L.Przemek Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 8 Września 2021 gdzie to może być http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Już jest. Edytowane 8 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 8 Września 2021 że brakło wagowo tłuszczu (klIIb)w stosunku do przepisu Co to jest za przepisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 8 Września 2021 camper carawan[Dodano: 08 wrz 2021 - 11:30] Co to jest za przepisz ? przepis ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) Klasy mięsa jak dla mnie na razie nie wiele wynika z tego. Edytowane 6 Października 2021 przez misiu36100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 6 Października 2021 Klasy mięsa to raczej przydają się zawodowcom, jak wyrabiam pięć kilo kiełbasy raz na miesiąc Czy to oznacza że możesz wykonać 5kg "bubla" ?Klasyfikacja mięs obowiązuje zarówno gdy wykonujesz kilogram jak i 100kg wędliny. Pod jednym warunkiem - że chcesz to zrobić dobrze.W niemal każdym mięśniu jest zarówno I,II,III jak i IV więc jak Ci napiszę w recepturze szynka, to nic Ci nie da.Jak zrozumiesz (przeczytasz) podstawy to zrozumiesz, że te klasyfikacje nie są takie głupie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 6 Października 2021 Klasy mięsa to raczej przydają się zawodowcom, jak wyrabiam pięć kilo kiełbasy raz na miesiąc i nigdy nie będę rozbierał tusz zwierzęcych. Zapytałem sprzedawczynie żeby mi sprzedała mięso podając klasy mięsa z przepisu i nie wiedziała o co mi chodzi. Podając przepis obok klasy mięsa w nawiasie wpisywać o jakie mięso chodzi i sprawa załatwiona. Nowi nie mają problemu bo wiedzą o jaki mięso chodzi. Pozwolę sobie napisać o jeszcze jednej istotnej rzeczy która denerwuje i sprawia że sporo postów nadaje się do śmietnika. Jestem nowy i ciągle wertuje forum czytając wpisy w poszukiwaniu wiedzy, ten problem dotyczy wszystkich stron typu forum. Posty typu linkownia bo tak je można nazwać, ktoś zadaje pytanie i podaje link następnie otrzymuje odpowiedz w stosunku do podanego linka. Czytając taki post nie wiadomo o co pytał pytający i do czego odnosi się odpowiedz, temat jaka maszynka do mięsa w 80% jest do kosza ciągle to samo pytanie link odpowiedz i tak cały czas a wystarczy tak niewiele wpisać to w regulaminie podajesz link to obowiązkowo podaj nazwę. Sprawa załatwiona jak na znanej aukcji link nie działa i nie ma go w archiwum żaden problem jest nazwa. Często wytykacie nowym że zadają pytania a o tym już było tak macie racje masa postów typu linkownia nowemu taka wiedza nic nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) Zapytałem sprzedawczynie żeby mi sprzedała mięso podając klasy mięsa z przepisu i nie wiedziała o co mi chodzi.O tym też znajdziesz na forum co oznacza nazwa handlowa A sprzedawca nie jest masarzem (najczęściej) więc używa tylko nazw handlowych. I właśnie poznanie klas mięsa pozwoli Ci swobodnie zamawiać to co chcesz - bo będziesz wiedział do czego to użyjesz.Sprzedawca nie powie Ci nawet składu pierwszej-lepszej kiełbasy którą sprzedaje od lat (oczywiście są wyjątki). Co najwyżej na żądanie przedstawi Ci kartkę abyś sobie poczytał.[Dodano: 06 paź 2021 - 22:21] Często wytykacie nowym że zadają pytania a o tym już było tak macie racje masa postów typu linkownia nowemu taka wiedza nic nie daje.Podstawy tego co Cię interesuje zawsze tu wyczytasz a o resztę (szczegóły) można dopytać. A nie oczekiwać podania wszystkiego na tacy. Edytowane 6 Października 2021 przez chudziak Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) Podając przepis obok klasy mięsa w nawiasie wpisywać o jakie mięso chodzi i sprawa załatwiona. Nic nie jest załatwione Nazwy handlowe odnoszą się do całych elementów anatomicznych (szynka, łopatka, karkówka) a w każdym takim zespole mięśni znajduje się zazwyczaj kilka klas. Należy je po prostu wyciąć. Są przepisy nie wymagające klasyfikacji, np. kiełbasa chłopska Szczepana.Jak masz kłopoty z klasyfikacją to po prostu napisz a nie dorabiaj ideologii. Poza tym nie jesteś "nowy" - na forum od 2013 roku. Klasy mięsa to raczej przydają się zawodowcom, Mnie się przydają i to bardzo, chociaż nie jestem zawodowcem.Wydaje się, że pracowitość nie jest Twoją przodującą cnotą, skoro nawet klikniecie w link z informacją jest denerwujące.Podanie samej nazwy sprzętu nic nie daje i rodzi następne pytania.Odnoszę wrażenie, że nade wszystko cenisz swój czas nie licząc się z czasem osób podających bezinteresownie informacje. temat jaka maszynka do mięsa w 80% jest do kosza ciągle to samo pytanie link odpowiedz i tak cały czas Zanim wyrzucisz coś do kosza postaraj się to zrównoważyć własnymi, merytorycznymi wpisami, dającymi przykład poprawności i maksymalnego komfortu dla czytających. Co do klasyfikacji mięsa, proponuję udział w kursie domowego masarstwa. Bezpośrednia praktyka, oględziny i dotkniecie mięsa jest wartością taką, jak jazda na rowerze. Z teorii się nie nauczysz a raz nauczony - nigdy nie zapomnisz P.S.Jesteś z mojego miasta, mogę się z Tobą umówić i pomóc sklasyfikować jakiś element mięsa. Edytowane 6 Października 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) Jesteś z mojego miasta, mogę się z Tobą umówićKurcze ale farciarz [Dodano: 06 paź 2021 - 22:57] Klasy mięsa to raczej przydają się zawodowcom, jak wyrabiam pięć kilo kiełbasy raz na miesiąc i nigdy nie będę rozbierał tusz zwierzęcych. Zapytałem sprzedawczynie żeby mi sprzedała mięso podając klasy mięsa z przepisu i nie wiedziała o co mi chodzi.Wersja dla leniwych podana koledze na tacy (linki działają) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17134-odcinek-3-wykrawanie-obr%C3%B3bka-i-klasyfikacja-element%C3%B3w/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17135-odcinek-4-wykrawanie-obr%C3%B3bka-i-klasyfikacja-element%C3%B3w-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-2/ Edytowane 6 Października 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 7 Października 2021 Co do klasyfikacji mięsa, proponuję udział w kursie domowego masarstwa. Bezpośrednia praktyka, oględziny i dotkniecie mięsa jest wartością taką, jak jazda na rowerze. Z teorii się nie nauczysz a raz nauczony - nigdy nie zapomnisz W Naszym kursie WB O Atlasie rozbioru półtuszy już nie wspomnę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 7 Października 2021 Dla mnie problem z klasyfikacją przy przerabianiu rzadko i niedużych ilości jest trochę inny. Nigdy nie udało mi się kupić tyle i takiego mięsa, żebym wykroił z niego założoną ilość określonych klas.Może to brak doświadczenia, może brak informacji, a może nie potrafię szukać.Byłoby naprawdę super, gdyby gdzieś na forum był jeden post w którym byłoby zapisane ile mniej więcej można wykroić danej klasy z danego kawałka mięsa - procentowo. Z przywołanymi nazwami handlowymi, żeby było prościej dla początkujących. Przykładowo:Schab b/k (specjalnie używam tej nazwy)X % wp 1Z % wp 3 (jeśli jest z warkoczem) ŁopatkaX % wp 1Y % wp 2Z % wp 3 KarkówkaMożna potraktować jako wp 2, lub klasyfikować i rozpisać jak wyżej. Itd... Dla kogoś, kto klasyfikuje dużo/często nie powinno być żadnym problemem stworzenie takiej listy - którą można później uzupełniać. Za to dla kogoś, kto kupuje mięso do klasyfikacji raz na pół roku to by była genialna ściągawka dzięki której mógłby przeliczyć sobie ile jakiego mięsa może potrzebować. Oczywiście orientacyjnie, bo każdy kawałek jest inny i każdy otrzyma inne ilości z konkretnego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 7 Października 2021 Dla mnie problem z klasyfikacją przy przerabianiu rzadko i niedużych ilości jest trochę inny. Nigdy nie udało mi się kupić tyle i takiego mięsa, żebym wykroił z niego założoną ilość określonych klas. Trzeba tylko poszukać.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13980-lektura-obowi%C4%85zkowaprzypomnienie-wykrawanie-wieprzowych-cz%C4%99%C5%9Bci-zasadniczych-uzyski-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-drobnego/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 7 Października 2021 Dla mnie problem z klasyfikacją przy przerabianiu rzadko i niedużych ilości jest trochę inny. Nigdy nie udało mi się kupić tyle i takiego mięsa, żebym wykroił z niego założoną ilość określonych klas. Trzeba tylko poszukać.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13980-lektura-obowi%C4%85zkowaprzypomnienie-wykrawanie-wieprzowych-cz%C4%99%C5%9Bci-zasadniczych-uzyski-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-drobnego/ I tego mi zawsze brakowało. Jednak nie potrafię szukać Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) A jest taki dział pt. "Lektura obowiązkowa". Oj nie odrobiłeś lekcji. Siadaj pała. [Dodano: 07 paź 2021 - 14:33] Z teorii się nie nauczysz Nie do końca mogę się z tym zgodzić . Trzeba tylko bardzo chcieć . Edytowane 7 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 7 Października 2021 http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 7 Października 2021 Fakt, nie odrobiłem pracy domowej. Po przejrzeniu obydwu tematów/linków jednak nie jest to dokładnie to czego szukam. Pewnie dlatego, że nie kupuję całej części zasadniczej. Chociaż w kilku pozycjach jest to wystarczająca informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Po przejrzeniu obydwu tematów/linków jednak nie jest to dokładnie to czego szukam. Pewnie dlatego, że nie kupuję całej części zasadniczej. Wpisz w wyszukiwarkę Google "Uzysk klas mięsa". Tam Dziadek pokazuje uzysk z poszczególnych elementów.Jak chcesz coś znaleźć to korzystaj z tej wyszukiwarki a nie z naszej na stronie. Edytowane 7 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 7 Października 2021 Jeszcze tutaj jest trochę: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzial-procentowy-w-poltuszy/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 7 Października 2021 Fakt, nie odrobiłem pracy domowej. Po przejrzeniu obydwu tematów/linków jednak nie jest to dokładnie to czego szukam. Pewnie dlatego, że nie kupuję całej części zasadniczej. Chociaż w kilku pozycjach jest to wystarczająca informacja. Trzeba raz kupić szynkę z kością, skórą i golonką, sklasyfikować i będziesz wiedział ile jest I, że mało II i trzeba dokupić, że sporo III z golonki i mięśni golonkowych, ile zostaje IV i skórek na późniejszą pasztetową. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 7 Października 2021 Trzeba raz kupić szynkę z kością, skórą i golonką, sklasyfikować i będziesz wiedział ile jest Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.