Skocz do zawartości

Kociołek żeliwny..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :) Szukam kociołka na prezent, mogę prosić o poradę? ???? (nie, nie będzie to pytanie "żeliwny czy emaliowany" :p)

Zastanawiam się nad którymś z tych i nie wiem, który lepszy:

1. 4 l, polska marka Kawmet https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-garnek-mysliwski-pieczonki-4l-9372710072?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

2. 5 l, marka Rossner, sprzedawca twierdzi, że to firma austriacka, ale mam podejrzenia, że to coś chińskiego? ???? Dodatkowo ma otwór w pokrywce, Kawmet nie ma https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-mysliwski-czarny-5-l-gratisy-9512967539

 

Mam pytanie głównie co do tego otworu w pokrywce - czy zmienia on w jakikolwiek sposób smak potrawy, bo naczynie nie jest już tak hermetycznie zamknięte? I czy ktoś ma kociołki Kawmet albo Rossner i może powiedzieć, jak zachowują się po latach? Ogólnie chcę kupić kociołek najbardziej tradycyjny z możliwych, żeliwny, solidny, z możliwością zawieszenia nad ogniskiem, no i najlepiej sprawdzonej i dobrej marki.

 

Uprzedzę pytania - taki mały wystarczy, najpierw chciałam brać 11 l, ale najczęściej będzie używany we 2 osoby, bardzo sporadycznie we 4, w porywach być może uda się zebrać 6, więc stwierdziłam, że jednak bez sensu za każdym razem taszczyć do lasu 15 kg więcej po to tylko, żeby kociołek i tak był do połowy pusty :D

 

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...

 

 

jaki kupić kociolek
Mam dwa nierdzewne - i są swietne zarówno w gotowaniu jak i utrzymaniu czystości, chyba, ze do prazonek to żeliwny 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Albo zeliwny emaliowany .. w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Olek.P, zle sie wyrazilam nie chodzilo mi o samo gotowanie a raczej pozostawienie jedzenia w takim garnku , chociazby bigosu ( to wlasnie kwasne) smak zelaza przechodzi do produktu ,ja mam garnki zeliwne emaliowane a w takim zwyklym nigdy potraw nie zostawiam .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, może odświeżę temat.

Kupiłem kociołek z surowego żeliwa.

Wypaliłem go, jest w środku czarny.

Pytanie, co zrobić z tym czarnym nalotem. Czy on właśnie taki ma być? Czy olej wnika w pory żeliwa a resztę trzeba wyczyścić?

Zobaczcie tutaj. http://www.wiejskomiejski.pl/kociolek-zeliwny-konserwacja/

 

Co oglądam i czytam, to jest inaczej. Jedni kaza ład dużo oleju, inni smarować tylko do wypalenia.

Prosze o pomoc, bo nie wiem co z tym kociołkiem dalej robić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja moj garnek daje sporo oleju , wygrzewam a pozniej nadwyzke oleju wycieram recznikiem papierowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy po dokładnym wyszorowaniu, natrzeć obficie olejem, a następnie na max. temperaturze wygrzać w piekarniku ok 30 - 40 min. a następnie po wystudzeniu, tak jak pisze Electra, wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Na garnku, czy patelni, stworzy się piękna szklista powłoka, którą raz na jakiś czas należy oczywiście odświeżyć w taki sam sposób. Używam żeliwnych garnków i patelni od wielu lat, żeliwne "gary" są bardzo popularne w Szwecji, i są doskonałej jakości, do niektórych potraw wręcz niezastąpione. "kociołkowanie" oczywista, to już sama wisienka na torcie smakowitości :D  :thumbsup: !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój żeliwny kociołek gdy go nie używam to lekko rdzewieje - przed użyciem dokładnie myję i smaruję tłuszczem :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze rdzewieje to wiadomo jak nie uzywany za czesto a wilgoc zawsze jakas jest , ja moj po urzyciu i zmyciu wstawiam do piecyka zeby wysechl , do normalnego codziennego gotowania mam takie Zeliwne/emaliowane , niektore maja powyzej 30 lat , sa lepsze niz te terazniejsze 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 niektóre maja powyżej 30 lat , są lepsze niż te teraźniejsze 

 

W pełni popieram opinię i zdanie Electry, również posiadam rożne patelnie, garnki, czy tzw. "rynki" do pieczenia, mam też oczywiście i  emaliowane. Jedne i drugie to doskonałe sprzęty które się nigdy nie starzeją :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Patelnia jak i garnku żeliwne sa jak wino.

Czym starsze tym lepsze.

Należy tylko uważać aby nie pokrywały się warstwą koksu, natomiast naturalnie wytwarzające się powłoka węglowa to jak najbardziej pożądany efekt.

 

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Tak też właśnie myślałem.

Zastanawiałem się też wcześniej, czy w piekarniku będzie wystarczająca temperatura.

Wypaliłem już na ogniu, więc następnym razem będzie piekarnik.

Ja też polubiłem żeliwne gary, mam już patelnię i jakiś 50 letni rondelek ????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Moim zdaniem nie ma lepszych naczyń żeliwnych od Staub. Cena jest oczywiście dosyć spora, ale to jak w przypadku większości żeliwnych garnuszków / kociołków.
https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/cocotte/

Jak macie ochotę zainwestować, to ta francuska firma nie zawiedzie Was. Z resztą nie bez powodu podbija serca kucharzy i kucharek na całym świecie. Jak jakiś czas temu byłam w Amerycę to właśnie Staub, a nawet i niemiecki Zwilling często widniał na półkach sklepowych. 

Poza tym to jest inwestycja moim zdaniem na całe życie, nawte gwarancja jest na 30 lat o.O

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Firma może i nie zawiedzie, za to niektórzy ich przedstawiciele są beznadziejni.

A wystarczyło się przywitać i zaprezentować produkt jak człowiek a nie głupia kryptoreklama :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.