Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Camelkowe rozmaitości - czyli to co lubią wielbłądy

kuchnia domowa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 09:46

Bigos dla Pana Boczka

Składniki 

  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg wołowiny na gulasz 
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy
  • 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych 
  • pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
  • pół łyżeczki mielonego kminku 
  • pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)
  • 3-4 liście laurowe 
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kardamonu 
  • sól i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Smacznego :) 



bigos%2Bdla%2BPana%2BBoczka.jpg


#2 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 30 mar 2015 - 12:58

Czy Pan Boczek w ten sposób nabrał praw do wyłaczności na skorzystanie z przepisu , czy też musimy mu płacic tantiemy , czy jak zwykle musimy sciągnć pirackie pliki ? , p;roszę o potwierdzenie w innym przypadku sciagam .Pozdrawiam



#3 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 13:37

Wojtek - ściągaj ile chcesz, sprawisz mi tym dużą radość

Jeszcze zdjęcia w gratisie dołożę :D



#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 30 mar 2015 - 20:09

Camelki a macie przepis na dobrą shoarmę  :rolleyes:

 

Pozdrawiam  ;)



#5 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:12

Camelki a macie przepis na dobrą shoarmę  :rolleyes:

 

Pozdrawiam  ;)

 

Nie wiem czy na dobrą, ale na taką do zrobienia w domu - mamy :)



#6 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 30 mar 2015 - 20:19

Nie wiem czy na dobrą, ale na taką do zrobienia w domu - mamy

 

Jak nie będzie dobra to znajdziemy Was i  :facepalm: A na razie prosimy o przepis i zobaczymy co wyjdzie  :rolleyes:

 

Pozdrawiam  ;)



#7 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:23

Jest na blogu - tutaj



#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 30 mar 2015 - 20:25

Jest na blogu - tutaj

 

Dzięki  ;)



#9 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:28

Nie ma za co - pisz śmiało jeśli czegoś będziecie potrzebowali



#10 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1523 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 30 mar 2015 - 20:46

Camelki czytam Was i nawet na bloga zajrzałem - a teraz Was tam odsyłam - poprawcie "niedopisanie" w przepisie na białą kiełbase - żeby było łatwiej szukać - opuszczony opis o nadziewaniu :tongue:  dobra wiem, że się czepiam ale .........



#11 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:49

Camelki czytam Was i nawet na bloga zajrzałem - a teraz Was tam odsyłam - poprawcie "niedopisanie" w przepisie na białą kiełbase - żeby było łatwiej szukać - opuszczony opis o nadziewaniu :tongue:  dobra wiem, że się czepiam ale .........

 

Artur - dobrze ze sie czepiasz, czasami cos umyka w przepisie



#12 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:50

Ja ze swojej strony jedno powiem.. bigos był najlepszym, jaki w życiu próbowałem.

Takich recenzji gładko nie daję... musiałem się po prostu zmierzyć z własnym sumieniem i odpowiedzieć na pytanie, czy kiedyś lepszy zrobiłem... nie.

Lepszego nie zrobiłem i nigdy nie jadłem. 

Jednym słowem.. majstersztyk. Byłem i jestem zachwycony! Pozdrawiam



#13 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:53

Robert - dzięki za taką recenzję i reklamę :D



#14 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:56

Szczera prawda  :D nic dodać nic ująć!

Czekam już na następną okazję, wyśmienity bigos to jedno... ale z Wami się znowu spotkać... to dopiero rewelacja  :thumbsup:

Może święta dadzą nam malutki pretekst  :devil: Pozdrawiam



#15 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 30 mar 2015 - 20:58

Robert - masz priva



#16 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 31 mar 2015 - 10:20

Samosa - pyszne pierożki po raz drugi

 

To nasz drugi przepis na  samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie najbardziej smakowało Panu Boczkowi.
Poprzedni przepis na samosy i film instruktażowy znajdziecie tutaj

Składniki ciasta - ciasto jest takie samo jak na polskie pierogi
  • 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee
  • 220-240 ml wody
  •  *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia
Składniki farszu
  • 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża papryka (kolor bez znaczenia)
  • 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji
  • 1 mały batat (ok. 200 g)
  • 4-5 łyżek curry
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku (ja nie używam soli)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka garam masala

Przygotowanie ciasta 
Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba).
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut.
Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze samosy.


Przygotowanie farszu 

W lekko osolonej wodzie ugotować do miękkości batata (zajmie to około 30-40 minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować.
Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłotą barwę (trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliła), dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty. 
Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
 
Przygotowanie i lepienie
samosa   

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów lub półokręgów.

Warianty lepienia 

  • 1. Wyciąć okręgi o średnicy około 8-10 cm, napełnić je farszem, składać na pół i skleić brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody).  
  • 2. Drugim wariantem jest lepienie samosów z półokręgów. Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Każdą z połówek oddzielnie sklejamy wzdłuż prostego brzegu, tworząc kieszonkę w formie stożka. Kieszonkę napełniamy farszem i zamykamy mocno dociskając ciasto. 
  • 3. Trzeci wariant lepienia jest najbardziej pracochłonny, ale też naszym zdaniem tak przygotowane samosy są najsmaczniejsze.  Bardzo cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne paski o szerokości około 5-6 cm i długości około 14-18 cm i składać je w trójkąty. Farszem napełniamy wówczas pierwszy utworzony trójkąt.

Smażyć około 6-10  minut w głębokim naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  
Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni.

*** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut)
Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.  sezamem.
Podawać gorące.


Użytkownik camelki edytował ten post 31 mar 2015 - 10:20


#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 mar 2015 - 11:03

Ja bardzo lubie ,ale troszke inna wersje ,sama nie robie bo to roboty od cholery :) ale mam znajoma z Somalii i ona pyszne robi :)

tylko ciasto przygotowuje troche inaczej.



#18 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 31 mar 2015 - 11:43

Ja bardzo lubie ,ale troszke inna wersje ,sama nie robie bo to roboty od cholery :) ale mam znajoma z Somalii i ona pyszne robi :)

tylko ciasto przygotowuje troche inaczej.

 

a możesz poprosić swoją Znajomą o Jej przepis ?

Pracy przy tym rzeczywiście jest sporo, ale Ola wpadła na pomysł, żeby ciasto przepuścić przez wykrojnik do lasagne - wtedy jest znacznie szybciej :)



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 mar 2015 - 12:58

ja mam gdzies przepis ,na jej ciasto musze tylko przetlumaczyc to Ci podesle  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 31 mar 2015 - 13:57

ja mam gdzies przepis ,na jej ciasto musze tylko przetlumaczyc to Ci podesle  :)

 

Dzięki - czekam niecierpliwie :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych