Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie davido31


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#81 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 24 maj 2015 - 20:24

Peklowanie dobiegło końca.
Oto co udało mi się osiagnać:
Szynka parzona na wywarze z łupin cebuli.
Boczek jeszcze parzy się w szynkowarze.

885eb59c23e16f6104f0ae19d80797fb2.jpg

#82 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 maj 2015 - 20:27

Łał!-moja się jeszcze pekluje-mam nadzieję ,ze wyjdzie podobnie...



#83 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 24 maj 2015 - 20:38

Szynka w smaku lekko słona. Delikatne mięso. Wyrazisty smak mięsa a nie przypraw których było prawie wcale. Osobiście średnio smakuje mi szynka tylko parzona.

 

 

mam nadzieję ,ze wyjdzie podobnie..

 

Mam nadzieję, że Twoja wyjdzie ładniejsza bo ta moja jakaś blada trochę. :D


Użytkownik davido31 edytował ten post 24 maj 2015 - 20:38


#84 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 maj 2015 - 23:39

Ja swój kawałek będe parzyć w szynkowarze.

Mój syn nie przepada za wędzonkami [nie wiem jak można nie lubić wędzonych wyrobów??] więc tak pod niego wynalazłam ten szynkowar i od czasu do czasu robię w nim różne mielonki [ostatnio nawet fajna wyszła z kurczaka] a teraz próba szynki-sama jestem ciekawa jaka wyjdzie??



#85 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 24 maj 2015 - 23:58

od czasu do czasu robię w nim różne mielonki

No ja też pociskam sobie szynkowary. Właśnie wstawiłem do lodówki roladę z boczku. Spróbuję kiedyś zrobić szyneczkę w szynkowarze zobaczymy co z tego wyjdzie. ;) 

 

Mój syn nie przepada za wędzonkami [nie wiem jak można nie lubić wędzonych wyrobów??]

 

A moje córki nie lubią barszczu czerwonego, ogórkowej, żurku, białego barszczu, kapuśniaku i grzybowej.  Jak można nie lubić takich zarąbistych zup?! :facepalm: :cry:



#86 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 25 maj 2015 - 01:08

Poszedłem do lodówki sprawdzić co tam u mojej szyneczki. Kurcze muszę powiedzieć, że coraz smaczniejsza się robi. Ukroiłem kilka kawałków, polałem świeżutką oliwą z oliwek, dodałem kolorowego pieprzu i bomba! Smakuje jak prawdziwy hiszpański Lacón ! :frantics:

 

Załączony plik  20150525_011838.jpg   88,23 KB   4 Ilość pobrań

 

 

 


Prawdę mówiąc wcale słona nie wyszła ta szyneczka. Wydawała mi się słona na samym początku ale to przez pierwsze plastry. Po 3 plastrach jet już idealna. Taka jaką chciałem.

 

Dzięki @DZIADKU za tabelkę!  Jest idealna!  :thumbsup:  :clap:

 

Tu są parametry solanki dla tej szyneczki.

 

Załączony plik  tabela dziadka.jpg   34,12 KB   4 Ilość pobrań


Użytkownik davido31 edytował ten post 25 maj 2015 - 01:09


#87 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2730 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 maj 2015 - 06:01

W tabeli w tej w "półkolumnie" 9,1 procent wersja mniej słona. Swój smak niestety trzeba dobrać metodą prób błędów, lub kosztować wycinek z mięsa wędzonki,"kotleciki" z farszu na kiełbasy. W mojej ocenie w końcu trafisz swój smak tz ilość soli i będziesz robił według swojej dawki soli. To w mojej ocenie lepsza wersja bo z tymi smakiem jest róznie

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 maj 2015 - 06:10


#88 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 maj 2015 - 08:29

davido31 :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup:



#89 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 25 maj 2015 - 08:57

Spróbuję kiedyś zrobić szyneczkę w szynkowarze zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Spróbuj tą:  https://wedlinydomow...serwy/?p=407839

Zmniejszyłem tylko ilość soli do 25 g/kg



#90 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 25 maj 2015 - 11:34

W tabeli w tej w "półkolumnie" 9,1 procent wersja mniej słona

 

Tą wersję będę stosował dla boczku bo wyszedł mi lekko słony. Zapewne przez to, że mięso jest mniejsze objętościowo.

 

 

davido31 :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup:

 

 

Bardzo dziękuję ziomek ;)

 

 

Spróbuj tą: http://wedlinydomowe...serwy/?p=407839

 

 

Brak mi doświadczenia na taką. ;)

 

Przedstawiam Wam roladę z boczku z szynkowara z tego samo peklowania.

 

Załączony plik  20150525_090844.jpg   64,84 KB   3 Ilość pobrań

 

A tu już razem szyneczka i boczuś.

 

Załączony plik  20150525_091134.jpg   55,54 KB   3 Ilość pobrań

 

Wnioski nasuwają mi się takie. Nie wiem czy słuszne

 

Szynkę powinienem peklować wg tabelki która podałem (9,5%) a boczek tak jak napisał @Maciekzbrzegu (9,1%)

Jeśli się mylę  to mnie poprawcie. ;)



#91 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 25 maj 2015 - 21:02

davido nie ma co poprawiać bo każdy "dochodzi" do swojej słoności -ja np. robię solankę 8,5% ale pekluję dłużej .



#92 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 25 maj 2015 - 21:39

davido nie ma co poprawiać bo każdy "dochodzi" do swojej słoności


Nie inaczej. ;) Ja ogólnie jestem zadowolony z mojego pierwszego peklowania. :D

ja np. robię solankę 8,5% ale pekluję dłużej .


Do boczku spróbuję 8,5%. Ile dni trawa peklowanie?

#93 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5648 postów

Napisano 25 maj 2015 - 21:41

Ja ogólnie jestem zadowolony z mojego pierwszego peklowania

 

I to jest najważniejsze :thumbsup: :)



#94 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 25 maj 2015 - 22:01

Ja pekluję zwykle ok 10 -12 dni.


Użytkownik chudziak edytował ten post 25 maj 2015 - 22:01


#95 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 25 maj 2015 - 22:15

Ja pekluję zwykle ok 10 -12 dni.


Dzięki za info ;)

#96 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2730 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 26 maj 2015 - 07:21

Jeżeli peklujesz dłużej i w mniejszym stężeniu solanki tym bardziej pilnuj temperatury i stosuj niższa + 4 stopni oczywiście pisząc solanka mam na myśli roztwór peklosoli

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 26 maj 2015 - 07:23


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#97 davido31

davido31

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 26 maj 2015 - 08:06

Oczywiście.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych