Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia i grill - Młynkówka

grill wędzarnia altana młynkówka kibelek palenisko bezpośrednie drewniana komora

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#81 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 03 sty 2016 - 12:09

Nowy Rok - nowe wyzwania :)

Tym razem czas dopełnić dzieła z tytułu i dobudować grill. Kręci mi się po głowie kilka pomysłów... Ponieważ grill ma być w altanie chciałbym, żeby pełnił również funkcję kominka.

Miejsca mam sporo bo fundament był wcześniej przygotowany na grillo-wędzarnię. Wędzarnia jak wiadomo wywędrowała na zewnątrz. 

Fundament ma wymiary 70cm x 150cm i jest "przyklejony" do ściany. Skoro już jest to miejsce to może macie jakieś pomysły lub znacie wątki, w których ktoś coś fajnego zmajstrował?

 

Ostatnio zacząłem też myśleć o rozwinięciu projektu z grillo-kominka do grillo-kominka + piec chlebowy. Macie jakieś pomysły? Doświadczenia? Da się to połączyć w jedną całość?

 

Z góry dzięki za inspiracje!!! :) Obiecuję dzielić się postępami i doświadczeniami od pierwszego wbicia łopaty :)))



#82 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 08 sty 2016 - 10:26

Mlynek... pomysł zacny... pamiętać trzeba jednak o kilku rzeczach:

 

1) jako że Ty masz otwartą altanę to nie musisz się za bardzo martwić dymem wewnątrz ale zawsze przy takim ustrojstwie warto pomyśleć o jakimś wentylowaniu dachu altany... znaczy się jaiś wywietrznik zrobić co by się pod dachem dym nie zbierał.

2) odpowiednio długi komin żeby "cug" był odpowiedni

3) dostatecznie duża i wyprofilowana w kierunku komina komora dymowa nad paleniskiem żeby dym nie walił w oczy podczas grillowania

4) wyłożenie paleniska szamotem oraz tylnej ścianki (płytkami szamotowwmi) ochroni cegłę przed wypalaniem się fug.

5) pomyśl o jakimś źródle światła zamontowanego pod sklepieniem ( żarówka do piekarnika na 300*) bardzo ułatwia grillowanie!

6) Ruszt to taki przynajmniej 70x40 zawsze będzie miejsce gdzie odłożyć już prawie gotowe mięsko... a dodatkowo kije do pieczenia kiełbasek bardzo się przydają i są świetną frajdą ( sprawdzone :thumbsup: )

 

To tak na początek z mojego doświadczenia :) 

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  



#83 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 18 sty 2016 - 17:53

Mlynek... pomysł zacny... pamiętać trzeba jednak o kilku rzeczach:

 

 

 

ArkoGdynia jak zwykle pomocny. Dzięki Ci chłopie za aktywne wsparcie. Chyba jak już wszystko skończę to Ci jakąś imienną tabliczkę pamiątkową przeznaczę na ścianie chwały :)

 

O wywietrzniku, kominie i szamocie już pomyślałem i nawet zgromadziłem materiały. Żarówka - extra pomysł, który na pewno zrealizuje. Prosta sprawa a cieszy. Ruszt będzie miał prawdopodobnie ok 50 x 80-90cm więc miejsca nie braknie :)

 

Mam zagwozdkę z wymurowaniem komory dymowej. Są jakieś schematy/standardy? Przyznam, że tutaj wiem najmniej. Czytałem gdzieś w starej książce o wymurowaniu tylnej ścianki nachylonej w stronę otworu. Było tam jeszcze kilka innych, chyba cennych uwag ale ni diabła nie mogę jej znaleźć.

Cały czas mam też w głowie wielki znak zapytania w kwestii samego posadowienia komina, który będzie ciężki. Chcę wykorzystać posiadane ceramiczne przewody kominowe FI-220 i dodatkowo obudować je klinkierem. To wszystko powinno mieć jakąś solidną podstawę. Pamiętam, że ArkoGdynia oparłeś swój komin na ścianach wędzarni/kominka. W moim przypadku ich rozstaw (szerokość paleniska ok 80-90cm) chyba wyklucza takie rozwiązanie. 

 

 

TO ^^ wszystko śpiew przyszłości (czekam z budową na wiosnę) ale mam jedno AKTUALNE PYTANIE:

 

Jak radzicie sobie w taką pogodą jak dzisiaj z peklowaniem mięsa? Ostatnie 2 wędzenia trafiłem idealnie z temperaturą na zewnątrz i mięso peklowało się w zalecanej temperaturze 4-8 stC w dużym garze na tarasie.

W ten piątek planuję peklować kolejne 30kg mięsa a za oknem zapowiadają mróz. Jest sens zostawić mięso w solance w temperaturze poniżej zera? Czy kombinować coś z lodówkami i podzielić mięso na mniejsze garnki?



#84 targal

targal

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 19 sty 2016 - 07:01

Młynek... peklowanie w temperaturze bliskiej zera (obojetnie z której strony tego "zera" na skali termometru nie ma sensu. Proces peklowania bedzie praktycznie wstrzymany. Trzymaj sie zaleceń z tego forum, jak masz małą lodówkę to podziel mięso na mniejsze porcje i pekluj w lodówce w kilku pojemnikach. Temperatura zalecana 4 maksymalnie 8 stopni. Tak jak podaje tabela peklowania na mokro ze strony głównej.

http://www.wedlinydo...apeklowania.htm



#85 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 19 sty 2016 - 21:21

Ok, dzięki. Czas w takim razie podjąć decyzję o zakupie lodówki. Pogoda wiecznie sprzyjać nie będzie :)



#86 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 27 sty 2016 - 11:50

Szykujemy się na jutro :)


attachicon.gif20151218_224848.jpg

widzę, że masz ten sam problem co ja z przechowywaniem ale wyrozumiałą żonę

moja już mi dała popalić za takie cuda... :facepalm: 



#87 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 27 sty 2016 - 19:18

Szykujemy się na jutro :)


attachicon.gif20151218_224848.jpg

widzę, że masz ten sam problem co ja z przechowywaniem ale wyrozumiałą żonę
moja już mi dała popalić za takie cuda... :facepalm:
E tam problem :) Jak widzisz problemu nie ma :) Na szczęście jest druga łazienka.
Większy problem mam z lodówką, a raczej jej brakiem.
Tak z ciekawości - przerabiał już ktoś z Was zamrażarkę skrzyniową na lodówkę? :)

#88 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2864 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 27 sty 2016 - 20:00

przerabiał już ktoś z Was zamrażarkę skrzyniową na lodówkę? :)

Jest gdzieś na stronie/forum  dla "drzwiowej" (nawet takiej jak mam ,  jest nawet schemat  co i jak ale dla mnie "czarna magia" to pewnie dla swojej też  znajdziesz na forum ) póki co zastosowałem wyłącznik czasowy ( tak 10 minut co 3 godziny) i jest git


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 27 sty 2016 - 20:01


#89 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 27 sty 2016 - 22:40

Ja na razie nie mam żadnej, ale skrzyniowa wydaje mi się najbardziej praktyczna. Dużo jest takich zamrażarek w przyzwoitej cenie (np ok 300 płn po lodach Algida :) ) stąd pomysł, żeby kupić i przerobić na lodówkę.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

#90 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 27 sty 2016 - 23:02

skrzyniowa wydaje mi się najbardziej praktyczna

kwestia do czego potrzebujesz, ceny zakupu, klasy energetycznej itp itd

czy chcesz słodzić pół świniaka i 2 bańki mlekiem, czy zapeklować 10kg mięsa i zamrozić 5kg gotowych wyrobów...

myślałem i szukałem chłodziarki ale właśnie trafiła się tania lodówka...i już myślę co kupić do peklowania  :)



#91 mlynek323f

mlynek323f

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 27 sty 2016 - 23:56

Potrzebuje peklować ok 30 kg mięsa jednorazowo bo robimy to razem z 3-4ema kumplami. Później każdy swoje mięso zabiera do parzenia i konsumpcji we własnym zakresie :)

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#92 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 08 lut 2016 - 11:03

ArkoGdynia jak zwykle pomocny. Dzięki Ci chłopie za aktywne wsparcie. Chyba jak już wszystko skończę to Ci jakąś imienną tabliczkę pamiątkową przeznaczę na ścianie chwały

 

No już chłopie nie przesadzaj..... :blush:  :laugh:  Jak wiem to zawsze z chęcią pomogę..... 

 

A co do lodówki... to chyba "prawie" każdy ma ten sam problem.....ja w najbliższym czasie planuję go rozwiązać za pomocą lodówki typu "witryna" z taką modyfikacją żeby front ocieplić styropianem i dać jakieś obicie z blachy.... wiem że można kupić same lodówki i będą one lepiej izolowane ale niestety te co mnie interesują to za dużo PLN-ów kosztują... a tak kupując porządną witrynę na olx-sie można spokojnie machnąć sobie taką lodówkę.

Swoją drogą mam jeszcze "starą" lodówko zamrażarkę, którą teraz wykorzystuję do peklowania i przechowywania wyrobów zapakowanych próżniowo..... taka "lodówka techniczna" z zamrażalnikiem... klasyk, ale i taka jak najbardziej moim zdaniem się przydaje.

W lipcu prawdopodobnie będę miał małe pomieszczenie na "swoje królestwo" więc wtedy będę takie cudo majstrował :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem....  


Użytkownik ArkoGdynia edytował ten post 08 lut 2016 - 11:03






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: grill, wędzarnia, altana, młynkówka, kibelek, palenisko, bezpośrednie, drewniana, komora

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych