Witam w moim kąciku.
Będę tu zamieszczał wszystkie moje ulubione potrawy które sam przygotowałem.
Zacznę od kuchni hiszpańskiej śródziemnomorskiej która ponoć jest najzdrowsza a przeze mnie uwielbiana
Arroz de marisco czyli Ryż ze skorupiaków. Que aproveche!
Składniki:
Małże
Almejas
Mięso z dorsza
Kawałki sepii
Krewetki
Ryż
Czosnek
Papryka
Szafran
Przyprawy
20090720189.jpg 77,91 KB
54 Ilość pobrań
20090720191.jpg 74,79 KB
53 Ilość pobrań
Kolejna potrawa to:
Tallarines al estilo Paella
Tajarines w stylu Paeji.
Składniki potrzebne do potrawy:
-paczka makaronu płaskiego 500 g (u nas to Tallarines)
-4 udka z kurona
-500 g żeberka bejcowane
-2 głowasie czosnku
-duża czerwona papryka
-2 duże pomidory
-4 małe pętka surowej przyprawionej kiełbaski
-100 ml oliwy z oliwek (obowiązkowo!! )
-przyprawa do Paelli lub z braku laku Szafran
Przepis:
Paprykę pociąć na wzdłużne paski (luk maj foto)
i razem z 2 główeczkami czosnku usmażyć na oliwie.
Wyciągnąć z patelasi i odłożyć do dalszej obróbki.
Teraz smażyć kurona, nie za długo tak aby go przyrumienić. Po usmażeniu wykładamy na talerz tak jak paprykę. Następne do golenia lecą żebra. Obsmażyć i odłożyć do kurona.
Pomidory zetrzeć na tarce albo tak jak ja leniwiec, zmiksować za pomocą blendera.
Nadmiar oliwy odlać, zostawić około 4 łyżek. Teraz dodajemy starte pomidory i łączymy je z oliwą. Dodajemy pokrojone w kawałeczki kiełbaskę i smażymy aż nasze pomidorce uzyskają ciemny kolor.
W między czasie szykujemy gara i wlewamy do niego około 2,5 litrona wody. Wrzucamy do gotującej się wody kurona, żebra i pomidory z kiełbasą przyprawiamy solą i czym tam chcecie. Gotujemy około 20 min.
Gdy wywarek już jest gotowy wylewamy go do patelni o średnicy 40 cm lub większej i doprawiamy go przyprawą do Paelli. (jeśli nie macie tej przyprawy to możecie użyć szczyptę szafranu.)
Mieszamy i doprawiamy wywar wg gustu.
Tajemnicą sukcesu jest to, że wywar musi wrzeć na całej powierzchni patelni, inaczej wyjdzie kicha a nie Tallarines.
Ok teraz łamiemy makaron na 5 cm odcinki i rozkładamy równomiernie po całej patelni.
Układamy na samym środku dwie lub jedną główkę obranego czosnku i układamy nasze mięcho tak jak na fotce. Na sam wierzch kładziemy usmażoną paprykę.
Teraz zostawiamy nasze żarełko na małym gazie i smażymy około 20-30 min aż wyparuje nasz cały wywar. Po tym odkładamy nasze dzieło i przykrywamy szmatką na 5 min.
Po 5 minutach rzucamy się na żarło
tallarines 1.jpg 91,63 KB
45 Ilość pobrań
tallarines 2.jpg 67,86 KB
44 Ilość pobrań
Arroz de marisco y caracoles.
Ryż z owoców morza i ślimaków.
slimaki.jpg 68,57 KB
45 Ilość pobrań
Użytkownik davido31 edytował ten post 07 gru 2015 - 15:43