miro Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Pytanie do osób, które miały styczność z wędzoną słoniną. Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ? Ja mrożę.A jak długo.Oj długooooo dopóki wszystkich kawałków nie zjem. .Dodatkowo możesz zapakować próżniowo i zamrozić. Wtedy przechowuję jeszcze dłużej. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 A jak leży w lodówce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Tego nie praktykowałem, ale jak zapakujesz próżniowo to pewnie trochę poleży. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 To już wolę zamrozić. Dzięki Arku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Po co wędzoną mrozić? Mam kawałek słoniny zapakowany próżniowo który leży w lodówce prawie 3 miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 moje doświadczenie z wędzoną słoniną : 9 miesięcy wisiała na drążku pod sufitem w drewnianym domu na wsi i nic a nic jej nie było poza tym że wkońcu została zjedzona .... Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Po co wędzoną mrozić? Bo na 10-15 kg słoniny nie mam miejsca w lodówce, ani w chłodni.Proste? Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Miro tylko zapytał jak przechowywać a nie jakie ilości... :P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) :P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz. I dostał odpowiedź jak ja to robię .Ty możesz robić inaczej A co do ilości to dobrze rozumiesz.U mnie o dobrą grubą słoninę ciężko więc jak mam możliwość taką kupić to już idę na całość i jednorazowo do wędzenia idzie ok 10-15 kg Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Lutego 2016 W lodówce trzymam, bo nie mam jej dużo. Kiedyś mroziłem i było ok. W sumie sól i dym ja zakonserwował to i na drewnianej belce nie popsuła się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ? Kiedyś mroziłem i było ok. Post jest stary i już odpowiedź padła. Edytowane 18 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lutego 2016 Trzymam w lodówce do czasu jej skonsumowania, czasami trwa to i 3 miesiące, z wędzoną słoniną nie dzieje. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zamroziłem jak radziliście i do tej pory jest dobra.Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Lutego 2016 Dzieki Autorowi tematu oraz kol. Rom_an za odkopanie.. Mam solona, lekko podwedzana slonine ze skora na "3 - 4 Palce".. (mam ciekie paluchy).. Na spotkanie w Zakopanem, chce w paczce przeslac do kogos bioracego udzial w zlocie, jakies 2 - 3 kg. tej sloninki..Ale.. Czytajac sposoby "uzbrajania" takowej, chce w niej porobic kieszonki a w nie powkladac plasterki czosnku.. Calosc ma byc jeszcze obsypana papryka w proszku i tymiankiem wraz z sola morska i zapakowana prozniowo w woreczki..Teraz dalej.. Czy moge taki wyrob potraktowac metoda sous vide i zostawic "toto" w lodowce na 2 - 3 tygodnie i przeslac do PL., czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..? Prosze o pomoc.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi. czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..? Ja bym nie parzył.Ostatnio robię słoninę soloną, wędzoną i solona wędzona paprykowaną bez parzenia.Jak się cienko kroi to jest miękka.Ja bym obsypał zapakował, próżniowo i do lodówki.Czosnek w tym wypadku bym sobie darował, albo zapakowana próżniowo zamroził, ale później może być kłopot z przesyłką.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz. Edytowane 18 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lutego 2016 .A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz. Dzieki Arku.. I tak zrobie.. Czosnek jednak chyba zostawie no i ten temianek.. Bardzo lubie ich zapach.. Zostawie w soli jak pisales, a przed wysylka obtocze w w/w przyprawach, zapakuje w woreczki i "sru" do PL.. Dobrze kumam.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lutego 2016 Czosnek jednak chyba zostawie Jeśli zrobisz tak jak radziłem, czyli dodasz przyprawy w ostatniej chwili to oczywiście czosnek obowiązkowo.Na dłuższe przechowanie nie polecam chyba, że wyrób zamrozisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Lutego 2016 Arku.. Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska.. Bede ja trzymal tak do tygodnia (dwoch) a potem w przyprawy i do PL .Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lutego 2016 Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska Z tym wędzeniem trzeba się było wstrzymać do ostatniej chwili i trzymać ja w soli.Ponowne solenie po wędzeniu moim zdaniem jest zbędne. Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..? Tego to nie wiem bo to co zrobiłeś to jest jakiś nowy proces.Wyjmij z tej soli, zapakuj próżniowo i do chłodni.Przed wysyłką rozpakuj dopraw czym tam chcesz zapakuj ponownie próżniowo i wyślij.Tak bym zrobił. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Marca 2020 A ja slonine zasypalem w soli kuchennej i dalem do mojej wędzarnicze lodóweczki. po 2 miesiącach uwodziłem i dnem z nowu w sól i do lodówki i ma juz z 6 miesięcy i jest ok. czasem do bimberku kroje kawałek albo do smażenia jajecznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.