Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nabiałowe raczkowanie

ser jogurt mleko żółty biały sól śmietana gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#101 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 13 lip 2016 - 09:06

Koryciny bardzo lubię nie dojrzewać bo się robią dość kwaskowe, ale kroić w kostkę i macerować w oleju z przyprawami.I do lodówki i po miesiącu można wciągać.


 

 

Dziurki - raz są a raz ich nie ma. Zależy od kilku czynników - w dużej mierze od pory roku a co za tym idzie od temperatury otoczenia.

 

Jakich? Raz są raz nie... magia. To po co dodawać do mleka kefir? jak dziurek nie ma...  :cool:

 

Magia kolego magia. Dziurki się nie biorą z kefiru tylko z bakterii propionowych. A skąd w mleku takie bakterie ? chcesz to Ci wytłumaczę.......


Masz tutaj wytłumaczenie. Duże ładne oczka to propiony. Spłaszczone , które częściej obserwujemy to inny proces :

 

"Oka mogą powstać podczas wstępnej fazy dojrzewania, w wyniku działania heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego, tworząc w serze nieregularne, lekko spłaszczone otwory. Oka tego typu są charakterystyczne dla serów nieprasowanych, np. tylżyckiego[1].

Oka tworzą się także po całkowitym przefermentowaniu laktozy w kwas mlekowy[2] i rozwinięciu się bakterii propionowych Propionibacterium, do czego wymagana jest odpowiednia, niezbyt niska temperatura[1]. Zapoczątkowaniu ulega wówczas fermentacja propionowa, tworzą się duże, kuliste oczka o równomiernym rozmieszczeniu. Oka tego rodzaju są bezpośrednim efektem fermentacji propionowej, gdzie przekształcaniu kwasu mlekowego w kwas propionowy towarzyszy wydzielenie dwutlenku węgla, który nie mogąc opuścić masy serowej, gromadzi się w formie pęcherzyków. Szczytowy okres trwania tej fermentacji zaczyna się po 1-2 tygodniach leżakowania i trwa przez kolejne 4-6 tygodni."


AAAA miałem wytłumaczyć skąd propiony w mleku, jeżeli nie dodajemy ich w formie liofilizowanej w czystej postaci. Czym wyższa higiena udoju tym mniejsza szansa na oczka w serze. Bakterie propionowe występują w kale. Najwięcej w kale prosiąt. I nie ma szans , nawet czyszcząc porządnie wymiona podczas udoju aby się jakieś ich resztki nie przedostały do mleka. Często też występują na słomie na której stoją krówki.

I tak to właśnie wygląda z tym propionkami. Dziwne ale prawdziwe.


Użytkownik Perszing37 edytował ten post 13 lip 2016 - 09:07


#102 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 10 sie 2016 - 07:45

 Witam - do tej pory nie udało mi sie długo utrzymać Korycina - znikał - mam mocne postanowienie udostępnić go po miesiącu - lub dłużej - Pytanie :

czy po tygodniu - jak  drogie SiBy piszecie z obeschniętą skorką  - pakuje do Vaku ? i spokojnie leży w lodówce ? czy w lodówce do wina na 12 st ? czy ewentualnie mogę go zapakować wcześniej ? i jak długo może spokojnie leżeć ?



#103 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 10 sie 2016 - 08:08

Korycina nie trzeba pakować a nawet nie można, po co próżniowo pakować i zgniatać dziurki? trzymaj w lodówce w formie będzie ok.  ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#104 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 10 sie 2016 - 11:02

Korycina nie trzeba pakować a nawet nie można, po co próżniowo pakować i zgniatać dziurki? trzymaj w lodówce w formie będzie ok.
Dzieki :)





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, jogurt, mleko, żółty, biały, sól, śmietana, gotowanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych