ziezielony Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Września 2015 butla LPG doskonale się sprawdza jako palenisko ... i nie psuje trawnika jak się ni ma gdzie człek podziać z wędzeniem używam palnika do zgrzewania papy do nagrzania mojego komina i kanału dymowego , przy okazji rozpalam drewno , po nagrzaniu komina chwile grzeje komorę , wędzarnia rusza i możemy wkładać wędzonki dobra, bo wydajna adaptacja ZeneC, dla lepszej czarodziejskości użyteczny jest odkurzacz w trakcie rozpalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Września 2015 A ją fakt że nie do wędzarni a do grila używam elektrycznej pompki do materaca a wędzarnie rozpalam dębowymi wiórkami z frezarki jeden frez w całej stolarni robi wióry jak włosy afro wystarczy dotknąć zapalką i palą się jak polane benzyną. super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Września 2015 A ją fakt że nie do wędzarni a do grila używam elektrycznej pompki do materaca Ja do grilla używam opalarki do farb sprawdza się rewelacyjnie... niczym piec hutniczy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Września 2015 Najbardziej mi sie podoba pomysł z wiórkami dębowymi , oczywiście moj palnik tez - panowie odgłos jak przy starcie odrzutowca , ale zaraz wszystko oczyszczone , pajaki znikaja wraz własna produkcja , kanały nagrzane w kilkanascie minut , potem maszyne wyłaczamy , i juz mamy pełen romatyzm brakuje tylko zapachu gospodarstwa , bo zapach dymu z wedzarni rozchodzi sie po okolicy ,Sasiad z naprzeciwka zaraz dzwowni i pyta czy robie " konklawe " Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Września 2015 ZieZielony co do tego trawnika to radze uwazac bo w butli jest tak wysoka temp ze trawa po wedzeniu czarna wypalona. ale wystarczy jakas blacha pod spod albo wydrylowany pustak pod butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Września 2015 Słoma... Lussseirosss Kolego oblukaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8272-butla-gazowa-wedzarnia-z-butli-gazowej/?p=322876 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) ale ze co mialem obczaic? bo wlasnie czolg malowalem i srednio kontaktuje od farb i rozpuszczalnikow cos konkretnego czy caly artykul? Edytowane 10 Września 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Września 2015 że się trawa nie zjarała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Września 2015 lepsza trawa:) proste. w sobote 2 zadymianie, pekluje od czwartku i jak codziennie przekrecam to slina do kolan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 10 Września 2015 Nawet piece CO z zewnątrz da się dotykać ręką bo są zaizolowane wełną wystarczy palenisko położyć na tafli z wełny najlepiej kominkowej z folią ALU i problem znika trawą uratowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Września 2015 ja zrobilem sobie (chociaz nie uzywam) pustaka ktorego wyrylem w srodku pod butle. ale niestety nie moge wkopac paleniska i beczka stoi dosyc wysoko takze pustak niestety odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Września 2015 sobotnie wedzenie zakonczone, jednak mam maly problem i jednoczesnie pytanie do Was bardziej doswiadczonych. A wiec, temperatura w mojej beczce 55st czyli ok przez caly czas wedzenia... musialem wedzic az 8godzin poniewaz mieso tj. boczek, szynka i poledwiczki nie mialy koloru ktory by mnie satysfakcjonowal. po 8h mieso wygladalo juz bardzo ladnie i zeby nie parzyc podkrecilem temp w beczce do 80-90stopni i trzymalem w stosunku 1,5h=1kg miesa czyli mieso w srodku powinno byc suche. Dzisiaj po wyjeciu z lodowki myslalem ze bede mial gotowe miesko na kanapke a tu Zonk... mieso w smaku bardzo dobre, kolorek i zapach super ale mieso jest w pol surowe. poledwiczki wygladaja jak wersja medium rare czyli po bokach ladnie sciete mieso a srodek krwisty i soczysty. mieso ogolnie smaczne i mozna jesc ale zastanawia mnie i tu pytanie do Was dlaczego ma taka konsystencje po tylu godzinach wedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Września 2015 Proponuję najpierw sprawdzić termometr. Wędzenie w beczce jest dosyć trudne z uwagi na rozkład temperatur wewnątrz. Przy niskich temperaturach, jesli beczka jest nieocieplona, tylko środek komory ma właściwą temperaturę i odwrotnie. Moim zdaniem sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jesli termometr jest w porządku, paliłeś właściwie, a wielkość kawałków mięsa była niezbyt duża, to po prostu zbyt niska temperatura podpiekania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Września 2015 dziekuje za wyjasnienie. Czyli na przyszlosc wedzenie jak powyzej, ale podpiekanie po prostu godzinke dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Września 2015 Może ja podzielę się swoim doświadczeniem. Miałem wcześniej zbudowaną wędzarnię z kanałem i podpiekałem w ten sam sposób co Ty, wyszło mi, ale wędliny były ciemne, a czas musiałem sporo wydłużyć. Sondę temperatury miałem w mięsie.Nie wiem dlaczego zajęło to więcej czasu, może przy parzeniu woda lepiej oddaje temperaturę i mięso szybciej nagrzewa się w środku? Jak jestem w błędzie, niech ktoś mnie poprawi. Uważam jednak ze wędzarnia z kanałem nie nadaje się za bardzo do podpiekania, marnuje się po drodze zbyt wiele ciepła. W upalne dni może jakoś da radę, ale w chłodniejsze albo trzeba mieć przyczepę drzewa żeby wytworzyć tyle żaru, albo palić płomieniem i mieć trujące wyroby. W takim wypadku parzenie wyniesie Cię zdrowiej i taniej. Ja uwielbiam mocno wędzony aromat, uważam że po parzeniu czegoś tam już brakuje, więc żeby odświeżyć mocno wędzony aromat, dobrze jest na drugi dzień jak wędliny wystygną i obeschną, podwędzić z godzinkę czy dwie zinmym dymem 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) no wlasnie Piotrek82, nie chce aby cale wedzenie przy ktorym spedzam tyle czasu zniknelo przez parzenie. z tym nastepnym dniem jak piszesz to troche klopotliwe. ale rada jak najbardziej cenna i dziekuje. P.S. sprobuje uwedzic w 55 dymem, nastepnie sparzyc 1h na 1kg, szybko obsuszyc i tego samego dnia jeszcze z powrotem w dym:) ponizej fotki jak mi wyszlo. Edytowane 20 Września 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Września 2015 jednak nie, zamiast parzyc bo tego nie chce to kolejne wedliny przetrzymam dluzej w wysokiej temp w beczce i dam znacjak wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Witam ponownie, dziś prezentuje moja pierwszą i zarazem debiutancka kiełbase Co prawda mam do niej pewne zastrzeżenia i jednocześnie pytania do Was odnośnie wyrobu i wędzenia ale to dopiero jak ktoś odpisze na mój post bo nie wiem czy ten temat jest dalej przez kogoś przeglądany. Edytowane 8 Listopada 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Listopada 2015 prezentuje moja pierwszą i zarazem debiutancka kiełbase No, no, ładny debiut !!!Przypiekałeś chyba w wędzarni?Napisz, jakie masz wątpliwości odnośnie wyrobu to na pewno ktoś doradzi.Wg jakiego przepisu tę kiełbaskę zrobiłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Listopada 2015 ...deczko mniej temperatury.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Listopada 2015 jest bardzo dobrze jak na debiut Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Listopada 2015 a dziekuje za mile slowa:) co do temp to swiadomie ja zwiekszylem. Co do przepisu sam sobie wymyslilem wzorujac sie na cudzych, tu dodalem tu odjalem tu dluzej tu krocej itp. (jesli ktos chce przepis to sluze uprzejmie)a teraz moje pytanie... Wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba i wszystko bylo ok. wczoraj wedzilem swoja pierwsza kielbase i nie moglem zaobserwowac efektu marszczenia sie jelit. wzialem wiec termometr i wbilem w kielbase po czym... tluszcz prysnal na okolo 1m a pozniej caly czas z niej wyciekal!!! po tej czynnosci co prawda kielbasa sie zaczela marszczyc. I teraz pytanie do Was, czy to normalne ze az tyle tluszczu wylatuje z kielbasy? Stosunek miesa to 4kg lopatki 1 kg boczku. I czy zostawic ten tluszcz w srodku a jest go cala masa czy porobic dziurki jak ja zeby sie wytopil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Listopada 2015 ...nie dziurkuj...ze sklepowej wyciekła ci woda , bo czymś trzeba cenę robić... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 8 Listopada 2015 sęk w tym ze z sklepowej nic nie wyciekalo a sie pomarszczyla, a z mojej cieklo ze cala beczka uwalona tluszczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 8 Listopada 2015 ....w swojej wiesz co jest i nie wbijaj termometru , bo po co , poza tym jak ci tłuszcz sikał z twojej , to miałeś za dużą temperaturę.. . sklepowa się pomarszczyła , bo odparowała woda... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.