1260Cube Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Szanowni Państwo, Jestem pasjonatem domowego wyrobu wędlin od wielu lat i chętnie korzystam z udostępnianej na tym forum wiedzy. Moje doświadczenia są wystarczające na przygotowanie wyrobów na potrzeby rodziny i znajomych, a pojawił mi się niezwykle pasjonujący dla mnie temat, do realizacji którego potrzebuję specjalistycznej wiedzy, którą mam nadzieję poznać przy Waszej pomocy.Poznałem ostatnio ludzi, którzy obracają się w jakże egzotycznym rejonie świata jakim jest Afryka, część z nich to tzw. „tubylcy”, a część moi koledzy którzy planują swą przyszłość właśnie z Afryką.Część „tubylcza” tego towarzystwa zainteresowana jest sprzedażą wyrobów mięsnych na terenie swojego kraju. Puki co testowali wyroby gotowe naszych producentów i widząc powodzenie jakim cieszą się takie wyroby postanowili spróbować we własnym zakresie produkcji wędlin, na miejscu. W grę wchodzą wędliny produkowane na bazie mięsa drobiowego, bo o wieprzowinę tam trudno.I tu pojawia się prośba i pytania do specjalistów, czy mógłbym liczyć na pomoc przybliżającą szczegóły niezbędne do rozpoczęcia takiej działalności.Jak powinna wyglądać linia rozbioru mięsa, przechowywania, produkcji, obróbki itd.Potrzebne by były bardzo szczegółowe informacje dot. poszczególnych etapów, wyposażenia, wydajności stanowisk itp. koszt poszczególnych elementów wyposażenia… temat rzeka. Oczywiście w grę wchodzi również kupno używanego sprzętu i wyposażenia, na nowe raczej nie będzie nas stać. Może ktoś z Was prowadzi taki zakład i podzieliłby się wiedzą praktyczną lub pokierował mnie w tym zawiłym temacie. Z góry dziękuje za każdą pomoc Jakub Cybulski jakubcybulski@o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Określ się, bo nie zrozumiałem Twojego pytania.Chcesz produkować w Polsce i sprzedawać w Afryce, czy produkować i sprzedawać w Afryce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kolego , rozumiemy , ze braciom "tubylczym" trzeba pomagać , ale proponuję raczej poprosić kolegów z forum , z duzym doświadczeniem do kręgu doradców i uhonorowac ich zgodnie z posiadna wiedzą odpowiednią umową i apanażami lub udac sie po poradę np. do Konspolu , może będą udziałowcami i dadzą własna przechodzoną linie oraz doswidczenie, osobiscie nie podoba mi się próba skorzystania z doswiadczenia innych w celu uzyskania własnego efektu finansowego, gdzieś taki czas już był i pamietam , ale wtedy dla tych z pomysłami ( lepszymi lub gorszymi ) istniał fundusz o zgrabnej nazwie : RACJONALIZACJA , szczodrze wynagagradzając racjonalizatorów , byli usatysfakcjonowani i dalej mysleli nad rozwojem i przyszłościa narodu. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jak powinna wyglądać linia rozbioru mięsa, przechowywania, produkcji, obróbki itd. Zleć specjaliście wykonanie projektu technologicznego.To jest niezbędna podstawa dalszych działań. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Szanowni Państwo, Jestem pasjonatem domowego wyrobu wędlin od wielu lat i chętnie korzystam z udostępnianej na tym forum wiedzy. Moje doświadczenia są wystarczające na przygotowanie wyrobów na potrzeby rodziny i znajomych, a pojawił mi się niezwykle pasjonujący dla mnie temat, do realizacji którego potrzebuję specjalistycznej wiedzy, którą mam nadzieję poznać przy Waszej pomocy.Poznałem ostatnio ludzi, którzy obracają się w jakże egzotycznym rejonie świata jakim jest Afryka, część z nich to tzw. „tubylcy”, a część moi koledzy którzy planują swą przyszłość właśnie z Afryką.Część „tubylcza” tego towarzystwa zainteresowana jest sprzedażą wyrobów mięsnych na terenie swojego kraju. Puki co testowali wyroby gotowe naszych producentów i widząc powodzenie jakim cieszą się takie wyroby postanowili spróbować we własnym zakresie produkcji wędlin, na miejscu. W grę wchodzą wędliny produkowane na bazie mięsa drobiowego, bo o wieprzowinę tam trudno.I tu pojawia się prośba i pytania do specjalistów, czy mógłbym liczyć na pomoc przybliżającą szczegóły niezbędne do rozpoczęcia takiej działalności.Jak powinna wyglądać linia rozbioru mięsa, przechowywania, produkcji, obróbki itd.Potrzebne by były bardzo szczegółowe informacje dot. poszczególnych etapów, wyposażenia, wydajności stanowisk itp. koszt poszczególnych elementów wyposażenia… temat rzeka. Oczywiście w grę wchodzi również kupno używanego sprzętu i wyposażenia, na nowe raczej nie będzie nas stać. Może ktoś z Was prowadzi taki zakład i podzieliłby się wiedzą praktyczną lub pokierował mnie w tym zawiłym temacie. Z góry dziękuje za każdą pomoc Jakub Cybulski jakubcybulski@o2.pl Odebrałem tego posta bez ogródek mówiąc i żeby nie być złośliwym "Podaj na tacy proces technologiczny" a nie wspominając może jeszcze zrobić i podać przepisy, (chociaż to i tak skarbnica wiedzy i bez tego można by uruchomić pewnie niezłą masarnię tylko czytając to co tu ludzie zamieścili) może źle to odebrałem ale jak się mylę to proszę usunąć mojego posta. My tu nie dyskutujemy o produkcjach tylko o domowych wyrobach na własny użytek ewentualnie znajomych. Jakby co to usuwać !!! Jak powinna wyglądać linia rozbioru mięsa, przechowywania, produkcji, obróbki itd.Zleć specjaliście wykonanie projektu technologicznego.To jest niezbędna podstawa dalszych działań. Dokładnie najlepiej pracownikowi Sanepidu zrobi tak żeby było dopasowane, znam takie przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1260Cube Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Określ się, bo nie zrozumiałem Twojego pytania.Chcesz produkować w Polsce i sprzedawać w Afryce, czy produkować i sprzedawać w Afryce?Chodzi o produkcję i sprzedaż w Afryce. Tam nie ma sanepidu, nie ma specjalistów, którzy zaprojektują linie, nic tam nie ma:) k. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez 1260Cube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 1260CubeSkontaktuj się z " _Jerzy" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zleć specjaliście wykonanie projektu technologicznego.To jest niezbędna podstawa dalszych działań. Dokładnie najlepiej pracownikowi Sanepidu zrobi tak żeby było dopasowane, znam takie przypadki Jeśli projekt technologiczny to tylko powiatowy inspektorat weterynarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Oczywiście w grę wchodzi również kupno używanego sprzętu i wyposażenia, na nowe raczej nie będzie nas stać. Może ktoś z Was prowadzi taki zakład i podzieliłby się wiedzą praktyczną lub pokierował mnie w tym zawiłym temacie. Napisz jakie wędliny na bazie drobiu tak ich zachwyciły, bo nawet u nas tych wędlin jest niedużo.Napiszę krótko - nie masz wieprzowiny, nie masz wędliny.A tu od razu szynkę, polędwicę z kurzęcia chcecie robić Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1260Cube Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Oczywiście w grę wchodzi również kupno używanego sprzętu i wyposażenia, na nowe raczej nie będzie nas stać. Może ktoś z Was prowadzi taki zakład i podzieliłby się wiedzą praktyczną lub pokierował mnie w tym zawiłym temacie. Napisz jakie wędliny na bazie drobiu tak ich zachwyciły, bo nawet u nas tych wędlin jest niedużo.Napiszę krótko - nie masz wieprzowiny, nie masz wędliny.A tu od razu szynkę, polędwicę z kurzęcia chcecie robić Pozdrawiam Zasmakowali w kabanosach i suchych kiełbasach. Jedli też nasze kiełbasy wieprzowe - wędzone i parzone, tam tylko taka "brytyjska" surowa jest dostępna. Jednak z uwagi na brak wieprzowiny trzeba się nastawić na kiełbasy drobiowe, bo drobiu tam pod dostatkiem. k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 To może zacząć od porządnej chlewni a za nią linia produkcyjna? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.