Skocz do zawartości

Sery, serki i wszystko co z mleka


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

Kashta - ser śmietankowy do deserów

 

Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba.

Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym.

 

Składniki - wariant pierwszy

  • 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy)
  • 0,5 litra gęstej śmietany
  • 3/4 łyżeczki wody różanej
  • 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut.
Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać  i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku przez około godzinę.

Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.

 

Składniki - wariant drugi

  • 1 litr gęstej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 5 łyeżk skrobi kukurydzianej
  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć.  Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

 

Poniżej kanafeh z kashta (zdjęcie nie jest mojego autorstwa)

http://1.bp.blogspot.com/-ABZkkLiQ2sA/VSxCLbl-XcI/AAAAAAAAFz8/Lm-OPTWQIv8/s1600/kashta%2B1.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

DZiekuje za przepis.   :thumbsup:  BArdzo lubie desery z tamtego rejonu swiata. Macie moze przepis na Kataifi?  CZy tez tylko gotowe kupowaliscie?  Jak maciejestempierwsza w kolejce po przepis :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Macie moze przepis na Kataifi? 

 

Ania - czy miałaś na myśli knafeh ?

 

Jeśli tak to zapraszam tutaj

 

http://4.bp.blogspot.com/-aeO4pQvisvo/UV8KHkzIOiI/AAAAAAAAAPI/OtvlP9HvHAY/s400/K%C3%BCnefe.jpg

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

te makaroniki to właśnie knafeh

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To u nas pod inna nazwa sa.

Jednak ten deser jaki pokazuje zdjecie to z ciasta zrobione taka "mamamlyga" a mi chodzi aby byly one takie upieczone. U nas jest w sklepach  takie desery i ciasta wlasnie z tymi makaronikami,ktore maja texture. Nie sa miekkiei rozlazle.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oryginalne knafeh wygląda właśnie jak takie małe makaroniki, ale jak robisz z zamienników to takie ładne nie bedzie :(

To na zdjęciu jest polane mocno syropem, ale można też bardziej podpiec i dać mniej syropu

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PAwel, tamte tez sa polane syropem, jednak trzymaj ksztalt.

 

Ania, bo nie robili z zamienników

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Żyjemy i mamy się dobrze :)

Kiełbaski wędzone przez Pana Boczka nam się powoli kończą :(

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

 

 

Kiełbaski wędzone przez Pana Boczka nam się powoli kończą :(

Skończyły się kiełbaski i camelki przestali bywać. :hmm:

A tyle fajnych przepisów/nowych smaków podali. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.