Jamajka Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Lipca 2020 Hej Szukam kociołka na prezent, mogę prosić o poradę? ???? (nie, nie będzie to pytanie "żeliwny czy emaliowany" :p)Zastanawiam się nad którymś z tych i nie wiem, który lepszy:1. 4 l, polska marka Kawmet https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-garnek-mysliwski-pieczonki-4l-9372710072?utm_medium=app_share&utm_source=facebook2. 5 l, marka Rossner, sprzedawca twierdzi, że to firma austriacka, ale mam podejrzenia, że to coś chińskiego? ???? Dodatkowo ma otwór w pokrywce, Kawmet nie ma https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-mysliwski-czarny-5-l-gratisy-9512967539 Mam pytanie głównie co do tego otworu w pokrywce - czy zmienia on w jakikolwiek sposób smak potrawy, bo naczynie nie jest już tak hermetycznie zamknięte? I czy ktoś ma kociołki Kawmet albo Rossner i może powiedzieć, jak zachowują się po latach? Ogólnie chcę kupić kociołek najbardziej tradycyjny z możliwych, żeliwny, solidny, z możliwością zawieszenia nad ogniskiem, no i najlepiej sprawdzonej i dobrej marki. Uprzedzę pytania - taki mały wystarczy, najpierw chciałam brać 11 l, ale najczęściej będzie używany we 2 osoby, bardzo sporadycznie we 4, w porywach być może uda się zebrać 6, więc stwierdziłam, że jednak bez sensu za każdym razem taszczyć do lasu 15 kg więcej po to tylko, żeby kociołek i tak był do połowy pusty Z góry dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) Kolego @jamajka nie ma uniwersalnych garnków,popatrz na garnki Douth Oven firmy Petromax czsami można wyhaczyć w przyzwoitej cenie na Alle....o.Dla twoich potrzeb wystarczy Ft4.5 lub 6. Edytowane 22 Lipca 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonczek Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Witam jaki kupić kociolek emaliowany czy żeliwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 jaki kupić kociolek Mam dwa nierdzewne - i są swietne zarówno w gotowaniu jak i utrzymaniu czystości, chyba, ze do prazonek to żeliwny Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 jaki kupić kociolek emaliowany czy żeliwnyPolecam zakup żeliwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Albo zeliwny emaliowany .. w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi . ........ co to sa wedlug ciebie produkty "kwasne" ?, no i napisz dlaczego nie mozna ich gotowac w naczyniach zeliwnych ? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 @Olek.P, zle sie wyrazilam nie chodzilo mi o samo gotowanie a raczej pozostawienie jedzenia w takim garnku , chociazby bigosu ( to wlasnie kwasne) smak zelaza przechodzi do produktu ,ja mam garnki zeliwne emaliowane a w takim zwyklym nigdy potraw nie zostawiam . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Witam, może odświeżę temat.Kupiłem kociołek z surowego żeliwa. Wypaliłem go, jest w środku czarny. Pytanie, co zrobić z tym czarnym nalotem. Czy on właśnie taki ma być? Czy olej wnika w pory żeliwa a resztę trzeba wyczyścić?Zobaczcie tutaj. http://www.wiejskomiejski.pl/kociolek-zeliwny-konserwacja/ Co oglądam i czytam, to jest inaczej. Jedni kaza ład dużo oleju, inni smarować tylko do wypalenia. Prosze o pomoc, bo nie wiem co z tym kociołkiem dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Ja moj garnek daje sporo oleju , wygrzewam a pozniej nadwyzke oleju wycieram recznikiem papierowym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Wystarczy po dokładnym wyszorowaniu, natrzeć obficie olejem, a następnie na max. temperaturze wygrzać w piekarniku ok 30 - 40 min. a następnie po wystudzeniu, tak jak pisze Electra, wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Na garnku, czy patelni, stworzy się piękna szklista powłoka, którą raz na jakiś czas należy oczywiście odświeżyć w taki sam sposób. Używam żeliwnych garnków i patelni od wielu lat, żeliwne "gary" są bardzo popularne w Szwecji, i są doskonałej jakości, do niektórych potraw wręcz niezastąpione. "kociołkowanie" oczywista, to już sama wisienka na torcie smakowitości ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Mój żeliwny kociołek gdy go nie używam to lekko rdzewieje - przed użyciem dokładnie myję i smaruję tłuszczem Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Ze rdzewieje to wiadomo jak nie uzywany za czesto a wilgoc zawsze jakas jest , ja moj po urzyciu i zmyciu wstawiam do piecyka zeby wysechl , do normalnego codziennego gotowania mam takie Zeliwne/emaliowane , niektore maja powyzej 30 lat , sa lepsze niz te terazniejsze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 niektóre maja powyżej 30 lat , są lepsze niż te teraźniejsze W pełni popieram opinię i zdanie Electry, również posiadam rożne patelnie, garnki, czy tzw. "rynki" do pieczenia, mam też oczywiście i emaliowane. Jedne i drugie to doskonałe sprzęty które się nigdy nie starzeją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Patelnia jak i garnku żeliwne sa jak wino.Czym starsze tym lepsze.Należy tylko uważać aby nie pokrywały się warstwą koksu, natomiast naturalnie wytwarzające się powłoka węglowa to jak najbardziej pożądany efekt. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja swoje żeliwne gary(nie emaliowane)myję bez użycia detergentów przy pomocy druciaka nierdzewnego oraz gorącej wody a po wyschnięciu zabezpieczam pastą do garnków żeliwnych Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Dziękuję za odpowiedź. Tak też właśnie myślałem.Zastanawiałem się też wcześniej, czy w piekarniku będzie wystarczająca temperatura. Wypaliłem już na ogniu, więc następnym razem będzie piekarnik. Ja też polubiłem żeliwne gary, mam już patelnię i jakiś 50 letni rondelek ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artiso Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 15 Lipca 2021 Moim zdaniem nie ma lepszych naczyń żeliwnych od Staub. Cena jest oczywiście dosyć spora, ale to jak w przypadku większości żeliwnych garnuszków / kociołków.https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/cocotte/Jak macie ochotę zainwestować, to ta francuska firma nie zawiedzie Was. Z resztą nie bez powodu podbija serca kucharzy i kucharek na całym świecie. Jak jakiś czas temu byłam w Amerycę to właśnie Staub, a nawet i niemiecki Zwilling często widniał na półkach sklepowych. Poza tym to jest inwestycja moim zdaniem na całe życie, nawte gwarancja jest na 30 lat o.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 15 Lipca 2021 Firma może i nie zawiedzie, za to niektórzy ich przedstawiciele są beznadziejni.A wystarczyło się przywitać i zaprezentować produkt jak człowiek a nie głupia kryptoreklama Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.