Zrobiłam korycina (bez przypraw) wg przepisu gonzo , pływał w solance ale jest bardziej miękki niż twardy ( nie wiem jak to ując słowami) i smak jakby twarogowy . Drodzy forumowicze jaką on ma mieć konsystencję i smak ?
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Nabiałowe raczkowanie
Napisano 12 lip 2016 - 14:45
Napisano 12 lip 2016 - 15:19
Młody ser powinien być trochę słodki, może delikatnie gorzkawy, z czasem smak bardziej wyrazisty no i oczywiście podstawa to dziurki.... bo inaczej to żaden 'korycin'
DSCN4096.JPG 51,94 KB
3 Ilość pobrań
Napisano 12 lip 2016 - 15:28
Tier dzieki , dziurki nie ma ani jednej i można go łamać , rozpada się pod palcem jaka jest tego przyczyna ?
Napisano 12 lip 2016 - 15:33
Jak był dokładnie robiony? może jakieś zdjęcie...
Napisano 12 lip 2016 - 15:52
wg tego przepisu : https://wedlinydomow.../?hl=koryciński
wygląda jak twardawy serek śmietankowy i jest wilgotny - zdjęcia nie będę robiła bo wstyd takie coś publikować - szczerze przyznam :-(
Napisano 12 lip 2016 - 15:53
Wrzuć zdjęcie bo tak ciężko coś napisać, albo wyślij na pw.
Napisano 12 lip 2016 - 16:07
ciężko go było przekroić bo łamie się :-(
Załączone pliki
Napisano 12 lip 2016 - 16:11
Z jakiego mleka robiłaś?
Napisano 12 lip 2016 - 16:15
od gospodarza biorę mleko , tzn. jego krowy :-) z udoju wieczornego , prosto z bańki małej
Napisano 12 lip 2016 - 16:18
A skrzep po ścięciu jak wyglądał? jednolita masa jak galareta czy były jakieś grudki?
Napisano 12 lip 2016 - 16:21
jednolita jak galareta ale podpuszczkę zadawałam 2 razy bo czekałam godzinę i nic nie było więc pogrzałam trochę mleko i dodałam drugi raz
Napisano 12 lip 2016 - 16:22
To prawdopodobnie masz trefną podpuszczkę.
Napisano 12 lip 2016 - 16:24
firma browin - podpuszczka mikrobiologiczna
Napisano 12 lip 2016 - 16:30
Moim zdaniem są 2 możliwości zła podpuszczka albo po prostu było jej za dużo i tutaj coś zaszkodziło skrzepowi, następnym razem zrób próbę.
Napisano 12 lip 2016 - 16:32
bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i porady , pozdrawiam serdecznie
Napisano 13 lip 2016 - 08:04
Za dużo podpuszczki. Jeżeli czekasz godzinę i nic się nie dzieje i drugi raz zadajesz to znaczy że podpuszczka jest trefna. Skrzep powinien powstać po 30 min przy tego typu serach. Powinien być mocno galaretowaty i się nie rozpadać. Po włożeniu palca powinna powstawać prosta szczelina.
Masz tu przepis mój. Zawsze wychodzi. W tym Twoim nie wiem po kiego grzyba ktoś dodaje sól a potem soli w solance.
aaaaaaaaa zapomniałem wykasować sprawę pasteryzacji - ja mam pewne mleko od kilku gospodarzy i nie pasteryzuje.
Dziurki - raz są a raz ich nie ma. Zależy od kilku czynników - w dużej mierze od pory roku a co za tym idzie od temperatury otoczenia.
Załączone pliki
Napisano 13 lip 2016 - 08:14
dzięki za opinię :-)
jeśli mam lodówkę no frost co proponujesz na dojrzewanie ?
Napisano 13 lip 2016 - 08:31
Ale dojrzewanie jakiego sera ?
Korycina za szybko nie ładuj w lodówkę , podobnie jak innych serów "żółtych", które muszą wytworzyć skórkę.
Korycin skórki typowej mieć nie będzie. Dojrzewać możesz go w CHEESMART albo jakimś pojemniku na np. macie bambusowej. Pojemnik jednak nie może być szczelnie zamknięty bo będzie pleśń powierzchniowa powstawać.
Twarde sery w domowych warunkach najlepiej dojrzewać w próżni - pakowarka próżniowa to koszt 250 zł a przydaje się do wielu domowych wyrobów.
Napisano 13 lip 2016 - 08:39
ok , dzięki bardzo , pozdrawiam
Napisano 13 lip 2016 - 08:43
Dziurki - raz są a raz ich nie ma. Zależy od kilku czynników - w dużej mierze od pory roku a co za tym idzie od temperatury otoczenia.
Jakich? Raz są raz nie... magia. To po co dodawać do mleka kefir? jak dziurek nie ma...
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, jogurt, mleko, żółty, biały, sól, śmietana, gotowanie
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
wróbel75 →
Sery made by wróbelNapisany przez wróbel75, 30 paź 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wędzonki →
Szynka peklowana i gotowana, bez wędzenia.Napisany przez Belizariusz, 06 mar 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Sprzęt →
SolomierzNapisany przez arkadiusz, 29 kwi 2009 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →