camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Labneh - arabski ser jogurtowy Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy.Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu, a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu.Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę (tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit - przepis podam niebawem) albo użyć do sernika.Dobrze odsączony labneh można wymieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym i używać jak nadzienie do naleśników na słodko.Wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Składniki - duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy lub z mleka wielbłądziego)1-2 łyżeczki soli do smakuopcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty seropcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)ewentualnie oliwa do dekoracjiPrzygotowanieJogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią i umieścić w lodówce.Czas odciekania serwatkiCzas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniujogurt typu greckiego - 2-6 godzinser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzinśrednio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzingęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzinser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dniW Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz najczęściej stosowanym dodatkiem do sałatek i dipów Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe http://1.bp.blogspot.com/-8GMMxyn8TI4/VPA-DTW-03I/AAAAAAAAFeo/YIQX4Qxzytg/s1600/tabat%2Blabneh1.jpg Kulki z sera jogurtowego zwane Labneh bil zayit lub tabat labneh mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą Składnikiser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itdsól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.PrzygotowanieSer delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki. Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy. A tutaj wyrób a'la z tego przepisu Edytowane 23 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2015 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2015 świetny poradnik, podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2015 Camelki przypominam sobie , że wspominaliście w jakimś wątku , że ciągle Wam coś tam obcieka w lodówce podrzućcie w miarę możliwości przepisy ok? Labneh wg Waszych wskazówek obtoczony w szczypiorku zniknął na śniadanie w zatrważającym tempie a kulki w słoiczkach czekają na święta , z chęcią zrobiłabym jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2015 Ulalka te kulki serowe mozesz obtoczyc w mace a pozniej w jajku i bulce najlepiej takiej "panko" i usmazyc ,sa doskonale chrupiace z wierzchu a w srodku kremowe , do tego salatka i danie pyszne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2015 ślinianki zaraz wyprodukują tyle że nie zdążę łykać dzięki Electra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2015 Camelki przypominam sobie , że wspominaliście w jakimś wątku , że ciągle Wam coś tam obcieka w lodówce podrzućcie w miarę możliwości przepisy ok? Labneh wg Waszych wskazówek obtoczony w szczypiorku zniknął na śniadanie w zatrważającym tempie a kulki w słoiczkach czekają na święta , z chęcią zrobiłabym jeszcze Ula - myślę, że da się z labnehu zrobić sernik. Mam w tej chwili jakieś półtora kilograma 5-dniowego, bo miałem marynować, ale może spróbuję jutro upiec sernik, bo szarlotkę już pożarliśmy. Ulalka te kulki serowe mozesz obtoczyc w mace a pozniej w jajku i bulce najlepiej takiej "panko" i usmazyc ,sa doskonale chrupiace z wierzchu a w srodku kremowe , do tego salatka i danie pyszne Elektra - to może być genialne w smaku, nigdy tak nie robiłem. Co to jest bułka tarta "panko" ??? Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Marca 2015 . Mam w tej chwili jakieś półtora kilograma 5-dniowego, bo miałem marynować, ale może spróbuję jutro upiec sernik, bo szarlotkę już pożarliśmy. No to czekam na ten sernik Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Marca 2015 Panko jest uzywana w kuchni glownie azjatyckiej ,dosc grubo mielona ,znajdziesz sadze w kazdym w markiecie tam gdzie azjatyckie przyprawy sa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Marca 2015 Panko jest uzywana w kuchni glownie azjatyckiej ,dosc grubo mielona ,znajdziesz sadze w kazdym w markiecie tam gdzie azjatyckie przyprawy sa doczytałem właśnie, bo jak napisałaś, że to kuchnia azjatycka to się nastawiłem głównie na kuchnię indyjską i lankańską, a panko to raczej Daleki Wschód Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Marca 2015 Panko po japonsku to bulka tarta ja czesto panieruje w niej kurczaka jakos lepiej sie trzyma niz zwykla bulka tarta,probowalam zrobic sama z pieczywa tostowego rozdrobnionego w malaxerze a pozniej wysuszony ale to nie calkiem to Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Marca 2015 Tutaj macie jak zrobic sobie Panko http://www.food.com/recipe/homemade-panko-bread-crumbs-167729Tylko trzeba pamietac ,aby cheb byl swiezy przed mieleniem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Marca 2015 no wlasnie moj mi troszke przesech i dlatego jak robilam to nie bylo to samo ,trzeba zrobic ponowna probe ,bedzie taniej niz kupny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2015 Electra suszysz go w piekarniku tylko nie tostuj, nie mieszaj, aby sie nie rumienil. I studzisz do zimnego na zewnatrz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2015 Dzieki, mam jeszcze troche zapasu kupnego ..ale domowy zawsze wiadomo z czego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2015 Tutaj macie jak zrobic sobie Panko http://www.food.com/...d-crumbs-167729Tylko...jakoś nie mogę się doczytac to chyba nie po naszemu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2015 to po łamerykańsku przecie , Bazyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2015 Ula - est już sernik na labnehu Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2015 i jak ?po co pytam ;-) Wy se jecie a ja ślinę łykam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2015 i jak ?po co pytam ;-) Wy se jecie a ja ślinę łykam :-) Jeszcze nie jemy bo gorący. Wstawię wieczorem fotki Wygląda całkiem przyzwoicie Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2015 A ja -po co ja to czytam?-popędziłam do sklepu i kupiłam 1kg jogurtu -właśnie ocieka.Chyba się zmierzę z tymi kulkami. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2015 A ja robię ten serek z jogurtu bałkańskiego -on, a priori, jest gęsty ale dodałam 400ml 30% śmietanki która jest rzadka .Ciekawe co z tego wyjdzie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2015 .jakoś nie mogę się doczytac to chyba nie po naszemu BAzyl bialy chleb wsadzasz do miksera/blender'a sam sriodek bialego chleba i robisz go tak ,zeby bylrozdrobniony. Na niskiej temperaturze suszysz go, bez podpiekania. NAstepnie wyjmuszesz i studzisz na zewnatrz. Nastepnie juz tylko suchy rozdrabniasz. On musi byc bialutki . A pozniej spokojnie mozesz go trzymac w zamrazalniku gotowy do uzycia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Marca 2015 Dzięki Aniu za tłumaczenie z australijskiego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Marca 2015 BAzyl,pamietaj, ze masz miec niska temperature w piekarniku, aby tego nie przypiec. A dziekowac nie masz za co Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.