davido31 Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Maja 2015 Największą jej wadą było to, że mogła być zanieczyszczona bakteriam (te 40 st.C U mnie woda nie miała takiej temperatury bowiem wodę zagotowałem a potem schłodziłem. Gdy woda była już chłodna rozpuściłem w niej 45 gram peklosoli i 5 gram soli wędzarniczej. Przy układaniu mięsa w naczyniu woda była dość zimna. Ale jeżeli zrobiłeś dobry nastrzyk nową solanką Tak zrobiłem nastrzyk nową solanką w ilości 100ml. Na razie, by nie robić bałaganu na forum, temat przenoszę do kosza. Jaki bałagan? Ten temat to dobra przestroga dla innych. Można się z niego wiele dowiedzieć czego robić a czego nie. Tak więc proszę o pozostawienie tematu tak jak jest. Największe namnażanie bakterii następuje w przedziale temperatur: 20-50 st.C, dlatego zawsze dążymy do jak najszybszego obniżenia temperatury wyrobów i konserw poniżej 20 st.C. No i właśnie ta informacja jest dla mnie kluczem. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Maja 2015 Mięsko po 5 dniach peklowania wg. Tabeli Dziadka.Pachnie ładnie, solanka dość klarowna, kolor chyba też w normie. https://images.tapatalk-cdn.com/15/05/22/431be7fc3301afee17107fb0b831bad0.jpg Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Davido na forum "no" sex polityka religia Edytowane 23 Maja 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Maja 2015 Pachnie ładnie, solanka dość klarowna, kolor chyba też w normie. Wygląda zanie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 23 Maja 2015 Ostatni raz ostrzegam. Proszę trzymać się tematu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 24 Maja 2015 Peklowanie dobiegło końca. Oto co udało mi się osiagnać:Szynka parzona na wywarze z łupin cebuli.Boczek jeszcze parzy się w szynkowarze. 8https://images.tapatalk-cdn.com/15/05/24/85eb59c23e16f6104f0ae19d80797fb2.jpg Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 24 Maja 2015 Łał!-moja się jeszcze pekluje-mam nadzieję ,ze wyjdzie podobnie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Szynka w smaku lekko słona. Delikatne mięso. Wyrazisty smak mięsa a nie przypraw których było prawie wcale. Osobiście średnio smakuje mi szynka tylko parzona. mam nadzieję ,ze wyjdzie podobnie.. Mam nadzieję, że Twoja wyjdzie ładniejsza bo ta moja jakaś blada trochę. Edytowane 24 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 24 Maja 2015 Ja swój kawałek będe parzyć w szynkowarze.Mój syn nie przepada za wędzonkami [nie wiem jak można nie lubić wędzonych wyrobów??] więc tak pod niego wynalazłam ten szynkowar i od czasu do czasu robię w nim różne mielonki [ostatnio nawet fajna wyszła z kurczaka] a teraz próba szynki-sama jestem ciekawa jaka wyjdzie?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 24 Maja 2015 od czasu do czasu robię w nim różne mielonki No ja też pociskam sobie szynkowary. Właśnie wstawiłem do lodówki roladę z boczku. Spróbuję kiedyś zrobić szyneczkę w szynkowarze zobaczymy co z tego wyjdzie. Mój syn nie przepada za wędzonkami [nie wiem jak można nie lubić wędzonych wyrobów??] A moje córki nie lubią barszczu czerwonego, ogórkowej, żurku, białego barszczu, kapuśniaku i grzybowej. Jak można nie lubić takich zarąbistych zup?! Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Poszedłem do lodówki sprawdzić co tam u mojej szyneczki. Kurcze muszę powiedzieć, że coraz smaczniejsza się robi. Ukroiłem kilka kawałków, polałem świeżutką oliwą z oliwek, dodałem kolorowego pieprzu i bomba! Smakuje jak prawdziwy hiszpański Lacón ! Prawdę mówiąc wcale słona nie wyszła ta szyneczka. Wydawała mi się słona na samym początku ale to przez pierwsze plastry. Po 3 plastrach jet już idealna. Taka jaką chciałem. Dzięki @DZIADKU za tabelkę! Jest idealna! Tu są parametry solanki dla tej szyneczki. Edytowane 25 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) W tabeli w tej w "półkolumnie" 9,1 procent wersja mniej słona. Swój smak niestety trzeba dobrać metodą prób błędów, lub kosztować wycinek z mięsa wędzonki,"kotleciki" z farszu na kiełbasy. W mojej ocenie w końcu trafisz swój smak tz ilość soli i będziesz robił według swojej dawki soli. To w mojej ocenie lepsza wersja bo z tymi smakiem jest róznie Edytowane 25 Maja 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 25 Maja 2015 davido31 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 25 Maja 2015 Spróbuję kiedyś zrobić szyneczkę w szynkowarze zobaczymy co z tego wyjdzie. Spróbuj tą: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10560-wyroby-z-praski-osłonek-barierowych-konserwy/?p=407839Zmniejszyłem tylko ilość soli do 25 g/kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 25 Maja 2015 W tabeli w tej w "półkolumnie" 9,1 procent wersja mniej słona Tą wersję będę stosował dla boczku bo wyszedł mi lekko słony. Zapewne przez to, że mięso jest mniejsze objętościowo. davido31 Bardzo dziękuję ziomek Spróbuj tą: http://wedlinydomowe...serwy/?p=407839 Brak mi doświadczenia na taką. Przedstawiam Wam roladę z boczku z szynkowara z tego samo peklowania. A tu już razem szyneczka i boczuś. Wnioski nasuwają mi się takie. Nie wiem czy słuszne Szynkę powinienem peklować wg tabelki która podałem (9,5%) a boczek tak jak napisał @Maciekzbrzegu (9,1%)Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 25 Maja 2015 davido nie ma co poprawiać bo każdy "dochodzi" do swojej słoności -ja np. robię solankę 8,5% ale pekluję dłużej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 25 Maja 2015 davido nie ma co poprawiać bo każdy "dochodzi" do swojej słoności Nie inaczej. Ja ogólnie jestem zadowolony z mojego pierwszego peklowania. ja np. robię solankę 8,5% ale pekluję dłużej . Do boczku spróbuję 8,5%. Ile dni trawa peklowanie? Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 25 Maja 2015 Ja ogólnie jestem zadowolony z mojego pierwszego peklowania I to jest najważniejsze Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Ja pekluję zwykle ok 10 -12 dni. Edytowane 25 Maja 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 25 Maja 2015 Ja pekluję zwykle ok 10 -12 dni. Dzięki za info Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Jeżeli peklujesz dłużej i w mniejszym stężeniu solanki tym bardziej pilnuj temperatury i stosuj niższa + 4 stopni oczywiście pisząc solanka mam na myśli roztwór peklosoli Edytowane 26 Maja 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Maja 2015 Oczywiście. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.