Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia i grill - Młynkówka

grill wędzarnia altana młynkówka kibelek palenisko bezpośrednie drewniana komora

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#41 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 22 cze 2015 - 20:20

Masz tzw węzeł sanitarny więc przy wedzarni postaw zlew i komorę do osadzania / osuszania z czasem można sie pokusić o komorę zimnego wedzenia ;)

Tapniete z GT-I9500

#42 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 23 cze 2015 - 22:29



przy wedzarni postaw zlew i komorę do osadzania / osuszania


Zlew zrobiłbyś w blacie roboczym po lewej stronie od komory? Czy w tym zamykanym pomieszczeniu obok wędzarni?
Pomieszczenie ma 100×120cm.
Komora do osadzania/osuszania o której piszesz jak powinna wyglądać? Jakieś szczególne wyposażenie? Przeleciałem na szybko po tematach ale nigdzie nie znalazłem.
Dzięki za odpowiedź.

Masz tzw węzeł sanitarny więc przy wedzarni postaw zlew i komorę do osadzania / osuszania z czasem można sie pokusić o komorę zimnego wedzenia ;)

Tapniete z GT-I9500



Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

#43 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 24 cze 2015 - 06:30

Zlew zrobiłbyś w blacie roboczym po lewej stronie od komory? Czy w tym zamykanym pomieszczeniu obok wędzarni?

 

Jeżeli chodzi o zlew to jest kwestia użyteczności, jeżeli w miejscu gdzie będziesz wędził ( działka) będziesz również wytwarzał wyroby to jak najbardziej taki zlew Ci się przyda! U kolegi rzeźnika na Kaszubskiej Spółdzielni Smaku mamy taki głęboki zlew dwukomorowy i wodę doprowadzoną wężem ogrodowym i wszelkiej maści gary, pojemniki i nadziewarki myje się rewelacyjnie. Jeżeli jednak będziesz tam tylko wędził to myślę, że zlew będzie nie do końca potrzebny.

Ja w pomieszczeniu bym go nie robił jak już to w blacie  :thumbsup:

 

Komora do osadzania/osuszania o której piszesz jak powinna wyglądać? Jakieś szczególne wyposażenie? Przeleciałem na szybko po tematach ale nigdzie nie znalazłem.

Jest to po prostu miejsce gdzie możesz powiesić gotowe wyroby przed włożeniem do wędzarni - następuje wtedy wstępne osuszenie wyrobów... komora taka powinna mieć dość dobry przewiew oraz powinna być zabezpieczona przed dostępem wszelkiego robactwa... więc takie pomieszczenie można zaadaptować również jako takie miejsce.... Jeżeli deski są szczelne to wystarczy zrobić jakąś porządną wentylację i zabezpieczyć ją siatką na owady i zrobić drążki na kije.... jeżeli nie są szczelne to wybić od środka komorę w całości siatką na owady i też będzie super... ale podstawa... dobra wentylacja!

Funkcję komory do osadzania można oczywiście połączyć z innymi funkcjami pomieszczenia i niejako przy okazji osuszać/obsadzać tam wyroby...

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  



#44 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9380 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 cze 2015 - 09:32

Jest to po prostu miejsce gdzie możesz powiesić gotowe wyroby przed włożeniem do wędzarni - następuje wtedy wstępne osuszenie wyrobów..

To miejsce może również służyć do odstawiania kijów z wędlinami w czasie ich przekładania w wędzarni oraz wstępnego studzenia po pieczeniu.

Taki stojak obok wędzarni jest wręcz niezbędny.



#45 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 24 cze 2015 - 10:54

 

Jest to po prostu miejsce gdzie możesz powiesić gotowe wyroby przed włożeniem do wędzarni - następuje wtedy wstępne osuszenie wyrobów..

To miejsce może również służyć do odstawiania kijów z wędlinami w czasie ich przekładania w wędzarni oraz wstępnego studzenia po pieczeniu.

Taki stojak obok wędzarni jest wręcz niezbędny.

 

 

To może taki stojak zrobić nad blatem roboczym? Będzie w bezpośrednim sąsiedztwie drzwi do komory wędzarniczej (po lewej stronie).



#46 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 cze 2015 - 11:15

To może taki stojak zrobić nad blatem roboczym? Będzie w bezpośrednim sąsiedztwie drzwi do komory wędzarniczej (po lewej stronie).

Dobry pomysł.   :)  



#47 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1553 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 cze 2015 - 12:57

Qrcze żebyś nie miał tego blatu roboczego z lewej strony to mógłbyś przerzucić drzwi wędzarni nad palenisko. Wtedy miałbyś oba pomieszczenia obok siebie.



#48 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 24 cze 2015 - 13:27

Ja bym się już nie bawił w przeróbki i zostawił estetycznie wykonaną wygódkę :)  Oddzielisz ścianką drewutni i będzie akurat "pod ręką" dla gości zasiadających pod altanką :thumbsup:  Tylko postaraj się o jakieś źródło światła, żeby przypadkiem ktoś nie narobił do wędzarni  :devil: A gdzie ten zapowiadany w tytule tematu grill?



#49 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 24 cze 2015 - 14:42

Qrcze żebyś nie miał tego blatu roboczego z lewej strony to mógłbyś przerzucić drzwi wędzarni nad palenisko. Wtedy miałbyś oba pomieszczenia obok siebie.

 

Tak miało być pierwotnie... Ale za radą jednego z kolegów przełożyłem drzwi do komory na inną ścianę niż drzwiczki paleniska, żeby przy podglądaniu komory nie parzyło w piszczele :) 


A gdzie ten zapowiadany w tytule tematu grill?

 

 

Grill czeka na swoją kolej :)

W pierwotnym planie miała być wędzarnia z grillem razem pod altaną. Na początku mojego wątku opisuję całe dylematy - zachęcam do lektury :) Ostatecznie wędzarnia wywędrowała w sąsiedztwo kibelka, aż ostatecznie wykurzyła kibelek z jego pierwotnego miejsca. Taka historia :)

 

Grill powstanie pod altaną przy murowanej ścianie, zgodnie z pierwotnym planem. Zdjęcie altany poniżej :)

 

Załączony plik  2015-04-19 17.51.51.jpg   211,29 KB   12 Ilość pobrań



#50 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 24 cze 2015 - 18:29

Szybko nasmarowany plan sytuacyjny wg nowej koncepcji

 

Od prawej:

- toaleta

- drewutnia

- dziedziniec z pieńkiem :)

- pomieszczenie techniczne

- wędzarnia

- blat roboczy

 

Te mazaje na pierwszym planie to żywopłot :)

 

Załączony plik  2015-06-24 18.52.30.jpg   147,83 KB   12 Ilość pobrań



#51 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 24 cze 2015 - 19:01

WC na zewnątrz dobra rzecz tylko zimą trzeba spuszczać wodę z instalacji a do muszli wlewać płyn do chłodnicy / denaturt/ zimowy płyn do spryskiwacza lub sypać sól (sol to przy minimalnej ujemnej temp -nie wiem czy przy np -10 da radę ). Praktycznie  w WC będziesz miał temp otoczenia. Czyli listopad-kwiecień nie bardzo będziesz jej  używał, podejrzewam że w tym okresie będziesz robił mniej imprez a tym samym zapotrzebowanie na jej użycie będzie mniejsze. Reasumując jeżeli masz na działce niekrępujący(to przy większej ilości gości jak nie chcesz aby Ci się kręcili po domu)  dostęp do  ogrzewanego całorocznego  W.C  lub możesz mieć (np. zrobić gdzieś w piwnicy) to nie robiłbym bym W.C jeżeli nie masz dostępu  (nie czytałem całego postu nie wiem czy na działce masz np dom) to nie ma wyjścia i bym zrobił. Tak patrze jeszcze czy nie "wyciągnąć " dachu nad blatem roboczym tak aby np zrównał się np z dachem na wędzarni wtedy masz możliwość pracy jak pada mży deszcz w naszym klimacie bezcenne  :)  


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 24 cze 2015 - 19:13


#52 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 24 cze 2015 - 19:23



jeżeli nie masz to nie ma wyjścia i bym zrobił. Tak patrze jeszcze czy nie "wyciągnąć " dachu nad blatem roboczym tak aby np zrównał się np z dachem na wędzarni wtedy masz możliwość pracy jak pada mży deszcz w naszym klimacie bezcenne :)


Poza tym co widać to niestety na działce nic jeszcze nie ma. Dom w planach więc ten kibelek to jedyna opcja :) Musi być póki nie zbudujemy domu. Później też się przyda jako alternatywa dla biegania po domu przy okazji ogrodowych imprez.

Nad przedłużeniem dachu się zastanawiam. Funkcjonalny na pewno by był. Nie wiem tylko czy nie zaburzy proporcji całej konstrukcji. Myślałem żeby go wyciągnąć na długość blatu roboczego a to dość dużo bo ok 2m

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

#53 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 lis 2015 - 20:43

Po długiej nieobecności czas nadrobić zaległości w relacji. Mimo, że się tutaj nie miałem czasu udzielać to na działce prace postępowały.

 

Docieplenie ścian wędzarni i druga warstwa desek (pióro-wpust):

 

Załączony plik  2015-08-01 15.53.49.jpg   123,56 KB   13 Ilość pobrań

 

Ściany i sufit docieplone:

 

Załączony plik  2015-08-02 17.50.47.jpg   167,81 KB   12 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2015-08-22 14.50.27.jpg   132,85 KB   12 Ilość pobrań

 

Przyszedł czas na zrobienie drzwi. Szkielet przygotowałem z kantówki struganej 4x4cm. Obity obustronnie deskami 1cm (pióro-wpust). Wewnątrz docieplenie z wełny.

 

Załączony plik  2015-10-06 16.44.09.jpg   145,08 KB   11 Ilość pobrań

 

i drzwi gotowe:

 

Załączony plik  2015-10-07 18.17.43.jpg   126,58 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2015-10-10 16.51.50.jpg   102,55 KB   11 Ilość pobrań

 

Zamek wg własnego pomyślunku :)

 

Załączony plik  2015-10-10 16.52.13.jpg   101,13 KB   11 Ilość pobrań

 

Nad drzwiami i na bocznej ścianie umieściłem zamykane otwory dymowe:

 

Załączony plik  2015-10-10 16.52.59.jpg   100,02 KB   11 Ilość pobrań

 

Pojawił się również termometr:

 

Załączony plik  2015-11-01 09.47.45.jpg   101,05 KB   11 Ilość pobrań

 

Front wygląda tak:

 

Załączony plik  2015-11-01 10.51.04.jpg   171,98 KB   12 Ilość pobrań

 

 

 

 


Wnętrze komory wykończone. Pojawiły się kije i haki

 

Załączony plik  2015-11-01 10.12.41.jpg   101,34 KB   12 Ilość pobrań

 

a w palenisku pojawił się pierwszy ogień - YUPPIIII

 

Załączony plik  2015-11-01 10.50.52.jpg   110,07 KB   13 Ilość pobrań

 

Jak jest i ogień to jest i pierwszy dym!

 

Załączony plik  2015-11-01 10.51.14.jpg   100,18 KB   11 Ilość pobrań

 

Na początek poszła kiełbasa surowa nabyta drogą kupna. Już nie mogłem się doczekać pierwszej wędzonki więc poszedłem na łatwiznę:

 

Załączony plik  2015-11-06 12.24.58.jpg   195,26 KB   13 Ilość pobrań

 

W międzyczasie powstaje nowy węzeł sanitarny. Dodatkowo przy okazji rozbudowany o drugą część, która będzie pełniła funkcję małego warsztatu z miejscem na podstawowe narzędzia.

 

Załączony plik  2015-11-01 13.33.15.jpg   185,83 KB   13 Ilość pobrań

 

Osiągnięto temperaturę przelotową :)

 

Załączony plik  2015-11-06 13.15.16-2.jpg   110,71 KB   12 Ilość pobrań

 

Dymek wydostaje się nie tylko przewidzianymi otworami pod dachem ale znajduje sobie drogę również szparami między drzwiami a futryną. Czy warto to czymś uszczelnić???

 

Załączony plik  2015-11-06 13.25.05.jpg   185,46 KB   12 Ilość pobrań

 

No i wędzarnia w pełnej, jesiennej krasie :)))

 

Załączony plik  2015-11-06 14.50.41.jpg   242,42 KB   12 Ilość pobrań

 

 

Pierwsze wrażenia z wędzenia bardzo dobre! 

Bez problemu utrzymuje się temperatura 50-60 st.C. Ustalanie temperatury przy pomocy otworów dymowych, uchylania drzwiczek do paleniska i szybrem w otworze między paleniskiem a komorą (zdjęcia szybra niestety nie zrobiłem ale przy okazji nadrobię :) )

Zużycie drewna chyba dość duże ale cały czas eksperymentuję z utrzymywaniem temperatury i żaru zamiast płomieni.

Kiełbaski wyszły genialne!! i rozeszły się w mgnieniu oka.

W kolejnym kroku planuję wrzucić kurczaki i jakąś rybę. Przymierzam się też do pierwszego peklowania więc zaraz przyjdzie czas na szyneczki :)

 

Ważne pytanie:

Mam problem z podniesieniem temperatury powyżej 60 stC. Jeśli mi się to udaje to wyłącznie dzięki nabuzowaniu porządnych płomieni w palenisku. Czy to normalne? Macie może jakieś sugestie?



#54 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 11 lis 2015 - 21:23

A otwory regulacyjne są ustawione tak jak przy wędzeniu ? czy inaczej.( spróbuj przymknąć może Ci ciepełko ucieka  - przy takiej izolacji nie powinno być problemu z nagrzaniem )   Jeżeli jest to termometr kotłowy (krotka sonda ) to pomiar nim jest ładnie nazwijmy niereprezentatywny . (jak mamy jeden to powinien być w środku wędzonek w pionie i poziomie )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 11 lis 2015 - 21:37


#55 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 11 lis 2015 - 21:42

Jakiej wielkości masz otwór dymny? 



#56 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 lis 2015 - 23:01

Jakiej wielkości masz otwór dymny? 

 

22cm średnicy

nad tym deflektor 40x40cm niewiercony ok 20cm nad otworem


A otwory regulacyjne są ustawione tak jak przy wędzeniu ? czy inaczej.( spróbuj przymknąć może Ci ciepełko ucieka  - przy takiej izolacji nie powinno być problemu z nagrzaniem )   Jeżeli jest to termometr kotłowy (krotka sonda ) to pomiar nim jest ładnie nazwijmy niereprezentatywny . (jak mamy jeden to powinien być w środku wędzonek w pionie i poziomie )

 

Z otworami kombinuję... zamykam / otwieram; Drzwiczki to samo.

Zazwyczaj przy zamkniętych otworach dym idzie przez drzwiczki (wtedy są otwarte) więc otwory otwieram częściowo żeby złapało cug.

 

A termometr taki od Miro:

http://www.wyroby-do...agly-p-203.html



#57 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 lis 2015 - 23:09

Proponuję bys umieścił termometr inaczej , trzeba chyab zakupić elektroniczny nie sa drogie zawiesić w srodku wedzarni zrobic podczepiana sonde np, do kija z wedzonkami , Twoj termometr kotłowy  nie moze byc miarodajny , przy otwartym szybrze powienieneś spokojnie uzyskac wyzsze temperatury , aj co prawda ma wedzarnie kanałowa z wysokim koninem , ale z bloczków Ytonga , przy solidnym napaleniu temepratura 80-100 gwarantowana . Zacznij od termometru.Pozdrawiam



#58 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 11 lis 2015 - 23:30

Miałem zamontowane dwa termometry . W połowie wysokości kręgu zainstalowałem termometr kotłowy (i ten wskazywał 20-30 stopni) a drugi bezprzewodowy, sonda wpuszczona przez „strop”(deski) na wysokości wędzonek i ten wskazywał 70-85 stopni. Termometr kotłowy w mojej ocenie ze względu na krótką sondę ma zaletę ze jest (jeżeli budżet nie pozwala to jest to jakieś rozwiązanie )

 

To jest moja ocena termometru kotłowego. (teraz jak wędziłem i dałem go w "strop"  to miałem 100-120 stopni :D  wolałem mierzyć temp .  na "rękę") .Mam taki sam z tego samego źródła :D

Otwory w  stropie masz podobne do innych , może zrób tak jak  nie chcesz wydawać  kasy , to połóż zawieś termometr jaki masz jak radzi Pacam Wojciech tak aby sprawdzić jaka jest faktycznie temp w tym miejscu (robiłem tak termometr wytrzymał krótki pomiar-nic się nie stało )

Moim zdaniem warto kupić termometr elektroniczny z sondą , a kotłowy się nie "zmarnuje".

Jak parze wędzonki to mierzę nim temp. wody (i mierzy dokładnie )  a tym z sondą temp wewnątrz wędzonki  +  temp w wędzarni


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 12 lis 2015 - 00:00


#59 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 12 lis 2015 - 08:58

W tego typu wędzarni musi być duży deflektor co najmniej 50 cm średnicy umieszczony min 20 cm nad wylotem. Temperatura zostanie równomiernie rozłożona na całą komorę. 



#60 targal

targal

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 12 lis 2015 - 12:39

Witaj Mlynek323f .Ładna ta Twoja wędzarnia.

To mój drugi post na forum więc chciałem sie jeszcze raz przywitac ze wszystkimi -dzien dobry

Mój kibelek jest dopiero na etapie wylania fundamentu i nie wiem czy zima mi nie przeszkodzi w robotach murarskich (coraz mniej czasu).

Przymierzam się do zamontowania takich dwóch termometrów z kapilarą. Sondę można zainstalować  dokładnie w miejscu powieszenia wędzonek.

http://termoplus.pl/...mierniki/tpm03/

tpm-120-nowy-200x200.jpg

Cena przystępna poniżej 30 złotych.

 

Co sądzicie? Będzie dobry?


Użytkownik targal edytował ten post 12 lis 2015 - 12:43






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: grill, wędzarnia, altana, młynkówka, kibelek, palenisko, bezpośrednie, drewniana, komora

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych