Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie na głogu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 BsijZabsij

BsijZabsij

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 23 kwi 2015 - 10:47

Chciałbym się zapytać o wasze doświadczenia z używaniem drewna głogu do wędzenia. Jestem świeżakiem, wędziłem z 10 razy, i nic nie dało moim wędlinom takiego wspaniałego aromatu jak głóg. Latem pod koniec wędzenia dorzucałem jeszcze do paleniska trochę owoców głogu - dodawało to jeszcze intensywności aromatu. Próbowałem wędzić bukiem, korowaną brzozą, ale nie umywało się to nawet do efektu wędzenia głogiem. Czy ktoś z was już tego próbował?


Użytkownik BsijZabsij edytował ten post 23 kwi 2015 - 10:49


#2 tubis3

tubis3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 23 kwi 2015 - 11:10

ciekawy post? ktoś drążył ten tema?



#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 kwi 2015 - 11:19

Nie słyszałem o wędzeniu głogiem . :D  To wcale nie znaczy że nie można . :D

 

 

 Pozdrawiam



#4 BsijZabsij

BsijZabsij

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 23 kwi 2015 - 11:32

Właśnie też sporo czytałem o drewnie do wędzenia i nigdzie nie spotkałem się nawet ze wzmianką o głogu. A to dziwne. Drewno jest twarde i soczyste, nieco podobne do śliwkowego, i sam zapach palonego drewna głogu to jest po prostu poezja, nie wspominając już o aromacie wędzonek :) Używam drewna świeżo ciętego, daje dużo dymu, nie jest gęsty, smolisty tylko lekki i bardzo aromatyczny :)



#5 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 987 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 23 kwi 2015 - 19:28

A ja jesienią zrobiłem nalewkę z owocu głogu.Smak b.dobry.



#6 marcmur

marcmur

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćBochotnica

Napisano 07 maj 2015 - 11:18

No właśnie dostałem trochę drewna głogowego i chyba spróbuję następnego wędzenia z tym drewnem



#7 BsijZabsij

BsijZabsij

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 kwi 2017 - 12:57

I jak efekt? ;) 

Nie polecam głogu jedynie do ryb, zupełnie do nich nie pasuje ten aromat. Za to dostałem teraz spore ilości korzeni winorośli i sądzę że z tego coś ciekawego może wyjść w połączeniu z bukiem, dam znać po świętach :D 



#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 09 kwi 2017 - 15:13

spore ilości korzeni winorośli
z pnączem, łodygami tak -świetnie do serów ale z korzeniami???

#9 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 09 kwi 2017 - 17:22

:) Z głogiem ciekawostka :yes:

Wędziłem korzeniami wiśni, gruszy i jabłoni- stanowiły domieszki. Żadnych zaskoczeń- normalnie...

Dodatki mające wpływ, wg mnie, to łupiny orzechów włoskich i suszone wytłoczyny z czarnej porzeczki :w00t:



#10 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 10 kwi 2017 - 05:46

:) Z głogiem ciekawostka :yes:

Wędziłem korzeniami wiśni, gruszy i jabłoni- stanowiły domieszki. Żadnych zaskoczeń- normalnie...

Dodatki mające wpływ, wg mnie, to łupiny orzechów włoskich i suszone wytłoczyny z czarnej porzeczki :w00t:

Możesz powiedzieć jaki efekt przynosi dodanie łupin orzechów włoskich ?



#11 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 10 kwi 2017 - 06:14

BsijZapsij, masz refleks- po dwoch latach posta reanimujesz.

#12 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 10 kwi 2017 - 09:32

:) Tsosna, efekt jest odmieny niż wędzenia standardowe. Wyczuwalny dodatkowo słodko/gorzki aromat...

Sam dym ma charakterystyczny zapach... "odmienny"...

Trudno to precyzować. Wiaderko 5l łupinek na kilka dorzuceń...

Nie jestem jakoś subtelnie wysmakowany ale różnica dla mnie odczuwalna jest...

Innej maści dodatki nie powodują takich spostrzeżeń, może jeszcze ciut bez/bzy. Kiedyś dowaliłem takich cienkich witek jaśminowych, sporo dość, wierzbowych i innych posmak był kiepski gorzkodrzewny choć to mogło zależeć od wilgotności opału lub/i powietrza....



#13 BsijZabsij

BsijZabsij

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 14 kwi 2017 - 23:06

BsijZapsij, masz refleks- po dwoch latach posta reanimujesz.

Bo po dwóch latach wreszcie zabrałem się za budowę porządnej wędzarni a po co nowy wątek zakładać? ;) 



#14 peacekeeper

peacekeeper

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćSzubin

Napisano 11 maj 2017 - 08:40

Witam, czy można wędzić drewnem z orzecha?



#15 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 11 maj 2017 - 08:47

, czy można wędzić drewnem z orzecha?

Tak - może mieć lekko gorzkawy posmak -  ale niektórym bardzo odpowiada 


Użytkownik Muski edytował ten post 11 maj 2017 - 08:49


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 Olchowy

Olchowy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćkrzyżakowo

Napisano 06 wrz 2017 - 20:37

drewno z orzecha włoskiego jest o.k.  w ilości do 15%   i absolutnie nie używa się świeżych gałązek z liśćmi .

 

  Wracając do sedna tematu :    drewno głogu jak najbardziej nadaje się do wędzenia ,tak z korą jak i liśćmi,oraz owocem ... 

 

   Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych