Skocz do zawartości

Camelkowe rozmaitości - czyli to co lubią wielbłądy


camelki

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Widzę że Boczek robi u Was za głównego degustatora

:cool: ma się to szczęście  :thumbsup: 

 

 

Ps. O recenzję proszę pytać Pana Boczka

Wezwany do tablicy chętnie powiem co nieco   :angel:

Pół słoiczka wzbogaciło sos curry do żeberek - poszedł prawie cały, więc chyba fajny był ;) potem żałowałem tej decyzji... drugie pół słoiczka miałem sobie zostawić na powolną, wielodniową degustację.. łyżeczka po łyżeczce... ale jak zasiadłem wczoraj do oglądania topszefa to niestety nic nie zostało  :laugh:

Idealne połączenie aromatu pomarańczy i przypraw, słodkiego i gorzkiego... to jest po prostu uzależniające  :sleep: i nie umiem wymyślić do czego mogłoby nie pasować - lody? biszkopt? czekolada? of kors... ale dzięki nucie goździków świetnie pasowałoby również do wieprzowiny, słodko-ostrych sosów, marynat do mięs wszelakich, glazurowania drobiu czy wołowych żeberek, lekkich sałatek, z pewnością w niewielkiej ilości do wędzonych ryb!  :clap:

Przepis koniecznie do przetestowania w każdym domostwie. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Placki ziemniaczane super chrupiące

 

Składniki - na około 15-17 placków

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 3-4  łyżki mąki pszennej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach (w zależności od upodobań) lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce cebulę (albo posiekany szczypiorek), mąkę ziemniaczaną, rozmącone jajko i opcjonalnie czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać.
Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm.
Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga - można oczywiście przygotować grubsze i większe placki, ale wówczas czas  smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę.
Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach.

http://3.bp.blogspot.com/-l3uO-ih806A/VTpqgPGigjI/AAAAAAAAF4o/eUsmObLdTrg/s1600/placki%2Bziemniaczane%2B1.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:clap: wyglądają na prawdę super  :thumbsup: fotografia kulinarna też na najwyższym poziomie! 

Paweł sprzedam Ci patent mojej babci na placki ziemniaczane po góralsku  :cool: przygotowanie mniej więcej takie samo - ziemniaczki starte na takich oczkach z wypustkami jakby - konsystencja niepowtarzalna, inna niż po ścieraniu na oczkach czy uchowaj boże w mikserze ;) 

Posolone odstawia się na pół godziny na sitko, wody babcia nigdy nie zbierała. 

Cały myk polega na tym, żeby usmażyć je 'na blado'.. mają być usmażone ale bez złotego koloru i nie mogą być chrupiące  :devil:

Wystudzone, najlepiej na drugi dzień, dzielisz na dwójki i pakujesz do środka plasterek rolady ustrzyckiej (lub innego żółtego wędzonego sera). 

Cały myk to usmażyć je na chrupko, do uzyskania ciemnego koloru.. na smalcu  :tongue: spróbuj, nie pożałujesz  :laugh: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:clap: wyglądają na prawdę super  :thumbsup: fotografia kulinarna też na najwyższym poziomie! 

Paweł sprzedam Ci patent mojej babci na placki ziemniaczane po góralsku  :cool: przygotowanie mniej więcej takie samo - ziemniaczki starte na takich oczkach z wypustkami jakby - konsystencja niepowtarzalna, inna niż po ścieraniu na oczkach czy uchowaj boże w mikserze ;)

Posolone odstawia się na pół godziny na sitko, wody babcia nigdy nie zbierała. 

Cały myk polega na tym, żeby usmażyć je 'na blado'.. mają być usmażone ale bez złotego koloru i nie mogą być chrupiące  :devil:

Wystudzone, najlepiej na drugi dzień, dzielisz na dwójki i pakujesz do środka plasterek rolady ustrzyckiej (lub innego żółtego wędzonego sera). 

Cały myk to usmażyć je na chrupko, do uzyskania ciemnego koloru.. na smalcu  :tongue: spróbuj, nie pożałujesz  :laugh: Pozdrawiam

 

A wiesz, że będę musiał spróbować :D Nie wpadłem na to, żeby sera zółtego dodać

 

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.