Jump to content

Recommended Posts

wczoraj zrobiłem sobie masełko ,no niestety nie zdążyłem zrobić dziś zdjęć ,jak wróciłem z pracy po nocce został mi tylko pusty talerzyk http://www.wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_cry.gif ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut ,do wyrobu użyłem 0,5l mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%słodkiej ,ile wyszło nie wiem nie mam jeszcze dobrej wagi ,przy ubijaniu otrzymałem jeszcze około 100g śmietanki słodkiej ,po ubiciu i wyjęciu masełka wypłukałem je w zimnej wodzie ,zostawiłem je w lodówce na 2 godziny aby sie schłodziło ,było przepyszne ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/
Share on other sites

ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut ,

Czesc johnny40,

 

akurat tak się złożyło ze tez posiadam taki mikser Thermomix. Mam do ciebie pytanie, czy to jest możliwe żeby ubić masło na najniższych obrotach???? u mnie na jedynce są najniższe obroty i raczej nic na tym nie ubije. Tyle co wiem to trzeba mieć jak największe obroty żeby ubić śmietanę.

Darek
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22728
Share on other sites

maslo z dobrej smietany wytraci sie nawet przy potrzasaniu butelka .

Kiedys byly takie litrowe do mleka z wielka szyjka zamykane na plastikowe wieczka.a smietane sie kupowalo nalewana z kan mleczarskich .Ale to byla dobra

smietana ale tez byl inny system mniej nastawiony na wydajnosc i zyski

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22760
Share on other sites

ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut ,

Czesc johnny40,

 

akurat tak się złożyło ze tez posiadam taki mikser Thermomix. Mam do ciebie pytanie, czy to jest możliwe żeby ubić masło na najniższych obrotach???? u mnie na jedynce są najniższe obroty i raczej nic na tym nie ubije. Tyle co wiem to trzeba mieć jak największe obroty żeby ubić śmietanę. Obrazek

witaj Darek ,ja mam ten pierwszy model ,a ty jak widze na foto ten najnowszy z wagą?i regulacja obrotów,u mnie najmniejsze obroty to 1000/min,ucierałem na najmniejszych ,jest tylko mały problem ,pół litra to troche za mało śmietany ,jak na pojemnik ,nastepnym razem wleje 1l ,jak nie wychodzi ci próbuj zwiekszać obroty i sprawdzisz na jakich najszybciej ci sie ubija ,pozdrawiam Janusz
nie rób dymu jak nie wędzisz
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22933
Share on other sites

Ja zrobiłam dzisiaj masełko, tez mam ten pierwszy model- masniczka, czas robienia tez ok 8 min. Tylko przedtem : krowa, mleko , smietana a pózniej masełko.Takze ten czas sie wydłuża.

no wiesz jak sie samemu krówke wydoi ,to sie potem ma takie masełko że palce lizać,mniammniam
nie rób dymu jak nie wędzisz
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-23011
Share on other sites

  • 1 year later...

...no pięknie chyba coś zrąbałem....zebrałem śmietankę z mleka...skwasiłem i...zrobiłem masło w słoiku zwykłym śmietana dobra masło było po chwili gotowe jednak ma kwaskowy zapach smakuje ok...ale chyba nie powinienem robić masła z kwasnej śmietany hm??????????????????????????

powiedzcie mi proszę szybko bo zaraz zwariuję z niepewności:)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48374
Share on other sites

powiedzcie mi proszę szybko bo zaraz zwariuję z niepewności:)

Zanim wezwiesz pogotowie N :grin: poczytaj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=115 .

Może się przyda na coś.

 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48379
Share on other sites

ale chyba nie powinienem robić masła z kwasnej śmietany

Czy dobrze wypłukałeś z masła z serwatkę? Ponadto, chyba za mocno ukwaszona śmietana.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48380
Share on other sites

Guest Anonymous

Właśnie wracam z kuchni po wytrząchaniu śmietany zebranej z 10 l mleka.

 

I ja myślę, że śmietana była przekwaszona, gdy w ubiegłym roku miałem serię wyrabiania masła i uparłem się na celowe ukwaszanie, to rodzinie niespecjalnie smakowało takie masło, i mi również pomimo tego, że jestem odporny ( a przynajmniej byłem ) na smaki swoich wynalazków :lol:

 

Teraz od kilku miesięcy co tydzień robię masło ze śmietany z 10 l mleka, ale przestałem jakoś specjalnie ukwaszać ( zapewne samoistnie ukwasza się w pewnym stopniu ) i wszystkim łącznie ze mną pasuje taki wyrób.

 

 

Jeśli mogę poradzić, to spróbuj najpierw z lekkim ukwaszeniem, a następnie ew. je zwiększaj , aż dojdziesz do zapachu i smaku, który podejdzie Ci najbardziej.

 

Najważniejsze, to się nie zniechęcać i brać chętnie "pet-a" do trząchania w dłoń :grin:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48424
Share on other sites

Maslo mozna zrobic ze slodkiej albo kwasnej smietany jedyna roznica to smak.

My robimy 3 razy w tygodniu w 6 litrowum pudelku plastikowym ,smietany jest w nim okolo 2.5 litra.

Zajmuje to Mojemu synowi pomiedzy 10- 20 minut.

Mleko mamy niepasteryzowane od wlasnej krowy (jersey)

Jedyny problem jest w ciagu letniego upalu ale przy odrobinie wprawy i planowania tez nie wielki problem .

 

Pozdrowienia

Mariola

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48573
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.