Skocz do zawartości

Sery, serki i wszystko co z mleka


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki-rozumiem ,ze u góry podałeś przepis na krewetki w sosie majonezowo-śmietanowym,a ponizej przepis na domowy majonez ? i do  tego sosu i tej ilości krewetek potrzeba 150ml majonezu.W przepisie na majonez jest go znacznie więcej ,bo samego oleju jest 400ml-czy źle wyczytałam?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

CAmelki, a mam pytanie odnosnie sera Shankish ( nie jestem pewna czy poprawnie nazwe podalam) , taki jakby brudny ser ciemny chyba od ziol i do tego no zapach taki osrobine smierdzcy. Czasem widze go w sklepach arabskich , znaczy z ich jedzeniem, ale nie mialam odwagi kupic, bo tam pan nie potrafil mi powiedziec jak go jesc. A jak ty wspomniales o innych serach ,to mi sie przypomnialo. 

 Jesli masz przepis na niego to podaj. Prosze, bo bardzo jestem ciekawa smaku .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ania - robiliśmy ten ser, jutro Ci podam przepis - generalnie tez sie go robi z jogurtu, ale to ser dojrzewający

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki-rozumiem ,ze u góry podałeś przepis na krewetki w sosie majonezowo-śmietanowym,a ponizej przepis na domowy majonez ? i do  tego sosu i tej ilości krewetek potrzeba 150ml majonezu.W przepisie na majonez jest go znacznie więcej ,bo samego oleju jest 400ml-czy źle wyczytałam?

 

Wszystko przeczytałaś prawidłowo. Zrobiłem tłumaczenie przepisu o który prosiłaś, podkreślając że będziesz się o to upominać w razie opóźnień z mej strony. Myślę że majonez w podanej przez Svensonów ilości chyba się nie zmarnuje, i nie będzie go dla Ciebie za dużo. Zawsze jednak można zmienić proporcje i zrobić, jak to się mówi cytując klasyka, "Każdemu według potrzeb", więc nie widzę problemu :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Shanklish - ser suszony na słońcu

 

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem.

Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą, a po zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu.

Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak.

W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada.

Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.

 

Składniki

  • jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu
  • mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kumin, ziele angielskie, nasiona kolendry, pieprz i sól. W przypadku mieszanki warto jednak poeksperymentować, aby znaleźć własny ulubiony smak

 

Przygotowanie

Jogurt podgrzewać powoli na średnim ogniu, do czasu aż zacznie tworzyć się skrzep, po czym przelać na wyłożone gazą sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia.

Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy.

Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni  (w polskich warunkach rozłożyć na kilku warstwach papierowych ręczników w lodówce, ręczniki codziennie wymieniając na suche).

Na serze mogą się pojawić niewielkie naloty pleśni i jest to normalne zjawisko 

Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania.

Ser powinien być suchy i kruchy.

 

Zdjęcie nie jest mojego autorstwa

http://3.bp.blogspot.com/-EnK5o2CO45I/VSWLkRWgt6I/AAAAAAAAFyg/PSgsYsCPi6w/s1600/shankleesh.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu

 

U mnie z tym będzie problem, zostaje mi tylko kupny. No chyba że zrobię z tłustego :)

 

Paweł super przepis :thumbsup:

 

 

Sąsiad - z tłustego nie próbowałem, ale biorąc pod uwagę Twoje zdolności to powinno się udać :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@camelki, czy ta mieszanka przypraw ma jakas oryginalna nazwe?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@camelki, czy ta mieszanka przypraw ma jakas oryginalna nazwe?  

 

nie mam pojęcia, ale shanklish można też obtoczyć w zatarze - tutaj masz przepis

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania.

 

A to dojrzewanie to na słońcu ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie - na słońcu tylko suszysz

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A coś wyczytałem o dojrzewaniu rok w piasku pustyni.

 

W wioskach tak jeszcze robią, ale w warunkach miejskich nie ma jak. Przecież nie będę jeździł co dwa tygodnie i sprawdzał czy mi ktoś sera z piasku nie wykopał

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sąsiad - nie wiem, nigdy tak nie robiłem, tym bardziej Polsce

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamiętaj, że ten piach musi być suchy

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zakop tak gleboko co by psiaki nie odkopaly :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.
 

 To mnie interesowalo  :D

 

 

 

Zdjęcie

 Ale ten coj widzialam, byl bardziej szaro zolty  (?) 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jedno jak głęboko zakopac ?

 

Sąsiad - nie wiem, nigdy nie zakopywałem

 

 

 

Zdjęcie

 Ale ten coj widzialam, byl bardziej szaro zolty  (?) 

 

 

Ania - to zależy od przypraw i czasu dojrzewania. Napisałem, że to nie jest moje zdjęcie.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ser zakopywany w ziemi to "zmartwychwstaniec" - w rejonach północnych Polski zakopywanie było skutecznym sposobem na konserwacje serów , ponieważ tamtejsze ziemie zawierają znaczną domieszkę boraksu ( obecnie ten środek konserwujący jest zabroniony do stosowania) .

 

Melchior Wańkowicz pisał w "Szczenięcych latach" :

 

" W jadalnym pokoju czeka nieodłączna szynka , sery , tylko "zmartwychwstańca" nie ma bo go psi , zakopanego w ziemi , odnaleźli i zjedli , o co Alina dyszy na nas , Bogu ducha winnych , wściekłością ."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.