Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nabiałowe raczkowanie

ser jogurt mleko żółty biały sól śmietana gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#21 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 11 kwi 2015 - 15:32

jutro napiszę Wam co z tego wyszło :)

 

Jogurt :w00t:



#22 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 11 kwi 2015 - 16:19

:mad: kurna a miała być niespodzianka  ;)



#23 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9380 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 kwi 2015 - 19:53

1 litr mleka zagotować ( czy może być z kartonu ze sklepu? ) i odstawić do ostudzenia.Gdy będzie letnie dodać 15dag jogurtu naturalnego , wymieszać i odstawić na 12 godz.w chłodne miejsce

Mleko wystarczy spasteryzować, czyli podgrzać do temperatury 68 st.C.

Z mlekiem pasteryzowanym, mikrifiltrowanym sklepowym nic bym nie robiła, o ile jest świeże.

Mleko schłodzić/podgrzać do 45 st.C i dodać zakwasu termofilnego, czyli jogurtu z żywymi bakteriami. Mleko przez ten dodatek i mieszanie jeszcze nieco ostygnie; tak do 43-42 st.C. I jest to idealna temperatura do rozwoju bakterii jogutrowych, które należą do termofilnych. Na takich temperaturach pracują jogurtownice.

Po ok. 4h powinien już być skrzep. Wtedy należy naczynie z mlekiem przenieść do chłodniejszego miejsca, ale jeszcze nie do lodówki.

W nieco niższych temperaturach też się jogurt zrobi ale w dłuższym czasie i nie będzie tak sprężysty jak ten z temperatur optymalnych. W tych niższych temperaturach będą się rozwijać równolegle bakterie mezofilne, które dają słabszy skrzep i podwyższają kwasowość mleka.



#24 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 12 kwi 2015 - 10:21

EAnno zrobiłam jogurt i rzeczywiście pojawił się skrzep ale po jakiś 6 godzinach 


i wtedy zrobiłam ruch pozbawiony sensu  :facepalm: przeniosłam ten otulony jogurt na półkę (gorącą ) na kominek  :hmm: czyli dogrzałam go ,tylko teraz dopiero nie wiem po co i na co  :mellow:

 

podsumowując : jogurt jest smaczny ale ma konsystencję gęstej śmietany , skrzepu brak  :(

 

EAanno czytając Twój wpis wiem jak to poprawić , dzięki


Z całym spokojem możesz robić z niego jogurt.
- czy uważasz że z tego jogurtu mojego mogę zrobić ten serek obciekajacy+solanka ( pisałeś o tym u Camelków) ? 

Załączone pliki



#25 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 kwi 2015 - 10:26

czy uważasz że z tego jogurtu mojego mogę zrobić ten serek obciekajacy+solanka (

 

Ja nie Sverige ale odpowiem labneh spokojnie możesz robic :)



#26 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 12 kwi 2015 - 10:32

Bazyl dzięki Ci i miłej niedzielki ( u mnie leje co chwilę albo świeci słońce he kwiecień plecień )



#27 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 kwi 2015 - 11:41

Bazyl Ci już odpowiedział, a ja zapytam jak smakowo było samo mleko, no i smak gotowego jogurtu, jak go odbierasz, bo to jest istota sprawy, musi smakować :D . Jogurt normalnie jest płynny, aby był gęsty dodaje się dodatki jak np. mleko w proszku.


Tu znajdziesz trochę różnych porad z których możesz skorzystać. http://www.greenmorn...-zrobic-jogurt/



#28 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 12 kwi 2015 - 12:56

Samo mleko pyszne, smak gotowego jogurtu bardzo dobry :) W konsystencji ma delikatne drobinki tak jakby twarogowe (w ustach tego nie czuć). Za link dzięki, przejrzę sobie


Czy z tego mojego jogurtu (uważam, że nie jest do końca udany) odłożyć 5 łyżek na kolejny? Ja myślę, że nie a co Wy na to ?



#29 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 kwi 2015 - 14:41

No właśnie Ulalka, mleko "Wiejskie z Piątnicy" ma smak prawdziwego mleka wiejskiego, takiego jakie kupuje się od gospodarza, i ustępuje mu tylko mniejszą zawartością tłuszczu. Jestem fanem mleka w każdej postaci, ale do codziennej konsumpcji i picia go jako normalnego napoju, uznaję tylko mleko surowe, i tylko prosto z lodówki. Nawet np. śledzia z ziemniakami, którego jadłem przed chwilą, popijam mlekiem. W Szwecji to normalka. Dzieci już w przedszkolu dostają tylko surowe mleko do posiłków, i do normalnego picia jako napój. Dopóki w Polsce nie było tego mleka z Piątnicy, to nie pijałem po przyjeździe mleka najzwyczajniej, tylko ew. na Mazurach, będąc z tego powodu ogromnie nieszczęśliwy. Wydzwaniałem do wszystkich wiodących mleczarni jak "Łowicz" etc. z pytaniem, dla czego u was niema normalnego, nisko pasteryzowanego, smakującego mlekiem mleka, i wszędzie opowiadali mi bzdurne historyjki że nie ma zapotrzebowania, itp. pierdoły. Ważny był tylko tzw. "Biznes po polsku", jak to w kraju bywa. Okazało się że jednak można przygotowywać pyszne konsumpcyjne mleko, aby Polacy nie zapomnieli jak prawdziwe mleko smakuje, bo dzieci już w wielu przypadkach po zapytaniu ich skąd bierze się mleko, odpowiadają że ze sklepu, i to wcale nie jest żart. Brawo więc Piątnicy za przetarcie szlaków i mleczko które mleczkiem smakuje :D. Brawo też dla rolników, którzy sprzedają swoje mleko w mlekomatach :thumbsup:.



#30 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2029 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 12 kwi 2015 - 15:08

Ciężko się Ciebie czyta "szwedzie"

Piłeś mleko z Głubczyc?, Raciborza czy z Prudnika? Mleko  z Pątnicy  w życiu już nie kupię, tak mi obrzydziłeś.

Ja też piję mleko do wszystkiego i co z tego? A żona nie - ma uczulenie, a o gustach to się nie dyskutuje!



#31 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 kwi 2015 - 15:13

Papcio, czy Ty rozumiesz sam co i o czym czym piszesz ??? Bo ja przynajmniej nie :D , widocznie oporny jakiś jestem, a dla mnie osobiście to możesz pijać co Ci się żywnie podoba, nawet UHT, co pija twoja małżonka, to też jej prywatna sprawa, nic mi do tego :D ..


Ps. A mleka z Pątnicy, to ja też nigdy nie kupię :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 12 kwi 2015 - 15:15


#32 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 12 kwi 2015 - 15:52

no i nie zostawiłam swojskiego jogurtu na następny raz , tylko wszystko do pieluchy i labneh robię - tym razem 24 godz. w temperaturze pokojowej będzie obciekało

Załączone pliki



#33 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 12 kwi 2015 - 17:39

A ja już zajadam kulki jogurtowe-najlepiej pasują mi opanierowane w oregano tymianku, rozmarynie ,czosnku i ziołach prowansalskich.

Jutro przetestuje je do a"la sałatki greckiej zamiast fety.



#34 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 12 kwi 2015 - 18:21

A ja mam plan na serek z rzodkiewka a reszta to kulki że skórka cytrynowa i zalewa z oleju z bazylia

#35 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 12 kwi 2015 - 18:54

Spróbuj z tą przyprawą zatar [polecały ją Camelki]. Generalnie jest w niej smak cytrynowy.



#36 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 kwi 2015 - 09:00

jak skompletuję przyprawy to spróbuję



#37 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 kwi 2015 - 09:30

Jadam prawie codziennie kanapeczki z twarożkiem Labneh, posypane właśnie tą przyprawą od Camelków, ( zatar), wykonaną wg. wersji nr. 1, z tym że również ziarna sezamu po zrumienieniu, zmełłem razem z majerankiem i dopiero pomieszałem z resztą przypraw i solą. Smakuje doskonale.



#38 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 kwi 2015 - 10:57

 

Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego :D przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli.

 

Kolego Piksiaku: Nie opowiadaj bajek. :) Mleko UHT to najgorszy możliwy wybór. Jest ono pozbawione wszystkiego, w tym wartości odżywczych. Bakterie są naszymi przyjaciółmi, nie wrogami. Wiesz, że w Tobie jest ich ok. 2 kg? Pomyśl, czy w naturze znalazłbyś mleko ogrzane do 150 stopni?



#39 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 06:44

Twaróg 

 

Kupiłam 5 literków mleka prosto od mućki , zgodnie z zaleceniami i dobrymi radami ElGregora zaaplikowałam do całości opakowanie zsiadłego mleka z Biedrony (mleka nie pogrzewałam bo miało 29st ) i po dwóch dniach zebrałam śmietanę w ilości dwóch słoików po 360gram . Jeden słoik wymieszałam ręcznie trzęsawką a śmietanę z drugiego wymieszałam mikserem z czego otrzymałam 2xmasełko (2x68g) - miało jakiś taki białawy kolor , no napewno nie żółty . Po zebraniu śmietany skrzep nacięłam i pozostawiłam na 2 godz , później pogrzałam do 38st w kąpieli wodnej , ostudziłam i do pieluchy do obciekania na cała noc . Twaróg w ilości 720gram wyszedł bardzo smaczny , ricotta potwarogowa niestety nie wyszła (pogrzane do 95st i nie wytrąciło się kompletnie nic ) :-( serwatki w ilości 2litrów też już nie ma , bo  została posolona i wypita :-) 

 

Dziękuję wszystkim za dzielenie sie doświadczeniami w wyrobie tych smaczności , sklepowe twarogi to jakaś porażka . Swój własny to jest to i tak naprawdę to wykonanie go w warunkach domowych to pryszcz  :thumbsup:

 

 

 

Załączone pliki



#40 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 maj 2015 - 07:10

sklepowe twarogi to jakaś porażka .

 

Większośc jedzenia ze sklepu to porażka ;)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, jogurt, mleko, żółty, biały, sól, śmietana, gotowanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych