Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery, serki i wszystko co z mleka

ser twaróg wyroby z mleka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#1 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 23 mar 2015 - 13:22

Labneh - arabski ser jogurtowy

 

Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest  to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy.

Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu, a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu.

Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę  (tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit - przepis podam niebawem) albo użyć do sernika.

Dobrze odsączony labneh można wymieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym i używać jak nadzienie do naleśników na słodko.

Wszystko zależy od pomysłowości kucharza.

 

Składniki - duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)

  • 2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy lub z mleka wielbłądziego)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
  • opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser
  • opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)
  • ewentualnie oliwa do dekoracji

Przygotowanie

Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.

Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią i umieścić w lodówce.

Czas odciekania serwatki

Czas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu

  • jogurt typu greckiego - 2-6 godzin
  • ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin
  • średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin
  • gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin
  • ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dni

W Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz najczęściej stosowanym dodatkiem do sałatek i dipów

 

Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe

 

tabat%2Blabneh1.jpg

 

Kulki z sera jogurtowego zwane Labneh bil zayit lub  tabat labneh mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.

Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą

 

Składniki

  • ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)
  • oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)
  • ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itd
  • sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.

Przygotowanie

Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki.  Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.

W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy.

 

A tutaj wyrób a'la z tego przepisu


Użytkownik camelki edytował ten post 23 mar 2015 - 13:27


#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13944 postów

Napisano 23 mar 2015 - 20:58

:cool:



#3 grzybiarzbobromir

grzybiarzbobromir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćslupsk

Napisano 23 mar 2015 - 21:09

świetny poradnik, podoba mi się :clap:



#4 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 25 mar 2015 - 08:09

Camelki przypominam sobie , że wspominaliście w jakimś wątku , że ciągle Wam coś tam obcieka w lodówce  :) podrzućcie w miarę możliwości przepisy ok? Labneh wg Waszych wskazówek obtoczony w szczypiorku zniknął na śniadanie w zatrważającym tempie a kulki w słoiczkach czekają na święta , z chęcią zrobiłabym jeszcze  :thumbsup:



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 mar 2015 - 09:08

Ulalka te kulki serowe mozesz obtoczyc w mace a pozniej w jajku i bulce najlepiej takiej "panko" i usmazyc ,sa doskonale chrupiace z wierzchu a w srodku kremowe , do tego salatka i danie pyszne :)



#6 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 25 mar 2015 - 11:21

ślinianki zaraz wyprodukują tyle że nie zdążę łykać  :tongue: dzięki Electra



#7 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 25 mar 2015 - 22:54

Camelki przypominam sobie , że wspominaliście w jakimś wątku , że ciągle Wam coś tam obcieka w lodówce  :) podrzućcie w miarę możliwości przepisy ok? Labneh wg Waszych wskazówek obtoczony w szczypiorku zniknął na śniadanie w zatrważającym tempie a kulki w słoiczkach czekają na święta , z chęcią zrobiłabym jeszcze  :thumbsup:

 

Ula - myślę, że da się z labnehu zrobić sernik. Mam w tej chwili jakieś półtora kilograma 5-dniowego, bo miałem marynować, ale może spróbuję jutro upiec sernik, bo szarlotkę już pożarliśmy.

 

 

Ulalka te kulki serowe mozesz obtoczyc w mace a pozniej w jajku i bulce najlepiej takiej "panko" i usmazyc ,sa doskonale chrupiace z wierzchu a w srodku kremowe , do tego salatka i danie pyszne :)

 

Elektra - to może być genialne w smaku, nigdy tak nie robiłem. Co to jest bułka tarta "panko" ???



#8 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 26 mar 2015 - 05:23

. Mam w tej chwili jakieś półtora kilograma 5-dniowego, bo miałem marynować, ale może spróbuję jutro upiec sernik, bo szarlotkę już pożarliśmy.

No to czekam na ten sernik :cool:



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 mar 2015 - 07:35

Panko jest uzywana w kuchni glownie azjatyckiej ,dosc grubo mielona ,znajdziesz sadze w kazdym w markiecie  tam gdzie azjatyckie przyprawy sa 



#10 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 26 mar 2015 - 10:50

Panko jest uzywana w kuchni glownie azjatyckiej ,dosc grubo mielona ,znajdziesz sadze w kazdym w markiecie  tam gdzie azjatyckie przyprawy sa 

 

doczytałem właśnie, bo jak napisałaś, że to kuchnia azjatycka to się nastawiłem głównie na kuchnię indyjską i lankańską, a panko to raczej Daleki Wschód



#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 mar 2015 - 11:09

Panko po japonsku to bulka tarta :) ja czesto panieruje w niej kurczaka jakos lepiej sie trzyma niz zwykla bulka tarta,probowalam zrobic sama z pieczywa tostowego rozdrobnionego w malaxerze a pozniej wysuszony ale to nie calkiem to :D



#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 mar 2015 - 11:18

Tutaj macie jak zrobic sobie Panko  http://www.food.com/...d-crumbs-167729Tylko trzeba pamietac ,aby cheb byl swiezy przed mieleniem.



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 mar 2015 - 12:09

no wlasnie moj mi troszke przesech i dlatego jak robilam to nie bylo to samo ,trzeba zrobic ponowna probe ,bedzie taniej niz kupny :D



#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 mar 2015 - 13:09

Electra suszysz go w piekarniku tylko nie tostuj, nie mieszaj, aby sie nie rumienil. I studzisz do zimnego na zewnatrz



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 mar 2015 - 14:02

Dzieki, :) mam jeszcze troche zapasu kupnego ..ale domowy zawsze wiadomo z czego :)



#16 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 mar 2015 - 14:09

Tutaj macie jak zrobic sobie Panko http://www.food.com/...mbs-167729Tylko

...jakoś nie mogę się doczytac to chyba nie po naszemu :D



#17 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 26 mar 2015 - 14:18

:tongue: to po łamerykańsku przecie , Bazyl  ;)



#18 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 26 mar 2015 - 15:04

Ula - est już sernik na labnehu :)



#19 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 26 mar 2015 - 15:27

:D i jak ?


po co pytam ;-) Wy se jecie a ja ślinę łykam :-) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 26 mar 2015 - 15:36

:D i jak ?


po co pytam ;-) Wy se jecie a ja ślinę łykam :-) 

 

Jeszcze nie jemy bo gorący. Wstawię wieczorem fotki :D

Wygląda całkiem przyzwoicie







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, twaróg, wyroby z mleka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych