camelki Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Kashta - ser śmietankowy do deserów Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba.Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Składniki - wariant pierwszy1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy)0,5 litra gęstej śmietany3/4 łyżeczki wody różanej3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytrynyopcjonalnie 1 łyżeczka cukruPrzygotowanieMleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut.Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku przez około godzinę.Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu. Składniki - wariant drugi1 litr gęstej śmietany200 ml mleka5 łyeżk skrobi kukurydzianej4 kromki chleba tostowego bez skórki1 łyżeczka wody różanej1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczyopcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukruPrzygotowanieChleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Poniżej kanafeh z kashta (zdjęcie nie jest mojego autorstwa)http://1.bp.blogspot.com/-ABZkkLiQ2sA/VSxCLbl-XcI/AAAAAAAAFz8/Lm-OPTWQIv8/s1600/kashta%2B1.jpg Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 DZiekuje za przepis. BArdzo lubie desery z tamtego rejonu swiata. Macie moze przepis na Kataifi? CZy tez tylko gotowe kupowaliscie? Jak maciejestempierwsza w kolejce po przepis Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 . Macie moze przepis na Kataifi? Ania - czy miałaś na myśli knafeh ? Jeśli tak to zapraszam tutaj http://4.bp.blogspot.com/-aeO4pQvisvo/UV8KHkzIOiI/AAAAAAAAAPI/OtvlP9HvHAY/s400/K%C3%BCnefe.jpg Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 MIalam na mysli ten jakby makaronik https://www.google.com.au/search?q=kataifi&espv=2&biw=1440&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2potVY2IPKe2mQXBkoDACQ&ved=0CAYQ_AUoAQ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 te makaroniki to właśnie knafeh Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 To u nas pod inna nazwa sa.Jednak ten deser jaki pokazuje zdjecie to z ciasta zrobione taka "mamamlyga" a mi chodzi aby byly one takie upieczone. U nas jest w sklepach takie desery i ciasta wlasnie z tymi makaronikami,ktore maja texture. Nie sa miekkiei rozlazle. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Oryginalne knafeh wygląda właśnie jak takie małe makaroniki, ale jak robisz z zamienników to takie ładne nie bedzie To na zdjęciu jest polane mocno syropem, ale można też bardziej podpiec i dać mniej syropu Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 PAwel, tamte tez sa polane syropem, jednak trzymaj ksztalt. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 PAwel, tamte tez sa polane syropem, jednak trzymaj ksztalt. Ania, bo nie robili z zamienników Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winoiser.com Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Piękne te wszystkie zdjęcia, potrawy i serki, cieszę się że tu trafilam, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Ale jedno pytanie sie nasuwa: Gdzie podzialy sie CAmelki ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Czerwca 2015 No właśnie?? może w Arabii....?? jakoś dawno ich nie było, a wielka szkoda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Czerwca 2015 W końcu sezon wakacyjny Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Czerwca 2015 PAwel dostal prace w kraju, wiec i wolnego nie ma. A jakos zniknal. TRzeba u nich na blogach poszukac chyba Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Czerwca 2015 W sobotę urodziny Pawła :P może się zjawi odczytać życzenia? Zapracowany pewnie ponad miarę.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Nie czekalam do soboty , juz dzisiaj do nich napisalam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Lipca 2015 Żyjemy i mamy się dobrze Kiełbaski wędzone przez Pana Boczka nam się powoli kończą Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Kiełbaski wędzone przez Pana Boczka nam się powoli kończą Skończyły się kiełbaski i camelki przestali bywać. A tyle fajnych przepisów/nowych smaków podali. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.