Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nabiałowe raczkowanie

ser jogurt mleko żółty biały sól śmietana gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#41 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 07:18

dzisiaj nastawiam kolejne literki mleka i bedę produkować pyszności



#42 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1791 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 maj 2015 - 12:29

Co to za pyszności tym razem?

Robiłaś juz moze bundz?-ja robię często zamiennie z a"la korycinem.-tylko nie solę - bo jemy na bieząco.



#43 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 12:32

niestety nic z tych rzeczy - jestem w zerówce hehe

tylko jogurt jak na razie mi wychodzi , kulki jogurtowe Camelków , twaróg 

na podpuszczkowe sery porwe się niedługo , na razie wertuję wpisy doświadczonych serowarów



#44 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 maj 2015 - 12:48

tylko jogurt jak na razie mi wychodzi , kulki jogurtowe Camelków , twaróg

 

Ula to najprosztsze sery i jogurt, jak to moze nie wychodzic :facepalm:



#45 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 12:57

dlatego wychodzi no ;-) cieszę się , że mi wychodzi to co i tak wychodzi  :tongue:



#46 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 13:34

Była mowa w tym wątku o mlekach różnej maści. Więc i ja słówko wtrącę. Testowałem różne i takie jest moje zdanie :

 

1. Najlepsze mleko to prosto od krowy bez pasteryzacji

2. Potem jakościowo nieco słabsze - z mlekomatów

3. Potem Piątnica 3,2% - ale tutaj już trzeba dodawać chlorku wapnia żeby polepszyć jakość skrzepu (coś się da z niej wykręcić)

4. Testowałem jeszcze kilka świeżych z krótką datą przydatności (nie pamiętam nazw - ale kiepskie - koło mleka to może przez chwilę leżały).

 

I teraz moje zdanie co to tezy, że mleko z Piątnicy to takie samo jak od gospodarza. BZDURA !!!!!!!! Jest duża różnica. Polecam wypróbować i takie i takie przy produkcji sera i wyrobów tego typu i potem pisać takie herezje.

PODSUMOWUJĄC: od początku roku biorę tylko od gospodarza. I NIE ZMIENIĘ tego za CHINY LUDOWE !!!!!



#47 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 13:37

ja też tylko od gospodarza , jeszcze ciepłe , pyszne po 1,80 za literek 

ja zauważam jakość mleka po ilości miseczek do płatków śniadaniowych , starszy syn potrafił robić dolewkę ze sklepowego a teraz jedna miseczka i wypasiony się czuje

twaróg wyszedł przepyszny 

ja też już nie chcę innego mleka niż od mućki o :-)



#48 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 13:40

1,8 za litra. Piękna cena. U nas 2-2,5 zł za litr w zależności jaki gospodarz ma humor hehehhehe

Ale że mu wędzę w sobotę pstrągi to w barterze czy jak się to pisze wymianę zrobię - 4 pstrągi za mleko i jaja. Bo też ma dobre - znaczy nie gospodarz hehehe tylko jego kurki. A ma ich ze 40ści sztuków :)



#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2015 - 13:41

A ja bym tak juz wolala od gospodarskiej krowy ,niz od niego :tongue:  :D

ja nie mam dostepu do krowy dajacej mleko pozostaje tylko z kanisterka sklepowego swieze , z tym ze u nas napewno jakosciowo lepsze mam porownanie bo w lato jestem w PL i tego co jest w kartonach pic sie nie da :hmm:


Użytkownik electra edytował ten post 13 maj 2015 - 13:43


#50 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 13:46

Zauważyłem jeszcze, że w zimie na innej paszy (brak świeżej trawy) mleko było bardziej tłuste. Moim zdaniem 4,5% jak nic - może nawet 5%.

Teraz jak krówka zaczyna zdrowiej jeść zawartość tłuszczu spadła i mleko jest lżejsze do innych zastosowań - np. do płatków z mlekiem albo budyniów.



#51 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2015 - 13:51

ja z mlecznych potraw juz wyroslam ,mleko tylko pijam do kawy, a moje kubki smakowe w budyniu nie wyczuwaja jakosci smakowych mleka :) .Kupuje tylko jeden rodzaj mleka ,tu na szczescie nie ma setek mleczarni to nie ma problemu z wyborem  :)



#52 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 maj 2015 - 16:42

1. Najlepsze mleko to prosto od krowy bez pasteryzacji

 

Normalnie Kolumb amerykę odkrył :D

 

ja zauważam jakość mleka po ilości miseczek do płatków śniadaniowych , starszy syn potrafił robić dolewkę ze sklepowego a teraz jedna miseczka i wypasiony się czuje

 

Znaczy sklepowe było lepsze, więcej jadł bo mu lepiej smakowało ;)

 

ja z mlecznych potraw juz wyroslam

 

Ja też :D



#53 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 16:46

dobry humor jest mile widziany :-)



#54 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 16:58

Poczytaj Bazylku wcześniejsze wpisy jak było porównanie najlepszego mleka do Piątnicy. Stąd moj mały komentarz. I nie Amerykę Ale najlepszejsze mleko do serów hehehe

#55 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 17:08

Panowie Panowie 

 

jesli nie ma sie krówki w pobliżu lub mlekomatu to z Piątnicy jest ok - ustalam to na tym moim wątku  :D

 

bardziej zależy mi na odkrywaniu sposobów zrobienia swojskich wyrobów z mleka - prosić będę pewnie niejednokrotnie o pomoc i licze , że ją otrzymam 

 

pozdrawiam Wszystkich serdecznie



#56 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 17:12

Hehe zartujemy. A mlekomaty to chyba tylko w dużych miastach niestety. Ja miałem to szczęście ze blisko i w Nowym roku obniżkę zrobili z 3,5 do 3 zl.

Użytkownik Perszing37 edytował ten post 13 maj 2015 - 17:17


#57 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 maj 2015 - 17:13

twaróg potrafię zrobić a teraz będe chciała poczynić najprostszy podpuszczkowy



#58 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 17:16

KorycinA proponuję. Łatwy i mega dobry jak sobie podejrzewa. Zaletą jest że bardzo szybko go można konsumowac i zwykle nie ma już czego dojrzewać :)

Użytkownik Perszing37 edytował ten post 13 maj 2015 - 17:18


#59 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 maj 2015 - 17:29

Albo oscypka lub gołkę.  A Amerykę to wikingowie odkryli ;)



#60 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 maj 2015 - 17:34

Śmiem twierdzić że dobrze zakwaszona i uplastyczniona golka jest dużo trudniejsza w wykonaniu. Bo szybka podróbka bez odpowiedniego parzenia i wyciskania A potem wędzenia jest rzeczywiście prosta. A różnice potem i w smaku i w skrzypiacej konsystencji są mocno zauważalne.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, jogurt, mleko, żółty, biały, sól, śmietana, gotowanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych