electra Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Maja 2015 Mira nie probowalam ,ale robilam z jego przepisu juz cos i tez mi smakowalo ,wiec pewnie i krakowska sprobuje ,ja mam ograniczenia do wedzenia ,bo moge tylko jak jest stosunkowo cieplo ,bo robie to na podworku wsrod blokow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Maja 2015 Od Miro możesz spróbować się z krakowską.Ja robię ją zamiennie z jego przepisuNie żebym jakoś szczególnie dociekał albo coś ...ale jak się uzyskuje tłustą klasę III i co to jest tak opisowo? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Maja 2015 ale jak się uzyskuje tłustą klasę III To jest pytanie retoryczne bo autor też pewnie nie wie .Trzeba znać klasyfikację a tu kicha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Maja 2015 ale jak się uzyskuje tłustą klasę III To jest pytanie retoryczne bo autor też pewnie nie wie .Trzeba znać klasyfikację a tu kicha. Zaraz wyjdzie, że się czepiam ale jak ktoś robi to wie na pewno co tam mieli. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Maja 2015 Się już nawet pomylić nie można .... Ale dzięki za wytkniecie błędu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Maja 2015 Się już nawet pomylić nie można .... Pewnie, że można ale to już wisi ze dwa lata i jak te ludzie robią tą kiełbasę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Maja 2015 A skąd mam wiedzieć ?Zerżnąłem przepis z internetu, wstawiłem na bloga i nawet sam nie robiłem ..... zdjęcia tez mam ze stock-a .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Maja 2015 O którym przepisie tak prawicie panowie? Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Maja 2015 A skąd mam wiedzieć ?Zerżnąłem przepis z internetu, wstawiłem na bloga i nawet sam nie robiłem ..... zdjęcia tez mam ze stock-a .... Tak myślałem, ale robią ostro. A tak poważnie to miałeś prawo nie zauważyć, dziwię się, że ktoś kto wchodzi na forum, czyta o klasyfikacji 3 razy dziennie, nie zająknie się i nie zapyta Cię o co chodzi.O którym przepisie tak prawicie panowie? http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/07/kielbasa-krakowska-wg-miro/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) dziwię się, że ktoś kto wchodzi na forum, czyta o klasyfikacji 3 razy dziennie, nie zająknie się i nie zapyta Cię o co chodzi.A ktoś w ogóle czyta ? To jest pytanie retoryczne bo autor też pewnie nie wie .Trzeba znać klasyfikację a tu kicha. Guru mój wybacz pomyłkę ! http://www.klubsorento.pl/forum/images/smilies/love0030.gif Edytowane 20 Maja 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Maja 2015 @miro a gdzie foty z tego przepisu? Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Maja 2015 Zeżarłem .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Maja 2015 Zeżarłem ... Zarąbista riposta! :D :D@miro coraz bardziej Cię lubię Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Maja 2015 @miro coraz bardziej Cię lubię Ano Mirek da się lubić Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Ano Mirek da się lubić Szukam tylko takich ludzi których da się lubić. Edytowane 21 Listopada 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Maja 2015 Tych co się dają lubić, takich ludzi właśnie szukam. Jest ich tutaj multum tylko coby się rozeznać kto jest kto trzeba troszkę posiedzieć na forum Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Maja 2015 trzeba troszkę posiedzieć na forum Dyć to prowda kumie Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Kolejne kombinacje alpejskie Szynka parzona. Nazwałem ją 'blada twarz' bo coś blada wyszła Szyneczkę peklowałem wg. tabeli Dziadka (bardzo prosta i przejrzysta tabela) Przed parzeniem podsuszyłem w piekarniku 1h przy 50 stopniach C. Mówią, że dobrze jest wyrównać temperaturę szynki przed parzeniem bo zabieg ten skraca czas parzenia.Parzyłem w wywarze z łupin cebuli wg. pomysłu @marcos Czas parzenia wg wytycznych kolegi @paweljack szynkę wrzucasz na wrzątek, 10 minut we wrzątku, potem dolewasz zimnej wody i doprowadzasz wodę do 80 st., trudno powiedzieć ile to się parzy, najlepiej wbić termometr w mięso i parzyć do 68-72 w środku. Ja parzyłem do 68 st. C.Schłodziłem na powietrzu i wstawiłem do lodówki. Tak wygląda gotowa. Lekko słona jak dla mnie ale ujdzie w tłoku. Mocny smak mięsa a nie przypraw których prawie nie było. 2 ząbki czosnku. 3 liście laurowe, 3 kulki ziela ang.Szyneczka jest dość soczysta ale blada. Powiem szczerze, że nie opyla się robić samej szynki parzonej. Jak dla mnie średnio smakuje. Wędzona to wędzona. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------W między czasie udało mi się zrobić: Caracoles en salsa de tomate czyli Ślimaki w sosie pomidorowym. Składniki:300 gram ślimaków serrano3 duże cebule dymki5 ząbków czosnku50 ml oliwy z oliwekKartonik 400g startych podsmażonych pomidorówPrzyprawy:Rozmaryn1 papryczka cayenne2 goździkisólpieprzczerwona papryka słodka Ślimaczek na widelcu wyciągnięty z chaty A tu w formie sosu do spaghetti Edytowane 24 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Maja 2015 Szybki jesteś we wnioskach , radze trochę cierpliwości z szynką , tempo masz ogromne , poczytaj sprawdz parerazy a potem wyciagaj wnioski .pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Szybki jesteś we wnioskachA co się będę czaił? Pierwszy i chyba ostatni raz robię szynkę parzoną. Teraz będzie tylko wędzona. Postanowione Edytowane 24 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Maja 2015 W drugim Twoim temacie o tej samej szynce poiszesz juz inaczej , tam wpisy maja inny charakter . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) W drugim Twoim temacie o tej samej szynce poiszesz juz inaczej Tam jest to samo oprócz mojej końcowej oceny. Nie chciałem się powtarzać. Powiem szczerze, że nie opyla się robić samej szynki parzonej. Jak dla mnie średnio smakuje Pisząc te słowa mam na myśli siebie. Nie odradzam tego innym a jedynie odradziłem sobie, tak publicznie. Założę się, że wiele osób robi to swoimi sposobami i wychodzi im o niebo lepsza. Moja nie wyszła zła ale brakuje mi tego smaku wędzenia i zapachu dymu. Po drugie co zrobić jak człowiek przyzwyczajony do sklepowych wędlin? Nie mogę się doczekać mojej pierwszej wędzonej szynki. Edytowane 24 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Maja 2015 Muszę jednak cofnąć moje słowa.Faktycznie za szybko wyciągnąłem wnioski. Ukroiłem parę kawałków szyneczki, polałem je oliwą z oliwek, dodałem kolorowego pieprzu i wyszedł mi hiszpański Lacón. Niebo w gębie!Następnym razem dodam przypraw aby wyciągnąć więcej smaku. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Maja 2015 Do pary Rolada z boczku szynkowar I dwie wędlinki razem z tego samego peklowania Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Salchichon Hiszpańska kiełbasa surowa podsuszana.Nie chcę nic mówić i nie zabrzmi to skromnie jak na świeżaka ale w smaku jest nieziemska. Nie wiem jak to się stało, że wyszła mi taka smaczna bo smak i zapach pieprzu z winem jest nieziemski. Składniki: KarkówkaSłoninaWinoSaletra potasowaPrzyprawy:Pieprz mielonyPieprz całySólGałka muszkatołowa Mięsko przed nabiciem w jelitko Główna przyprawa kiełbaski Edytowane 29 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.