Skocz do zawartości

Sery, serki i wszystko co z mleka


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

Labneh - arabski ser jogurtowy

 

Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest  to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy.

Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu, a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu.

Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę  (tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit - przepis podam niebawem) albo użyć do sernika.

Dobrze odsączony labneh można wymieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym i używać jak nadzienie do naleśników na słodko.

Wszystko zależy od pomysłowości kucharza.

 

Składniki - duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)

  • 2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy lub z mleka wielbłądziego)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
  • opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser
  • opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)
  • ewentualnie oliwa do dekoracji

Przygotowanie

Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.

Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią i umieścić w lodówce.

Czas odciekania serwatki

Czas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu

  • jogurt typu greckiego - 2-6 godzin
  • ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin
  • średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin
  • gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin
  • ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dni

W Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz najczęściej stosowanym dodatkiem do sałatek i dipów

 

Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe

 

http://1.bp.blogspot.com/-8GMMxyn8TI4/VPA-DTW-03I/AAAAAAAAFeo/YIQX4Qxzytg/s1600/tabat%2Blabneh1.jpg

 

Kulki z sera jogurtowego zwane Labneh bil zayit lub  tabat labneh mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.

Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą

 

Składniki

  • ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)
  • oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)
  • ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itd
  • sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.

Przygotowanie

Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki.  Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.

W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy.

 

A tutaj wyrób a'la z tego przepisu

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Camelki przypominam sobie , że wspominaliście w jakimś wątku , że ciągle Wam coś tam obcieka w lodówce  :) podrzućcie w miarę możliwości przepisy ok? Labneh wg Waszych wskazówek obtoczony w szczypiorku zniknął na śniadanie w zatrważającym tempie a kulki w słoiczkach czekają na święta , z chęcią zrobiłabym jeszcze  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ulalka te kulki serowe mozesz obtoczyc w mace a pozniej w jajku i bulce najlepiej takiej "panko" i usmazyc ,sa doskonale chrupiace z wierzchu a w srodku kremowe , do tego salatka i danie pyszne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Camelki przypominam sobie , że wspominaliście w jakimś wątku , że ciągle Wam coś tam obcieka w lodówce  :) podrzućcie w miarę możliwości przepisy ok? Labneh wg Waszych wskazówek obtoczony w szczypiorku zniknął na śniadanie w zatrważającym tempie a kulki w słoiczkach czekają na święta , z chęcią zrobiłabym jeszcze  :thumbsup:

 

Ula - myślę, że da się z labnehu zrobić sernik. Mam w tej chwili jakieś półtora kilograma 5-dniowego, bo miałem marynować, ale może spróbuję jutro upiec sernik, bo szarlotkę już pożarliśmy.

 

 

Ulalka te kulki serowe mozesz obtoczyc w mace a pozniej w jajku i bulce najlepiej takiej "panko" i usmazyc ,sa doskonale chrupiace z wierzchu a w srodku kremowe , do tego salatka i danie pyszne :)

 

Elektra - to może być genialne w smaku, nigdy tak nie robiłem. Co to jest bułka tarta "panko" ???

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Mam w tej chwili jakieś półtora kilograma 5-dniowego, bo miałem marynować, ale może spróbuję jutro upiec sernik, bo szarlotkę już pożarliśmy.

No to czekam na ten sernik :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panko jest uzywana w kuchni glownie azjatyckiej ,dosc grubo mielona ,znajdziesz sadze w kazdym w markiecie  tam gdzie azjatyckie przyprawy sa 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panko jest uzywana w kuchni glownie azjatyckiej ,dosc grubo mielona ,znajdziesz sadze w kazdym w markiecie  tam gdzie azjatyckie przyprawy sa 

 

doczytałem właśnie, bo jak napisałaś, że to kuchnia azjatycka to się nastawiłem głównie na kuchnię indyjską i lankańską, a panko to raczej Daleki Wschód

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panko po japonsku to bulka tarta :) ja czesto panieruje w niej kurczaka jakos lepiej sie trzyma niz zwykla bulka tarta,probowalam zrobic sama z pieczywa tostowego rozdrobnionego w malaxerze a pozniej wysuszony ale to nie calkiem to :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj macie jak zrobic sobie Panko  http://www.food.com/recipe/homemade-panko-bread-crumbs-167729Tylko trzeba pamietac ,aby cheb byl swiezy przed mieleniem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie moj mi troszke przesech i dlatego jak robilam to nie bylo to samo ,trzeba zrobic ponowna probe ,bedzie taniej niz kupny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki, :) mam jeszcze troche zapasu kupnego ..ale domowy zawsze wiadomo z czego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ula - est już sernik na labnehu :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D i jak ?

po co pytam ;-) Wy se jecie a ja ślinę łykam :-) 

 

Jeszcze nie jemy bo gorący. Wstawię wieczorem fotki :D

Wygląda całkiem przyzwoicie

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja robię ten serek z jogurtu bałkańskiego -on, a priori,  jest gęsty  ale dodałam 400ml 30% śmietanki która jest rzadka .Ciekawe co z tego wyjdzie :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.jakoś nie mogę się doczytac to chyba nie po naszemu
 

 BAzyl bialy chleb wsadzasz do miksera/blender'a  sam sriodek bialego chleba i robisz go tak ,zeby bylrozdrobniony. Na niskiej temperaturze suszysz go, bez podpiekania. NAstepnie wyjmuszesz i studzisz na zewnatrz. Nastepnie juz tylko suchy rozdrabniasz. On musi byc bialutki . A pozniej spokojnie mozesz go trzymac w zamrazalniku gotowy do uzycia

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.