Jump to content

Recommended Posts

 

 

Czy przyczyną może być to, że nie "wypalił kociołka"

 

Kaqżde naczynie tego typu bez powłoki należy wypalić - nie oliwą a olejem albo solą ;) 

 

obficie nacierasz ścianki i na ogień - olej ma dymić a w trakcie najlepiej jeszcze przesmarować parę razy ścianki ... w ten sposób wytworzysz warstwę ochronna. Nie używamy detergentów to mycia takich naczyń.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No właśnie z tego filmiku to nie wynika, poza tym na filmiku na samym końcu olej się zapalił :( , ale chodzi mi o czas tego wypalania to ma być 5min czy 1godz? Oczywiście ORIENTACYJNY czas, ale rząd wielkości.

 

Sorki, że tak drążę temat, ale jak powiedziałem znajomemu co zrobił źle to od razu padło to pytanie i się tak zastanawiamy ile ta czynność powinna trwać.

 

No i jeszcze jedno pytanie: czy to wypalania należy co jakiś czas powtarzać?

 

 

 

 

No i jeszcze jedno pytanie: czy to wypalania należy co jakiś czas powtarzać?

 

Jeden z producentów zaleca.

http://www.porebskiekociolki.pl/porady/jak-wypalic-kociolek.html

inni.

http://www.es-er.pl/wypalanie_kociolka_zeliwnego,253366,1.html

Carpe diem - raz kozie death

:) trzeba było kupić emaliowany i nie było by kłopotów, o smaku nie wspominam bo kto miał taki i taki to wie co piszę :)

 

 Jak zapomni kolega na zimę zakonserwować to wiosną będzie taki ładny czerwony :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Demonizujesz Grzesiu... :)  Mam i taki i taki i jakoś tak znaczącej różnicy w smaku nie widzę  :cool:  A i po całozimowym leżeniu pod wiatą ten żeliwny nadal czarniutki bez śladu czerwieni se stoi  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

:) trzeba było kupić emaliowany i nie było by kłopotów, o smaku nie wspominam bo kto miał taki i taki to wie co piszę :)

 

 

Grzesiu, bez przsadyzmu, emaliowany garnek żeliwny, temu czarnemu żeliwnemu, właściwie i w odpowiedni sposób wypalonemu oliwą, żadna miarą nie dorównuje. Jedyna zaleta emaliowanego to wygoda mycia, ale potrawy z emaliowanego smakuje dokładnie tak jak z każdego innego najzwyklejszego garnka. Natomiast z żeliwnego, wypalonego olejem we właściwy sposób, gdzie jest stworzona właśnie ta specyficzna powłoka, to zupełnie inna bajka :D . Wiedzą Ci którzy maja, a jest ich tu przecież trochę.

Wypalalem koociolek w kamiennym grillu, co chwile go obracajac i przecierajac szmatka na kiju, utonkana w oleju slonecznikowym..

Kociolek do teraz jest czarny jak lokomotywa..  :)

---------------------

Po kazdym uzyciu, kociolek zalewam wrzatkiem aby miejsca przypalonej strawy zmiekly, a potem lekko szczotkuje wnetrze i jeszczeraz przeplukuje goraca woda. Po obeschnieciu wlewam znowu setke oleju i papierowym recznikiem wcieram go w caly kociolek wraz z deklem, mocowaniem i srubami.. 

 

 

post-46553-0-23356400-1442251551_thumb.jpgpost-46553-0-48832800-1442251621_thumb.jpgpost-46553-0-20813200-1442251691_thumb.jpgpost-46553-0-28798100-1442251761_thumb.jpgpost-46553-0-58016400-1442251853_thumb.jpgpost-46553-0-72617500-1442251930_thumb.jpg

post-46553-0-39767700-1442252006_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Kociołek smaruje się olejem i wypala (wygrzewa, wyżarza ) w normalnym domowym piekarniku. A kto to i gdzie zalecał takie cuda niewida jak wypalanie żywym ogniem ???

Aparat troche wybrzuszyl barwe ognia kiedy dokladalem galazki do ogniska. Ale tak jak na fotkach pokazane, wypalalem kociolek.

Oczywicie wiecej spoczywal na zarze co widac z jego ilosci..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
  • 1 year later...

 

 

Witam Podepnę się tutaj z pytaniem mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica cenowa,

 

Ani się nie zastanawiaj tylko bierz większy kociołek.

Jest takie powiedzonko że ...

Łatwiej kijek pocieniować niż go potem pogrubasić ... ;)

Do dużego zawsze możesz dać pół a mały się nie rozszerzy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica

 

8 litrowy , to już duży kociołek, na 10-12 osób spokojnie. 

Carpe diem - raz kozie death

Guest ArkoGdynia

Ja zdecydowałem się na kociołek 7l i uważam że na ok 10 osób spokojnie wystarczy... dodatkowo jednak wolałem kociołek emaliowany. Bardzo jestem zadowolony i sprawuje się świetnie! Utrzymanie w czystości bezproblemowe!

Niektórzy piszą że jest różnica w smaku potraw z kociołka emaliowanego i zwykłego.. ja jadłem potrawy z tego i z tego rodzaju... różnicy nie zauważyłem..... 

Sprawdź jedynie czy jest dziurka na odpowietrzenie we wieczku....  :thumbsup:

No i smacznego  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.