Skocz do zawartości

Trochę ciekawych przepisów na grilla, przed wiosennym rozruchem


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Spis zamieszczonych przepisów na grilla:

 

1. Bakłażany z bazylią i mozzarellą

2. Biała kiełbasa po gospodarsku

3. Faszerowana papryka

4. Karp z rusztu z cebulą

5. Koszyczki z kiełbasy z jajecznicą

6. Koszyczki z kiełbasy z serem

7. Kotlety baranie z czosnkiem

8. Kotlety cielęce garnirowane jarzynami

9. Kotlety cielęce z winem

10. Kotlety z sarniny w sosie czosnkowym

11. Kotlety wieprzowe panierowane

12. Kotlety z zająca z jałowcem

13. Krewetki z bazylią i prosciutto

14. Królik w śmietanie

15. Kurczak po chińsku

16. Kurczak z białym winem

17. Kurze piersi na ostro

18. Łosoś w cytrynowej marynacie

19. Łosoś z grilla

20. Marynowane żeberka wieprzowe

21. Meksykańskie specjały

a) steki

b) żeberka

c) warzywa

22. Ostrygi zapiekane na grillu (Włochy)

23. Pieczone jabłka

24. Pierś indyka z majerankiem

25. Pstrąg Joanny z lubczykiem

26. Rozbratel ze słoniną

27. Rumsztyk z cebulą

28. Ryby w liściach na sposób grecki

29. Szaszłyki baranie z pieczarkami

30. Szaszłyki fantazja

31. Szaszłyki suvlaki (Grecja)

32. Szaszłyki z kurzych wątróbek z boczkiem

33. Szaszłyk kołecki

34. Sznycelki z królika

35. Wątróbka wieprzowa na maśle

36. Wędzony żółty ser z rusztu

37. Wieprzowina ze śmietaną

38. Zapiekany owczy ser

39. Żeberka z rusztu marynowane w piwie

40. Żółty ser z szynką z rusztu

 

 

PRZEPISY:

 

 

post-39694-0-75366400-1429365696_thumb.jpg

 

 

Bakłażany z bazylią i mozzarellą 

 

 

·  2 duże bakłażany

·  20 dag mozzarelli

·  2 pomidory

·  16 dużych liści bazylii

·  2 łyżki oliwy

·  sól, czarny pieprz
   do przybrania:

·  listki bazylii

·  orzeszki piniowe
   na sos:

·  4 łyżki oliwy

·  1 łyżeczkę balsamicznego octu winnego

·  1 łyżkę soku z cytryny

·  1 łyżkę przecieru pomidorowego

    Sposób wykonania :

Bakłażany pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry.
Wrzuć je do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz starannie.
Gomółkę mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory.
Dwa plastry bakłażana połóż na krzyż, w środku umieść plasterek pomidora.
Posyp solą i pieprzem, przykryj liściem bazylii i kawałeczkiem mozzarelli.
Ser też posól, popieprz i przykryj ziołowym liściem.
Zawiń brzegi bakłażana w zgrabną paczuszkę, "sklej" oliwą i pozostaw na 20 minut w chłodnym miejscu.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Na rozgrzanym grillu piecz każdą z "walizek" około 5 minut z każdej strony, aż staną się złotożółte.
Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii.

 

 

 

Biała kiełbasa po gospodarsku

 

 

·  12 pomidorów

·  5 dag owczego sera

·  kilka gałązek tymianku

·  2 łyżeczki oliwy

·  2 małe cukinie

·  4 krążki białej kiełbasy (około 20 dag każdy)

    Sposób wykonania :

Naciąć na krzyż 8 pomidorów.
Lekko je rozchylić, nafaszerować owczym serem i listkami tymianku, polać oliwą.
Cukinie umyć, pokroić na kawałki o długości około 5 cm
Każdy kawałek naciąć wzdłuż.
Warzywa zawinąć w folię, ułożyć na grilu razem z kręgami kiełbasy.
Pośrodku każdej kiełbasy umieścić jeden cały pomidor.
Warzywa grilować przez 12 minut, kiełbasę upiec na rumiano (po 5 minut z każdej strony).

 

 

 

Faszerowana papryka

 

 

·  8 strąków papryki

·  15 dag ryżu

·  20 dag mięsa

·  51 dag pieczarek

·  2 cebule

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Paprykę umyć, odciąć piętki, oczyścić z gniazd nasiennych nie uszkadzając strąków.
Ugotować ryż na sypko, mięso zemleć, pieczarki i cebulę umyć, pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać mięso, ryż, doprawić solą i pieprzem i dusić około pół godziny.
Ciepłym farszem nadziać strąki papryki, posmarować z zewnątrz olejem, owinąć dokładnie folią aluminiową i piec na ruszcie około 30 minut.

 

 

 

Karp z rusztu z cebulą

 

 

·  60 dag oczyszczonego karpia

·  1 cebula

·  1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·  olej

·  zielona papryka

·  pomidor

·  cytryna

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Oczyszczonego karpia wypatroszyć, umyć, osuszyć ściereczką, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje i każdy kawałek głęboko naciąć.
Porcje posolić i popieprzyć.
Pokroić cebulę i zmieszać z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oleju.
Posmarować tą mieszaniną porcje karpia, wypełnić nią także nacięcia.
Ułożyć na grilu przygotowane porcje, skropić je olejem i opiekać z każdej strony po około 4 minuty.
Gotowe wyłożyć na półmisek, ozdobić zieloną papryką, pomidorami i ćwiartkami cytryny.
Można podawać z chlebem.

 

 

 

Koszyczki z kiełbasy z jajecznicą

 

 

·  4 plastry grubej kiełbasy

·  40 g smalcu

·  2 małe cebule

·  4 jajka

·  40 g tartego żółtego sera

·  mielona czerwona papryka

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Nie obraną ze skórki kiełbasę pokroić na grube plastry.
Ułożyć plastry kiełbasy na grilu i opiekać z jednej strony około 4 minuty, aż utworzą się koszyczki.
Na stopionym smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać jajka, posolić i mieszać aż zgęstnieją.
Przygotowane koszyczki napełnić jajecznicą, popieprzyć, posypać tartym serem, papryką i opiekać jeszcze minutę.
Można podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym lub z ziemniakami.

 

 

 

Koszyczki z kiełbasy z serem

 

 

·  4 plastry grubej kiełbasy

·  2 jajka

·  20 dag edamskiego sera

·  ogórek kiszony

·  mielona czerwona papryka

·  sól

    Sposób wykonania :

Kiełbasę nie obierając ze skórki pokroić na plastry.
Jajka roztrzepać widelcem dodać tarty ser, sól i wymieszać.
Plastry kiełbasy ułożyć na grilu, na środek plastra położyć łyżkę jajka z serem i opiekać z jednej strony około 4 minuty.
W czasie opiekania kiełbasy utworzą się koszyczki.
Gotowe posypać papryką i ozdobić ogórkiem kiszonym.

 

 

 

Kotlety baranie z czosnkiem

 

 

·  60 dag baraniny z udźca

·  4 ząbki czosnku

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Mięso umyć, osuszyć ściereczką, oczyścić z powięzi i łoju, pokroić na plastry, lekko pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć, obficie natrzeć roztartym czosnkiem, polać olejem i zostawić w chłodnym miejscu aby skruszało.
Następnie ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek.
Można podawać z gotowaną fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami lub z duszoną fasolką szparagową i ziemniakami.

 

 

 

Kotlety cielęce garnirowane jarzynami

 

 

·  50 dag cielęciny z udźca

·  olej

·  sok z cytryny

·  40 g masła

·  różne jarzyny surowe lub gotowane

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry i lekko pobić tłuczkiem.
Następnie posolić, popieprzyć, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
Tak przygotowane kotlety ułożyć na grilu i piec z każdej strony po około 5 minut.
Gotowe przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny, na każdym położyć kawałek masła i obłożyć jarzynami.
Można podawać z ryżem.

 

 

 

Kotlety cielęce z winem

 

 

·  60 dag cielęciny z udźca

·  białe wino

·  mielone ziele angielskie

·  60 g masła

·  cytryna

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką i obrać z powięzi.
Pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić, polać winem, popieprzyć i posypać zielem angielskim, zostawić w chłodnym miejscu.
Następnie ułożyć na grilu, na każdym kotlecie położyć kawałek masła i opiekać z jednej strony około 5 minut; potem je odwrócić, posmarować masłem i znowu opiekać około 5 minut.
Gotowe przełożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i obłożyć plasterkami cytryny.
Można podawać z ryżem.

 

Kotlety z sarniny w sosie czosnkowym

 

 

·  60 dag młodej sarniny

·  2 ząbki czosnku

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałą sarninę umyć, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry, pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć natrzeć czosnkiem, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
Ułożyć na grilu skruszałe kotlety i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe kotlety przełożyć na półmisek i polać sosem czosnkowym.
Kotlety można podawać z pieczonymi ziemniakami.

 

 

 

Kotlety wieprzowe panierowane

 

 

·  60 dag wieprzowiny z udźca

·  drobna tarta bułka

·  40 g smalcu

·  dwie średnie cebule

·  8 zielonych papryk

·  6 dojrzałych pomidorów

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Mięso umyć w całości, oczyścić z powięzi, pokroić na plastry, pobić tłuczkiem, posolić popieprzyć i zostawić na chwilę w chłodnym miejscu aby skruszało. Zeszklić na smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać oczyszczoną paprykę pokrojoną w krążki, pomidory obrane ze skórki i oczyszczone z pestek, posolić popieprzyć i dusić do miękkości.
Plastry mięsa obtaczać w bułce i ułożyć na grilu, położyć na nich trochę masła i opiekać z każdej strony po około 7 - 8 minut.
Gotowe kotlety ułożyć na półmisku i udekorować duszonymi jarzynami.
Można podawać z ziemniakami.

 

 

 

Kotlety z zająca z jałowcem

 

 

·  Comber i uda młodego zająca

·  10 dag wędzonej słoniny

·  ziarenka jałowca

·  0,1 l czerwonego wina

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Zająca umyć, oczyścić z powięzi, osuszyć ściereczką, pokroić na plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić, naszpikować pokrojoną wędzoną słoniną, popieprzyć, posypać potłuczonym jałowcem, skropić winem i olejem.
Zostawić w chłodnym miejscu aby skruszał.
Ułożyć plastry mięsa na grillu i opiekać z każdej strony po około 7 minut. 
Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i ozdobić brusznicami.
Można podawać z knedlami.

 

 

 

Krewetki z bazylią i prosciutto

 

 

·  20 dużych krewetek

·  1/2 kubka białego wina

·  1/4 kubka balsamicznego octu

·  dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek

·  2 ząbki czosnku

·  10 plasterków prosciutto (szynka zob. Słownik)

·  20 liści bazylii

    Sposób wykonania :

Krewetki opłucz, obierz, zostaw ogonki.
Zmieszaj wino, ocet, oliwę i zgnieciony czosnek.
Wlej do miski (nie metalowej).
Trzy łyżki marynaty odstaw na później, włóż krewetki do misy.
Wymieszaj.
Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na trzy godziny.
Każdy plasterek prosciutto przekrój wzdłuż.
Wyjmij krewetki z marynaty.
Połóż każdą na liściu bazylii i owiń w plaster prosciutto, zostawiając widoczny ogonek.
Nabij na szabelki po pięć krewetek.
Czas grillowania - około 8 minut.
Przełóż na ciepły półmisek i polej zarezerwowaną uprzednio marynatą.

 

 

 

Królik w śmietanie

 

 

·  Comber i uda młodego królika

·  0,2 l kwaśnej śmietany

·  15 dag masła

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Królika umyć, usunąć kości, osuszyć ściereczką i pokroić na porcje, posolić, popieprzyć, polać śmietaną i zostawić w chłodnym miejscu aby skruszał.
Następnie ułożyć na grilu, posmarować częścią masła i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe mięso wyłożyć na półmisek i polać pozostałym gorącym masłem.
Można podawać z ziemniakami piure i dowolną surówką.

 

 

 

Kurczak po chińsku

 

 

·  4 filety z piersi kurczaka

·  15 dag żółtego sera
    marynata

·  4 łyżki oleju

·  2 łyżeczki curry lub przyprawy chińskiej

·  4 ząbki czosnku

·  łyżeczka soku z cytryny

    Sposób wykonania :

Mięso podzielić na porcje, lekko rozbić i włożyć na 2 godziny do marynaty sporządzonej z wymieszanych składników.
Porcje mięsa ułożyć na ruszcie, posypać startym żółtym serem.
Piec do czasu, aż ser się rozpłynie.

 

 

 

Kurczak z białym winem

 

 

·  1 młody kurczak

·  0,1 l białego wina

·  60 g masła

·  cytryna

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Oczyszczonego i wypatroszonego kurczaka umyć, przeciąć na pół i usunąć części kości.
Następnie pociąć na ćwiartki, naciąć w stawach, posolić popieprzyć i polać winem.
Przygotowane porcje ułożyć na grilu, posmarować masłem i opiekać najpierw z wewnętrznej strony około 7 minut.
Następnie odwrócić polać winem, posmarować masłem i ponownie opiekać około 7 minut.
Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.
Można podawać z ryżem.

 

 

 

Kurze piersi na ostro

 

 

·  8 filetów kurzych

·  sól
    na marynatę

·  6 łyżek oliwy

·  6 łyżek octu

·  1 łyżka sosu sojowego

·  1 łyżeczka ostrej papryki

·  1 łyżeczka ostrej musztardy

·  3 łyżeczki ketchupu

·  1 drobno posiekana cebula

·  1/2 łyżeczki soli czosnkowej

·  szczypta tymianku

·  szczypta rozmarynu

    Sposób wykonania :

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj z oliwą.
Filety drobiowe włóż do miski i polej je marynatą.
Odstaw na 2 - 3 godziny.
Co jakiś czas przewracaj.
Osusz piersi ściereczką.
Zapiekaj po 15 - 20 minut z każdej strony.
Podlewaj często marynatą, aby mięso było odpowiednio soczyste.
Posól przed podaniem.

 

 

 

Łosoś w cytrynowej marynacie

 

 

·  2 ząbki czosnku

·  3 gałązki tymianku

·  5 listków bazylii

·  cytryna

·  4 łyżki oleju (ziołowego)

·  60 dag odfiletowanego łososia

·  zielenina

·  cytryna do dekoracji

·  kolorowy pieprz

·  sól

    Sposób wykonania :

Czosnek, tymianek i bazylię posiekać.
Sok z cytryny wymieszać z olejem.
Łososia pokroić na 6 porcji, przełożyć do miski.
Posypać czosnkiem, ziołami i pieprzem, polać marynatą.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Osączyć, osolić, poukładać na folii aluminiowej (brzegi folii podnieść).
Grilować 10 minut.
Udekorować, podawać z bagietką i sałatą.

 

 

 

Łosoś z grilla

 

 

·  4 plastry łososia

·  2 łyżki soku z cytryny

·  3 łyżki oliwy

·  cytryna

·  sól

    Sposób wykonania :

Łososia posmaruj sokiem z cytryny z każdej strony, pozostaw na chwilę, by mięso przeszło kwasem.
Następnie połową oliwy posmaruj ryby.
Pozostałą oliwą natłuść ruszt.
Ułóż łososia na ciepłym ruszcie, zapiekaj około 8 - 10 minut z każdej strony.
Na koniec posól i przybierz ćwiartkami cytryny.

 

 

 

Marynowane żeberka wieprzowe

 

 

·  1,5 kg żeberek wieprzowych

·  sól, świeżo mielony pieprz
    na marynatę

·  1 cebula

·  4 łyżki soku z cytryny

·  1 łyżka oliwy

·  1 łyżeczka ziół prowansalskich

    Sposób wykonania :

Cebulę obierz i drobno pokrój.
Dodaj zioła i sok z cytryny, zalej oliwą.
Żeberka pokrój na kawałki równej wielkości.
Włóż do marynaty na dwie godziny.
Pamiętaj, by żeberka często przewracać.
Mięso osusz.
Opiekaj na grilu tak, by wytworzyła się chrupiąca skórka - około 15 minut z każdej strony.
Na zakończenie dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

Meksykańskie specjały

 

   steki

·  4 steki wołowe

·  tabasco

·  2 ząbki czosnku

·  3 łyżki oliwy

·  sól, pieprz
   żeberka

·  1 kg żeberek wieprzowych

·  3 łyżki ketchupu

·  2 ząbki czosnku

·  5 łyżek miodu

·  4 łyżki sosu sojowego

·  kolendra

·  granulowana cebula

·  pieprz cayenne

·  sól
   warzywa

·  kolorowe papryki

·  2 pęczki dymki

·  2 cukinie

·  2 łyżki oliwy

·  sok z limetki

    Sposób wykonania :

Steki polać oliwą przyprawioną solą, pieprzem, czosnkiem i tabasco.
Odstawić na pół godziny.
Żeberka zamarynować w sosie z ketchupu, miodu, sosu sojowego, tabasco, posiekanego czosnku, kolendry, cebuli, soli i pieprzu cayenne.
Papryki pokroić w paski, dymki w kawałki, cukinię w plastry.
Wymieszać oliwę i sok z limetki, doprawić do smaku, polać warzywa.
Mięsa i warzywa grillować po 5 minut, smarując marynatami.

 

 

 

Ostrygi zapiekane na grillu (Włochy)

 

 

·  4 ostrygi

·  2 gałązki koperku

·  3 łyżki gotowego sosu holenderskiego

·  3 łyżki płatków kukurydzianych

·  10 dag roszponki

·  1,5 łyżki soku z cytryny

·  3 łyżki sherry

·  2 łyżki oliwy

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Muszle z ostrygami umyć, osuszyć, delikatnie otworzyć i skropić odrobiną soku z cytryny.
Koperek umyć, odsączyć i drobno posiekać.
Ostrygi polać sosem holenderskim, posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i koperkiem.
Zapiekać krótko na grilu.
Roszponkę umyć, odsączyć, ułożyć na talerzach.
Połączyć sok z cytryny, sherry i oliwę, doprawić solą i pieprzem.
Roszponkę polać sosem.
Na środku ułożyć po 2 ostrygi.
Sos holenderski można zastąpić gotowym sosem czosnkowym lub przyrządzić go z majonezu wymieszanego z kilkoma posiekanymi ząbkami czosnku, solą i sokiem z cytryny.

 

 

 

Pieczone jabłka

 

 

·  jabłka

·  po łyżeczce cukru na jabłko (cukier można zastąpić miodem albo dżemem)

·  cynamon

    Sposób wykonania :

Jabłka dokładnie umyć, ostrym nożem odkroić części z ogonkiem.
Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
Do powstałych wgłębień wsypać cukier z cynamonem, nakryć odciętymi krążkami.
Owinąć jabłka folią aluminiową i piec około 20 minut.

 

 

 

Pierś indyka z majerankiem

 

 

·  Pierś młodego indyka

·  10 dag wędzonej słoniny

·  10 dag masła

·  majeranek

·  sól

    Sposób wykonania :

Pierś indyka oczyścić, umyć, osuszyć ściereczką i pokroić na plastry.
Następnie naszpikować paseczkami wędzonej słoniny, posolić posypać majerankiem; ułożyć na grilu, posmarować połową masła i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Podczas pieczenia polewać roztopionym pozostałym masłem.
Gotowe mięso wyłożyć na półmisek i polać sosem pieczeniowym.
Można podawać z ziemniakami.

 

 

 

Pstrąg Joanny z lubczykiem 

 

 

·  po jednym pstrągu na osobę

·  sok z 1 cytryny

·  cytryna w ćwiartkach

·  duża wiązka świeżego lubczyku

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Pstrągi spraw nie obcinając im głów.
Umyj, osusz.
Skrop obficie cytryną i natrzyj pieprzem.
Do środka włóż parę gałązek lubczyku.
Możesz także dołożyć koperek i pietruszkę.
Dokładnie zawiń w folię aluminiową, odłóż w chłodne miejsce.
Po godzinie ułóż na rozgrzanym grilu.
Piecz co najmniej 10 minut z każdej strony.
Rozchyl folię, dopiero teraz posól, natychmiast podawaj przybrane ćwiartkami cytryny.
Popijaj białym wytrawnym winem np. Valpolicella lub Chardonnay.

 

 

 

Rozbratel ze słoniną

 

 

·  60 dag rozbratla bez kości

·  olej

·  10 dag wędzonej słoniny

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałe mięso umyć, osuszyć ściereczką, usunąć łój, pokroić na grube plastry i lekko pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
Wędzoną słoninę pokroić na cztery plastry, z jednej strony je naciąć i z obu stron obsmażyć tak, aby powstały grzebienie.
Następnie ułożyć mięso na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe rozbratle wyłożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i ozdobić słoniną.
Można podawać z ziemniakami piure i ogórkiem kiszonym

 

 

 

Rumsztyk z cebulą

 

 

·  60 dag rostbefu bez kości

·  olej

·  2 cebule

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką i oczyścić z łoju.
Następnie pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
Na mocno rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w plasterki, posolić i dusić aby była na wpół miękka.
Rumsztyki ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe ułożyć na półmisku, polać sosem pieczeniowym i na każdym położyć trochę uduszonej cebuli.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów.

 

 

 

Ryby w liściach na sposób grecki

 

 

·  8 świeżych barwen (mogą być inne świeże ryby)

·  8 paseczków skórki cytrynowej

·  8 gałązek kopru włoskiego

·  16 dużych świeżych liści winorośli

·  2 łyżki oliwy z oliwek

·  sól

    Sposób wykonania :

Sprawione ryby opłucz, osusz ściereczką, posól.
Do wnętrza każdej włóż pasek skórki cytrynowej i gałązkę kopru.
Liście winorośli umyj, usuń ogonki i łykowate części i blanszuj je przez 3 minuty we wrzącej wodzie.
Osusz dokładnie.
Ryby posmaruj po wierzchu oliwą.
Zawijaj w dwa zachodzące na siebie liście, zepnij wykałaczką.
Połóż na rozgrzanym grilu i piecz, często odwracając, przez 8 -10 minut.
Podawaj z ryżem na sypko i sosem z kopru włoskiego i cytryny.

 

 

 

Szaszłyki baranie z pieczarkami

 

 

·  60 dag młodej baraniny

·  4 duże pieczarki

·  10 dag chudego wędzonego boczku

·  olej

·  drobno tarta bułka

·  60 g masła

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką, oczyścić z powięzi, pokroić na małe plastry, pobić tłuczkiem, posolić popieprzyć i skropić olejem.
Pieczarki oczyścić, obrać, umyć i pokroić na plasterki; posolić, skropić olejem i razem z mięsem zostawić w chłodnym miejscu.
Boczek pokroić na plasterki i na przemian z pieczarkami nabić na małe rożenki.
Gotowe szaszłyki obtoczyć w tartej bułce, ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 8 minut.
Podczas pieczenia polewać stopionym masłem.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką.

 

 

 

Szaszłyki fantazja

 

 

·  20 dag polędwicy wołowej

·  20 dag polędwicy cielęcej

·  20 dag polędwicy wieprzowej

·  20 dag polędwicy baraniej

·  10 dag przerośniętego boczku

·  3 pomidory

·  1 zielony ogórek

·  3 cebule

·  2 papryki - czerwona i zielona

·  mielona papryka

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Cebule pokrój w grube plastry i lekko podduś na tłuszczu.
Mięso pokrój na kawałki jednakowej wielkości.
Nabijaj na szpikulce na przemian mięso, pokrojone pomidory, paprykę, plasterki ogórka, cebuli i boczku.
Posmaruj olejem.
Po upieczeniu na grillu posyp przyprawami. 
Podawaj z sosami.

 

 

 

Szaszłyki suvlaki (Grecja)

 

 

·  70 dag chudego mięsa wieprzowego (np. schab)

·  oliwa

·  1 1/2 cytryny
   marynata:

·  8 łyżek oliwy

·  4 łyżki białego wytrawnego wina

·  3 łyżki soku z cytryny

·  2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku

·  1 łyżeczka świeżego rozmarynu

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Przygotować marynatę: składniki marynaty połączyć i wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 3 cm
Polać marynatą i włożyć na 10 godzin do lodówki.
Mięso osączyć, nadziać na szpikulce piec na grilu 15 minut, często obracając.
Podawać z sosem tzatziki i ósemkami cytryny do skropienia mięsa.

 

 

Szaszłyki z kurzych wątróbek z boczkiem

 

 

·  50 dag wątróbek kurzych

·  10 dag chudego wędzonego boczku

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Wątróbki oczyścić z błon, żółci i plam żółciowych, szybko umyć, pokroić na kawałki; lekko posolić i popieprzyć, boczek pokroić na cienkie plasterki i nabić na małe rożenki lub patyczki na przemian z wątróbką.
Przygotowane szaszłyki ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 4 minuty.
Można podawać z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.

 

 

Szaszłyk kołecki

 

 

·  30 dag polędwicy wołowej

·  20 dag wędzonego boczku

·  3 cebule

·  4 strąki czerwonej papryki

·  majeranek

·  suszony czosnek

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Wołowinę pokroić w trzycentymetrową kostkę, posypać przyprawami, odstawić na pół godziny.
Boczek i oczyszczoną cebulę oraz paprykę pokroić w plasterki.
Na szpadki nabijać na przemian: mięso, boczek, cebulę i paprykę.
Piec około 10 minut.

 

 

Sznycelki z królika

 

 

·  1 królik

·  10 dag wędzonej słoniny

·  2 jajka

·  gałka muszkatałową

·  drobna tarta bułka

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Królika starannie umyć, usunąć kości, mięso pokroić i razem z pokrojoną słoniną zemleć.
Dodać jajka, sól, startą gałkę muszkatołową, pieprz, tartą bułkę i wszystko razem wymieszać. 
Z masy uformować Sznycelki, obtoczyć je w tartej bułce, polać olejem, ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe polać sosem pieczeniowym.
Można podawać z ziemniakami piure.

 

 

Wątróbka wieprzowa na maśle

 

 

·  60 dag wątróbki wieprzowej

·  curry

·  10 dag masła

·  mąka

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Umytą wątróbkę pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem; posypać curry, lekko posolić, oprószyć niewielką ilością mąki; ułożyć na grilu, obłożyć kawałkami masła i opiekać z każdej strony po około 4 minuty.
Gotową wątróbkę wyłożyć na półmisek, polać gorącym masłem i posolić.
Można podawać z duszonym groszkiem i ryżem.

 

 

Wędzony żółty ser z rusztu

 

 

·  40 dag wędzonego żółtego sera

·  olej

·  mielona czerwona papryka

·  kminek

    Sposób wykonania :

Wędzony ser pokroić na 8 cienkich plasterków.
Papier pergaminowy posmarować olejem, położyć na nim plasterek sera, posypać papryką i kminkiem, przykryć następnym plasterkiem sera, całość zawinąć.
Zawinięty ser położyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 3 minuty.
Gotowy wyłożyć na talerze i rozwinąć z pergaminu bezpośrednio przed spożyciem. Można podawać z chlebem.

 

 

Wieprzowina ze śmietaną

 

 

·  60 dag wieprzowiny z udźca

·  0,1 l kwaśnej śmietany

·  40 g masła

·  sok z cytryny

·  sól

    Sposób wykonania :

Umyte mięso oczyścić z powięzi, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem; posolić, polać niewielką ilością śmietany i zostawić w chłodnym miejscu aby skruszało.
Ułożyć plastry mięsa na grilu, skropić je śmietaną, położyć trochę masła i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe porcje ułożyć na półmisku i skropić sokiem z cytryny.
Można podawać z ryżem i dowolną surówką.

 

 

Zapiekany owczy ser

 

 

·  45 dag owczego sera

·  2 duże pomidory

·  3 - 4 gałązki tymianku

·  1 gałązka rozmarynu

·  5 dag czarnych oliwek

·  grubo mielony pieprz

·  6 łyżek oliwy

    Sposób wykonania :

Ser i pomidory pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm
Ułożyć naprzemiennie na arkuszach folii aluminiowej, na wierzch posypać oliwkami, listkami tymianku, rozmarynu i grubo mielonym pieprzem, skropić oliwą.
Podnieść brzegi folii.
Tak przygotowane zapiekanki ułożyć na ruszcie i grillować 20 - 30 minut. 
Podawać z marynowanymi papryczkami i podpłomykiem.

 

 

Żeberka z rusztu marynowane w piwie

 

 

·  1 kg chudych żeberek wieprzowych

·  sól, świeżo zmielony pieprz
   marynata

·  1,5 szklanki jasnego piwa

·  4 liście laurowe

·  1 łyżka majeranku

·  1 łyżeczka kminku

·  1/2 łyżeczki rozmarynu

·  kilka ziaren jałowca
   sos do smarowania

·  1/2 szklani jasnego piwa

·  3 łyżki oleju

·  2 ząbki czosnku

·  sól

    Sposób wykonania :

Żeberka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem.
Zamarynować żeberka: mięso układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypać roztartymi ziołami, dodać pokruszone liście laurowe i jałowiec.
Zalać piwem, tak aby pokryło ono mięso, i odstawić mięso do lodówki na 24 godziny.
Następnie żeberka wyjąć i wytrzeć z marynaty.
Przygotować sos: czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z piwem, wlać olej, powtórnie wymieszać.
Żeberka posmarować sosem i ułożyć na ruszcie.
Piec z dwóch stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając i smarując sosem w miarę potrzeby.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

 

 

Żółty ser z szynką z rusztu

 

 

·  40 dag twardego żółtego sera

·  20 dag szynki

·  olej

    Sposób wykonania :

Ser pokroić na osiem cienkich plasterków, a szynkę na 4 cienkie plasterki.
Papier pergaminowy posmarować olejem, położyć na nim plasterek sera, na nim plasterek szynki... zawinąć, ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 4 minuty.
Gotowy ser wyłożyć na talerze i rozwinąć z pergaminu bezpośrednio przed spożyciem.
Można podawać z chlebem.

 

Na podstawie materiałów pochodzących z Biblioteki WD, dla portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogę dorzucić kiełbaski grilowane w marynacie z piwa

chude kiełbaski

plastry boczku[tyle ile kiełbasek

piwo Porter

kilka ziaren jałowca[8-10]

ziele ang [4-5szt]

pieprz, sól, olej

Kiełbasę nacinamy owijamy boczkiem,spinamy wykałaczką,zalewamy piwem z przyprawami i kilkoma łyzkami oleju

na drugi dzień pieczemy na grilu polewajac marynatą

Podajemy z sosem[czosnkowym,paprykowym itp]

Smacznego

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak stało w przepisie,a że ja lubię chude to nic nie zmieniałam.

Nie mam nic przeciwko chudym kiełbaskom, tylko jakie to kiełbaski, pytam nieśmiało.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam ze swojej .Ty możesz zrobić z jakiej Ci pasuje [najlepiej też ze swojej]

ważniejsza chyba marynata ,no ...kiełbaska musi być po prostu smaczna już na wstępie [bez marynaty],ale cóż ja się tak rozpisuje -przeciez Ty to wszystko wiesz.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.