Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kącik kuchenny davido31

Kuchnia Pl i śródziemnomorska

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
316 odpowiedzi w tym temacie

#301 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 sty 2016 - 15:11

Dawidzie w Szwecji wiele osób robi samemu musztardę robiąc ją wg. własnego smaku, bo są tu gotowe zmielone zestawy różnej granulacji gorczycy specjalnie do tego celu. Svensony kochają musztardę :D. Pomimo że jest tu ogromna ilość różnych gotowych musztard, do wyboru, do koloru włącznie z polską musztardą od "Kani" ,jak też i chrzanem od "Motyla", na tyle pysznym że czasami nie chce się trzeć samemu, chociaż ja podobnie jak Electra też trę samemu przywiezione z polski "laski" i dzięki temu ma i swojski i gotowy :D.



#302 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 30 sty 2016 - 15:25

Kurcze Wy to macie skilla do tych rzeczy bo mi nie chciało by się samemu robić musztardy czy chrzanu. Podziwiam Was naprawdę 😉

Wysłane z mojego SM-N9005

#303 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 sty 2016 - 16:11

bo mi nie chciało by się samemu robić musztardy czy chrzanu.

 

Jeszcze do tego dojdziesz bo.................. :D    naście lat temu jak by ktoś Tobie powiedział że będziesz robił swoje wędzonki to co byś odpowiedział ??? :D

 

 

 Pozdrawiam



#304 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sty 2016 - 16:47

Musztarde też sama robisz?

czasami zalezty do czego mi potrzebna , np do szynki robie sama. Polskiej musztardy aprucz sarebskiej ktora dodaje do salatki nie uzywam .


Użytkownik electra edytował ten post 30 sty 2016 - 16:48


#305 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 30 sty 2016 - 23:48

naście lat temu jak by ktoś Tobie powiedział że będziesz robił swoje wędzonki to co byś odpowiedział ???

 

To bym powiedział: Jasnowidz!  :D

 



#306 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 31 sty 2016 - 03:41

To bym powiedział: Jasnowidz! :D

No to musztardę będziesz na pewno robił i klej do butów ,,tyż,, :cry:


Użytkownik kostek61 edytował ten post 31 sty 2016 - 03:43


#307 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 31 sty 2016 - 10:06

Nom, oraz uzdrawiał ślepych i kalekich

Wysłane z mojego SM-N9005

#308 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 31 sty 2016 - 16:37

z roladą się tak nie da - z chlebkiem , z chlebkiem...


Da się, ale chlebek nie może być grubszy od wędliny :laugh:

 

Załączony plik  20160131_133953.jpg   44,82 KB   10 Ilość pobrań



#309 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 28 wrz 2016 - 16:42

Witanko ;)

 

Wpadłem na chwilę zapodać ciekawe danie. 

 

Wędzona Koryfena (Coryphaena hippurus)

Rybka złapana własnoręcznie. 10 godzin moczona w roztworze soli morskiej 90 gr/1 l wody
Przyprawy: Rozmaryn, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Wędzenie 3.5 godziny w 45-50 st.
Podpiekanie 30 minut w temperaturze 90 st.
Niesamowity smak! Makrela przy Koryfenie to mały pikuś. :tongue:

 

 

Surowiec :D

Załączony plik  20160902_175412.jpg   46,81 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160903_000647.jpg   61,39 KB   6 Ilość pobrań

Po uwędzeniu.

Załączony plik  20160922_122327.jpg   35,74 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160922_122524.jpg   41,55 KB   5 Ilość pobrań


Z pozdrowieniami z wybrzeży Costa Blanca. :cool:




 



#310 klodek4

klodek4

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 216 postów
  • Miejscowośćelda/alicante-hiszpania

Napisano 28 wrz 2016 - 19:47

Człowieku, zaśliniłem się!!!!

Enviado desde mi SM-G357FZ mediante Tapatalk

#311 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 28 wrz 2016 - 23:04

Człowieku, zaśliniłem się!!!!

 

W sobotę jadę na nockę, jak złapię Llampugę to Cię zawołam na wędzenie. ;)



#312 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 29 wrz 2016 - 06:21

davido31 tylko pozazdroscic,nie rybek ,ale czasu spedzonego nad woda,To takze moja milosc,polamania kija zycze

#313 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 08:24

davido31 tylko pozazdroscic,nie rybek ,ale czasu spedzonego nad woda,To takze moja milosc,polamania kija zycze

 

Dziękuję bardzo i również życzę połamania ale podbieraka. :D



#314 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 29 wrz 2016 - 10:47

Wikipedia donosi :

Koryfeny osiągają do 210 cm długości i 40 kg masy ciała. Są sprawnymi, szybkimi pływakami. Potrafią rozwinąć prędkość do 50 węzłów. Żywią się rybami - głównie rybami latającymi - zooplanktonemskorupiakami i kałamarnicami."

 

Złapałeś " maluszka " życzę byś podołał wyciągnąć rybę z opisu wyżej ,Gratulacje  :clap:  :clap:  :clap: 


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 29 wrz 2016 - 10:48


#315 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 14:27

Złapałeś " maluszka "

 

Ładny mi to maluszek 51 cm.  :D  Duże Koryfeny można złapać wypływając daleko w morze. Osobniki mniejsze dobijają do brzegu aby złożyć ikrę i nabrać trochę tłuszczyku. W miesiącu listopadzie znikają z wybrzeży.

 

życzę byś podołał wyciągnąć rybę z opisu wyżej

 

Cały czas nad tym pracuję udoskonalając technikę i sprzęt. :D

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam Cię Wojtku. :cool:



#316 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 30 wrz 2016 - 01:35

To masz jeszcze miesiąc , by złowić trofeum . Pozdrawiam :clap: , gratuluję zaparcia w nowym hobby .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#317 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 15 gru 2016 - 22:09

Pozdrawiam :clap: , gratuluję zaparcia w nowym hobby .

Dzięki. Przez to wędkarstwo zaniedbałem wędzenie. :(

Również pozdrawiam :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych