Skocz do zawartości

Camelkowe rozmaitości - czyli to co lubią wielbłądy


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

Bigos dla Pana Boczka

Składniki 

  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg wołowiny na gulasz 
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy
  • 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych 
  • pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
  • pół łyżeczki mielonego kminku 
  • pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)
  • 3-4 liście laurowe 
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kardamonu 
  • sól i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Smacznego :) 



______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wojtek - ściągaj ile chcesz, sprawisz mi tym dużą radość

Jeszcze zdjęcia w gratisie dołożę :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Camelki a macie przepis na dobrą shoarmę  :rolleyes:

 

Pozdrawiam  ;)

 

Nie wiem czy na dobrą, ale na taką do zrobienia w domu - mamy :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest na blogu - tutaj

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co - pisz śmiało jeśli czegoś będziecie potrzebowali

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Camelki czytam Was i nawet na bloga zajrzałem - a teraz Was tam odsyłam - poprawcie "niedopisanie" w przepisie na białą kiełbase - żeby było łatwiej szukać - opuszczony opis o nadziewaniu :tongue:  dobra wiem, że się czepiam ale .........

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Camelki czytam Was i nawet na bloga zajrzałem - a teraz Was tam odsyłam - poprawcie "niedopisanie" w przepisie na białą kiełbase - żeby było łatwiej szukać - opuszczony opis o nadziewaniu :tongue:  dobra wiem, że się czepiam ale .........

 

Artur - dobrze ze sie czepiasz, czasami cos umyka w przepisie

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ze swojej strony jedno powiem.. bigos był najlepszym, jaki w życiu próbowałem.

Takich recenzji gładko nie daję... musiałem się po prostu zmierzyć z własnym sumieniem i odpowiedzieć na pytanie, czy kiedyś lepszy zrobiłem... nie.

Lepszego nie zrobiłem i nigdy nie jadłem. 

Jednym słowem.. majstersztyk. Byłem i jestem zachwycony! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robert - dzięki za taką recenzję i reklamę :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczera prawda  :D nic dodać nic ująć!

Czekam już na następną okazję, wyśmienity bigos to jedno... ale z Wami się znowu spotkać... to dopiero rewelacja  :thumbsup:

Może święta dadzą nam malutki pretekst  :devil: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robert - masz priva

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Samosa - pyszne pierożki po raz drugi

 

To nasz drugi przepis na  samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie najbardziej smakowało Panu Boczkowi.
Poprzedni przepis na samosy i film instruktażowy znajdziecie tutaj

Składniki ciasta - ciasto jest takie samo jak na polskie pierogi
  • 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee
  • 220-240 ml wody
  •  *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia
Składniki farszu
  • 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża papryka (kolor bez znaczenia)
  • 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji
  • 1 mały batat (ok. 200 g)
  • 4-5 łyżek curry
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku (ja nie używam soli)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka garam masala

Przygotowanie ciasta 
Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba).
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut.
Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze samosy.


Przygotowanie farszu 

W lekko osolonej wodzie ugotować do miękkości batata (zajmie to około 30-40 minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować.
Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłotą barwę (trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliła), dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty. 
Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
 
Przygotowanie i lepienie
samosa   

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów lub półokręgów.

Warianty lepienia 

  • 1. Wyciąć okręgi o średnicy około 8-10 cm, napełnić je farszem, składać na pół i skleić brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody).  
  • 2. Drugim wariantem jest lepienie samosów z półokręgów. Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Każdą z połówek oddzielnie sklejamy wzdłuż prostego brzegu, tworząc kieszonkę w formie stożka. Kieszonkę napełniamy farszem i zamykamy mocno dociskając ciasto. 
  • 3. Trzeci wariant lepienia jest najbardziej pracochłonny, ale też naszym zdaniem tak przygotowane samosy są najsmaczniejsze.  Bardzo cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne paski o szerokości około 5-6 cm i długości około 14-18 cm i składać je w trójkąty. Farszem napełniamy wówczas pierwszy utworzony trójkąt.

Smażyć około 6-10  minut w głębokim naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  
Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni.

*** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut)
Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.  sezamem.
Podawać gorące.

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo lubie ,ale troszke inna wersje ,sama nie robie bo to roboty od cholery :) ale mam znajoma z Somalii i ona pyszne robi :)

tylko ciasto przygotowuje troche inaczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo lubie ,ale troszke inna wersje ,sama nie robie bo to roboty od cholery :) ale mam znajoma z Somalii i ona pyszne robi :)

tylko ciasto przygotowuje troche inaczej.

 

a możesz poprosić swoją Znajomą o Jej przepis ?

Pracy przy tym rzeczywiście jest sporo, ale Ola wpadła na pomysł, żeby ciasto przepuścić przez wykrojnik do lasagne - wtedy jest znacznie szybciej :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam gdzies przepis ,na jej ciasto musze tylko przetlumaczyc to Ci podesle  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam gdzies przepis ,na jej ciasto musze tylko przetlumaczyc to Ci podesle  :)

 

Dzięki - czekam niecierpliwie :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny)

 

Nie lubię dżemu pomarańczowego, ale konfitura to już zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe.

A skoro konfitura to najlepsza będzie domowa.

 

Składniki

  • 1 kg dojrzałych słodkich pomarańczy (waga miąższu po obraniu)
  • sok z 1 cytryny
  • 250-300 g cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodką konfiturę lubicie)
  • 2 goździki
  • duża szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego rumu (dodajemy na 2-3 minuty przed rozlaniem konfitury do słoików)

Przygotowanie

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach wylać wodę i czynność powtórzyć.

Pomarańcze najlepiej obierać nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać konfiturę, żeby nie stracić soku.

Kiedy wszystkie pomarańcze  będą już przygotowane, do garnka dodać namoczone uprzednio skórki (wodę w której się moczyły wylewamy), cukier, sok z cytryny i przyprawy. Mieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny.

Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez 2-3 godziny. Kiedy będzie już tak gęsta jak lubimy przelewamy konfiturę do wyparzonych słoików.

Dodatkowo można ją zapasteryzować.

 

Ps. O recenzję proszę pytać Pana Boczka :D

 

8747c-Resizer-1100Q100.jpg

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo kremowy pasztet słoikowy

 

Lubimy pasztety, zwłaszcza takie, które łatwo rozsmarowują się na chlebie. Zainspirowani przepisami Marderm i BonAir'a postanowiliśmy takowy pasztet przyrządzić. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniał.
Przede wszystkim zwiększyłem ilość przypraw, bo lubię kiedy smak jest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu.
Smak pasztetu ?  Moim zdaniem idealny :)
Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka

Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml

  • 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka)
  • 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 200 ml wywaru z mięsa
  • pół kajzerki
  • 1 jajko
  • 8 g soli
  • 1,5 g czarnego pieprzu
  • 0,5 g gałki muszkatołowej
  • duża szczypta ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • mleko do namoczenia wątróbki

Przygotowanie
Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu.
W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę wrzącą wodą przez około minutę.
Po wystudzeniu mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki.
Tak przygotowany pasztet przelać do słoików.

 

Tabela pasteryzacji nie weszła ale jest tutaj

 

http://4.bp.blogspot.com/-KKWAmvkiK1I/VTOoGYXf34I/AAAAAAAAF14/isWxIFh89rA/s1600/89483h-Resizer-1100Q100.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda smakowicie.Ja ostatnio robiłam ten z przepisu Halusi [dodałam jeszcze trochę podgardla ]Jeden upiekłam ,resztę pomroziłam Czy z Waszego przepisu da się go upiec w foremkach?

 

Beata - nie wiem, nie próbowałem go piec

 

 

Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka

 

Widzę że Boczek robi u Was za głównego degustatora ;)

 

 

Sąsiad - na kimś muszę testować :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.