Wujaszek Tom Posted September 23, 2016 Report Share #51 Posted September 23, 2016 (edited) Na stanie posiadam ośmiolitrowy kociołek żeliwny, niestety nie emaliowany.Sprawuje się za każdym razem, bardzo dobrze.Mój kolega i Wasz BiS "chłop z warmi" , zdradził mi pewien sekret w temacie.Kto próbował ten wie.(Gonzo nie obrażaj się, ale Twoje"spacerówki" są drugie ,bo lepszych od Twoich nie jadłem )Moim zdaniem "chłop z warmi " zasługuje na koronę w temacie kociołka , prażonki. Edited September 23, 2016 by Wujaszek Tom Quote Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-518272 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 23, 2016 Report Share #52 Posted September 23, 2016 (edited) Mój kolega i Wasz BiS "chłop z warmi" , zdradził mi pewien sekret w temacie. Kto próbował ten wie.(Gonzo nie obrażaj się, ale Twoje"spacerówki" są drugie ,bo lepszych od Twoich nie jadłem ) Moim zdaniem "chłop z warmi " zasługuje na koronę w temacie kociołka , prażonki. Nie obrażam się, bo wcale się nie uznaję za jakiegoś specjalistę od kociołków, cieszę się że spacerówki smakowały . Dawaj lepiej sekret śp. Andrzeja. Zlot W Purdzie Edited September 23, 2016 by Gonzo Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-518281 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 23, 2016 Report Share #53 Posted September 23, 2016 Pamiętam.Fajny kameralny zlocik. Dawaj ten sekret. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-518282 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2017 Report Share #54 Posted April 4, 2017 (edited) Wczoraj robiłem kociołek i nie dopilnowałem (poszedł za duży ogień) i liście kapusty na dnie mocno przyjarało. Na razie zalałem wodą i zagotowałem na ogniu, no ale syf został. Jak radzicie sobie z takimi zabrudzeniami? Szorować np. grubym żwirem , czy druciakiem? Macie jakieś "magiczne " patenty na takie przypalonki? Edited April 4, 2017 by binio1111 Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546429 Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 4, 2017 Report Share #55 Posted April 4, 2017 (edited) wymoczyć grzejac ... wyszorować ... przepalić (sól / olej) , zabezpieczyć czyli przeciągnąć olejem Edited April 4, 2017 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546430 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2017 Report Share #56 Posted April 4, 2017 (edited) No nie ma co narzekać, dla tego smaku i klimatu sporządzania nawet piaskiem szorować [Dodano: 04 kwi 2017 - 14:20]Zapomniałem dodać, może fanaberia , ale do kociołka dałem mięso peklowane 2 dni w peklo . Też tak robicie przyzwyczajeni do peklowania? Czy na żywca i do gara? Edited April 4, 2017 by binio1111 Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546434 Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 4, 2017 Report Share #57 Posted April 4, 2017 (edited) Nie daję peklowanego do kociołka - wyjątkiem jest golonka czasem peklowane i wędzone żeberka ale wtedy mocno pilnuję temperatury Generalnie kociołek lubi żar i czas a nie płomienie Edited April 4, 2017 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546436 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2017 Report Share #58 Posted April 4, 2017 (edited) To był pierwszy kociołek "własnoręczny" . Ale mięsko super i różowe . To że lubi żar to wiem, ale była "awaria" w ognisku Edited April 4, 2017 by binio1111 Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546437 Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 4, 2017 Report Share #59 Posted April 4, 2017 Nie w ognisku tylko "podpałki" za dużo Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546439 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2017 Report Share #60 Posted April 4, 2017 mów jak chcesz. Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546443 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted April 20, 2017 Report Share #61 Posted April 20, 2017 Ja mam kociołek żeliwny na trójnogu.Jak go wypalałem to zasypałem go żółtym piaskiem i jarałem tak długo aż piasek przy ściankach sczerniał..Kociołek ma już kilkanaście lat, ostatnio używam go sporadycznie 1-2-3 razy w roku ale często zaglądam do środka żeby sprawdzić czy coś złego się nie dzieje.[Dodano: 20 kwi 2017 - 12:54]Ja do kociołka nie daję peklowanego, ze względu właśnie na temperaturę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-548737 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 20, 2017 Report Share #62 Posted April 20, 2017 Nie obrażam się, bo wcale się nie uznaję za jakiegoś specjalistę od kociołków, cieszę się że spacerówki smakowały . Dawaj lepiej sekret śp. Andrzeja. A ja się cofnę w dacie i poproszę o ten sekret oraz zainteresowały mnie te "spacerówki"Bo temat się urwał w 2016tym Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-548743 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2017 Report Share #63 Posted April 20, 2017 I jeszcze kilka lat nie oczekuj odpowiedzi. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-548744 Share on other sites More sharing options...
kukon Posted June 14, 2019 Report Share #64 Posted June 14, 2019 (edited) Maxell jesteś prorokiem czy co - spełniło się.Podaję namiar na polski kociołek, zaprojektowany przez polaków i wyprodukowany z żeliwa szarego w polskiej hucie. Kociołek na stojaku, taki nieco inny od przyjętego wzoru polskiego kociołka. Taki sobie wymarzyłem i zakupiłem.https://www.olx.pl/oferta/kociolek-zeliwny-nowy-polski-producent-10-l-CID628-IDxTTTB.html#8e44a9e82aDostawa w ciągu tygodnia od złożenia zamówienia. Płatność przy odbiorze towaru.A jeżeli chodzi o metaliczny posmak potraw - błąd przy wypalaniu. Ten posmak metaliczny dają nie usunięte drobiny poformierskie. Te należy usunąć w sposób nastepujący:- jeszcze przed wypalaniem można odkurzaczem potraktować środek kociołka,- do kociołka wrzucić obierki od ziemniaków, wlać 2 szklanki oleju roślinnego i dopełnić go wodą do pełnego,- przykryć pokrywą,- na ognisku gotować około 0,5 godz. (można dłużej),- po tym czasie wylać zawartość i na gorący posmarować smalcem lub olejem roślinnym.Po tym można smarzyć, dusić i gotować. Nie czuć metalicznego posmaku a tylko dobre i smaczne potrawy. Wykładać liśćmi kapusty i na nie tłuste plastry boczku lub co tam tłustego każdy ma pod ręką. To tyle na początek smacznego i pzdr dla kociołkarzy. Edited June 14, 2019 by kukon Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633140 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted June 15, 2019 Report Share #65 Posted June 15, 2019 (edited) Mam dokładnie ten kociołek. Jest super. Mam też mniejszy kociołek innego producenta, nie pamiętam dokładnie ale kupowałam w Milówce - też sprawdza się znakomicie. Wg mnie najważniejsze jest wstępne przygotowanie i przepalenie. Tak jak chiński wok. Największą porażką okazał się kociołek emaliowany w środku. Dostałem go w prezencie. Po kilku "użyciach" wewnętrzna emalia zaczęła pękać a po kilku następnych odpadać. Może to ja miałem akurat pecha, ale nie posiadając paragonu (i nie chcąc robić przykrości darczyńcom) nie reklamowałem - oddałem na złom... Edited June 15, 2019 by Twonk Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633197 Share on other sites More sharing options...
Singer Posted June 19, 2019 Report Share #66 Posted June 19, 2019 Ja zakupiłem w polskiej hucie RURARZ. wolę wspierać polski (jeszcze) przemysł.http://rurarz.com.pl/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633507 Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 19, 2019 Report Share #67 Posted June 19, 2019 Ja cenie żeliwne od wszystkich... Jakos takoś sie też odwdzięczają jak w tych blaszankach Ładnie reguluje temperaturę a blaszak to blaszak i nie ważne czy z emalii , nierdzewki itp. A na trójnogu to jestem do nich na anty. Mały zakres możliwości. Choć z wszystkim można poradzić ale po co się ścierać z koniem i skakać nad nim Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633509 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted June 19, 2019 Report Share #68 Posted June 19, 2019 Do pieczystych proponuję zakup garnka glinianego od starych garncarzy chodz o takie trudno w tych czasach smak o wiele lepszy,oczywiście pieczone pod dorniem a nie blaszaną pokrywką z dociskiem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633529 Share on other sites More sharing options...
Slawek_C Posted April 16, 2020 Report Share #69 Posted April 16, 2020 Minęło sporo czasu od ostatniego posta, ale siedząc tak na forum zajrzałem na temat "kociołki". Polecam polski kociołek wykonany z żeliwa szarego, odlewany w Blachowni. Kociołek posiada dodatkowo na wkładany ruszt żeliwny. Zaletą jest to, że kociołek ma płaskie dno i można go także bez problemów używać w piekarniku lub na gazie. Używam go teraz do pieczenia mięs oraz do pieczenia chleba .Można go zobaczyć na profilu: https://www.facebook.com/FPHU-Robert-Ptak-Producent-odlewów-żeliwnych-101648341429326Kociołek nie jest emaliowany ale wystarczy go po umyciu zabezpieczyć przecierając szmatką zwilżoną olejem rzepakowym lub słonecznikowym i nie będzie żadnych problemów. Najważniejsze żeby pozostawić go nie zakrywając pokrywką. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663724 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 16, 2020 Report Share #70 Posted April 16, 2020 Rozumiem, że reprezentujesz producenta? Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663727 Share on other sites More sharing options...
Slawek_C Posted April 16, 2020 Report Share #71 Posted April 16, 2020 Piszę we własnym imieniu i nie reprezentuję producenta. Z Panem Robertem znamy się od wielu lat, a opinia odnośnie kociołka jest całkowicie obiektywna. Siedząc niejako z przymusu w ramach "#zostańwdomu" czytam forum i staram się złapać trochę wiedzy. Aby uniknąć posądzenia o reklamę, nadmienię od razu, że jestem także użytkownikiem napychacza do wędlin, maszynek Alfa w rozmiarach 5 i 10, kociołka żeliwnego i żeliwnej płyty grillowej - wszystkie wyprodukowane przez firmę Ptak. Jeśli ktoś miałby pytania odnośnie eksploatacji tych produktów, to chętnie służę pomocą.W wątku poświęconym kociołkom była poruszana kwestia emaliowania. Kilkanaście lat temu miałem taki kociołek wyprodukowany jak dobrze pamiętam przez częstochowską Odlewnię Wulkan. Niestety nie miał on płaskiego dna i miał na stałe przymocowane 3 nóżki przez co można go było używać tylko na ognisku. Nie wiem czy to kwestia jakości emalii czy jakiegoś błędu technologicznego ale po ok. 2 latach eksploatacji emalia początkowo zaczęła pękać, a później odchodzić. Moim zdaniem jak wcześniej wspomniałem przy właściwej konserwacji brak emalii nie stanowi problemu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663739 Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted April 16, 2020 Report Share #72 Posted April 16, 2020 Witam, Ja w swoim "parku maszynowym" posiadam dwie żeliwne patelnie, w tym jedna żeberkowana orazgarnek/kociolek znanej francuskiej firmy. Pieruńsko drogi ale warty każdego wydanego nań grosza.Bez wysiłku mogę w nim usmażyć marchewkę, czego nie potrafiłem dokonać w innych sprzętach nawet znanych, drogich firm.Szczerze polecam używanie żeliwnych garnków, patelni i oczywiście kociołków.Wystarczy o nie odpowiednio dbać a odwdzięczą się niesamowitym smakiem przyrządzanych w nich potraw.Wakacje tuż tuż także czas już najwyższy aby doprowadzić kociołki po zimowej przerwie do pełnej gotowości. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663743 Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted April 17, 2020 Report Share #73 Posted April 17, 2020 Z Panem Robertem znamy się od wielu lat, a opinia odnośnie kociołka jest całkowicie obiektywna. :laugh: :laugh: nie mogłem się powstrzymać. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663801 Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted April 23, 2020 Report Share #74 Posted April 23, 2020 Właśnie kiedyś po zakupie nie wypaliłem odpowiednio kociołka i potrawy mają metaliczny smak. Czy jak teraz przeprowadzę wypalanie to posmak ten zginie? Ps jeden z kolegów polecl dać mieszankę olej, obierki i wodaczy ktoś jeszcze próbował tej metody? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-664554 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 23, 2020 Report Share #75 Posted April 23, 2020 (edited) Nie kombinuj Zrób to w tradycyjny normalny sposóbangielskihttps://www.youtube.com/watch?v=a783vEF2yYA Chinski w 2 filmie (co prawda kucharz jest Kantończykiem, ale dobrze to robi)https://www.youtube.com/watch?v=UGXGJD2xTzQ Kosmetyka Chinski a napisami anghttps://www.youtube.com/watch?v=9xb0z5c_v6c PSWocka stalowego w odurzeniu od powlekanych obojętnie czym, myje sie zawsze gorącego i po osuszeniu papierem i po ponownym odgrzaniu naciera olejem (cienko) i po chwili znowu wycierasz papierem PS 2NIE SPAL KUCHNI Edited April 23, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-664557 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.