BazylWidzew Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Sąsiad - na kimś muszę testować Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Widzę że Boczek robi u Was za głównego degustatora ma się to szczęście Ps. O recenzję proszę pytać Pana Boczka Wezwany do tablicy chętnie powiem co nieco Pół słoiczka wzbogaciło sos curry do żeberek - poszedł prawie cały, więc chyba fajny był potem żałowałem tej decyzji... drugie pół słoiczka miałem sobie zostawić na powolną, wielodniową degustację.. łyżeczka po łyżeczce... ale jak zasiadłem wczoraj do oglądania topszefa to niestety nic nie zostało Idealne połączenie aromatu pomarańczy i przypraw, słodkiego i gorzkiego... to jest po prostu uzależniające i nie umiem wymyślić do czego mogłoby nie pasować - lody? biszkopt? czekolada? of kors... ale dzięki nucie goździków świetnie pasowałoby również do wieprzowiny, słodko-ostrych sosów, marynat do mięs wszelakich, glazurowania drobiu czy wołowych żeberek, lekkich sałatek, z pewnością w niewielkiej ilości do wędzonych ryb! Przepis koniecznie do przetestowania w każdym domostwie. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Camelki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Placki ziemniaczane super chrupiące Składniki - na około 15-17 placków1 kg ziemniaków1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku3-4 łyżki mąki pszennej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki)1 jajkosól i pieprz do smakuolej do smażeniaopcjonalnie 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęPrzygotowanieZiemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach (w zależności od upodobań) lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce cebulę (albo posiekany szczypiorek), mąkę ziemniaczaną, rozmącone jajko i opcjonalnie czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać.Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm.Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloruPodawać z ulubionymi dodatkami.Uwaga - można oczywiście przygotować grubsze i większe placki, ale wówczas czas smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę.Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach.http://3.bp.blogspot.com/-l3uO-ih806A/VTpqgPGigjI/AAAAAAAAF4o/eUsmObLdTrg/s1600/placki%2Bziemniaczane%2B1.jpg Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 wyglądają na prawdę super fotografia kulinarna też na najwyższym poziomie! Paweł sprzedam Ci patent mojej babci na placki ziemniaczane po góralsku przygotowanie mniej więcej takie samo - ziemniaczki starte na takich oczkach z wypustkami jakby - konsystencja niepowtarzalna, inna niż po ścieraniu na oczkach czy uchowaj boże w mikserze Posolone odstawia się na pół godziny na sitko, wody babcia nigdy nie zbierała. Cały myk polega na tym, żeby usmażyć je 'na blado'.. mają być usmażone ale bez złotego koloru i nie mogą być chrupiące Wystudzone, najlepiej na drugi dzień, dzielisz na dwójki i pakujesz do środka plasterek rolady ustrzyckiej (lub innego żółtego wędzonego sera). Cały myk to usmażyć je na chrupko, do uzyskania ciemnego koloru.. na smalcu spróbuj, nie pożałujesz Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Czyli na drugi dzień je odsmażamy na chrupko z serem w środku [taka klepana kanapka ziemniaczana] ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 wyglądają na prawdę super fotografia kulinarna też na najwyższym poziomie! Paweł sprzedam Ci patent mojej babci na placki ziemniaczane po góralsku przygotowanie mniej więcej takie samo - ziemniaczki starte na takich oczkach z wypustkami jakby - konsystencja niepowtarzalna, inna niż po ścieraniu na oczkach czy uchowaj boże w mikserze Posolone odstawia się na pół godziny na sitko, wody babcia nigdy nie zbierała. Cały myk polega na tym, żeby usmażyć je 'na blado'.. mają być usmażone ale bez złotego koloru i nie mogą być chrupiące Wystudzone, najlepiej na drugi dzień, dzielisz na dwójki i pakujesz do środka plasterek rolady ustrzyckiej (lub innego żółtego wędzonego sera). Cały myk to usmażyć je na chrupko, do uzyskania ciemnego koloru.. na smalcu spróbuj, nie pożałujesz Pozdrawiam A wiesz, że będę musiał spróbować Nie wpadłem na to, żeby sera zółtego dodać Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.