Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kącik kuchenny davido31

Kuchnia Pl i śródziemnomorska

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
316 odpowiedzi w tym temacie

#281 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5784 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 sty 2016 - 11:26

Dawidzie, ja w trakcie własnych prób i doświadczeń stwierdziłem to samo co Ty odnośnie długości przenia. Tych gabarytów golonka to 10 godzin parzenia, i cudów nie ma, inaczej jest twarda i tak jak pisze Paweł, nawet cienko krojona jest twardawa po takim 4-5 godzinnym parzeniu. Od kiedy stosuję 8-10 godz.parzenia w zależności od wagi, jest OK. i twardość jest wtedy taka aby nie była zbyt twarda dawała się smakowicie konsumować. Poza tym piękniusia ona jest Dawidzie :thumbsup:.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 29 sty 2016 - 11:28


#282 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 13:29

no to :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:


Dziękuję :cool:

Wiążesz tą lekką twardawość z tym, że była parzona w worku a nie bezpośrednio w kąpieli wodnej?

 

Kolega @tusiaczek pisał, że parzył w worku próżniowym i wyszła mu bardziej delikatna i miękka.

Beiot pisze, że ona jest twarda z założenia i dlatego trzeba kroić cienkie plasterki.


Znaczy aż tak twarda nie jest, ma swoja twardość jak to golonka. ;)

Ziom, przekładaj kije w połowie wędzenia.


Kuna jasnowidz czy cuś? :laugh: Skąd wiedziałeś ziomuś? 
Przyznam się bez bicia, że prawie nigdy nie przekładam kijów.  :facepalm: 
Dzięki za radę. 

 

Dawidzie, ja w trakcie własnych prób i doświadczeń stwierdziłem to samo co Ty odnośnie długości przenia. Tych gabarytów golonka to 10 godzin parzenia, i cudów nie ma, inaczej jest twarda i tak jak pisze Paweł, nawet cienko krojona jest twardawa po takim 4-5 godzinnym parzeniu. Od kiedy stosuję 8-10 godz.parzenia w zależności od wagi, jest OK. i twardość jest wtedy taka aby nie była zbyt twarda dawała się smakowicie konsumować

 

Kurcze bałem się tyle czasu parzyć.

Poza tym piękniusia ona jest Dawidzie

 

Bardzo dzięki!


Panowie! Niebo w gębie!

3df4d09bf88dfe6fd0144d5326eb199b.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005

#283 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6179 postów

Napisano 29 sty 2016 - 13:37

 

3df4d09bf88dfe6fd0144d5326eb199b.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005

 

Widzę, że masz hiszpański chrzan.  :D



#284 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 13:43

Ta i jeszcze parę innych 'hiszpańskich' specjałów 😃
Załączony plik  uploadfromtaptalk1454071015110.jpg   1,05 MB   5 Ilość pobrań

Wysłane z mojego SM-N9005

#285 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 29 sty 2016 - 15:48

Wyroby bardzo fajne :thumbsup: :) ale ogonówki to za Chiny tu nie widzę  :no: 


Użytkownik kostek61 edytował ten post 29 sty 2016 - 15:49


#286 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3070 postów

Napisano 29 sty 2016 - 16:02

Ta i jeszcze parę innych 'hiszpańskich' specjałów

W mojej lodwce podobnie. Z ta różnicą, że u mie "germańskie" specyjały. :thumbsup:   :D



#287 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 16:11

Wyroby bardzo fajne :thumbsup:

Dzięki :cool:
 

 

ogonówki to za Chiny tu nie widzę

 

Ja też :laugh: Ale tak sobie umownie nazwałem te kawałki mięsa, ogonówką, Bo gdzieś ta ogonówka musi być nie? :D

 

Z ta różnicą, że u mnie "germańskie" specyjały.


Musztarda musi być polska, chrzan tarty też nie jest tu znany więc musowo z Polski.  Ćwikła też jest tu obca tak samo jak buraczki tarte do obiadu. :facepalm:
A nie ma szynki bez ćwikły, nie?  ;)

 


Użytkownik davido31 edytował ten post 29 sty 2016 - 16:12


#288 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13153 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 sty 2016 - 16:28

Panowie! Niebo w gębie!

 

 

A skąd  wiesz jak dałeś ogromną :D ilość chrzanu .    :) :D

 

 Pozdrawiam :thumbsup:


Użytkownik andrzej k edytował ten post 29 sty 2016 - 16:29


#289 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 16:29

Bo próbowałem bez chrzanu

Wysłane z mojego SM-N9005

#290 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13153 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 sty 2016 - 16:31

Bo próbowałem bez chrzanu

 

Uwierzyłem :D :D



#291 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 16:34

Uwierzyłem :D :D

 

Nie miałeś innego wyjścia ;)

Również pozdrawiam :cool:



#292 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7005 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 sty 2016 - 17:02

Ogonówki też nie widziałem, a rolada spoko - lubię salcesony,   jak salceson to i dodatek chrzanu ....  :cool:  



#293 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 17:05

Ogonówki też nie widziałem,

 

Hehehe, ale z Was skurczybyki :tongue:

 

 

 

rolada spoko - lubię salcesony

Hmm.. ja wiem? :rolleyes: Trochę dużo brakuje tej roladzie żeby smakowała jak salceson. Ale nutki smaku salcesonu bym się doszukał. ;)

 

Pozdrawiam :cool:


Użytkownik davido31 edytował ten post 29 sty 2016 - 17:06


#294 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7005 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 sty 2016 - 17:17

Obiecywałem sobie zrobić to - ale jak przychodzi do decyzji - zawsze zapada jedna - szkoda golonki na dziwy - lepiej w piwku pieczona, moment i nie ma, z roladą się tak  nie da - z chlebkiem , z chlebkiem...  :cool:   



#295 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 17:22

Szczerze to też mi szkoda było golonki.
Rolada jest super ale jednak golonki w piwie nic nie zastąpi.


Wysłane z mojego SM-N9005

#296 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 sty 2016 - 23:25

Klimaty popakowane. Miesiąc lub dwa mam z głowy chyba, że na pasztetówkę Pawła się skuszę.


76bfb95952e5bf771354e16e1d3c06b7.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005


Użytkownik davido31 edytował ten post 29 sty 2016 - 23:28


#297 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 29 sty 2016 - 23:56

jak salceson to i dodatek chrzanu ....

a co z musztardą?

Miesiąc lub dwa starczy mam z głowy chyba, że na pasztetówkę Pawła się skuszę.

nie wierzę, bo tyle to przynajmniej tygodniowo popełniacie.

A pasztetówka Pawła  - super. Zrobiłem w osłonce tylko parzoną. Ale zdjęć nie mogłem zamieścić, bo nie mam aparatu, a komórka do kitu. (hmmm, a może mój wyrób był do kitu)



#298 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 30 sty 2016 - 00:00

a co z musztardą?

 

Muniarda to przeważnie do parówek ;)
 

 

nie wierzę, bo tyle to przynajmniej tygodniowo popełniacie.

 

Nie samą kiełbasą człowiek żyje, przyjacielu drogi  :D


Użytkownik davido31 edytował ten post 30 sty 2016 - 00:01


#299 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5939 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sty 2016 - 13:24

Ta i jeszcze parę innych 'hiszpańskich' specjałów
no ja takich produktow nie kupuje ,a juz nie mowiac o chrzanie ,mam supe swoiski "wyplakany " :tongue:

#300 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 30 sty 2016 - 14:43

Musztarde też sama robisz?

Wysłane z mojego SM-N9005




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych