johnny40 Posted November 20, 2007 Report Share #1 Posted November 20, 2007 wczoraj zrobiłem sobie masełko ,no niestety nie zdążyłem zrobić dziś zdjęć ,jak wróciłem z pracy po nocce został mi tylko pusty talerzyk http://www.wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_cry.gif ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut ,do wyrobu użyłem 0,5l mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%słodkiej ,ile wyszło nie wiem nie mam jeszcze dobrej wagi ,przy ubijaniu otrzymałem jeszcze około 100g śmietanki słodkiej ,po ubiciu i wyjęciu masełka wypłukałem je w zimnej wodzie ,zostawiłem je w lodówce na 2 godziny aby sie schłodziło ,było przepyszne , Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/ Share on other sites More sharing options...
Darek Posted November 21, 2007 Report Share #2 Posted November 21, 2007 ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut , Czesc johnny40, akurat tak się złożyło ze tez posiadam taki mikser Thermomix. Mam do ciebie pytanie, czy to jest możliwe żeby ubić masło na najniższych obrotach???? u mnie na jedynce są najniższe obroty i raczej nic na tym nie ubije. Tyle co wiem to trzeba mieć jak największe obroty żeby ubić śmietanę. Quote Darek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22728 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 21, 2007 Report Share #3 Posted November 21, 2007 maslo z dobrej smietany wytraci sie nawet przy potrzasaniu butelka .Kiedys byly takie litrowe do mleka z wielka szyjka zamykane na plastikowe wieczka.a smietane sie kupowalo nalewana z kan mleczarskich .Ale to byla dobra smietana ale tez byl inny system mniej nastawiony na wydajnosc i zyskiPozdrawiam Jasiu Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22760 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted November 23, 2007 Author Report Share #4 Posted November 23, 2007 ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut , Czesc johnny40, akurat tak się złożyło ze tez posiadam taki mikser Thermomix. Mam do ciebie pytanie, czy to jest możliwe żeby ubić masło na najniższych obrotach???? u mnie na jedynce są najniższe obroty i raczej nic na tym nie ubije. Tyle co wiem to trzeba mieć jak największe obroty żeby ubić śmietanę. Obrazekwitaj Darek ,ja mam ten pierwszy model ,a ty jak widze na foto ten najnowszy z wagą?i regulacja obrotów,u mnie najmniejsze obroty to 1000/min,ucierałem na najmniejszych ,jest tylko mały problem ,pół litra to troche za mało śmietany ,jak na pojemnik ,nastepnym razem wleje 1l ,jak nie wychodzi ci próbuj zwiekszać obroty i sprawdzisz na jakich najszybciej ci sie ubija ,pozdrawiam Janusz Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22933 Share on other sites More sharing options...
wiesia Posted November 23, 2007 Report Share #5 Posted November 23, 2007 Ja zrobiłam dzisiaj masełko, tez mam ten pierwszy model- masniczka, czas robienia tez ok 8 min. Tylko przedtem : krowa, mleko , smietana a pózniej masełko.Takze ten czas sie wydłuża. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22935 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted November 24, 2007 Author Report Share #6 Posted November 24, 2007 Ja zrobiłam dzisiaj masełko, tez mam ten pierwszy model- masniczka, czas robienia tez ok 8 min. Tylko przedtem : krowa, mleko , smietana a pózniej masełko.Takze ten czas sie wydłuża.no wiesz jak sie samemu krówke wydoi ,to sie potem ma takie masełko że palce lizać,mniammniam Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-23011 Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted December 8, 2008 Report Share #7 Posted December 8, 2008 ...no pięknie chyba coś zrąbałem....zebrałem śmietankę z mleka...skwasiłem i...zrobiłem masło w słoiku zwykłym śmietana dobra masło było po chwili gotowe jednak ma kwaskowy zapach smakuje ok...ale chyba nie powinienem robić masła z kwasnej śmietany hm??????????????????????????powiedzcie mi proszę szybko bo zaraz zwariuję z niepewności:) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48374 Share on other sites More sharing options...
frapio Posted December 8, 2008 Report Share #8 Posted December 8, 2008 powiedzcie mi proszę szybko bo zaraz zwariuję z niepewności:)Zanim wezwiesz pogotowie N :grin: poczytaj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=115 . Może się przyda na coś. Pozdrawiam Quote Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48379 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 8, 2008 Report Share #9 Posted December 8, 2008 ale chyba nie powinienem robić masła z kwasnej śmietanyCzy dobrze wypłukałeś z masła z serwatkę? Ponadto, chyba za mocno ukwaszona śmietana. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48380 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 8, 2008 Report Share #10 Posted December 8, 2008 Właśnie wracam z kuchni po wytrząchaniu śmietany zebranej z 10 l mleka. I ja myślę, że śmietana była przekwaszona, gdy w ubiegłym roku miałem serię wyrabiania masła i uparłem się na celowe ukwaszanie, to rodzinie niespecjalnie smakowało takie masło, i mi również pomimo tego, że jestem odporny ( a przynajmniej byłem ) na smaki swoich wynalazków :lol: Teraz od kilku miesięcy co tydzień robię masło ze śmietany z 10 l mleka, ale przestałem jakoś specjalnie ukwaszać ( zapewne samoistnie ukwasza się w pewnym stopniu ) i wszystkim łącznie ze mną pasuje taki wyrób. Jeśli mogę poradzić, to spróbuj najpierw z lekkim ukwaszeniem, a następnie ew. je zwiększaj , aż dojdziesz do zapachu i smaku, który podejdzie Ci najbardziej. Najważniejsze, to się nie zniechęcać i brać chętnie "pet-a" do trząchania w dłoń :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48424 Share on other sites More sharing options...
mariola8 Posted December 10, 2008 Report Share #11 Posted December 10, 2008 Maslo mozna zrobic ze slodkiej albo kwasnej smietany jedyna roznica to smak.My robimy 3 razy w tygodniu w 6 litrowum pudelku plastikowym ,smietany jest w nim okolo 2.5 litra.Zajmuje to Mojemu synowi pomiedzy 10- 20 minut.Mleko mamy niepasteryzowane od wlasnej krowy (jersey)Jedyny problem jest w ciagu letniego upalu ale przy odrobinie wprawy i planowania tez nie wielki problem . Pozdrowienia Mariola Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48573 Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted December 12, 2008 Report Share #12 Posted December 12, 2008 dziękuję Wam za info...pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48799 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.