Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery, serki i wszystko co z mleka

ser twaróg wyroby z mleka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#41 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 29 mar 2015 - 13:46

 Ok, zrobi sie, chyba juz go lekko namierzylam ( zawsze w pamieci grzebie gdzie to cos ostatnio wdzialam  :laugh:

 

No to czekam z niecierpliwością :)



#42 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 29 mar 2015 - 19:38

camelki , teraz ja zrobiłam kulki z tego jogurtowego serka .https://wedlinydomow...-12#entry416841 :D

Co do smaku kulek jeszcze nie mogę się wypowiedzieć ale sam serek bardzo delikatny - może zrobiłam go ciut za mało słony .Aha do masy od razu dałam nieco ziół prowansalskich .


Użytkownik chudziak edytował ten post 29 mar 2015 - 20:00


#43 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 29 mar 2015 - 19:57

camelki , teraz ja zrobiłam kulki z tego jogurtowego serka .https://wedlinydomow...-12#entry416841 :D

Co do smaku kulek jeszcze nie mogę się wypowiedzieć ale sam serek bardzo delikatny - może zrobiłam go ciut za mało słony .Aha do masy od razu dałaś nieco ziół prowansalskich .

 

Teoretycznie kulki można jeść już po 5 dniach, my zaczynamy...... na drugi dzień :D

Następnym razem, jeśli oczywiście będziesz miała ochotę, spróbuj z zaatarem



#44 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 29 mar 2015 - 21:39

Mój serek ocieka trzeci dzień i już prawie nic z niego nie " cieknie".Kiedy mogę z niego lepić kulki?



#45 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 29 mar 2015 - 21:59

Z mojego wyciekło prawie 1litr serwatki a robiłam z 2 litrów jogurtu bałkańskiego i 400ml słodkiej 30% śmietanki.



#46 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 29 mar 2015 - 22:17

No ja nie mierzyłam ,mój serek robi się z 1l jogurtu Mlekowity i jakies 250ml śmietany,ale tak jak pisałam ,po trzech dniach  w miseczce jest jakies 2mm.tego odciekajacego płynu.Poczekam jeszcze do jutra do wieczora i zobaczę czy coś jeszcze ten jogurt "upusci"Konsystencja na dziś nie bardzo pozwalaj eszcze na toczenie kulek...



#47 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 29 mar 2015 - 22:22

U mnie z 80% -90% "wycieku" było w pierwszej dobie aż byłam zdziwiona tą ilością bo jogurt był bardzo gęsty .



#48 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 31 mar 2015 - 18:30

Hurra ! dziś zapakowałam moje kulki w 4 słoiczki-jedne z czosnkiem niedźwiiedzim,drugie z płatkami pomidorówi papryką ,trzecie z rozmarynem ,czosnkiem i ziołami prowansalskimi i czwarty słoiczek to mix-kilka kulek z oregano kilka z bazylią kilka z tymiankiem .Wydaje mi się tylko ,ze sam jogurt mało posoliłam i kulki będą mało słone,choć za to ziołowe...Zastanawiam się ,czy nie sypnąć po odrobinie soli do słoika? czy najpierw odczekać i spróbować?

ps. do suszenia kulek zużyłam cały ręcznik papierowy i pod koniec brakło mi cierpliwości [mimo ,ze reczniki były wilgotne zaczęłam kulki obtaczać w przyprawach,acha pod koniec doczytałam ,ze należało je trzymać w lodówce ,,a u mnie leżały na stole...


Użytkownik beatag edytował ten post 31 mar 2015 - 18:33


#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 mar 2015 - 18:47

Sol nie za bardzo rozpuszcza sie w olejach :)



#50 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 31 mar 2015 - 18:53

No to pozostaje mi zaczekać ze dwa dni i spróbować,no i robić drugą porcję....

Chciałaby zacząć od początku ,czyli od zrobienia jogurtu. W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.Wiem,ze można go zastąpić jogurtem,tylko w jakiej ilości na 1l ?



#51 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4098 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 31 mar 2015 - 19:16

Chciałaby zacząć od początku ,czyli od zrobienia jogurtu. W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.Wiem,ze można go zastąpić jogurtem,tylko w jakiej ilości na 1l ?
Możesz dać 10g lub więcej.

#52 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 31 mar 2015 - 19:57

Tylko 10  g świeżego? -do litra ?


Użytkownik beatag edytował ten post 31 mar 2015 - 19:57


#53 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4098 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 01 kwi 2015 - 18:08

Tylko 10 g świeżego? -do litra ?
  tak. Oczywiście dodając więcej bakterii zwiększać szybkość fermentacji. Dodając mniej wydłużasz czas fermentacji.

Ponadto

W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.

Skąd przepis? Możesz podać zródło.



#54 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 kwi 2015 - 20:28

Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepis

mleko-300ml

śmietana -300ml

kwaśne mleko -350ml

W sieci namierzyłam jeszcze taki -na 1l mleka dodać 5 łyzek jogurtu



#55 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 01 kwi 2015 - 21:54

Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepis

mleko-300ml

śmietana -300ml

kwaśne mleko -350ml

W sieci namierzyłam jeszcze taki -na 1l mleka dodać 5 łyzek jogurtu

 

czyli jednak sie zdecydowałaś na multicooker



#56 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 kwi 2015 - 22:05

Chęć posiadania wzięła górę,ale odczucia podobne do Waszych [średnie],a koszyk do smażenia frytek ....dla dziecka.Może sprawdzi się jako wolnowar...



#57 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 01 kwi 2015 - 22:21

Jako wolnowar sprawdza się znacznie gorzej niż średnio - większe zużycie prądu i gorszy smak potraw.



#58 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 kwi 2015 - 22:28

Pytałam o to na infolinii,ale producent nie podaje zużycia prądu dla tego programu a miła pani wmówiła mi ,ze przy niskich temp.żużycie jest naprawdę niwielkie...

Jak zrobić ten jogurt w tym ustrojstwie  ,bo kulki serowe już napoczęte ,a domownicy domagają się kolejnych smaków.


Użytkownik beatag edytował ten post 01 kwi 2015 - 22:28


#59 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 01 kwi 2015 - 22:43

Składniki

350 ml mleko (3,2%)
350 ml śmietanka (10%)
300 ml kwaśnego mleka (2,5%)

Sposób przygotowywania Mleko, śmietankę i kwaśne mleko (o temperaturze pokojowej) wymieszać w oddzielnym naczyniu, zatem wymieszane składniki wlać do misy multicookera. Zamknąć pokrywę.Przyciskiem „MENU” wybrać program „YOGURT/DOUGH”. Przyciskami „HOUR” i „MIN” ustawić czas przygotowywania 12 godz. Wcisnąć i przytrzymać przez kilka sekund przycisk „START”, przygotowywać do zakończenia pracy programu. Przygotowany jogurt wstawić do lodówki na 3 godziny.


#60 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 kwi 2015 - 22:55

Pawel, dlaczego dajesz jako kulture kwasne mleko? Czy to taki przepis jest?


Użytkownik ANNAM edytował ten post 01 kwi 2015 - 22:55






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, twaróg, wyroby z mleka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych