Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nabiałowe raczkowanie

ser jogurt mleko żółty biały sól śmietana gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 13:37

Witam wszystkich . W "Encyklopedii Wyrobów Domowych" wyczytałam , że łatwo jest wykonać domowy jogurt . Doświadczonych proszę o potwierdzenie i z góry dziękuję .

 

1 litr mleka zagotować ( czy może być z kartonu ze sklepu? ) i odstawić do ostudzenia.Gdy będzie letnie dodać 15dag jogurtu naturalnego , wymieszać i odstawić na 12 godz.w chłodne miejsce.



#2 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 kwi 2015 - 14:28

Z kartonu może byc ale najlepsze prosto od krowy,  jogurt dodajesz gdy temp spadnie do 40 *C i w  temp  30-40*C trzymasz 6-10h ;)


Użytkownik BazylWidzew edytował ten post 09 kwi 2015 - 14:29


#3 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 14:31

ale mleko zagotować czy to z kartonu czy od mućki ?



#4 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 kwi 2015 - 14:36

Z kartonu nie musisz gotowac tylko podgrzac do 40* tylko nie wiem czy UHT się nadaje. Ja w zyciu nic nie robiłem z mleka ze sklepu :)



#5 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 14:41

:) no to szukać mućki pozostaje , pojemnik do zapakowania mam 22litrowy , więc nie ma co walać durnia z kartonami tylko dorwać cycki ;)


dzięki Bazyl



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 kwi 2015 - 15:08

nie kazde sklepowe to UHT



#7 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 15:18

ale i tak muszę rozejrzeć się za swojskim , bo chciałabym jakis najprostszy ser podpuszczkowy zrobić . Mój Mąż robił żółty ser z twarogu i był smaczny a co dopiero od poczatku do końca ze swiezego krowiego zrobic - musi łeb urywać ;)



#8 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 904 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 09 kwi 2015 - 15:42

Ulalka,kup mleko w butelce,lub w woreczku plastikowym,przegotuj ,wystudż do40 stopni i zaszczep jogurtem a potem trzymaj w temp. ok. 40 stopni.



#9 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 kwi 2015 - 15:47

Ulalka, kup sobie mleko z Piątnicy. Mleko to jest doskonałe zarówno smakowo jak i gatunkowo, to najlepsze mleko dostępne na ogólnym rynku. http://alma24.pl/pro...e-swieze-3-2-1l



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 kwi 2015 - 15:51

Ulalka ja robie a'la korycinski z mleka sklepowego i nawetudaje mi sie ricotta,sadze ze jak zrobis z takiego butelkowego czy z woreczka tez Ci sie uda ,Ja w PL nie moge pic zadnego mleka UHTnawet  jako dodatek do kawy bo mam niesamowite bolesci zoladkowe jedynie tylko swieze mleko.To mleko co podal Sverige2 jest dobre bo wlasnie to pijam :)


Użytkownik electra edytował ten post 09 kwi 2015 - 15:52


#11 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 kwi 2015 - 16:00

nie kazde sklepowe to UHT

 

To wiem, tylko pisałem że nie wiem czy UHT się nadaje na jogurt, ale pewnie tak bo kultury bakterii mamy z jogurtu.



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 kwi 2015 - 16:18

ja te wszystkie UHT obchodze szerokim lukiem, jakos mi nie sluza ,ja lubie kefir maslanke i to sobie pijam jak jestem w PL. W Wawie nawet wody z kranu nie pijam ...kranowki najbardziej brakuje mi na urlopie.



#13 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 16:20

Kupię na próbę to z piatnicy , które poleca Sverige2 . Sverige czy z tegoż wyhodowanego przezemnie jogurtu będę mogła robić ten serek Camelkowy ?
Ja kranowy nie tykam , boję się problemów i lamblii

#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 kwi 2015 - 16:52

Ulalka, nie musisz wypróbowywać bo już wielu kolegów to mleko wypróbowało, między innymi Akmis też o tym pisał, ja tylko z niego robię wszelkie wyroby mleczne. Jedyne odstępstwo to jeżdżąc latem na Mazury mam tam zaprzyjaźnionych rolników i od nich biorę mleko bezpośrednio po udoju, jeszcze ciepłe. Mleko wiejskie z Piątnicy jest doskonałe jakościowo, a w smaku smakuje prawdziwym wiejskim mlekiem gwarantowanej jakości. Wszelkie wyroby, łącznie z oscypkami, wychodzą naprawdę super. Z całym spokojem możesz robić z niego jogurt.



#15 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 17:02

sverige2 ale mam zagotowac i ostudzic czy podgrzac do 40 ?

#16 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 kwi 2015 - 17:08

Jak nie z kartona to zagotowac ;)



#17 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 09 kwi 2015 - 17:11

Oki , dzięki Dobrzy Ludzie

#18 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 10 kwi 2015 - 07:03

Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego :D przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli.



#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 kwi 2015 - 07:41

No właśnie, to jałowe mleko UHT jest tak wstrętne w smaku, że nie przypomina zupełnie swym smakiem normalnego mleka. Jasne że ma być z tego "mleka" jogurt, który smakuje swoim własnym smakiem, ale osobiście zawsze wolę produkt który jest normalnym mlekiem i tym mlekiem smakuje, niż czymś totalnie wyjałowionym, to fakt, ale z naturalnym smakiem mleka nie ma nic, a nic wspólnego :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 10 kwi 2015 - 08:05


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 11 kwi 2015 - 13:57

ano kupiłam literek taki jaki żeście mi doradzili - dzięki - zaszczepiłam go 15 dag ( 5 łyżej stołowych) jogurtem i siedzi garnczek w kocu na 35stopniach , jutro napiszę Wam co z tego wyszło  :)

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, jogurt, mleko, żółty, biały, sól, śmietana, gotowanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych