roger Posted September 14, 2015 Report Share #26 Posted September 14, 2015 Czy przyczyną może być to, że nie "wypalił kociołka" Kaqżde naczynie tego typu bez powłoki należy wypalić - nie oliwą a olejem albo solą obficie nacierasz ścianki i na ogień - olej ma dymić a w trakcie najlepiej jeszcze przesmarować parę razy ścianki ... w ten sposób wytworzysz warstwę ochronna. Nie używamy detergentów to mycia takich naczyń. Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444559 Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted September 14, 2015 Report Share #27 Posted September 14, 2015 Dzięki roger za informacje, a możesz jeszcze zdradzić ile czasu ma trwać to wypalanie? Aż będą suche, czy określoną ilość czasu, czy aż np. zmienią kolor? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444567 Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 14, 2015 Report Share #28 Posted September 14, 2015 Tu masz filmik: https://www.youtube.com/watch?v=MgY3qj9-vg0 Olej nie powinien się zapalic Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444569 Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted September 14, 2015 Report Share #29 Posted September 14, 2015 No właśnie z tego filmiku to nie wynika, poza tym na filmiku na samym końcu olej się zapalił , ale chodzi mi o czas tego wypalania to ma być 5min czy 1godz? Oczywiście ORIENTACYJNY czas, ale rząd wielkości. Sorki, że tak drążę temat, ale jak powiedziałem znajomemu co zrobił źle to od razu padło to pytanie i się tak zastanawiamy ile ta czynność powinna trwać. No i jeszcze jedno pytanie: czy to wypalania należy co jakiś czas powtarzać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444575 Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 14, 2015 Report Share #30 Posted September 14, 2015 Jakieś 10-15 minut ... to widać jak robisz Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444576 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 14, 2015 Report Share #31 Posted September 14, 2015 No i jeszcze jedno pytanie: czy to wypalania należy co jakiś czas powtarzać? Jeden z producentów zaleca.http://www.porebskiekociolki.pl/porady/jak-wypalic-kociolek.htmlinni.http://www.es-er.pl/wypalanie_kociolka_zeliwnego,253366,1.html Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444578 Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted September 14, 2015 Report Share #32 Posted September 14, 2015 trzeba było kupić emaliowany i nie było by kłopotów, o smaku nie wspominam bo kto miał taki i taki to wie co piszę Jak zapomni kolega na zimę zakonserwować to wiosną będzie taki ładny czerwony Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444579 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 14, 2015 Report Share #33 Posted September 14, 2015 Demonizujesz Grzesiu... Mam i taki i taki i jakoś tak znaczącej różnicy w smaku nie widzę A i po całozimowym leżeniu pod wiatą ten żeliwny nadal czarniutki bez śladu czerwieni se stoi Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444582 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 14, 2015 Report Share #34 Posted September 14, 2015 trzeba było kupić emaliowany i nie było by kłopotów, o smaku nie wspominam bo kto miał taki i taki to wie co piszę Grzesiu, bez przsadyzmu, emaliowany garnek żeliwny, temu czarnemu żeliwnemu, właściwie i w odpowiedni sposób wypalonemu oliwą, żadna miarą nie dorównuje. Jedyna zaleta emaliowanego to wygoda mycia, ale potrawy z emaliowanego smakuje dokładnie tak jak z każdego innego najzwyklejszego garnka. Natomiast z żeliwnego, wypalonego olejem we właściwy sposób, gdzie jest stworzona właśnie ta specyficzna powłoka, to zupełnie inna bajka . Wiedzą Ci którzy maja, a jest ich tu przecież trochę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444589 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted September 14, 2015 Report Share #35 Posted September 14, 2015 Potwierdzam słowa rogera. Nie wypalać oleju bo zostaje czarna skorupa, którą musiałem zetrzeć druciakiem i od nowa wypalać :P (ale pali się fajnie) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444634 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 14, 2015 Author Report Share #36 Posted September 14, 2015 Wypalalem koociolek w kamiennym grillu, co chwile go obracajac i przecierajac szmatka na kiju, utonkana w oleju slonecznikowym..Kociolek do teraz jest czarny jak lokomotywa.. ---------------------Po kazdym uzyciu, kociolek zalewam wrzatkiem aby miejsca przypalonej strawy zmiekly, a potem lekko szczotkuje wnetrze i jeszczeraz przeplukuje goraca woda. Po obeschnieciu wlewam znowu setke oleju i papierowym recznikiem wcieram go w caly kociolek wraz z deklem, mocowaniem i srubami.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444652 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 14, 2015 Report Share #37 Posted September 14, 2015 Kociołek smaruje się olejem i wypala (wygrzewa, wyżarza ) w normalnym domowym piekarniku. A kto to i gdzie zalecał takie cuda niewida jak wypalanie żywym ogniem ??? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444654 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 14, 2015 Author Report Share #38 Posted September 14, 2015 Aparat troche wybrzuszyl barwe ognia kiedy dokladalem galazki do ogniska. Ale tak jak na fotkach pokazane, wypalalem kociolek.Oczywicie wiecej spoczywal na zarze co widac z jego ilosci.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444658 Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted September 14, 2015 Report Share #39 Posted September 14, 2015 Wielkie, wielkie dzięki za wszelkie informacje, jutro przekażę je znajomemu, aczkolwiek trochę zrażony jest do tego swojego kociołka, więc może mi się go uda od niego niedrogo uzyskać. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-444693 Share on other sites More sharing options...
kafelek Posted September 19, 2016 Report Share #40 Posted September 19, 2016 WitamPodepnę się tutaj z pytaniem mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica cenowa, Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517648 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 19, 2016 Report Share #41 Posted September 19, 2016 Jak roznica w cenie niewielka to kup wiekszy.Jak sasiedzi poczuja zawsze mozez ich zaprosic. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517652 Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted September 20, 2016 Report Share #42 Posted September 20, 2016 Witam Podepnę się tutaj z pytaniem mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica cenowa, Ani się nie zastanawiaj tylko bierz większy kociołek. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517671 Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 20, 2016 Report Share #43 Posted September 20, 2016 Jest takie powiedzonko że ...Łatwiej kijek pocieniować niż go potem pogrubasić ... Do dużego zawsze możesz dać pół a mały się nie rozszerzy Tapniete z GT-I9500 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517673 Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted September 20, 2016 Report Share #44 Posted September 20, 2016 Z własnego doświadczenia, mam mniejszy i naprawdę niedużo do niego wchodzi. Dla 4 dorosłych osób tak ale 6... to już problem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517674 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 20, 2016 Report Share #45 Posted September 20, 2016 mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica 8 litrowy , to już duży kociołek, na 10-12 osób spokojnie. Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517688 Share on other sites More sharing options...
kafelek Posted September 20, 2016 Report Share #46 Posted September 20, 2016 Dzięki za odzew zakupiłem taki wynalazek http://allegro.pl/wyprzedaz-kociolek-zeliwny-duzy-10l-10-l-dl-no-i6495123022.html Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517876 Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 21, 2016 Report Share #47 Posted September 21, 2016 Ja zdecydowałem się na kociołek 7l i uważam że na ok 10 osób spokojnie wystarczy... dodatkowo jednak wolałem kociołek emaliowany. Bardzo jestem zadowolony i sprawuje się świetnie! Utrzymanie w czystości bezproblemowe!Niektórzy piszą że jest różnica w smaku potraw z kociołka emaliowanego i zwykłego.. ja jadłem potrawy z tego i z tego rodzaju... różnicy nie zauważyłem..... Sprawdź jedynie czy jest dziurka na odpowietrzenie we wieczku.... No i smacznego Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-517893 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted September 22, 2016 Report Share #48 Posted September 22, 2016 Co do "kociołkowania" to nie wiedziałem, że ma tak ... ... odległą historię - już starożytni minojczycy posługiwali się takimi kociołkami : Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-518124 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 22, 2016 Author Report Share #49 Posted September 22, 2016 Tez mam 7 litrowy i starczy go spokojnie na 10 osob.. Do "dotkania" podaje buleczki i salaty albo tez pyrki z popiolu.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-518136 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 22, 2016 Report Share #50 Posted September 22, 2016 odległą historię - już starożytni minojczycy posługiwali się takimi kociołkami : Może to ichni nocnik był Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/2/#findComment-518190 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.