eMKa
Właśnie o czymś takim myślałem.
A czemu płyn z Lidla jest bezpieczniejszy niż soda np z Castoramy? Chodzi o stężenie?
Możesz powiedzieć ile już te uszczelki wytrzymały?
Napisano 02 lut 2021 - 13:11
eMKa
Właśnie o czymś takim myślałem.
A czemu płyn z Lidla jest bezpieczniejszy niż soda np z Castoramy? Chodzi o stężenie?
Możesz powiedzieć ile już te uszczelki wytrzymały?
Napisano 02 lut 2021 - 13:54
Nie wiem jaka soda jest w Casto,(sprawdze) aż dziw bierze gdyby to była soda caustyczna (wodorotlenek sodu) ale czego nie robi sie dla kasy . Ja kupowałem tylko w Centrali Chemicznej.
Lidlowy płyn w porównaniu z sodą to "witaminka" tez moze spowodowac zmiany na skórze ale nie spowoduje trwałego kalectwa (poparzenia, utrata wzroku itp).
Naczynie zrobiłem jak zacząłem zabawe z wędzeniem, od 2015 Uszczellki przeżyły sode i inne szwaksy do czyszczenia. Ani drgną, trzymaja sie dzielnie. Naczynie musi być dobrane do rurki,zeby łatwo wchodziła.
Zwróc uwagę że dłuższe z jednej strony
Napisano 02 lut 2021 - 14:09
W Castoramie jest 30% roztwór w formie żelu.
https://www.castoram...id-1037298.html
OK, zrobię próbę z pomarańczową PCV + 2 dekle i będę obserwował.
Napisano 02 lut 2021 - 15:06
Rury PCV (szare czy pomarańczowe, nie ma różnicy) chemicznie wytrzymają tak jak uszczelki, ale termicznie, czyli rozpuszczanie w nich sody kaustycznej, to już nie koniecznie / raczej nie.
Dodatkowe uszczelnienie silikonem, było po to, aby zwiększyć bezpieczeństwo mechaniczne - czyli przenoszenie tuby wraz z kijami i płynem, i żeby mi się w tym momencie korek nie wysunął.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych