Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nowa wędzarnia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#1 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 08:03

Witam.

Powoli zaczynam zbierać materiały na budowę nowej wędzarni,pogoda chwilowo nie pozwala na budowę paleniska ,wiec chcę zacząć od budowy komory.

Zainspirowałem się projektem od gariwaldi i chcę zbudować coś takiego

Załączony plik  IMG_20150331_143342.JPG   202,66 KB   49 Ilość pobrań

Mam kilka pytań z jakich kantówek robiliście ramę wędzarni? 5x5 albo większe?

Jakie palenisko jest lepsze,bez stropu?,czy ze stropem i deflektorem?

Dach musi być otwierany czy wystarczą te otwory po bokach?

Pozdrawiam serdecznie.



#2 Gen

Gen
  • Użytkownicy
  • 887 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 08:29

Witaj

5x5 wystarczą.

Co do tego, co jest lepsze, to są różne preferencje.

https://wedlinydomow...ię-wb/?p=295146



#3 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 10:23

Kantówki zakupione 8szt-3metrowe =100zł



#4 mariusz141516

mariusz141516
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 13:29

Powiedzcie mi jeszcze czy boazeria sosnowa wystarczy? I tylko z zewnatrz czy musze jeszcze w srodku obijac

#5 kwlj

kwlj
  • Użytkownicy
  • 336 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 13:55

Z mojej wiedzy zaczerpniętej z tego forum to na zewnątrz może być zawsze w od środka dobrze jest też wyłożyć i sosna też wystarczy chyba że masz dostęp do liściastego to by było idealnie, Jak dasz od środka to pomiędzy wypełnienie z wełny żeby docieplić komorę. Zerknij soobie na projekt  

 

https://wedlinydomow...dyego/?p=305378

 

Tam masz ładnie wszystko obrazowo pokazane.

 

Pozdrawiam 

 



#6 Artur Dor

Artur Dor
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 14:15

Wystarczy z zewnątrz ale......

- ale będzie to cienka ścianka łatwa do ogrzanie i równie łatwa do wyziębienia przy minusowych lub wietrznych pogodach.

- ja wyżej napisane by oziębienia nie miały miejsca (lub były zminimalizowane) ocieplenie i wewnątrz druga warstwa desek [nie pisze jakie bo tu są zdania różne i dyskusja nie ma sensu - preferowane liściaste od wewnątrz ale i zdarzają się iglaste i też się wędzi)

Wracając do boazerii to może by tak dać deski podłogowe (są grubsze i nie ma takiego wyziębiania) i wtedy starcza 1 warstwa.

-Dach otwierany - służy do przewietrzania przy osuszaniu wędlin, zamiast tego możesz wykonać klapkę coś jak komin prostokątny poziomy (na forum jest na 100% sposób wykonania - ale wyleciało mi z głowy czyj to projekt)

-Palenisko czy takie czy takie to bez znaczenia, lecz w Twoim przypadku proponował bym ze stropem i deflektorem, łatwiej uniknąć błędu jak płomień skoczy niespodziewanie za wysoko, blacha deflektora wyłapie płomień, przy okazji nie ma problemu kapiących płynów z wędlin na żar ;  (deflektor -> 4 szpilki i kawał blachy i to postawione nad otworem dymnym = możliwość regulacji wysokości deflektora i miejsca jego posadowienia jak również łatwość w wyciąganiu do czyszczenia blach deflektora jak nakapie na nią sporo tłuszczu )



#7 zbig3133

zbig3133
  • Użytkownicy
  • 964 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 14:24

Załączony plik  20150319_114826.jpg   59,97 KB   28 Ilość pobrań

Mam podobną wędzarnie, nie ma stropu, jest wybita blachą do wysokości ok 60 cm od początku komory drewnianej, daszek uchylny do tyłu i otwory wentylacyjne po bokach. Narazie dwa razy przepalna bez wsadu.

Obrazek znowu na boku :(


Użytkownik zbig3133 edytował ten post 03 kwi 2015 - 14:25


#8 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 03 kwi 2015 - 16:30

zbig3133 a masz może więcej zdjęć tej swojej wędzarni ,jeśli tak to bardzo bym prosił o wstawienie

#9 Baca

Baca
  • Użytkownicy
  • 1968 postów

Napisano 04 kwi 2015 - 03:56

@zbig3133,Wygląda fest wstaw jakieś fotki, tylko wiesz zastanawiam się jak powiesisz wędzonki a jak będziesz wkładał leżąc?  :facepalm:  :D



#10 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 05 kwi 2015 - 21:37

We wtorek jade się po rozglądać za deskami podłogowymi jakie sa długosci bo chciałbym żeby z jednej deski wyszły 3 mniejsze na krycie ścian

#11 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 00:00

Ma ktoś palenisko bezpośrednie ale takie naprawde bezpośrednie czyli bez stropu i deflektora? Bo chciałbym takie wlaśnie zrobić u siebie ale na forum nigdzie nie znalazłem takiego projektu

Użytkownik mariusz1415 edytował ten post 06 kwi 2015 - 00:01


#12 zaciapa

zaciapa
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 08:32

Ma ktoś palenisko bezpośrednie ale takie naprawde bezpośrednie czyli bez stropu i deflektora? Bo chciałbym takie wlaśnie zrobić u siebie ale na forum nigdzie nie znalazłem takiego projektu

 

Witam.
A po co Ci projekt, na coś czego nie ma?? :)

Nie robisz stropu i tyle , musisz pamietać ,żeby wyłożyć blachą deski na jakieś 50 cm od paleniska ...



#13 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30928 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 09:50

Jest sporo takich wędzarni. Skontaktuj się z Kolega Bagno. Ma u siebie coś takiego. Wędzarnia wielokrotnie sprawdzana, co mogą potwierdzić uczestnicy spotkań naszej SDM.



#14 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 13:18

A może ktoś wstawić jakieś zdjęcia takiej wędzarni bez stropu i opisać ją ,jak się wędzi itd...



#15 kafelek

kafelek
  • Użytkownicy
  • 60 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 14:31

Po trzech przeróbkach wędzarni teraz mam bez stropu tylko jest deflektor na szpilkach ,a co do obsługi takiego paleniska to trzeba się nauczyć palić ja  jestem bardzo zadowolony z takiego paleniska   i  drewna potrzeba dużo mniej do wędzenia 



#16 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 14:33

Daj jakieś fotki
Może po świętach więcej ludzi coś napisze albo wstawi jakieś fotki bo teraz to masakra jakby nikogo nie było na forum...

Użytkownik mariusz1415 edytował ten post 06 kwi 2015 - 14:43


#17 gosman

gosman
  • Użytkownicy
  • 478 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 17:35

mój wujek na Podlasiu ma taką wędzarnie z takim naprawdę bezpośrednim paleniskiem bez stropu bez deflektora wędzi rewelacyjnie polecam

Załączone pliki



#18 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5744 postów

Napisano 06 kwi 2015 - 21:01

mariusz1415 ,  ja mam bez stropu  https://wedlinydomow...im-paleniskiem/



#19 Baca

Baca
  • Użytkownicy
  • 1968 postów

Napisano 07 kwi 2015 - 03:59

mój wujek na Podlasiu ma taką wędzarnie z takim naprawdę bezpośrednim paleniskiem bez stropu bez deflektora wędzi rewelacyjnie
Oj znane mi są takie klimaty gdyż często przebywałem w tych stronach. W tym przypadku sprawdza się jak nic, że nie wędzarnia wędzi lecz wędzorz, ludzie w tamtych stronach i nie tylko w większości są mistrzami w tym fachu  :)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6347 postów

Napisano 07 kwi 2015 - 04:45

Masz rację Baco, i nie potrzebują do prawidłowego wędzenia żadnych rur, kanałów czy rur kanalizacyjnych, jak też tym podobnych wynalazków utrudniających ten wspaniały i prosty sposób konserwacji i uszlachetniania żywności...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych