Skocz do zawartości

Kącik kuchenny davido31


davido31

Rekomendowane odpowiedzi

Mira nie probowalam ,ale robilam z jego przepisu juz cos i tez mi smakowalo ,wiec pewnie i krakowska sprobuje ,ja mam ograniczenia do wedzenia ,bo moge tylko jak jest stosunkowo cieplo ,bo robie to na podworku wsrod blokow :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Od Miro możesz  spróbować się z krakowską.Ja robię ją zamiennie z jego przepisu

Nie żebym jakoś szczególnie dociekał albo coś  :rolleyes:  ;) ...ale jak się uzyskuje tłustą klasę III i co to jest tak opisowo?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak się uzyskuje tłustą klasę III  

 

To jest pytanie retoryczne bo autor też pewnie nie wie :D .Trzeba znać klasyfikację a tu kicha. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ale jak się uzyskuje tłustą klasę III  

 

To jest pytanie retoryczne bo autor też pewnie nie wie :D .Trzeba znać klasyfikację a tu kicha. :tongue:

Zaraz wyjdzie, że się czepiam ale jak ktoś robi to wie na pewno co tam mieli.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Się już nawet pomylić nie można ....  :tongue:

Ale dzięki za wytkniecie błędu.  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Się już nawet pomylić nie można ....  :tongue:

Pewnie, że można ale to już wisi ze dwa lata  :D  i jak te ludzie robią tą kiełbasę?  :frantics:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A skąd mam wiedzieć ?

Zerżnąłem przepis z internetu, wstawiłem na bloga i nawet sam nie robiłem ..... zdjęcia tez mam ze stock-a ....  :tongue:  :tongue:  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A skąd mam wiedzieć ?

Zerżnąłem przepis z internetu, wstawiłem na bloga i nawet sam nie robiłem ..... zdjęcia tez mam ze stock-a ....  :tongue:  :tongue:  :tongue:

Tak myślałem, ale robią ostro.  :) A tak poważnie to miałeś prawo nie zauważyć, dziwię się, że ktoś kto wchodzi na forum, czyta o klasyfikacji 3 razy dziennie, nie zająknie się i nie zapyta Cię o co chodzi.

O którym przepisie tak prawicie panowie? :rolleyes:

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/07/kielbasa-krakowska-wg-miro/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziwię się, że ktoś kto wchodzi na forum, czyta o klasyfikacji 3 razy dziennie, nie zająknie się i nie zapyta Cię o co chodzi.

A ktoś w ogóle czyta ?  :facepalm:

To jest pytanie retoryczne bo autor też pewnie nie wie  .Trzeba znać klasyfikację a tu kicha.

 

Guru mój wybacz pomyłkę !  http://www.klubsorento.pl/forum/images/smilies/love0030.gif

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano Mirek da się lubić

 

Szukam tylko takich ludzi których da się lubić.  ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne kombinacje alpejskie :D

 

Szynka parzona. Nazwałem ją 'blada twarz' bo coś blada wyszła :D

Szyneczkę peklowałem wg. tabeli Dziadka (bardzo prosta i przejrzysta tabela)

 

post-72541-0-03768200-1432497302_thumb.jpg

 

Przed parzeniem podsuszyłem w piekarniku 1h przy 50 stopniach C. Mówią, że dobrze jest wyrównać temperaturę szynki przed parzeniem bo zabieg ten skraca czas parzenia.

Parzyłem w wywarze z łupin cebuli wg. pomysłu @marcos

 

post-72541-0-40233400-1432497331_thumb.jpg

 

Czas parzenia wg wytycznych kolegi @paweljack  

 

szynkę wrzucasz na wrzątek, 10 minut we wrzątku, potem dolewasz zimnej wody i doprowadzasz wodę do 80 st., trudno powiedzieć ile to się parzy, najlepiej wbić termometr w mięso i parzyć do 68-72 w środku.

 

 

 

Ja parzyłem do 68 st. C.

Schłodziłem na powietrzu i wstawiłem do lodówki.

 

Tak wygląda gotowa. Lekko słona jak dla mnie ale ujdzie w tłoku. Mocny smak mięsa a nie przypraw których prawie nie było. 2 ząbki czosnku. 3 liście laurowe, 3 kulki ziela ang.

Szyneczka jest dość soczysta ale blada. Powiem szczerze, że nie opyla się robić samej szynki parzonej. Jak dla mnie średnio smakuje. Wędzona to wędzona. :thumbsup:

 

post-72541-0-84929100-1432497254_thumb.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W między czasie udało mi się zrobić:

 

Caracoles en salsa de tomate czyli Ślimaki w sosie pomidorowym.

 

Składniki:

300 gram ślimaków serrano

3 duże cebule dymki

5 ząbków czosnku

50 ml oliwy z oliwek

Kartonik 400g  startych podsmażonych pomidorów

Przyprawy:

Rozmaryn

1 papryczka cayenne

2 goździki

sól

pieprz

czerwona papryka słodka

 

post-72541-0-56769600-1432498435_thumb.jpg

 

Ślimaczek na widelcu wyciągnięty z chaty :D  :D

 

post-72541-0-75739800-1432498438_thumb.jpg

 

A tu w formie sosu do spaghetti

 

post-72541-0-24768800-1432498443_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybki jesteś we wnioskach

A co się będę czaił?  :tongue:  Pierwszy i chyba ostatni raz robię szynkę parzoną. Teraz będzie tylko wędzona. Postanowione ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W drugim Twoim temacie o tej samej szynce poiszesz juz inaczej

 

Tam jest to samo oprócz mojej końcowej oceny. Nie chciałem się powtarzać. ;)

 

 

Powiem szczerze, że nie opyla się robić samej szynki parzonej. Jak dla mnie średnio smakuje

 

Pisząc te słowa mam na myśli siebie. Nie odradzam tego innym a jedynie odradziłem sobie, tak publicznie. ;)  Założę się, że wiele osób robi to swoimi sposobami i wychodzi im o niebo lepsza. ;) Moja nie wyszła zła ale brakuje mi tego smaku wędzenia i zapachu dymu. Po drugie co zrobić jak człowiek przyzwyczajony do sklepowych wędlin? :tongue:

Nie mogę się doczekać mojej pierwszej wędzonej szynki. :D

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę jednak cofnąć moje słowa.

Faktycznie za szybko wyciągnąłem wnioski. :blush:

Ukroiłem parę kawałków szyneczki, polałem je oliwą z oliwek, dodałem kolorowego pieprzu i wyszedł mi hiszpański Lacón. Niebo w gębie!

Następnym razem dodam przypraw aby wyciągnąć więcej smaku.

 

 

 

 

 

post-72541-0-00791500-1432512020_thumb.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pary Rolada z boczku szynkowar

 

post-72541-0-96355800-1432550243_thumb.jpg

 

I dwie wędlinki razem z tego samego peklowania

 

post-72541-0-45600900-1432550297_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salchichon

 

Hiszpańska kiełbasa surowa podsuszana.

Nie chcę nic mówić i nie zabrzmi to skromnie jak na świeżaka ale w smaku jest nieziemska. Nie wiem jak to się stało, że wyszła mi taka smaczna bo smak i zapach pieprzu z winem jest nieziemski.

 

Składniki:

 

Karkówka

Słonina

Wino

Saletra potasowa

Przyprawy:

Pieprz mielony

Pieprz cały

Sól

Gałka muszkatołowa

 

post-72541-0-03633300-1432858160_thumb.jpg

 

post-72541-0-57843200-1432858156_thumb.jpg

 

post-72541-0-52248400-1432858152_thumb.jpg


Mięsko przed nabiciem w jelitko

 

post-72541-0-20740400-1432858721_thumb.jpg

 

Główna przyprawa kiełbaski

 

post-72541-0-47975300-1432858720_thumb.jpg

post-72541-0-49832600-1432858719_thumb.jpg

post-72541-0-03915600-1432858720_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.