Skocz do zawartości

Wędzona słonina- czas i warunki przechowywania.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do osób, które miały styczność z wędzoną słoniną.

 

Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ?

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ?

 

Ja mrożę.A jak długo.Oj długooooo dopóki wszystkich kawałków nie zjem.  :D.Dodatkowo możesz zapakować próżniowo i zamrozić. Wtedy przechowuję jeszcze dłużej. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak leży w lodówce ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego nie praktykowałem, ale jak zapakujesz próżniowo to pewnie trochę poleży.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już wolę zamrozić.

 

Dzięki Arku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co wędzoną mrozić?

 

Bo na 10-15 kg słoniny nie mam miejsca w lodówce, ani w chłodni.Proste? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz.

 

I dostał odpowiedź jak ja to robię .Ty możesz robić inaczej A co do ilości to dobrze rozumiesz.U mnie o dobrą grubą słoninę ciężko więc jak mam możliwość taką kupić to już idę na całość i jednorazowo do wędzenia idzie ok 10-15 kg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ?

 

 

Kiedyś mroziłem i było ok.

 

Post jest stary i już odpowiedź padła.  :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzymam w lodówce do czasu jej skonsumowania, czasami trwa to i 3 miesiące,  z wędzoną słoniną nie dzieje.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamroziłem jak radziliście i do tej pory jest dobra.

Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Autorowi tematu oraz kol. Rom_an za odkopanie..  :thumbsup:

 

Mam solona, lekko podwedzana slonine ze skora na "3 - 4 Palce".. (mam ciekie paluchy).. :D

Na spotkanie w Zakopanem, chce w paczce przeslac do kogos bioracego udzial w zlocie, jakies 2 - 3 kg. tej sloninki..

Ale.. Czytajac sposoby "uzbrajania" takowej, chce w niej porobic kieszonki a w nie powkladac plasterki czosnku.. 

Calosc ma byc jeszcze obsypana papryka w proszku i tymiankiem wraz z sola morska i zapakowana prozniowo w woreczki..

Teraz dalej..  

Czy moge taki wyrob potraktowac metoda sous vide i zostawic  "toto" w lodowce na 2 - 3 tygodnie i przeslac do PL., czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..?

 

Prosze o pomoc..  :)

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi.

 

:thumbsup:

 

 

 

czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..?

 

Ja bym nie parzył.Ostatnio robię słoninę soloną, wędzoną  i solona wędzona paprykowaną bez parzenia.Jak się cienko kroi to jest miękka.Ja bym obsypał zapakował, próżniowo i do lodówki.Czosnek w tym wypadku bym sobie darował, albo zapakowana próżniowo zamroził, ale później może być kłopot z przesyłką.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz.

Dzieki Arku.. I tak zrobie.. Czosnek jednak chyba zostawie no i ten temianek.. Bardzo lubie ich zapach..  

Zostawie w soli jak pisales, a przed wysylka obtocze w w/w przyprawach, zapakuje w woreczki i "sru" do PL..  :)

Dobrze kumam.? 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czosnek jednak chyba zostawie

 

Jeśli zrobisz tak jak radziłem, czyli dodasz przyprawy w ostatniej chwili to oczywiście czosnek obowiązkowo.Na dłuższe przechowanie nie polecam chyba, że wyrób zamrozisz. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku.. Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska.. Bede ja trzymal tak do tygodnia (dwoch) a potem w przyprawy i do PL .

Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska

 

Z tym wędzeniem trzeba się było wstrzymać do ostatniej chwili i trzymać ja w soli.Ponowne solenie po wędzeniu moim zdaniem jest zbędne.

 

 

 

Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..?
 

 

Tego to nie wiem bo to co zrobiłeś to jest jakiś nowy proces.Wyjmij z tej soli, zapakuj próżniowo i do chłodni.Przed wysyłką rozpakuj dopraw czym tam chcesz zapakuj ponownie próżniowo i wyślij.Tak bym zrobił.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.