Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nototenia w zalewie

ryba ocet cukier woda słoik nototenia cebula jajko bułka tarta mąka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 27 mar 2015 - 12:25

Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-)

 

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

Rybę rozmroziłam (1,3kg), zdjęłam łuskę , odcięłam płetwy górne i dolne , posoliłam , popieprzyłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki.

Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej i usmażyłam na złocisto z obu stron. Poukładałam w słoiku . Zalewę :

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

zagotowałam wraz z 2 cebulami pokrojonymi w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalałam rybkę , zakręciłam porządnie słoiki i pozostawiłam do wystudzenia. Nastepnie włożyłam do lodówki na tydzień i teraz tylko konsumpcja. Pyszna :D

Załączone pliki



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 mar 2015 - 12:31

Ale mi narobiłaś smaczku... :D



#3 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 27 mar 2015 - 12:37

Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-)

 

A gdzie coś takiego można kupic ?



#4 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 27 mar 2015 - 12:45

ja kupiłam w "ARHELAN" ale wiesz jaka dobra , białe soczyste mięsko  :D



#5 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 mar 2015 - 12:48

A gdzie coś takiego można kupic ?

 BAzyl, chyba u mnie na markiecie jest   :tongue:  ;)  :D  do tego swieza 


Ulalka, ale dla mnie nic nie jest w stanie pobic rockling'a. TA ma przepyszne biale mieso. Dzisiaj oczywiscie tez mialamna obiadek  :D



#6 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 27 mar 2015 - 12:55

świeże to będę miała okonki , karasie , płotki jak syn złowi



#7 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 mar 2015 - 00:19

Nototenia jest na bieżąco wsklepach rybnych , czesto ją przyrządzam , ale na sposób Ulalki nie wpadłem , dzieki .Pozdrawiam



#8 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 mar 2015 - 09:10

Pacan Wojciech zrób na spróbę , wydaje mi się , że nie pożałujesz  :) Pozdrawiam serdecznie



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 mar 2015 - 09:15

A u mnie tego nie widzialam ,musze poszukac ,ja w sobote robilam rybe (dorsz) z sosem z borowikow ...bylo pysznie i wszyscy stwierdzili ze musza byc powtorki z tego dania .. nawet mnie smakowalo a ja i ryba jakos nie zawsze mamy po drodze. :D



#10 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 mar 2015 - 09:18

Electro sos z borowików do ryby - pycha - borowików miałam mało a ostatnie mrożone kurki też nie doczekały Wielkanocy a miał być sos do pieczeni  :hmm: trudno , zrobi się jakiś inny 



#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 mar 2015 - 10:15

ja dawalam do lososia kurki i tez smacznie ...teraz do duszonych w smietanie borowikow dodalam tymianek i chyba to podkrecilo smaczek :D



#12 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 mar 2015 - 12:49

ja za poradą Magdy Gessler dodałam do grzybów czosnku i tu zonk - dla naszej rodzinki jednak nie pasi



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 mar 2015 - 12:52

ja lubie ale jakos do ryby mi nie pasowal czosnek..



#14 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2715 postów

Napisano 13 maj 2015 - 12:24

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

 

Ulalka: pytanie. Nie jest za słodka zalewa ?? Bo nie bardzo lubimy zalewy np. do grzybów gdzie dane jest za dużo cukru. Nie robiłem jeszcze rybek w zalewie a że bardzo lubię to czas najwyższy samemu zmajstrować. Zastanawiam się tylko nad ilością cukru.



#15 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 12:30

wcześniej robiłam proporcje 3 szkl.wody , 1 szkl.octu i 2 łyżki cukru i był grymas octowy a w/w przepis nam pasuje 

powiem Ci szczerze , że jak gotuję zalewę to próbuję bo nie zawsze ocet jest octowy pomimo swoich 10% a cukier słodki  ;)



#16 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2715 postów

Napisano 13 maj 2015 - 12:32

Oki doki to na smaka wezmę. Od jakiej rybki najlepiej zacząć ? tuszki czy filety ? Ja lubię smak octu więc zmniejszę ilość cukru i będzie git. Cukier u mnie w domu używa się tylko do wypieków. Ale i tak przechodzimy na brązowy. Nic więcej nie cukrzymy. No jeszcze w sumie do peklowania mięsa i to by było na tyle.


Użytkownik Perszing37 edytował ten post 13 maj 2015 - 12:33


#17 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 14:41

zawsze robię tuszki , z filetami nie miałam doczynienia



#18 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 maj 2015 - 18:56

Ja od lat zostaje obdarowywana słoikami rybek w takiej zalewie

1 szkl octu

4 szkl.wody

1 Łyżka soli

8 Łyzek cukru

3 listki laurowe

10 ziarenek ziela ang.

zagotować i gorącą zalewą  zalewać usmażone  świeżo złowione rybki

[ryby smażymy obtaczając w mące krupczatce

Nam smakują i cukru nie czuć.

Ta zalewę Ci ludzie stosują również do różnych  sałatek na zimę.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 19:36

u mnie ciągle stoją rybki w zalewie , czasami czegoś się szuka , zagląda i taka rybka zachciankę zaspokoi  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ryba, ocet, cukier, woda, słoik, nototenia, cebula, jajko, bułka tarta, mąka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych