Skocz do zawartości

Buduję wędzarnię od pomysłu...


Ziraba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od lat pragnąłem mieć własną wędzarnię z prawdziwego zdarzenia. Nadszedł moment że w opanowywaniu ogrodu mogę sobie pozwolić na realizację marzeń. Czytałem sporo postów na ten temat na różnych stronach i szukałem informacji jak zrobić żeby było dobrze.

Opisując krok po kroku moje działania będę zadawał pytania tak by specjaliści mi doradzali. Jestem teraz na etapie projektu. Chcę wykorzystać materiały które mam.

 

Projekt:

(obrazek już zyskał kilka drobnych zmian - np. wymiary, ale ten mi najlepiej wyszedł :P )

 

1. podłoże:

Terenu u mnie są piaszczyste zatem aby moja wędzarnia była stabilna i przetrwała lata wykopuję otwór o głębokości 60 cm i zasypuję gruzem betonowym, którego mam pod dostatkiem po remontach. Zostawiam 20 cm pod powierzchnią ziemi. następnie układam kilka większych kawałków  betonu z przerwami, tak by ograniczyć trochę koszty betonu. Jako że po przebudowach został mi drut żebrowy więc wykonuję lekkie zbrojenie. Zalewam gęstym betonem tak by posadzka wystawała ok 10 cm ponad ziemię.

2. Palenisko:

Duże palenisko o wymiarach zewnętrznych 80/100/80 a wewnętrznych 50/80/70. wielkością paleniska chcę osiągnąć efekt taki żeby paląc w nim ogień nie stykał się ze ściankami (tak jak w piecu grzewczym) ale żeby palił się w formie takiego mini ogniska gdzie mógłbym swobodnie manipulować kawałkami drewna. Drugim powodem rozmiarów jest to żeby do kanału dymnego nie wchodziły płomienie ani w wyniku cugu żar, tylko sam dym.

Ze względu na zapas cegły dziurawki, wykorzystuję ją jako materiał budowlany zewnętrzny. (całość i tak na końcu zyska tynk, żeby pasowała do domu. wewnątrz obudowuję ściany cegłą szamotką (pionowo, tak by była cienka). Szamotki też mam zapas po rozbiórce pieców kaflowych w starym domu. Pomiędzy szamotką a ścianką zewnętrzną pozostawiam przestrzeń o grubości ok. 3cm, jako izolację.

Tu pierwsze dwa pytania: czy w przestrzeń tą wsadzić watę szklaną, lub wełnę mineralną?

                                          Czy ta szamotka top dobry pomysł? (czytałem że nie nadaje się, ze względu na właściwości higroskopijne i trzymanie ciepła, aczkolwiek nie było to w takim układzie jak planuję więc pytam)

Nad paleniskiem umieszczę grubą blachę żeliwną w celu wykorzystania grilowędzarni w dodatkowej funkcji jaką jest kuchenka. Przydatne będzie to np. przy świniobiciu do gotowania wody, albo wydziwień gilowych czyli jakiś gulaszy, itd.

3. kanał dymny:

zastanawiałem się nad różnymi formami, kształtem i materiałem, ale ostatecznie zostanę chyba, że względu na koszty i ilość pracy przy rurze żeliwnej o średnicy 200mm. Do paleniska podpięta będzie nisko, bo tylko 5/10 cm od podłoża.

Rura ułożona będzie pod lekkim kątem, a centralnie pod paleniskiem zagięta tak by do komory wchodziła pionowo.

Trzecie pytanie: czy rurę tą ocieplać wełną mineralną lub szklaną i obudować czy tylko obudować?

Długość kanału wyniesie ok1,5m

 

4. Płyta:

podstawą dla komory będzie gruba na ok. 6 cm płyta betonowa lekko zbrojona która połączy całą konstrukcję. będzie połączona z żeliwną płytą nad paleniskiem. Osadzona na ściankach węższych krawędzi całej konstrukcji i plechach.

5. Komora dymna/grill:

Z kanału dymnego do komory dym napotka szeroki deflektor, dzięki czemu będzie się rozchodził po całek objętości komory.

Wymiary komory po poprawkach (w stosunku do I obrazka) wyniosą na zewnątrz100/100/120 cm, a wewnątrz ok. 80/80/110cm. Tak by wędzone wyroby nie stykały się ze ściankami oraz żeby nie były przy samym syficie i daleko od podłoża. tak jak w przypadku paleniska budulcem będzie cegła dziurawka. od wewnątrz ochlapana warstwą zaprawy szamotowo-cementowej,  a od zewnątrz otynkowana.

Wspominany deflektor będzie pełnił również rolę paleniska do grilla. Na wysokości ok. 80 cm od spodu komory będą po bokach szyny do montażu wieszaków na wędzonki, tak jak na niższych wysokościach szyny na ruszt dla grilla. Moim zamiarem jest też stworzenie możliwości montażu rożna ruchomego do przygotowywania np. prosiaków w całości.

Na środku stropu będzie otwór kominowy z zamontowanym szybrem i komin ceramiczny o dł. 30 cm ponad daszek.

6. Wykończenie:

Całość będzie otynkowana na wzór domu a blat obłożę płytkami mrozoodpornymi, które zostały mi z remontu. O odpadanie z powodu przegrzania się nie martwię gdyż blat nie będzie się nagrzewał - nie styka się z kanałem dymnym.  Nie buduję konstrukcji altankowej, ani dużego dachu nad wędzarnią, gdyż nie ma takiej potrzeby. Konstrukcja będzie stała obok sporej altany. Zadaszę jedynie komorę dymną.

 

Materiały tak jak wspominałem wszystkie już mam. Jak skomentujecie bracia i siostry specjaliści mój projekt i podsuniecie kilka uwag i rad to przystąpię do budowy na bieżąco komentując temat i dodając zdjęcia.

 

Z góry dzięki wielkie za pomoc.

 

post-73172-0-81905700-1430387915_thumb.jpg

post-73172-0-39482900-1430387930_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm połączenie takiego paleniska z funkcją grillowania i płyta żeliwna do gotowania to nieporozumienie , nie da się sensownie tego zrobić to tak jakbyś kupił sobie Porsche i jeździł z żona na wycieczki ona rowerem Ty samochodem ;) 

Jeśli już ma być tak jak piszesz przy zachowaniu projektu i tej estetyki to zamiast schowka pod komorą zrób drugie palenisko do wędzenia oczywiście bez żadnego szamotu, nawet drzwiczek nie musisz robić, Komorę zamiast tynkować od środka wyłóż drewnem. W małym palenisku dołóż ruszt i zostaw szamot będzie kuchnia z grillowa płytą żeliwna, wadą takiego rozwiązania będzie to że nie będziesz mógł jednocześnie wędzić i grillować/gotować no chyba ze zrezygnujesz z przewodu dymowego i pokombinujesz z kominem od małego paleniska ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm połączenie takiego paleniska z funkcją grillowania i płyta żeliwna do gotowania to nieporozumienie , nie da się sensownie tego zrobić to tak jakbyś kupił sobie Porsche i jeździł z żona na wycieczki ona rowerem Ty samochodem ;)

 

Oczywiście połączenie to nie przewiduje jednoczesnego używania. Np. przy świniobiciu najpierw ugotuję wodę dzięki czemu osuszę całą wędzarnię. Potem regulując szybrem i drzwiczkami od paleniska rozpocznę wędzenie. z Góry odrzuciłem działania połączone.

 

Jeśli już ma być tak jak piszesz przy zachowaniu projektu i tej estetyki to zamiast schowka pod komorą zrób drugie palenisko do wędzenia oczywiście bez żadnego szamotu, nawet drzwiczek nie musisz robić, Komorę zamiast tynkować od środka wyłóż drewnem.

To jest powód dla którego wygrała rura żeliwna jako materiał na kanał dymny i taka forma podstawy pod komorą. w każdej chwili rurę mogę ściągnąć i przerobić na sposób bezpośredni wykorzystując miejsce po komorą. Nie jest to schowek na drewno, bo zaraz obok mam złożone 6 kubików porąbanego drzewa olchowego. zostawiłem sobie miejsce do manipulacji.

Dziękuję za radę z wyłożeniem drewnem... Na pewno skorzystam

 

W małym palenisku dołóż ruszt i zostaw szamot będzie kuchnia z grillowa płytą żeliwna, wadą takiego rozwiązania będzie to że nie będziesz mógł jednocześnie wędzić i grillować/gotować no chyba ze zrezygnujesz z przewodu dymowego i pokombinujesz z kominem od małego paleniska ;)

 

jak nie wypali mój pomysł, to mogę wtedy od "małego" paleniska przewód kominowy wypuścić z tyły i nie będzie problemu.

Wtedy będę mógł jednocześnie gotować i albo grilować albo wędzić sposobem bezpośrednim. :)

 

Dzięki za rady... znajdą zastosowanie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj :) Na projekcie jest jeden dość istotny błąd :rolleyes:  Wyjście kanału dymowego powinno się znajdować u góry paleniska :thumbsup:  Lepiej poprawić na rysunku niż póżniej przerabiać :cool:  Pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście połączenie to nie przewiduje jednoczesnego używania
 

 

Tu już nawet nie chodzi o równoczesne używanie bo to temat który wyniknął z dalszej części mojego posta problem polega na tym, że inaczej budujemy paleniska wysokotemperaturowe do grzania czy gotowania a inaczej do wędzenia ;)

Drzwiczki z projektu sa typowymi drzwiczkami pieca kaflowego czy kuchenki z popielnikiem i rusztem czyli do spalania wysokotemperaturowego którego celem jest uzyskanie jak najwyższej temperatury w krótkim czasie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj :) Na projekcie jest jeden dość istotny błąd :rolleyes:  Wyjście kanału dymowego powinno się znajdować u góry paleniska :thumbsup:  Lepiej poprawić na rysunku niż póżniej przerabiać :cool:  Pozdrawiam :)

Rzeczywiście... Czytałem o tym ale moja analiza chyba błędnie zadziałała :P. poprawię się.

 

Właśnie o takie rady jak wasze mi chodzi. Człowiekowi się wydaje że dużo wie, a resztę wykombinuje... potem okazuje się że nawet wiedza dziadów bywa mylna, albo mylnie przekazywana. Dzięki wielkie

 

Oczywiście połączenie to nie przewiduje jednoczesnego używania
 

 

Tu już nawet nie chodzi o równoczesne używanie bo to temat który wyniknął z dalszej części mojego posta problem polega na tym, że inaczej budujemy paleniska wysokotemperaturowe do grzania czy gotowania a inaczej do wędzenia ;)

Drzwiczki z projektu sa typowymi drzwiczkami pieca kaflowego czy kuchenki z popielnikiem i rusztem czyli do spalania wysokotemperaturowego którego celem jest uzyskanie jak najwyższej temperatury w krótkim czasie ;)

 

Przyznaję się że wrysowałem je bo rozbierając piece kaflowe ostały mi się takie. Wcześnie były planowane drzwi z prostej blachy bez rusztu, tylko palenisko wyścielone gliną. i teraz jeżeli zostanie wersja że będzie szamotka, płyta żeliwna, to wtedy będą te drzwiczki, ruszt, a komin wypuszczę osobno w górę w plecach. Wtedy też zgodnie z naszą rozmową będzie drugie palenisko.

Jak zostanie koncepcja pośredniego, to zlikwiduję szamot, drzwi zamienię na prostą blachę, a kanał dymny podniosę do góry paleniska. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą taka gruba płyta żeliwna to najlepszy grill na świecie ;) 

I właśnie takie coś postawię w tym roku obok wędzarni dodatkowo z miejscem na ognisko do "kociołkowania" i okrągłym opuszczanym nad ognisko rusztem typowego grilla to tak na wszelki wypadek jakiegoś drobnego najazdu "głodnych"  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem kilka poprawek w moim projekcie:

1. Materiałem jest pełna cegła.

2. Cegłą szamotką wyścielone będzie jedynie palenisko pod płytą żeliwną, gdyż tam musi być wyższa temperatura i dłużej się utrzymywać.

3. Palenisko dla wędzarni przeniosłem do "środkowego" przedziału podstawy, dzięki czemu kanał dymny skróciłem z 1,5m do 0,6m. Deflektor pełniący jednocześnie rolę paleniska grillowego pozostaje. ściany komory od połowy w górę będą wyścielone listewkami. 

4. Palenisko z "kuchenki" będzie miało osobny komin podpięty w górnej części z tyłu konstrukcji.

post-73172-0-56373500-1430729718_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozważ zmianę rozwiązania "kominka" z komory wędzarniczej , z wypowiedzi na forum wynika jednak ze lepiej się sprawują  boczne wyloty dymu (regulowane) , czy wręcz worek jutowy  w Twoim przypadku raczej nie wchodzi to w grę  :) (worek jutowy) .  Obawiam się ze przy takim rozwiązaniu przepływ dymu będzie od wylotu z "rury" do kominka a po bokach nic lub mało.(pomijam rozważania na temat skroplin itp )   W dobrze zestrojonej wędzarni nie powinno być obracania kii (gdyż dym równomiernie rozchodzi się po całej komorze). Może  przykrycie komory deseczkami z pozostawionymi  pomiędzy nimi  szparami i na to dach ?. Oczywiście Twoja wędzarnia i zrobisz jak uważasz ale tak mi się "nasunęło"  :) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm... nie sądzę. Jak bym tak sądził to nie rejestrował bym się tu i nie pytał o rady. Zależy mi na dobrej konstrukcji na lata. Po prostu zawsze korzystałem z mobilnej prostej wędzarni z paleniskiem odsuniętym na bok. Przemyślę jeszcze sprawę. :) w zasadzie to już nie wielka różnica w konstrukcji czy środkowe czy pod komorą. tak czy siak będzie wlot do komory z szerokim deflektorem, więc mogę po prostu nie wsadzać rury :).

Co do kominka  i w ogóle daszku nad komorą to wygląd na rysunku wynika z tego że plastykę miałem ostatnio w podstawówce. :P czy dobra była by forma przedstawiona na tym szkicu co poniżej? daszek jednolity z lekkimi spadami w celu ociekania, a wąskie otwory pod daszkiem na każdej ze ścian z zasuwaną metalową zasłoną.

post-73172-0-45708800-1430733093_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie nie osuszysz wędlin ,  nie wyregulujesz  dymu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/przeczytaj temat

 

post numer 3 (oczywiście cały temat też warto przeczytać :D )

 

Może inaczej daszek który pokazujesz  jest na kominku czy na komorze . Jeżeli na komorze  to otwory  za małe , jeżeli na kominku to w ogóle nie spełniają swojej roli. Nie którzy z   kolegów i koleżanek  mają wręcz uchylany dach do osuszania wędzonek weź to pod uwagę   W mojej ocenie otwory zaproponowane powyżej tz. w poście numer 3 w tej wielkości i ilości załatwiają  temat osuszania i regulacji + ewentualnie uchylone minimalnie drzwi ( nie jest konieczny uchylany dach który mimo wszytko jest trochę kłopotliwy w wykonaniu  a w niektórych projektach niemożliwy do wykonania)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

pomysł dobry.... ALE.... zrobienie dachu kopertowego to wbrew pozorom nie taka łatwa sprawa....ale również jest sporo odpadu przy budowie takiego daszku. Moim zdaniem dwu spadzisty będzie prostszy w montażu!

Dziurek to bym również więcej zrobił.... patent Andyandy z przesuwną listwą z otworami sprawdza się w 100%! 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odniosłem się do rysunku z Twojego postu numer 9 . Masz opinie ArkoGdynia  , W  poście Andyandy jest napisane " minimum z dwóch"   . Posiadanie otworów  regulowanych z czterech  pozwoli Ci na jeszcze lepszą  regulacje dymu . Dach kopertowy z definicji jest trudniejszy w wykonaniu  jeżeli nie musisz (nawiązanie do architektury domu) to nie stosuj  go (chyba ze bardzo chcesz ) . W dachu kopertowym jak będzie padało o to zawsze będzie Ci skapywać deszcz na drzwi wędzarni, chyba że rynna ale bez przesady (co nie jest przyjemne jak w niej operujesz, skapujący deszcz z dachu ) w dwuspadowym jak jak drzwi zrobisz na "szczytach" to nie  :D  mala rzecz a cieszy

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ponownie :)

Wczorajsze świętowanie dnia strażaka było dla mnie owocnym czasem :) nie tylko dlatego że mocno świętowałem (wszystkim strażakom najlepsze życzenia) ale też dlatego że wykonałem chyba już ostateczny szkic mojej wędzarni. Starałem się zachować proporcje wymiarów. Efekt od przedstawionego może różnić się wysokością, gdyż zastanawiam się czy nie obniżyć o 2 cegły wylewki nad paleniskami. Wyjdzie już w trakcie murowania :)

 

Baza jest ta co od początku ale uwzględniłem wasze rady i przemyślałem sprawę co bym chciał mieć. To ma być urządzenie wielofunkcyjne, taka moja kuchnia ogrodowa, na której będę mógł przygotowywać zdrowe wiejskie jedzenie według sprawdzonych receptur.

 

No to teraz omówię krótko jeszcze praz projekt według numerków na obrazku:

 

1. Palenisko pod wędzarnią - bezpośrednie, pomiędzy komorą a paleniskiem otwór okrągły w stropie o średnicy 20cm, nad otworem duży deflektor. Wyścielone prawdopodobnie warstwą gliny żeby beton nie pękał, albo czymś innym... Ścianki z pełnej cegły.

 

2. Komora wędzarnicza - będąca jednocześnie grillem. ściany z cegły pełnej wyścielonej deskami. Duży deflektor to jednocześnie palenisko dla grilla. 2 poziomy szyn po bokach dla drążków do wędzenia i niżej 3 poziomu szyn na kratkę do grilla. Dzięki szerokiemu deflektorowi dym w komorze będzie rozchodził się równomiernie.

 

3. Dach dwuspadowy, jak mi ostatnio radzono. Z frontu unoszony.

 

4. Otwory dymne na dwóch ścianach przy szczycie regulowane zasłoną metalową osadzoną w szynach i zawieszoną na lince. pozwoli to regulować pracę wędzarni.

 

5. Piec chlebowy. Postanowiłem ten element dodać, gdyż uwielbiam wiejski chleb a w piekarniku nie wychodzi taki jak z pieca... zrobiony oczywiście z cegieł szamotowych w formie kopuły, a pomiędzy szatką i cegłami grupa izolacja. W prawdzie może ktoś mnie skrytykować że piec chlebowy to raczej na poziomie górnym ale z różnych względów wolę takie rozwiązanie.

 

6. Palenisko pod blachę(kuchenkę). tu się nic nie zmieniło. pozostają drzwiczki od pieca kaflowego, ruszt, wyścielenie szamotką a pomiędzy szamotką i cegłą 1-3cm izolacji powietrznej.

 

7. Żeliwna płyta grzewcza o grubości około 1cm (taką mam).

 

8. Komin odprowadzający dym z pieca chlebowego i paleniska pod kuchenką.

 

9. blat roboczy wyłożony płytkami. Blat choć znajduje się nad piecem chlebowym to jednak dzięki grubej izolacji wokół szamotki, i przerwie pomiędzy izolacją a stropem nie powinien się nagrzewać.

 

10. Ścianka - konstrukcja będzie ustawiona plecami do ogrodzenia siatkowego, dlatego dla własnego komfortu i dyskrecji postanowiłem dołożyć tą ściankę. będzie ona też doskonałym podłożem dla półeczek i wieszaków na narzędzia mojej ogrodowej kuchni.

 

 Nad całością będzie jeszcze wiata, ale jej nie opisuję bo powstanie później.

 

To wszystko. Wkładam duży czasu i uwagi żeby dobrze dopracować to co ma mi służyć lata i przyczynić się do zdrowego i smacznego jedzenia dla mojej rodziny, a dodatkowo rozwijać moją pasję kulinarną. :)

 

 

Pozdrawiam, Czuj Dym!!!

post-73172-0-74818700-1430820723_thumb.jpg

Edytowane przez Ziraba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

pomyśleć trzeba o przewodzie spalinowym do pieca chlebowego bo w innym przypadku będzie cały przód opalony i podczas pieczenia chleba nie będziesz w stanie ustać przy blacie roboczym bo parzyć będzie w nogi.... więc trzeba się nad rym zastanowić.... koncepcja ogólnie fajna... dość masywna ale fajnie wkomponowana w jakiś narożnik tworzyć będzie bardzo fajną "kuchnię polową".

Teraz musisz się zastanowić nad wymiarami co by za małe lub za duże to nie było!!

 

Z przyjemnością zobaczę co z tego wyjdzie....

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to skoro praca na kolankach Cię kręci, to OK. Nie mniej jednak to wbrew jakimkolwiek zasadom budowy pieca chlebowego, ale cóż, różne wynalazki już widziałem, i różne do nich teorie, aby te pomysły uzasadnić, osobiście odradzałbym ten pomysł, podobnie jak ci odradzili spad dachu tak aby woda leciała na własną twarz, ale to twój piec i życzę powodzenia.


https://www.google.se/search?q=piec+chlebowy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4qFIVeXFJsGmsAG5-oHgDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=896

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pomyśleć trzeba o przewodzie spalinowym do pieca chlebowego bo w innym przypadku będzie cały przód opalony i podczas pieczenia chleba nie będziesz w stanie ustać przy blacie roboczym bo parzyć będzie w nogi.... więc trzeba się nad rym zastanowić....

Otwór wlotowy powietrza jest w drzwiczkach, a spaliny będą odprowadzane tym kominem z tyłu, wspólnym dla pieca i paleniska z kuchenki.

 

No to skoro praca na kolankach Cię kręci, to OK. Nie mniej jednak to wbrew jakimkolwiek zasadom budowy pieca chlebowego, ale cóż, różne wynalazki już widziałem, i różne do nich teorie, aby te pomysły uzasadnić, osobiście odradzałbym ten pomysł

 Nie powiedział bym że mnie kręci. ale budować obok kolejną konstrukcję żeby osadzić w niej piec chlebowy, nie chcę, bo za chwile wyszedł by z tego budynek. to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Tym bardziej z pieca chlebowego będę korzystał najrzadziej.

 

podobnie jak ci odradzili spad dachu tak aby woda leciała na własną twarz, ale to twój piec i życzę powodzenia.

Wybrałem ten kierunek dachu, dlatego że i tak budowla będzie miała nad sobą wiatę. w tej pozycji będę miał z przodu otwierany daszek i na dwóch bokach łatwą regulację dymu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

6. Palenisko pod blachę(kuchenkę). tu się nic nie zmieniło. pozostają drzwiczki od pieca kaflowego, ruszt, wyścielenie szamotką a pomiędzy szamotką i cegłą 1-3cm izolacji powietrznej.
  Jak Cię mogę prosić.... Zrób szkic samej kuchenki....bo wydaje mi się ,że drzwiczki są za nisko :rolleyes:  Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.