testowałem na serach. Nie każdemu pewnie smakuje, ale mi akurat tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Marca 2015 To wrzuć zdjęcie bo ten co ja mam nie nadaje się by go w taki sposób użyć - też wiem o czym mówię Jako dodatek np do rzepakowego to i owszem. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Mozna wlozyc i do ropy , kto komu zabroni ,tylko czy ma smakowac olejem czy serem ? Edytowane 24 Marca 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2015 Wtrącę swoje trzy grosze odnośnie oleju sezamowego - są dostępne zarówno w wersji bardzo aromatycznej, jak i takie w których zapach jest ledwo wyczuwalny - wszystko zależy od procesu rafinacji - podobnie jak w przypadku oleju kokosowego. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Marca 2015 dzisiaj będę kulała swoje serki . camelki czym Wy zalewacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Marca 2015 Ok, Camelki, ale bierzemy pod uwage to, ze serki i olej bedzie zjadany na surowo, wiec dobrze brac oleje wyciskane na zimno. I wracajac do smaku oleju sezamowego, bedzie bardzo intensywny w smaku. Dlatego nasza propozycja byla na zimno wyciskany olej rzepakowy lub slonecznikowy. Lagodne oba w smaku , maja bardzo niska temperature krzepniecia ( czym wygrywaja z oliwa, ktora w lodowce stwardnieje) , zawieraja duze ilosci witamin i spokojnie mozna je utrzymac 4 do 6 miesiecy . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Marca 2015 Olej sezamowy jest bardzo smakowy. Ja biore pod uwage temperature tezenia oleju, Slonecznikowy moze spokojnie stac w lodowce, a oliwa z oliwek stwardnieje ( zrobi sie gesta i oblepi serki)Ja używam rzepakowego bo oliwa tężeje i rzeczywiście oblepia ser. Ale wystarczy słoiczek wyciągnąć z lodówki na godzinę przed podaniem i będzie ok. Każda zalewa da inny posmak dla sera. Ja lubię olej sezamowy ale rzeczywiście jest bardzo intensywny. Ja bym go zmieszał z innym o mniejszym bukiecie. Ale każdy doprawia tak jak mu smakuje. Więc jak smakuje w całości na sezamowym to w czym problem ?? Podobnie jak solenie. Każdy ma inny próg - ja lubię słono a moja żona nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Marca 2015 Ula - jak mam być szczery, to..... tym co akurat było w domu Ania - odnośnie rzepakowego i słonecznikowego pełna zgoda. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Marca 2015 a mam takie oszczędne pytanie czy po wyjęciu kulek olej można wykorzystać ponownie ? do zatopienia oczywiście kolejnych kulek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Marca 2015 a mam takie oszczędne pytanie czy po wyjęciu kulek olej można wykorzystać ponownie ? do zatopienia oczywiście kolejnych kulek ? Nie mam pojęcia, nigdy tak nie robiłem, ale chyba nic mu się nie stanie jeśli go wykorzystasz do zalania nowej porcji kulek, bo do smażenia już się nie będzie nadawał. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Marca 2015 A czemu nie do smażenia ??? ja stosowałem taki "wykorzystany" olej zarówno do sałatek jak i do smażenia.I nadawał potrawom charakterystyczny smak i zapach. Ale uwaga - jeżeli ser stał w przyprawach tak do pół roku lub dłużej to zalewa nie pachniała już tak ładnie i nie używałem jej po raz drugi. Wtedy nawet do sałatek nie dodawałem. WYLEWAŁEM i kuniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.