beatag Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Dzięki-rozumiem ,ze u góry podałeś przepis na krewetki w sosie majonezowo-śmietanowym,a ponizej przepis na domowy majonez ? i do tego sosu i tej ilości krewetek potrzeba 150ml majonezu.W przepisie na majonez jest go znacznie więcej ,bo samego oleju jest 400ml-czy źle wyczytałam? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 CAmelki, a mam pytanie odnosnie sera Shankish ( nie jestem pewna czy poprawnie nazwe podalam) , taki jakby brudny ser ciemny chyba od ziol i do tego no zapach taki osrobine smierdzcy. Czasem widze go w sklepach arabskich , znaczy z ich jedzeniem, ale nie mialam odwagi kupic, bo tam pan nie potrafil mi powiedziec jak go jesc. A jak ty wspomniales o innych serach ,to mi sie przypomnialo. Jesli masz przepis na niego to podaj. Prosze, bo bardzo jestem ciekawa smaku . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ania - robiliśmy ten ser, jutro Ci podam przepis - generalnie tez sie go robi z jogurtu, ale to ser dojrzewający Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 ale to ser dojrzewający Bede czekac i chyba dlatego ten zapach zmieniony jest. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 generalnie tez sie go robi z jogurtu, ale to ser dojrzewający Rok w piasku pustyni Shanklish znany był już w starożytności. Po wytworzeniu był pochowany w gorącym piasku pustyni przez okres jednego roku. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Dzięki-rozumiem ,ze u góry podałeś przepis na krewetki w sosie majonezowo-śmietanowym,a ponizej przepis na domowy majonez ? i do tego sosu i tej ilości krewetek potrzeba 150ml majonezu.W przepisie na majonez jest go znacznie więcej ,bo samego oleju jest 400ml-czy źle wyczytałam? Wszystko przeczytałaś prawidłowo. Zrobiłem tłumaczenie przepisu o który prosiłaś, podkreślając że będziesz się o to upominać w razie opóźnień z mej strony. Myślę że majonez w podanej przez Svensonów ilości chyba się nie zmarnuje, i nie będzie go dla Ciebie za dużo. Zawsze jednak można zmienić proporcje i zrobić, jak to się mówi cytując klasyka, "Każdemu według potrzeb", więc nie widzę problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Shanklish - ser suszony na słońcu Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem.Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą, a po zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu.Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak.W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada.Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. Składnikijogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczumieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kumin, ziele angielskie, nasiona kolendry, pieprz i sól. W przypadku mieszanki warto jednak poeksperymentować, aby znaleźć własny ulubiony smak PrzygotowanieJogurt podgrzewać powoli na średnim ogniu, do czasu aż zacznie tworzyć się skrzep, po czym przelać na wyłożone gazą sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia.Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy.Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni (w polskich warunkach rozłożyć na kilku warstwach papierowych ręczników w lodówce, ręczniki codziennie wymieniając na suche).Na serze mogą się pojawić niewielkie naloty pleśni i jest to normalne zjawisko Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania.Ser powinien być suchy i kruchy. Zdjęcie nie jest mojego autorstwahttp://3.bp.blogspot.com/-EnK5o2CO45I/VSWLkRWgt6I/AAAAAAAAFyg/PSgsYsCPi6w/s1600/shankleesh.jpg Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu U mnie z tym będzie problem, zostaje mi tylko kupny. No chyba że zrobię z tłustego Paweł super przepis Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu U mnie z tym będzie problem, zostaje mi tylko kupny. No chyba że zrobię z tłustego Paweł super przepis Sąsiad - z tłustego nie próbowałem, ale biorąc pod uwagę Twoje zdolności to powinno się udać Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 @camelki, czy ta mieszanka przypraw ma jakas oryginalna nazwe? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) @camelki, czy ta mieszanka przypraw ma jakas oryginalna nazwe? nie mam pojęcia, ale shanklish można też obtoczyć w zatarze - tutaj masz przepis Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania. A to dojrzewanie to na słońcu ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie - na słońcu tylko suszysz Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) A coś wyczytałem o dojrzewaniu rok w piasku pustyni. To jak bym wsadził w piasek i postawił na słońcu a w zimie na kominku ? Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 A coś wyczytałem o dojrzewaniu rok w piasku pustyni. W wioskach tak jeszcze robią, ale w warunkach miejskich nie ma jak. Przecież nie będę jeździł co dwa tygodnie i sprawdzał czy mi ktoś sera z piasku nie wykopał Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale mi chodzi o to czy u nas można tak zrobic przynajmniej w lato jak są upały. Zrobił bym w czerwcu, a w lipcu i sierpniu w piasek Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Sąsiad - nie wiem, nigdy tak nie robiłem, tym bardziej Polsce Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Sąsiad dzięki. Może w lato kilka kulek w ramach eksperymentu wsadzę w jakiś piach Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Tylko pamiętaj, że ten piach musi być suchy Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 A jeszcze jedno jak głęboko zakopac ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Na sztych, Bazylu, na 1 sztych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 zakop tak gleboko co by psiaki nie odkopaly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. To mnie interesowalo Zdjęcie Ale ten coj widzialam, byl bardziej szaro zolty (?) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 A jeszcze jedno jak głęboko zakopac ? Sąsiad - nie wiem, nigdy nie zakopywałem Zdjęcie Ale ten coj widzialam, byl bardziej szaro zolty (?) Ania - to zależy od przypraw i czasu dojrzewania. Napisałem, że to nie jest moje zdjęcie. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ser zakopywany w ziemi to "zmartwychwstaniec" - w rejonach północnych Polski zakopywanie było skutecznym sposobem na konserwacje serów , ponieważ tamtejsze ziemie zawierają znaczną domieszkę boraksu ( obecnie ten środek konserwujący jest zabroniony do stosowania) . Melchior Wańkowicz pisał w "Szczenięcych latach" : " W jadalnym pokoju czeka nieodłączna szynka , sery , tylko "zmartwychwstańca" nie ma bo go psi , zakopanego w ziemi , odnaleźli i zjedli , o co Alina dyszy na nas , Bogu ducha winnych , wściekłością ." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.