Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kącik kuchenny davido31

Kuchnia Pl i śródziemnomorska

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
316 odpowiedzi w tym temacie

#1 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 12:42

Witam w moim kąciku. :w00t:
Będę tu zamieszczał wszystkie moje ulubione potrawy które sam przygotowałem.

Zacznę od kuchni hiszpańskiej śródziemnomorskiej która ponoć jest najzdrowsza a przeze mnie uwielbiana  :wub:

 

Arroz de marisco czyli Ryż ze skorupiaków. Que aproveche! ;)

 

Składniki:

Małże

Almejas

Mięso z dorsza

Kawałki sepii

Krewetki

Ryż

Czosnek

Papryka

Szafran

Przyprawy

 

 

Załączony plik  20090720189.jpg   77,91 KB   54 Ilość pobrań

Załączony plik  20090720191.jpg   74,79 KB   53 Ilość pobrań



 


Kolejna potrawa to:

 

Tallarines al estilo Paella
Tajarines w stylu Paeji.


Składniki potrzebne do potrawy:
-paczka makaronu płaskiego 500 g (u nas to Tallarines)
-4 udka z kurona
-500 g żeberka bejcowane
-2 głowasie czosnku
-duża czerwona papryka
-2 duże pomidory
-4 małe pętka surowej przyprawionej kiełbaski
-100 ml oliwy z oliwek (obowiązkowo!! )
-przyprawa do Paelli lub z braku laku Szafran

Przepis:
Paprykę pociąć na wzdłużne paski (luk maj foto)
i razem z 2 główeczkami czosnku usmażyć na oliwie.
Wyciągnąć z patelasi i odłożyć do dalszej obróbki.
Teraz smażyć kurona, nie za długo tak aby go przyrumienić. Po usmażeniu wykładamy na talerz tak jak paprykę. Następne do golenia lecą żebra. Obsmażyć i odłożyć do kurona.
Pomidory zetrzeć na tarce albo tak jak ja leniwiec, zmiksować za pomocą blendera.
Nadmiar oliwy odlać, zostawić około 4 łyżek. Teraz dodajemy starte pomidory i łączymy je z oliwą. Dodajemy pokrojone w kawałeczki kiełbaskę i smażymy aż nasze pomidorce uzyskają ciemny kolor.
W między czasie szykujemy gara i wlewamy do niego około 2,5 litrona wody. Wrzucamy do gotującej się wody kurona, żebra i pomidory z kiełbasą przyprawiamy solą i czym tam chcecie. Gotujemy około 20 min.
Gdy wywarek już jest gotowy wylewamy go do patelni o średnicy 40 cm lub większej i doprawiamy go przyprawą do Paelli. (jeśli nie macie tej przyprawy to możecie użyć szczyptę szafranu.)
Mieszamy i doprawiamy wywar wg gustu.
Tajemnicą sukcesu jest to, że wywar musi wrzeć na całej powierzchni patelni, inaczej wyjdzie kicha a nie Tallarines.
Ok teraz łamiemy makaron na 5 cm odcinki i rozkładamy równomiernie po całej patelni.
Układamy na samym środku dwie lub jedną główkę obranego czosnku i układamy nasze mięcho tak jak na fotce. Na sam wierzch kładziemy usmażoną paprykę.
Teraz zostawiamy nasze żarełko na małym gazie i smażymy około 20-30 min aż wyparuje nasz cały wywar. Po tym odkładamy nasze dzieło i przykrywamy szmatką na 5 min.
Po 5 minutach rzucamy się na żarło


Załączony plik  tallarines 1.jpg   91,63 KB   45 Ilość pobrań

 

Załączony plik  tallarines 2.jpg   67,86 KB   44 Ilość pobrań


Arroz de marisco y caracoles.

Ryż z owoców morza i ślimaków.

 

Załączony plik  slimaki.jpg   68,57 KB   45 Ilość pobrań


Użytkownik davido31 edytował ten post 07 gru 2015 - 15:43


#2 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1456 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 17 maj 2015 - 12:50

Następny wariat ;)  znaczy się pozytywnie zakręcony ;)     Będę obserwował co czynisz  a i zapewne coś zaczerpnę dla siebie ...

 

 

:clap:  :D



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 maj 2015 - 13:02

Kurcze, a ja takie ślimaki w paski na działce rozgniatam dziesiątkami, to chyba rozrzutność z mojej strony.  :D  A przepisy ciekawe.  :)



#4 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 maj 2015 - 13:11

No dobra a co z tymi muszelkami w tych potrawach bo wszak te ślimaczki w muszelkach są, jak to się je? :rolleyes:



#5 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 15:11

Następny wariat ;)

 

:D :D :D

 

 

 

ja takie ślimaki w paski na działce rozgniatam dziesiątkami, to chyba rozrzutność z mojej strony

 

Wielka rozrzutność :D . Ślimaki kosztują u nas 2-3 euro za tuzin. Są to ślimaki serrano odpowiednik naszego winniczka. Ślimaki te żywią się tylko rozmarynem. Mają też swój okres ochronny. ;)

 

 

A przepisy ciekawe. :)

 

A dziękuję bardzo! :thumbsup:
 

 

ślimaczki w muszelkach są, jak to się je?

 

Zobacz od 0:14 ;)


Kolejne danie to Tortilla de acelgas. Placek z boćwiną

 

Składniki:

Jajka

Smażone plastry ziemniaków

Szynka

Boćwina

Papryka

Cebula

Fasolka Carbanzo

Przyprawy

 

Załączony plik  tortilla 1.jpg   65,38 KB   32 Ilość pobrań

 

Załączony plik  tortilla 2.jpg   50,26 KB   32 Ilość pobrań

 


Hojaldre relleno de pollo.  Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem.

 

Składniki:

 

Dwa płaty francuskiego ciasta

Pierś z kurczaka

Cebula

Papryka zielona i czerwona

Żółtko

Przyprawy

 

Załączony plik  Empanadilla 1.jpg   44,41 KB   30 Ilość pobrań

 

Załączony plik  empana 2.jpg   34,91 KB   29 Ilość pobrań

 

Załączony plik  empana 3.jpg   47,44 KB   28 Ilość pobrań

 

Załączony plik  empana 4.jpg   56,04 KB   29 Ilość pobrań


Użytkownik davido31 edytował ten post 17 maj 2015 - 15:12


#6 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:01

Czas na wędliny :D

 

2 hiszpańskie kiełbasy
Chorizo de bola i Chistorra casera.

 

Skład taki sam jak na białą kiełbasę z tym, że bez majeranku. Zamiast niego dużo czerwonej słodkiej papryki.

 

Załączony plik  bola.jpg   66,51 KB   27 Ilość pobrań

 

Kiełbasa było dodawana do Paelli ale niestety nie mam zdjęcia.

 

 


Mielonka z szynkowaru.

 

Bazując na tym przepisie i z porad kolegi @boob96

 

Załączony plik  20150505_025807.jpg   75,11 KB   29 Ilość pobrań

 

 


Biała kiełbasa

 

wg. przepisów z YT

 

W tle moja mini pinczerka Lusi czekając aż coś spadnie  :D

 

Załączony plik  IMG-20150316-WA0007.jpg   68,58 KB   28 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG-20150421-WA0015.jpg   60,19 KB   27 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG-20150421-WA0017.jpg   37,05 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20150316_174855.jpg   38,01 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20150314_162438.jpg   86,75 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20150322_143909.jpg   57,3 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG-20150421-WA0021.jpg   61,72 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG-20150421-WA0025.jpg   73,08 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG-20150421-WA0029.jpg   41,63 KB   25 Ilość pobrań

 

Biała zapiekana w piekarniku

 

Załączony plik  biała zapiekana.jpg   68,39 KB   25 Ilość pobrań


Pasztet drobiowy.

 

wg. przepisu z YT

 

Załączony plik  IMG-20141106-WA0000.jpg   62,39 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20141107_111345.jpg   33,61 KB   25 Ilość pobrań

 

 

 

 


Gołąbki z piekarnika.

 

Załączony plik  IMG871.jpg   85,08 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG872.jpg   49,36 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG982.jpg   61,35 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG984.jpg   40,64 KB   25 Ilość pobrań


Paella de marisco con langostinos

Paeja z owoców morza i langosty

 

Załączony plik  IMG1133.jpg   59,86 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1134.jpg   63,38 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1135.jpg   63,23 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1136.jpg   76,46 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1137.jpg   69,52 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1139.jpg   61,12 KB   23 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1141.jpg   65,94 KB   22 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG1144.jpg   63,54 KB   22 Ilość pobrań

 

 


Biały barszcz.

 

Załączony plik  IMG-20150501-WA0013.jpg   58,9 KB   39 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20150212_182136.jpg   36,42 KB   37 Ilość pobrań


Biały barszcz.

 

Załączony plik  IMG-20150501-WA0013.jpg   58,9 KB   39 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20150212_182136.jpg   36,42 KB   37 Ilość pobrań


Użytkownik davido31 edytował ten post 17 maj 2015 - 16:34


#7 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:29

 Smacznie i inspirująco w Twoim kąciku. Bardzo mi się podoba sposób podtrzymywania termometru (drewniana łopatka ) :thumbsup: :clap: :)



#8 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:35

Smacznie i inspirująco w Twoim kąciku.

 

Bardzo dziękuję :thumbsup:

 

Trick z termometrem zapożyczyłem z jakiegoś filmiku na YT. :D



#9 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6959 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:39

Pieknie i smacznie!

#10 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:49

Pieknie i smacznie!

 

Dziękować :thumbsup:

 

Dzisiaj nastawiłem do peklowania 1.3 kg. szynki i 1.1 kg. boczku na roladę z szynkowaru. Również przygotowaną mam  mielonkę z szynki do szynkowara.

 

Już wkrótce fotki ;)


Musiałem  porządnie przygotować się do sezonu wędzarniczego tak a wiec zrobiłem małe zakupy  :D

Załączone pliki


Użytkownik davido31 edytował ten post 21 lis 2015 - 17:05


#11 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:52

O...no to poważne podejście do tematu  ;)  :) 



#12 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:54

Zacytuję Roberta Burneike : "Nie ma lipy!" 😃

#13 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:56

Zacytuję Roberta Burneike : "Nie ma lipy!"

 

No proszę...Hardcorowy Koksu klasykiem ..można? Można ! :laugh:



#14 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 17:57

Hahaha 😃😃😃

#15 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 maj 2015 - 18:19

Pojeeechałeś brachu  :clap:



#16 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 18:30

Pojeeechałeś brachu

 

:w00t:



#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11418 postów

Napisano 17 maj 2015 - 19:11

Musiałem się porządnie przygotować do sezonu wędzarniczego a wiec zrobiłem małe zakupy 

 

Zakupy na bogato :clap: , ale czy czytałeś skład tych gotowych mieszanek przyprawowych.? 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 maj 2015 - 19:12


#18 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 19:20

czy czytałeś skład tych gotowych mieszanek przyprawowych.?

 

Czytałem ale niestety nie kumam za bardzo czy te przyprawy będą dobre. Żonka kupiła więc tyle mam na obronę  :D



#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11418 postów

Napisano 17 maj 2015 - 19:30

Żonka kupiła więc tyle mam na obronę 

 

Ponieważ staramy się na tej stronie używać jedynie zdrowych i naturalnych przypraw to te mieszanki nie bardzo mieszczą się w naszym pojęciu o zdrowej żywności.Ja osobiście bym ich nie użył, ale jak zawsze decyzja należy do Ciebie.  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 17 maj 2015 - 19:33

Ja osobiście bym ich nie użył,

 

I tu bym prosił o rozszerzenie Twojej wypowiedzi. ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych