Skocz do zawartości

Ulalka

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bazyl Ci już odpowiedział, a ja zapytam jak smakowo było samo mleko, no i smak gotowego jogurtu, jak go odbierasz, bo to jest istota sprawy, musi smakować :D . Jogurt normalnie jest płynny, aby był gęsty dodaje się dodatki jak np. mleko w proszku.


Tu znajdziesz trochę różnych porad z których możesz skorzystać. http://www.greenmorning.pl/jak-zrobic-jogurt/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Samo mleko pyszne, smak gotowego jogurtu bardzo dobry :) W konsystencji ma delikatne drobinki tak jakby twarogowe (w ustach tego nie czuć). Za link dzięki, przejrzę sobie


Czy z tego mojego jogurtu (uważam, że nie jest do końca udany) odłożyć 5 łyżek na kolejny? Ja myślę, że nie a co Wy na to ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Ulalka, mleko "Wiejskie z Piątnicy" ma smak prawdziwego mleka wiejskiego, takiego jakie kupuje się od gospodarza, i ustępuje mu tylko mniejszą zawartością tłuszczu. Jestem fanem mleka w każdej postaci, ale do codziennej konsumpcji i picia go jako normalnego napoju, uznaję tylko mleko surowe, i tylko prosto z lodówki. Nawet np. śledzia z ziemniakami, którego jadłem przed chwilą, popijam mlekiem. W Szwecji to normalka. Dzieci już w przedszkolu dostają tylko surowe mleko do posiłków, i do normalnego picia jako napój. Dopóki w Polsce nie było tego mleka z Piątnicy, to nie pijałem po przyjeździe mleka najzwyczajniej, tylko ew. na Mazurach, będąc z tego powodu ogromnie nieszczęśliwy. Wydzwaniałem do wszystkich wiodących mleczarni jak "Łowicz" etc. z pytaniem, dla czego u was niema normalnego, nisko pasteryzowanego, smakującego mlekiem mleka, i wszędzie opowiadali mi bzdurne historyjki że nie ma zapotrzebowania, itp. pierdoły. Ważny był tylko tzw. "Biznes po polsku", jak to w kraju bywa. Okazało się że jednak można przygotowywać pyszne konsumpcyjne mleko, aby Polacy nie zapomnieli jak prawdziwe mleko smakuje, bo dzieci już w wielu przypadkach po zapytaniu ich skąd bierze się mleko, odpowiadają że ze sklepu, i to wcale nie jest żart. Brawo więc Piątnicy za przetarcie szlaków i mleczko które mleczkiem smakuje :D. Brawo też dla rolników, którzy sprzedają swoje mleko w mlekomatach :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężko się Ciebie czyta "szwedzie"

Piłeś mleko z Głubczyc?, Raciborza czy z Prudnika? Mleko  z Pątnicy  w życiu już nie kupię, tak mi obrzydziłeś.

Ja też piję mleko do wszystkiego i co z tego? A żona nie - ma uczulenie, a o gustach to się nie dyskutuje!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Papcio, czy Ty rozumiesz sam co i o czym czym piszesz ??? Bo ja przynajmniej nie :D , widocznie oporny jakiś jestem, a dla mnie osobiście to możesz pijać co Ci się żywnie podoba, nawet UHT, co pija twoja małżonka, to też jej prywatna sprawa, nic mi do tego :D ..


Ps. A mleka z Pątnicy, to ja też nigdy nie kupię :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jadam prawie codziennie kanapeczki z twarożkiem Labneh, posypane właśnie tą przyprawą od Camelków, ( zatar), wykonaną wg. wersji nr. 1, z tym że również ziarna sezamu po zrumienieniu, zmełłem razem z majerankiem i dopiero pomieszałem z resztą przypraw i solą. Smakuje doskonale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego :D przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli.

 

Kolego Piksiaku: Nie opowiadaj bajek. :) Mleko UHT to najgorszy możliwy wybór. Jest ono pozbawione wszystkiego, w tym wartości odżywczych. Bakterie są naszymi przyjaciółmi, nie wrogami. Wiesz, że w Tobie jest ich ok. 2 kg? Pomyśl, czy w naturze znalazłbyś mleko ogrzane do 150 stopni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Twaróg 

 

Kupiłam 5 literków mleka prosto od mućki , zgodnie z zaleceniami i dobrymi radami ElGregora zaaplikowałam do całości opakowanie zsiadłego mleka z Biedrony (mleka nie pogrzewałam bo miało 29st ) i po dwóch dniach zebrałam śmietanę w ilości dwóch słoików po 360gram . Jeden słoik wymieszałam ręcznie trzęsawką a śmietanę z drugiego wymieszałam mikserem z czego otrzymałam 2xmasełko (2x68g) - miało jakiś taki białawy kolor , no napewno nie żółty . Po zebraniu śmietany skrzep nacięłam i pozostawiłam na 2 godz , później pogrzałam do 38st w kąpieli wodnej , ostudziłam i do pieluchy do obciekania na cała noc . Twaróg w ilości 720gram wyszedł bardzo smaczny , ricotta potwarogowa niestety nie wyszła (pogrzane do 95st i nie wytrąciło się kompletnie nic ) :-( serwatki w ilości 2litrów też już nie ma , bo  została posolona i wypita :-) 

 

Dziękuję wszystkim za dzielenie sie doświadczeniami w wyrobie tych smaczności , sklepowe twarogi to jakaś porażka . Swój własny to jest to i tak naprawdę to wykonanie go w warunkach domowych to pryszcz  :thumbsup:

 

 

 

post-70754-0-37409000-1431494944_thumb.jpg

post-70754-0-13819500-1431495142_thumb.jpg

post-70754-0-49057900-1431495333_thumb.jpg

post-70754-0-52124300-1431495466_thumb.jpg

post-70754-0-17673500-1431495553_thumb.jpg

post-70754-0-14722100-1431495659_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Była mowa w tym wątku o mlekach różnej maści. Więc i ja słówko wtrącę. Testowałem różne i takie jest moje zdanie :

 

1. Najlepsze mleko to prosto od krowy bez pasteryzacji

2. Potem jakościowo nieco słabsze - z mlekomatów

3. Potem Piątnica 3,2% - ale tutaj już trzeba dodawać chlorku wapnia żeby polepszyć jakość skrzepu (coś się da z niej wykręcić)

4. Testowałem jeszcze kilka świeżych z krótką datą przydatności (nie pamiętam nazw - ale kiepskie - koło mleka to może przez chwilę leżały).

 

I teraz moje zdanie co to tezy, że mleko z Piątnicy to takie samo jak od gospodarza. BZDURA !!!!!!!! Jest duża różnica. Polecam wypróbować i takie i takie przy produkcji sera i wyrobów tego typu i potem pisać takie herezje.

PODSUMOWUJĄC: od początku roku biorę tylko od gospodarza. I NIE ZMIENIĘ tego za CHINY LUDOWE !!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też tylko od gospodarza , jeszcze ciepłe , pyszne po 1,80 za literek 

ja zauważam jakość mleka po ilości miseczek do płatków śniadaniowych , starszy syn potrafił robić dolewkę ze sklepowego a teraz jedna miseczka i wypasiony się czuje

twaróg wyszedł przepyszny 

ja też już nie chcę innego mleka niż od mućki o :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1,8 za litra. Piękna cena. U nas 2-2,5 zł za litr w zależności jaki gospodarz ma humor hehehhehe

Ale że mu wędzę w sobotę pstrągi to w barterze czy jak się to pisze wymianę zrobię - 4 pstrągi za mleko i jaja. Bo też ma dobre - znaczy nie gospodarz hehehe tylko jego kurki. A ma ich ze 40ści sztuków :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja bym tak juz wolala od gospodarskiej krowy ,niz od niego :tongue:  :D

ja nie mam dostepu do krowy dajacej mleko pozostaje tylko z kanisterka sklepowego swieze , z tym ze u nas napewno jakosciowo lepsze mam porownanie bo w lato jestem w PL i tego co jest w kartonach pic sie nie da :hmm:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem jeszcze, że w zimie na innej paszy (brak świeżej trawy) mleko było bardziej tłuste. Moim zdaniem 4,5% jak nic - może nawet 5%.

Teraz jak krówka zaczyna zdrowiej jeść zawartość tłuszczu spadła i mleko jest lżejsze do innych zastosowań - np. do płatków z mlekiem albo budyniów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.