Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nowa wędzarnia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#221 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 17 maj 2015 - 15:43

No właśnie z tym najwiekszy problem ,blisko to od razu ogień a oddale to temp. Szybko spada w dół ale dojde powoli do tego ????

Użytkownik mariusz1415 edytował ten post 17 maj 2015 - 15:43


#222 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6348 postów

Napisano 17 maj 2015 - 15:50

Właśnie tego musisz się nauczyć. Szczapki nie mogą być za małe. Muszą to być porządne kawałki drewna, normalne szczapy po prostu.


Na tyle duże że po rozsunięciu będą miały takie gabaryty że żarząc się będą dawały tyle ciepła że pozwoli to na ogrzanie komory.



#223 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 17 maj 2015 - 15:56

No to ja chyba za małe rąbie,następnym razem będe robił tylko na pół klocki

#224 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 17 maj 2015 - 20:00

Kiełbaska ładna , wg. jakiego przepisu robiłeś ? Na zdjeciu Twojego pupila wyglada na to , ze tylne łapy bola  :D  :thumbsup: , albo  "trenuje do jeżdzenia konno  w  damskim siodle " :D Pozdrawiam P.S. dziurami sie nie przejmuj dym bedzie sie kotłował pod powałą , przez dziury bedzie go wychodziło mniej , ale sie nauczysz w takiej konfiguracji wedzić .



#225 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 17 maj 2015 - 20:03

Bez przepisu sam se dobrałem przyprawy i ilość i teraz cały czas tak samo robie. Naucze sie kwestia przyzwyczajenia

#226 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 23 maj 2015 - 19:44

Witam wszystkich ,mam pytanie nie z działu budowy ale nie chce nowego tematu zakładac. Wiec tak dzis zapeklowałem 24kg miesa do wędzenia i na to przypada 9,6litra wody i 780g peklosoli, i zostało mi tej zalewy bo się nie zmieściła w garnkach z miesem czy może to tak być?nie bd za małe stężenie solanki?

#227 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5750 postów

Napisano 23 maj 2015 - 22:01

Pytanie - ile tej zalewy Ci zostało ale skoro Ci coś zostało przy zastosowaniu  0,4 l solanki na kg mięsa to musisz mieć mięso bardzo upchane :hmm: 



#228 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 23 maj 2015 - 22:05

Z dwa litry zostało jak drut... No upchane dosyc jest

#229 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5750 postów

Napisano 23 maj 2015 - 22:16

Aż dwa litry Ci zostało ,czyli zalałeś 24 kg mięsa używając 7,6 l solanki  - nie wiem jak to Ci się udało ale wskazuje to na strasznie uciśnięte mięso i według mnie solanka nie ma szans wszędzie dotrzeć  co grozi zepsuciem  mięsa.

PS  Ja  zwykle robię 0,5 l solanki na kg mięsa  i zużywam wszystko :rolleyes:



#230 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 24 maj 2015 - 00:43

To jutro sprubuje to przełożyć do czegoś innego żeby bylo luźniej

#231 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 24 maj 2015 - 17:35

Wyjąłem jednego schaba i dolożyłem do innego garnka no i solanki jest dość.
Kurcze 24kg mięsa to dużo nie wiem w czym najlepiej peklować żeby to wszystko weszło do jednego naczynia,co sądzicie o beczkach plastikowych do kiszenia ogórków i kapusty,robi tak ktoś może?

#232 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 24 maj 2015 - 18:08

Ja mam pojemniki platikowe , atesowane do celów spozywczych, kupione IKEA -pokazali mi atesty z pokrywkami  , nie nakladam wiecej niz 12-14 kg , ciezko jest takim pojemnikiem operowac , jak jest wiekszy ciezar , po co się naciagać , oczywiście przy większej ilosci musisz miec pare pojemników ale jest to wygodniejsze , pozdrawiam



#233 ThoriN

ThoriN
  • Użytkownicy
  • 98 postów

Napisano 28 maj 2015 - 17:39

Wyjąłem jednego schaba i dolożyłem do innego garnka no i solanki jest dość.
Kurcze 24kg mięsa to dużo nie wiem w czym najlepiej peklować żeby to wszystko weszło do jednego naczynia,co sądzicie o beczkach plastikowych do kiszenia ogórków i kapusty,robi tak ktoś może?

Polecam plastikowe fermentory piwowarskie :) 29-31 litrów z przykrywką i atestem do żywności :) Cena ok. 17-20zł/szt - trwałość b duża.

Ewentualnie może wiadro z Castoramy? Te też mają atest do kontaktu z żywnością.



#234 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 09 sty 2016 - 23:33

Dodaje tutaj zdj ocieplonej komory.
Koszt ok.160zł,boazeria + 5 cm wełny i folia,wkręty.

Załączony plik  IMG_20160109_213800.JPG   57,71 KB   11 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_20160109_213709.JPG   54,79 KB   10 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_20160109_213450.JPG   60,31 KB   10 Ilość pobrań

#235 Artur Dor

Artur Dor
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 10 sty 2016 - 08:30

Zostało jeszcze parę poprzeczek na wędzonki i można dymić - pięknie wygląda - tak na koniec to jakiś deflektor bym dołożył będzie łatwiej dym rozproszyć po całej komorze.



#236 Andyandy

Andyandy
  • **VIP**
  • 4304 postów

Napisano 10 sty 2016 - 09:55

Mariusz1415 obij blachą nie słuchaj złych porad,
czerwony kur nie śpi

#237 mariusz1415

mariusz1415
  • Użytkownicy
  • 432 postów

Napisano 10 sty 2016 - 10:02

Myślisz że od grzałki też się może zapalić?

#238 Andyandy

Andyandy
  • **VIP**
  • 4304 postów

Napisano 10 sty 2016 - 10:43

Tak grzałka może bez problemu zapalić tłuszcz i dalej już bez problemu. Masz palenisko więc nie zawsze grzałka będzie w użyciu. Wędzarnie lubią płonąć.  



#239 Hazok

Hazok
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 26 gru 2020 - 20:21

Witam obicie zewnętrzne ma znaczenie z jakiego będzie drewna ?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#240 L.Przemek

L.Przemek
  • Użytkownicy
  • 884 postów

Napisano 26 gru 2020 - 21:13

obicie zewnętrzne ma znaczenie z jakiego będzie drewna ?

nie






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych